Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kor som springer, en gul gård i bakgrunden.

Kalvgömman live – kosläppet gick i rekordfart

Korna och kalvarna lade i en extra hög koväxel i år.

Närbild av en mjökkos huvud

Kalvande ko rymde och räddades i Antskog

Kalvningsförlamad ko räddades ur å i Raseborg.

Highland cattle kvigan Binja tittar in i kameran.

Highland cattle trivs bra i vinterkylan

Några minusgrader är inga problem för tuffingarna.

Mikael Uljens föder upp nötdjur.

Det behövs fler som föder upp nötkreatur

Vi äter mer än vi producerar i landet

En några dagar gammal kalv.

Tuff vinter för mjölkproducenter

Hösten och vintern har varit tuff för mjölkproducenterna i Finland. Yle Åboland hälsade på hos Anette och Sverker Blomberg som har en mjölkgård i Nagu.

Nyfödd kalv ut och kör. Kalven fick namnet Albin. Foto Håkan Back

Veckans vykort är kalven Albin

Veckans vackraste vykort kommer från Håkan Back som har fotograferat kalven Albin. Radio Vega Österbotten träffar vinnarfotografen på fredag morgon mellan klockan 9 och 10.

Älg.

Älgstammen har halverats

Älgarna i Finland är nu bara hälften så många som de var kring millennieskiftet. I dag finns 70 000 älgar i landet och älgkrockarna har blivit färre.

Kossornas jul

Hur firas julen på en gård med mjölkkor? Vi åkte till Embom i Lovisa och hälsade på de söta kalvarna och de fina ”kuddorna” och önskade dem god jul. Se videon från ladugården.

Hultgård

Lyckliga ekologiska kor

På Hultgård i Mickelspiltom i Liljendal håller hela gården på att förbereda sig inför vintern. Se hur glada korna egentligen är i bildspelet och videon!

Nyby gård

Lyxig sommar på bete

Muuu! Hörs det klart och tydligt på Nyby gård i Karis just nu. Kalvar och "mammor" saknar varandra då de skilts från varandra efter sommarbetet.

Mathias och Ida Lindström på älgjakt i Petsmo, Korsholm

På älgjakt i Petsmo

I lördags inleddes årets älgjakt. Finlands viltcentral har beviljat närmare 33 000 älglicenser. Med en licens får man fälla ett vuxet djur eller två kalvar. Fyra licenser gick till Petsmo jaktförening, där 8-åriga Ida Lindström fick följa med sin pappa Mathias Lindström ut i skogen.

älgar

Höstens älglicenser beviljades

Jägarna i Österbotten får i höst skjuta lika många älgar som i fjol. Nästan 1400 älglicenser beviljades. Nationellt sett blir älgarna ändå färre och därför minskar totala antalet jaktlicenser.

Knott kan ge missbildade kalvar

Svidknottet sprider ett virus som gör att kalvar kan födas missbildade. Kalvarna kan bland annat födas med vattenskalle, vriden ryggrad eller svårigheter att dia.

Mjölkproducenter i Sibbo vågar satsa på nytt

Mjölkproducenterna Kim och Nina Wickström i Sibbo, Borgby vågar satsa på att utvidga sitt djurstall. De ansöker nu om miljötillstånd för 200 mjölkkor, 150 kvigor och 30 kalvar.