Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Dyr el försämrar resultatet i Larsmo

Höga räntor och dyr el gör att Larsmos resultat försämras med drygt 600 000 euro. Efter en budgetändring som godkändes i kommunfullmäktige på måndagen visar budgeten för 2023 ett underskott på nästan en halv miljon.

Fullmäktigeordförande Andreas Hjulfors (KD) är ändå inte orolig.

– Vi kan fortfarande nå ett nollresultat eller till och med ett litet plus, säger Hjulfors.

Fullmäktige beviljade också kommunens dotterbolag Rönnliden Invest borgen för ett lån på en miljon euro. Lånet ska finansiera byggandet av Storströmmens campingområde.

Jakobstadsregionen skjuter upp beslut om eget sysselsättningsområde

De fem kommunerna i Jakobstadsregionen skjuter upp beslutet om att bilda ett eget sysselsättningsområde.

Enligt Jakobstads stadsdirektör Anne Ekstrand vill man vänta ut förhandlingarna om ett område som skulle täcka hela Österbotten. Den kommunala samarbetsnämnden tar upp ärendet på nytt om två veckor, den 10 oktober.

Från och med 2025 överförs ansvaret för arbets- och näringstjänsterna till kommunerna. Mindre kommuner kan gå samman i sysselsättningsområden som ordnar tjänsterna.

Kommunerna ska välja vilket område de vill höra till inom oktober. Hittills har Vasa och Korsholm erbjudit sig att agera värdkommun för sysselsättningsområden.

Mera: Sysselsättningsreformen riskerar att splittra Österbotten – maktfördelningen är en stor stötesten

Kollage av fyra personer.

Toppbetyg för daghemmen i Larsmo

I Larsmo får småbarnspedagogiken toppbetyg av vårdnadshavarna.

99 procent av föräldrarna som svarat på en enkät om daghemmen uppger att barnet trivs och känner sig tryggt och att personalen är kunnig, rättvis och snäll.

Lika många, alltså 99 procent, ansåg att samarbetet med personalen fungerar väl och att kommunikationen fungerar.

Svarsprocenten var hög, 87 procent av vårdnadshavarna svarade på enkäten.

Peter Östman slutar som fullmäktigeordförande i Larsmo

Peter Östman (KD) slutar som fullmäktigeordförande i Larsmo. Ordförandebytet var planerat sedan tidigare, och är inte en direkt följd av rikspolitiken och och eventuell regeringsmedverkan för KD.

Halva fullmäktigeperioden har gått och överenskommelsen för två år sedan var att då stiger Östman åt sidan och Andreas Hjulfors (också KD) tar över klubban.

SFP:s Jan-Anders Fagerhed forsätter som första viceordförande, medan andra viceordförande går till SDP och Bernhard Bredbacka i stället för KD:s Pernilla Löfs-Grankulla, också det enligt tidigare överenskommelse.

Larsmo växer på bekostnad av Pedersöre och Jakobstad

Larsmo kommun tar över en del av Pedersöre och en del av Jakobstad.

Förslaget kommer från Lantmäteriverket. Målet är att överföra fristående områden från en kommun till en annan. Det gäller alltså mark som ligger avskilt från en kommuns huvudsakliga område, så kallade enklaver. Tanken är att områdena ska överföras till den kommun som omringar dem.

För Larsmos del innebär det här att 14 hektar överförs från Pedersöre kommun till Larsmo och knappt fem hektar överförs från Jakobstad.

Kommuner och markägare har rätt att göra skriftliga anmärkningar mot överföringsförslaget senast 21 juni. Efter det fattar lantmäteriverket beslut om överföringen.

Kommunstyrelsen i Larsmo har inget att anmärka på förslaget.

- Man kan skämtsamt säga att vi är en växande kommun så mer mark tar vi gärna emot, säger styrelseordförande Robin Sundelin (KD) i Larsmo.

Larsmo 1,5 miljoner på plus i fjol

Larsmo kommun gjorde ett plusresultat på 1,54 miljoner euro år 2022. Det är en aning mer än det budgeterade 1,47 miljoner.

Verksamhetsintänkterna sjönk med nästan 17 procent samtidigt som utgifterna steg med drygt fem procent jämfört med 2021.

Tack vare att skatteintäkterna ökade med 1,1 miljoner euro till nästan 20 miljoner euro gjorde kommunen ändå ett positivt resultat. Också statsandelarna ökade med 1,5 miljoner euro.

Kommunfullmäktige godkänner bokslutet på sitt möte på måndag kväll.

Fiskodling utanför Jakobstad får fortsätta – det blir inga fler besvär mot Ekofish beslöt domstol

Företaget Ekofish som driver fiskodling utanför Jakobstad, får fortsätta med sin verksamhet. Det står klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen beslöt att besvärsrätt inte beviljas i fallet.

Det innebär att beslutet i Vasa förvaltningsdomstol från mars ifjol blir gällande. Då beslöt domstolen att Ekofish får fortsätta sin verksamhet enligt beviljat miljölov. Företaget har också rätt att utvidga sin verksamhet med två odlingskassar per år fram till år 2030.

Såväl en privatperson som Larsmo kommun och NTM-centralen i Södra Österbotten var missnöjda med miljölovet och hade ansökt om besvärsrätt, vilket HFD alltså inte beviljade.

Ekofish odlar bland annat regnbågsforell. Fiskodlingen sker på öppet hav omkring 12 kilometer utanför fastlandet.

Texten är en förkortad version av artikeln Kalankasvatus Pietarsaaren edustalla saa jatkua – valituslupaa Ekofishin toiminnasta ei hellinnyt oikeudesta skriven av Heini Holopainen, Yle Keski-Pohjanmaa. Översättning Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Larsmo ändrar sig i fråga om lekparker

Larsmo hade tänkt riva ett par lekparker men nu ändrar sig tekniska nämnden.

I december i fjol beslöt fullmäktige att riva lekparkerna vid Annäsvägen och Furuholmen. Orsaken var att lekställningarna var i så dåligt skick att de ansågs utgöra en säkerhetsrisk.

Det kom ganska kraftiga invånarreaktioner på rivningsbeslutet, berättar tekniska nämndens ordförande Alf Grankulla (KD).

Ett invånarinitiativ lämnades in och nu ändrar tekniska nämnden sig. Parkerna stängs inte utan i stället förnyar Larsmo utrustningen. Däremot stängs Rivägens lekpark som planerat, och ersätts av en ny park på samma ställe.

Högt valdeltagande i Larsmo, Pedersöre och Korsnäs

De svenskspråkiga kommunerna i Österbotten utmärkte sig igen när det gäller högt valdeltagande i riksdagsval.

Tre kommuner i Vasa valkrets nådde över 80 procent i valdeltagande; Larsmo, Pedersöre och Korsnäs. Efter dem kommer Malax och Vörå.

Dessa kommuner var i topp även för fyra år sedan.

I Larsmo var Peter Östman (KD) etta, i Pedersöre Anna-Maja Henriksson (SFP) och i Korsnäs Anders Norrback (SFP).

Malax och Vörå är speciella på så sätt att Mikko Ollikainen (SFP) drog flest röster i dem båda. Ollikainen är från Malax men har tidigare varit kommundirektör i Vörå.

Högst valdeltagande i hela landet hade Grankulla.

Sari Essayah i riksdagen i februari 2023

Sari Essayah: Ateisterna hotar våra traditioner och vänstern vill bara låna pengar

Svenska Yle intervjuar partiernas ordförande inför valet.

Vaccinationsgraden verkar ha sjunkit – lägst är den i Österbotten

Vaccinationstäckningen är fortfarande god i Finland när det gäller vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet för barn.

Täckningen för vissa vaccin har dock sjunkit något under de senaste två åren. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret.

Andelen ovaccinerade bland barn födda 2020 har ökat något, till 1,4 procent nationellt. THL slänger dock in en brasklapp: Andelen ovaccinerade kan vara ett överestimat på grund av brister i registreringen av vaccinationer och/eller datainsamlingen.

Hur som helst utmärker sig Österbotten som det område som år efter år har lägst vaccinationsgrad. Ibland utmanas man av Åland. Av kommunerna i Österbotten är det genomgående Larsmo som har lägst vaccinationsgrad.

I Finland är det fortfarande mycket sällsynt att vara ovaccinerad. Barn anses ovaccinerade om de inte fått en enda dos rotavirus-, pneumokock-, MPR-, femvalent- eller fyrvalent vaccin.

Näs skola i Larsmo ska få moduler – skolan är för trång

Larsmo kommun växer stadigt och det syns bland annat i Näs skola som blivit för trång.

Som en tillfällig lösning planerar man hyra moduler, senast från och med höstterminen, i tre års tid med option för två år till.

– Vi vet att skolan är för liten med det antal elever som det är nu. Man var tvungen att ta ett beslut nu, annars blir hösten ohållbar, säger Alf Grankulla (KD), ordförande för nämnden för tekniska tjänster.

Totalytan för modulerna blir cirka 150 kvadratmeter och där ska bland annat finnas ett klassrum, ett grupprum och hälsovårdarutrymmen.

Enligt Grankulla har kommunen på gång en utredning vilka behov som finns gällande skolorna i kommunen för att hitta en mer långsiktig lösning.

Nämnden föreslår för kommunstyrelsen att man ska anta det billigaste anbudet, på 108 600 euro, för att hyra upprustade begagnade moduler i tre års tid.

Man i 40-årsåldern står inomhus framför en karta. Han ser in i kameran.

Kommunala tomter går inte åt som förr: ”Om bara ränteläget lugnar ner sig kommer folk börja bygga”

Under 2022 delade Vasa stad ut märkbart färre tomter än tidigare. Liknande fenomen syns i flera kommuner.

En kvinna som står framför en gult hus.

Larsmo växer och investerar 10 miljoner euro i år – en ökande befolkning kräver satsningar

Larsmo kommun växer stadigt och fler invånare kräver också stora investeringar. I år satsar kommunen 10 miljoner i nya investeringar. Ett positivt problem, säger kommundirektör Gun Kapténs.

En glad man med vit skyddsmössa håller i en plåt med fastlagsbullar

Strejkerna kommer inte att tömma brödhyllorna: ”Det har vi sett under tidigare konflikter”

Finländarna blir inte brödlösa även om strejkerna utvidgas.

Vaasan taiteiden yö 2022

Vasa har över 68 000 invånare för första gången

I över hälften av de österbottniska kommunerna minskade befolkningen.

Larsmo och Pedersöre bland få kommuner med fler födda än döda 2022

I fjol fanns det endast 37 kommuner i Finland där antalet födda översteg antalet döda.

Det rapporterar tidningen Uusi Suomi och experten på regional utveckling Timo Aro, med hänvisning till Statistikcentralens preliminära siffror. Siffrorna gäller perioden januari–november.

Bland dessa 37 kommuner finns Larsmo, Pedersöre och Korsholm. Larsmo och Pedersöre når upp till de tio högsta platserna på listan. I Larsmo föddes ifjol 90 personer fler än vad som dog och i Pedersöre var siffran 63.

Klar etta i statistiken är Esbo med ett födelseöverskott på 1 270 personer. Sett till hela landet föddes över 15 000 personer färre än vad som dog.

En man med grått hår och mörka bågar på glasögonen står i en urban miljö med vinterjacka.

"Ett svagt plus" i Larsmo – kommunen räknar med knappt 2 000 euros överskott nästa år

Enhälligt när fullmäktige klubbade igenom nästa års budget.

Kollage av Larsmos och Kristinestads kommunvapen.

Larsmo växer och Kristinestad krymper enligt färsk befolkningsprognos

Larsmoborna kan vara fler än 6 500 år 2040.

en kvinna och en man står intill en grå vägg

Skenande priser skrämmer husbyggare: “Vi måste kanske tänka om”

Tomten står obyggd i väntan på bättre tider.

Luodon kunnan lippu liehuu salossa.

Larsmo ska heta Luoto också i fortsättningen

Kommunstyrelsen diskuterade frågan.

Luodon vaakuna kunnantalon ulkoseinässä.

Coronaläget i Svenskfinland: Larsmo sticker fortfarande ut

Larsmo har en incidens på över 1 000.

En man och en kvinna står intill en uppriggad videokamera ute på en gårdsplan.

Lokal-tv behöver en föryngring: “Lokal-tv har enorm potential”

Vissa lokalkanaler lyckas hitta eldsjälar och finansiering.

Kvinna med kort hår och glasögon står framför en gul byggnad.

Tidningen Läraren: Vaccinationsfrågan är mycket känslig i Larsmo

Incidensen i Larsmo ligger på rekordnivå.

Ett kort som man får efter det första coronavaccinet

Larsmo ser ut att stanna på lägre vaccintäckning: "Ingen nyhet att där finns motstånd"

Regionen når som helhet över 85 procent coronavaccinerade.

En man står på en byggställning och målar taket på ett hus.

Projekt ska bygga broar mellan invandrare och föreningar i Jakobstadsregionen

"Det är en vinn-vinnsituation", säger projektledare.

Illustrerad bild med kommunalvalets logo omgiven av olikfärgade hus

Larsmo – följ rösträkningen i realtid

Uppdateras automatiskt tills resultatet är klart.

En enorm segelbåt står på land.

Baltic Yachts 45 meter långa segelbåt anlände till hamnen i Jakobstad

Tre segelbåtar ska levereras i vår och sommar.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida