Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

2 000 österbottningar kan sjunka under fattigdomsgränsen nästa år

Två tusen fler österbottningar kan sjunka under fattigdomsgränsen nästa år i och med de nedskärningar som regeringen planerar. Det visar en undersökning som Finlands social och hälsa, SOSTE, har gjort.

Det här skulle innebära en ökning på 9 procent i antalet personer med små inkomster. I år beräknas ungefär 22 000 personer i Österbotten ha små inkomster.

I Mellersta Österbotten beräknas ökningen vara 660 personer eller 7,9 procent. Både Österbotten och Mellersta Österbotten ligger under landets medeltal på 9,2 procent.

När det gäller barn klarar sig de österbottniska landskapen bra jämfört med resten av landet. I Österbotten beräknas antalet personer under 18 år med små inkomster öka med 6,3 procent. Det är den lägsta siffran i landet.

Som en person med små inkomster räknas en person som har mindre än 60 procent av hushållens medianinkomster till sitt förfogande.

Pillereitä kaatuneena pöydälle, taustalla lääkepurkkeja.

Stor efterfrågan på möjligheten att dela upp läkemedelskostnader

Början av året är en svår tid för många långtidssjukas plånbok. Vid årsskiftet nollställs nämligen självrisken för receptbelagda läkemedel.

År 2023 ligger självrisken på 592,16 euro. Det beloppet ska varje finländare klara av att betala själv för sina receptbelagda läkemedel. När man hämtat ut läkemedel för den summan betalar FPA det överstigande beloppet resten av året.

Tre av fyra finländare som når taket på självrisken är intresserade av att dela upp summan i flera mindre delbetalningar. Det framkommer i en nypublicerad undersökning som Finlands social och hälsa SOSTE, Reumaförbundet i Finland, Finlands Hjärtförbund och Diabetesförbundet i Finland genomförde i början av detta år.

”Att ge möjligheten att fördela betalningsbördan som självrisken förorsakar skulle vara en viktig reform. Det skulle underlätta början av året för många patienter”, säger Maria Mattila vid Reumaförbundet i Finland i ett pressmeddelande.

Källa: STT

Antalet klientavgifter som går till utmätning har minskat

I fjol minskade antalet klientavgifter som går till utmätning med tretton procent jämfört med året innan. Det framkommer av uppgifter som Finlands social och hälsa rf tagit fram.

Sammanlagt gick 487 121 klientavgifter från tjänster inom social- och hälsovården och småbarnspedagogiken till utmätning i fjol.

Majoriteten av klientavgifterna som gick till utmätning var avgifter från social- och hälsovårdstjänster, som till exempel besök hos vårdcentralen eller sjukhuset.

Person fyller i ansökningsblankett.

Utgifterna för utkomststödet kan öka med 100 miljoner i år

Sammanlagt går 850 miljoner euro till utkomststöd.