Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Internationella brottmålsdomstolen ICC och palestinska flaggor

Det finns lagar om krigsbrott – och de gäller alla i en väpnad konflikt

Det finns en rad internationella rättvisebegrepp som berör alla parter i en väpnad konflikt – även då stater säger att de agerar i självförsvar.

Kvinna i Gaza.

Därför krigar Israel och Palestina

Vi förklarar det som kallats världens svåraste konflikt.

Tiotals soldater dödades i jihadistattack i Niger

Åtminstone 29 soldater har dödats i en misstänkt jihadistattack i västafrikanska Niger, uppger landets försvarsministerium.

Attacken ska ha utförts av över hundra jihadister nära gränsen till Mali. Tiotals jihadister ska också ha dödats i sammandrabbningen.

Jihadisterna ska ha attackerat med bland annat hemgjorda bomber.

I augusti dödades 17 nigerska soldater och 20 skadades i en misstänkt jihadistattack nära gränsen till Burkina Faso.

Ett pågående jihadistuppror som bröt ut i Mali har under flera år spridits till grannländerna Burkina Faso och Niger.

Under de senaste åren har alla tre länderna utsatts för militärkupper, den senaste i Niger i juli i år.

Källa: AFP

Nato skickar brittiska soldater till Kosovo

Militäralliansen Nato stationerar cirka 600 brittiska soldater i Kosovo för att stärka sin närvaro i regionen, som skakats av väpnade sammandrabbningar på sistone. Beslutet fattades efter att en polis dödades i strider nyligen.

Soldaterna är en del av reservens styrka som det redan tidigare avtalats om att Kosovo Force-krisberedskapsstyrkan (KFOR) ska förstärkas med.

Läget i Kosovo är spändare än på många år och det har förekommit väpnade strider. Det finns en serbisk minoritet i norra Kosovo som är missnöjd med representationen inom den huvudsakligen albanskdominerade administrationen och de får stöd av Serbien.

Kosovo förklarade sig självständigt år 2008 mn Serbien har inte erkänt självständigheten.

Källa: AFP

Flyktingar i en buss. Genom bussfönstret syns en kvinna med ett litet barn i famnen. Hon håller en mobiltelefon vid örat och ser trött ut. På raden bakom tittar en pojke på cirka 10 år ut genom fönstret.

Flyktingar har börjat ta sig från Nagorno-Karabach till Armenien

Över tusen personer har passerat gränsen under söndagen.

Armenisk kravallpolis med sköldar vaktar demonstranter i Nagorno-Karabach.

Vapenvila utlovas i Nagorno-Karabach

Azerbajdzjan och Armenien uppges ha nått enighet.

USA kräver att Azerbajdzjan avslutar offensiv i Nagorno-Karabach

USA uppger stark oro för Azerbajdzjans offensiv mot armeniska styrkor i utbrytarenklaven Nagorno-Karabach.

Sammanlagt 25 personer uppges ha dött efter att offensiven inleddes, varav minst två civila. Tiotals har skadats.

Azerbajdzjan uppger att man hittills tagit över 60 militära mål i Nagorno-Karabach.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar Azerbajdzjan att genast avsluta offensiven.

– De här åtgärderna gör den humanitära situationen ännu sämre än den är i Nagorno-Karabach och minskar möjligheterna för fred. Vi kräver att fientligheterna stoppas genast och att det förs en respektfull dialog mellan Baku och invånarna i Nagorno-Karabach, sa Blinken.

Också EU har krävt att Azerbajdzjan avslutar offensiven. Turkiet, som är Azerbajdzjans nära allierade, har däremot sagt att landet stöder Azerbajdzjans offensiv.

Källor: Reuters, AFP

En raket som slagit ned bredvid en landsväg

Azerbajdzjan inleder ny offensiv mot separatisterna i Nagorno-Karabach

Målet är att driva ut armeniska styrkor ur området.

Till vänster två nynazister som heilar o bränner regnbågsflagga, till höger vapen och ammunition som beslagtagits.

Tre nynazister som förberedde ett raskrig åtalas för terroristbrott

Åtalas också för grovt skjutvapenbrott.

Sudan: Paramilitär chef kräver att arméstaben ger upp

Mohamed Hamdan Daglo, chef för Sudans paramilitära Rapid Support Forces (RSF), kräver att landets arméstab ska ge upp.

Daglo publicerade på fredagen en fem minuter lång video, där han talade direkt till sina motståndare. Enligt honom kan freden återställas inom 72 timmar, ifall de överlämnar deras general Abdel Fattah al-Burhan och hans adjutanter.

Iklädd sina militärkläder och omringad av RSF-soldater insisterade Daglo att han vill ha fred. Trots det har stridigheterna under fredagen inte avtagit.

Åtminstone 3 900 personer har hittills omkommit i sedan stridigheterna mellan Sudans armé och RSF började. Mer än 3,5 miljoner har tvingats fly från sina hem.

Källa: AFP

En grupp officerare i Niger meddelade i ett tv-tal att de gjort slut på president Mohamed Bazoum styre. Armétalesmannen Amadou Abdramane längst fram.

Niger: Upproriska soldater säger sig ha störtat presidenten och regeringen

Franskt militärplan har landat trots stängda gränser.

En skolgård i al-Hasaheisa, söder om huvudstaden Khartoum, fungerar som ett härbärge för internflyktingar. Fotografiet taget den 8 juli 2023.

ICC inleder utredning om de senaste krigsbrotten i Sudan

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, inleder en ny utredning om misstänkta krigsbrott i Sudan.

Nu gäller det krigsbrott under de senaste månadernas strider där. Sedan i april har strider mellan den sudanesiska regeringsarmén och RSF-milisen krävt minst 3 000 människors liv.

Det har förekommit många uppgifter om krigsbrott i samband med striderna. Så sent som på torsdagen uppgav FN att man upptäckt en massgrav i Darfur-provinsen med 87 kroppar.

Enligt Karim Khan, chefsåklagaren vid ICC, så ska den nu aktuella utredningen ha speciellt fokus på sexuellt våld. Många kvinnor och flickor har utsatts för våldtäkter under de pågående striderna.

ICC har utrett krigsbrott i Darfur-regionen ända sedan 2005. Sudans tidigare president Omar al-Bashir anklagas bland annat för folkmord i Darfur.

Källor: AFP, Yle

Människor lyfter bort väskor från biltak.

FN: Sudan står på gränsen till fullskaligt inbördeskrig

Varningen kommer efter att över 20 civila omkom i flygräd.

Åtminstone 22 döda till följd av luftanfall i Sudan

22 personer dödades i ett luftanfall i staden Omdurman i Sudan på lördagen. Det meddelar landets hälsoministerium.

Omdurman är grannstad till Sudans huvudstad Khartoum.

Striderna mellan den sudanesiska militären och den paramilitära styrkan Rapid Support Forces började den 15 april. De är alltså nu inne på deras tolfte vecka.

Källa: Reuters

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin i maj 2023.

Ryssland höjer säkerheten efter att Wagnergruppen trängt in i landet – det här vet vi nu

Wagnergruppens ledare hotar att störta rysk militärledning.

Tillfälligt eldupphör inleds i Sudan

De stridande parterna i Sudan har kommit överens om ett nytt eldupphör på 72 timmar. Eldupphöret inleds på söndag klockan 6 lokal tid, meddelar de amerikanska och saudiska medlarna.

Striderna i landet har igen intensifierats. På lördagen dödades 17 civila i ett flyganfall i huvudstaden Khartoum. Fem av dem var barn, enligt en lokal folkrörelse.

Striderna mellan den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen RSF har pågått sedan mitten av april. Parterna har flera gånger kommit överens om eldupphör, men i regel har det inte hållit.

Sudans hälsovårdsminister sa på lördagen att fler än 3 000 personer har dött och 6 000 skadats i striderna.

Källor: Reuters, AFP

Över en miljon barn har flytt från striderna i Sudan

Striderna i Sudan har tvingat över en miljon barn att lämna sina hem. Ungefär 270 000 av dem har flytt från regionen Darfur, uppger FN:s barnfond Unicef.

Minst 330 barn har dött och över 1 900 har skadats i striderna.

Enligt Unicef är 13 miljoner sudaneser i behov av humanitär hjälp.

Striderna i Sudan har nu pågått i dryga två månader. Minst 2 000 människor har dött och fler än 2,2 miljoner har blivit tvungna att lämna sina hem.

Källa: AFP

En rökpelare stiger upp bakom en rad bostadshus på tre-fyra våningar. Framför husen växer några enstaka palmer och buskar.

Allt fler flyr striderna i Khartoum – ett dygns eldupphör i Sudan

Går inte att föra de döda till begravningsplatsen.

Två miljoner på flykt på grund av striderna i Sudan

Konflikten mellan militären i Sudan och den paramilitära organisationen RSF har tvingat över två miljoner människor på flykt. Detta visar en färsk rapport från den internationella migrationsorganisationen (IOM).

1,6 miljoner är interna flyktingar, medan ungefär 530 000 personer har flytt till grannländer som Egypten, Sydsudan och Etiopien.

En rökpelare stiger upp bakom en rad bostadshus på tre-fyra våningar. Framför husen växer några enstaka palmer och buskar.

Allt fler flyr striderna i Khartoum – ett dygns eldupphör i Sudan

Går inte att föra de döda till begravningsplatsen.

Vapenvilan i Sudan förlängs med fem dagar

Den veckolånga vapenvilan i Sudan som skulle ha tagit slut på måndag kväll ska förlängas med fem dagar. Det meddelar USA och Saudi-Arabien i ett gemensamt pressmeddelande. Sudans försvarsmakt och de paramilitära RSF-grupperna lär ha gått med på att förlänga vapenvilan.

Trots att vapenvilan har brutits flera gånger har den gjort det möjligt för humanitär hjälp att nå Sudan, enligt förhandlarna.

Det var också meningen att öppna humanitära korridorer för civila som flyr från stridigheterna. På måndagen hade det ännu inte blivit möjligt att göra det.

Ett flertal vapenvilor har undertecknats i Sudan sedan stridigheterna började för sex veckor sedan. Inte en enda av vapenvilorna har hållit.

Källa: STT

Ny vapenvila har undertecknats för Sudan

Sent i går kväll undertecknade parterna i konflikten i Sudan en ny veckolång vapenvila. Parterna har tidigare ingått flera avtal om vapenvilor, men de flesta har brutits nästan genast.

Den här gången backas vapenvilan dock av en amerikansk och saudiarabisk övervakningsmekanism, en mekanism som inte beskrivs desto mera i pressmeddelandet.

Konflikten gick in i sin sjätte vecka i dag, och har hittills lett till en kollaps av ordningen i det sudanska samhället. Lagren av mat, kontanter och nödvändigheter minskar snabbt, och massplundring har drabbat banker, ambassader, hjälplager och till och med kyrkor.

Vapenvilan träder i kraft måndag kväll. Avtalet undertecknades i den saudiarabiske staden Jeddah, där förhandlingarna nu väntas få utrymme att övergå till mer politiska ämnen.

Källa: Reuters

Palestinier inspekterar spillrorna av ett hus efter att det träffats i ett israeliskt flyganfall i Gaza den 13 maj 2023.

Israel och palestinska grupper sägs ha enats om vapenvila

Egypten uppges ha medlat i konflikten.

Fortsatta strider i Sudan, fredssamtal kör igång i Saudiarabien

I Sudans huvudstad Khartoum rapporteras det om fortsatta strider mellan militären och RSF-milisen.

Samtidigt inleder parterna fredssamtal i Saudiarabien. Förhandlingarna, som leds av USA och Saudiarabien, är det första seriösa försöket att lösa konflikten i Sudan.

Khartoum har närmare fem miljoner invånare, över 100 000 av dem har redan flytt från staden. En stor del av dem ha tagit sig till grannländer som Egypten eller till hamnstaden Port Sudan.

Källor: AFP, Reuters

USA och Saudiarabien: Parterna i Sudan-konflikten inleder diskussioner i Jeddah

Sudans armé och paramilitära RSF-styrkor ska i dag inleda öppna samtal i Jeddah i Saudiarabien, uppger USA och Saudiarabien.

I ett gemensamt uttalande konstaterar USA och Saudiarabien att samtalet är välkommet och uppmanar båda parter att delta i en “aktiv diskussion, som leder till eldupphör och ett slut på konflikten”.

Striderna mellan Sudans väpnade styrkor och RSF-styrkorna utbröt i mitten av april. Det har gjorts flera försök att få till stånd eldupphör.

Källor: Reuters, AFP

Äldre man ler mot kameran med en växt i bakgrunden.

Hur övergår krig i fred? Frontveteranen Stolt: ”Det var en härlig känsla, det var en underlig tystnad”

Vi lever i ett nyhetsflöde med ständiga uppdateringar om krig. Men hur känns det när ett krig tar slut? Och vad krävs för att ett krig ska ta slut? En frontveteran och en forskare svarar.

USA: Parterna i Sudan överens om ett tre dagar långt eldupphör

Sudans armé och paramilitära RSF har gått med på ett tre dagar långt eldupphör som borde ha inletts vid midnatt, natten till tisdag.

USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade sent på måndag kväll att parterna hade enats om eldupphöret, efter två dagar långa, USA-ledda förhandlingar. Enligt Sudans armé deltog också Saudiarabien i medlingsarbetet.

Det tycks ändå råda en viss förvirring om när eldupphöret inleds, eftersom armén i ett meddelande uppgett att det inleds först nästa natt.

Sedan striderna bröt ut den 15 april har parterna brutit flera tidigare överenskommelser om att lägga ner vapnen.

Blinken sa också att USA nu förhandlar med olika parter för att få till stånd en kommitté som kan övervaka en permanent vapenvila och olika humanitära arrangemang.

Källor: Reuters, AFP

USA evakuerar diplomater från Sudan

USA har evakuerat amerikanska diplomater och deras familjer från Sudan, uppger de paramilitära RSF-styrkorna.

Sex flygplan ska ha deltagit i en evakueringsoperation på söndagsmorgonen.

Enligt RSF har gruppen bistått USA i genomförandet av evakueringen.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att de amerikanska styrkorna framgångsrikt slutfört evakueringen av USA:s ambassadpersonal från Sudan. USA har ännu inte bekräftat operationen.

En maktkamp i Sudan urartade i våldsamheter för en dryg vecka sedan. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att över 400 personer dödats i striderna.

Källor: AFP, Reuters.

Svenska regeringen planerar att skicka beväpnad styrka till Sudan

Sveriges regering vill skicka en väpnad styrka till Sudans huvudstad Khartoum för att evakuera ambassadpersonalen och deras familjer.

Utrikesminister Tobias Billström sa under en pressträff på lördagen att riksdagens medgivande krävs för att man ska kunna skicka en väpnad styrka till ett annat land.

Riksdagen kommer att samlas på söndag förmiddag för att behandla frågan.

Försvarsminister Pål Jonson säger att evakueringen skulle ske i samarbete med internationella organisationer och andra länder.

Källor: Sveriges Radio, Aftonbladet, riksdagen.se

Sudans armé accepterar tre dagars vapenvila

Efter en till dag av strider har de stridande styrkorna i Sudan kommit överens om en tre dagar lång vapenvila för att hedra högtiden Id al-Fitr.

Ett försök till eldupphör inleddes på torsdag kväll men vapenvilan bröts i morse.

Nu har både paramilitära RSF och den sudanesiska armén accepterat en tre dagars vapenvila, med start på fredag kväll. Armén bekräftar saken på Twitter.

Det är oklart hur effektivt eldupphöret är. Ögonvittnen har enligt nyhetsbyrån AFP rapporterat om att striderna i huvudstaden Khartoum lugnat ner sig, medan ögonvittnen som Reuters talat med säger det motsatta.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att över 400 personer dödats i striderna som pågått sedan den 15 april.

Artikeln uppdaterades 21.4.2023 klockan 22.27 med ögonvittnens information.

Källor: Twitter, Reuters, BBC, AFP

Striderna fortsätter i Sudan – WHO: Över 400 har dödats

Över 400 människor har dödats i striderna i Sudan, enligt WHO:s senaste uppskattning. Dödstalet kan ändå vara betydligt högre än så.

Ytterligare en FN-medarbetare dödades på fredagen. Bilen medarbetaren färdades i hamnade i en korseld när de stridande parterna drabbade samman. Mannen, som var sudanesisk medborgare, är den fjärde FN-medarbetanden som dödats i striderna som snart pågått i en vecka.

EU uppges överväga att evakuera sina medborgare från Sudans huvudstad Khartoum. Enligt en högt uppsatt tjänsteman nyhetsbyrån Reuters talat med försöker man koordinera en evakueringsinsats, som skulle utföras när säkerhetsläget tillåter det.

Bedömningen är ändå att det i nuläget inte är möjligt, eftersom häftiga strider fortsättningsvis pågår i huvudstaden.

Källor: Reuters, AFP

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida