Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Rysslands olympiska kommitté kräver att IOK:s förbud hävs – överklagar avstängningen till Cas

I oktober förbjöd den internationella olympiska kommittén IOK den ryska olympiska kommittén.

Detta efter att den ryska olympiska kommittén ansåg att idrottsorganisationer i det ockuperade området i Ukraina tillhör Ryssland.

Under måndagen överklagade den ryska olympiska kommittén beslutet till Idrottens internationella skiljedomstol Cas. Ryssland begär att förbudet hävs och att den ryska olympiska kommittén återinförs som en nationell olympisk kommitté av IOK.

IOK bryter med det skandalomsusade internationella boxningsförbundet IBA

Den Internationella Olympiska Kommittén kastar ut det internationella boxningsförbundet IBA.

Beslutet grundar sig på en rapport som gjordes i början av juni, där det fastslogs att IBA misskött sig ekonomiskt samt att det förekommit flera domar- och ledarskandaler. IBA är också till största del stött av det ryska energibolaget Gazprom. Det finska boxningsförbundet har också sedan tidigare framfört sin vilja att lämna IBA.

Nyligen grundades i stället ett nytt internationell förbund: World Boxing, som grundats av bland annat USA, Stobritannien, Schweiz och Nederländerna.

Samtidigt slogs det fast att det blir boxningstävlingar i OS i både Paris 2024 och i Los Angeles 2028.

Lika långa skiddistanser för damer och herrar i vinter-OS 2026

Under den gångna säsongen införde internationella skidförbundet Fis lika långa distanser för damer och herrar i världscupen. På våren bestämde man också att inför förändringen i VM.

Fis begärde också att det skulle bli lika långa distanser på OS – något som Internationella olympiska kommittén IOK nu har accepterat.

Förändringen träder i kraft till OS i Milano-Cortina 2026.

IOK har även infört förändringar i nordisk kombination och backhoppning. Den kombinerade lagtävlingen i stora backen blir en sprint där två idrottare tävlar. Idrottarna gör ett hopp och åker sedan skidor på en bana som är 1,5 kilometer lång.

I backhoppning ändras formatet i herrarnas lagtävling. I stället för fyra hoppare deltar två från varje nation. Tävlingen kommer att bestå av tre omgångar.

I alpint blir den kombinerade tävlingen en lagtävling. En åkare tävlar i störtlopp och en i slalom. Tiderna slås sedan ihop för att utse ett vinnande lag.

Sverige går vidare med ansökan om vinter-OS 2030

Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté har avslutat sin förstudie om en OS-ansökan. Resultatet blev att man går vidare i processen.

Nu går man in i nästa fas som betyder dialog med Internationella olympiska kommittén IOK.

– Vi har hittat grundförutsättningarna för att kunna leverera hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. I nästa fas ska vi gå djupare in i detaljerna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann i ett pressmeddelande.

Den svenska OS-budgeten ligger på 16,5 miljarder kronor. IOK ska bidra med tio miljarder kronor.

Enligt en opinionsundersökning som beställdes av Sveriges olympiska kommitté vill sju av tio svenskar att Sverige ska arrangera vinter-OS 2030.

Internationella skidförbundet skjuter upp beslutet om ryskt deltagande i skidspåren

Det är över ett år sedan de ryska och belarusiska skidåkarna har fått tävla i internationella tävlingar. Första mars ifjol stängdes länderna av från allt internationellt tävlande.

I måndags öppnade G7-länderna upp för att ryska och belarusiska atleter ska få börja tävla, men under neutral flagg.

De vill inte heller att ryska och belarusiska idrottare representerar sina hemländer, vilket är i linje med IOK:s position i frågan.

Tidigare under året har Fis indikerat att beslutet kring de avstängda atleterna kommer att komma under maj månads kongress.

– Frågan kommer att diskuteras men det kommer inte bli något svart eller vitt om hur vi gör, vi kommer inte fatta ett beslut, säger förbundets vice generalsekreterare Niklas Carlsson.

IOK rekommenderar förbunden att låta ryska idrottare tävla – ännu inget beslut om OS 2024

Internationella olympiska kommittén rekommenderar alla grenförbund att låta enskilda idrottare från Ryssland och Belarus att börja tävla internationellt igen.

Idrottarna ska få ställa upp utan sitt lands flagga, nationalsång, färger eller andra emblem.

Idrottare som aktivt stött Rysslands anfallskrig mot Ukraina eller som har koppligar till militären eller säkerhetsorganisationer ska inte godkännas för tävlingar.

Rekommendationen gäller inte för lag och IOK har heller inte fattat något beslut om ryska och belarusiska idrottares medverkan i OS 2024.

– IOK kommer att fatta beslut vid en lämplig tidpunkt, säger presidenten Thomas Bach.

Förra veckan bestämde internationella friidrottsförbundet att ryska och belarusiska idrottare inte ska få ställa upp i tävlingar.

Olympiska kommittéerna i Norden: Dörren ska vara stängd för idrottare från Ryssland och Belarus

De olympiska kommittéerna i de nordiska länderna är tydliga i sin kommunikation: inga ryska eller belarusiska idrottare har något att göra i internationell tävlingsidrott.

Det här understryker kommittéerna i ett färskt uttalande som är undertecknat av Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Grönland, Färöarna och Åland.

De poängterar att krigsläget i Ukraina inte har förändrats. Därför finns det ingen orsak att glänta på dörren för Ryssland och Belarus.

Den senaste tiden har den internationella olympiska kommittén IOK öppnat för att ryska och belarusiska idrottare skulle kunna få tävla i OS i Paris nästa år.

Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014

FN-experter stöder IOK:s linje – vill se ryska idrottare i OS

”Vi uppmanar IOK att ta ett beslut i den riktningen”.

Ryska skidåkare åker efter varandra.

Fis generalsekreterare till SVT: Inga ryssar i skid-VM

Om en månad är världsmästerskapet i full gång.

Ukraina hotar med att inte ställa upp i OS om ryska idrottare tillåts tävla – minister: ”Jag utesluter inte möjligheten att bojkotta”

Internationella olympiska kommitténs beslut på onsdagen att undersöka en väg för ryska och belarusiska idrottares deltagande i olympiska sommarspelen i Paris nästa år har väckt kritik.

IOK motiverade sitt val med att ”ingen idrottare ska hindras från att tävla bara på grund av sitt pass”.

Ukraina hotar nu med att bojkotta OS i Paris om idrottare från Ryssland och Belarus får delta i mästerskapet.

Ukrainas idrottsminister Vadym Gutsait delade sina tankar på Facebook.

”Vår position är oförändrad – så länge kriget i Ukraina fortsätter ska ryska och belarusiska idrottare inte delta i internationella tävlingar. Om vi ​​inte hörs i den här frågan utesluter jag inte möjligheten att bojkotta OS”, skrev Gutsait.

Flera länder har kritiserat IOK:s beslut.

Källa: STT

Ryska och belarusiska idrottare får tävla i Asiatiska spelen

De ryska och belarusiska idrottarna får tävla i Asiatiska spelen. Detta trots att de är avstängda från en hel del internationell tävlingsidrott.

Det meddelade Asiens olympiska råd på torsdagen.

Beslutet är i linje med Internationella olympiska kommittén IOK:s beslut från i onsdags att utreda möjligheterna för att utreda hur idrottare från Ryssland och Belarus kunde få återvända till de internationella tävlingsarenorna.

Avstängningen av ryska och belarusiska idrottare beror på det ryska anfallskriget mot Ukraina som inleddes i februari i fjol. Belarus är en allierad nation som stöder Ryssland i krigshandlingarna.

Asiatiska spelen omfattar många olika grenar och går av stapeln på hösten i Hangzhou i Kina.

– Alla idrottare borde få tävla i idrottsevenemang, oberoende av nationalitet eller pass, säger Asiens olympiska råd.

Källa: STT Urheilu

Olympiarenkaat

Yle sänder OS på sina kanaler fram till år 2032

Från och med 2026 visar Yle sommar- och vinter-OS allt mer omfattande och utan begränsningar i fråga om grenar. Även OS-hockeyn tillbaka på Yles kanaler.

Två boxare i ringen.

Boxning kan slopas från OS på grund av band till den ryska eliten

Den Internationella olympiska kommittén IOK säger att man kan bli tvungen att slopa boxning från och med sommar-OS 2024.

Orsaken är att det Internationella boxningsförbundet har för starka band till den ryska makteliten. Förbundet leds av ryssen Umar Kremlev, som hör till president Vladimir Putins inre krets.

Förbundet har dessutom nyligen förlängt sitt sponsoravtal med den ryska gasjätten Gazprom. Därmed kan de kontrolleras av ett företag som har starka kopplingar till den ryska makten, säger IOK i ett uttalande.

En talesperson för olympiska kommittén säger att boxningsförbundet inte är intresserat av boxning eller idrottarna, utan bara av makt.

Boxning har varit med på programmet sedan OS 1904.

Emma Terho kuvassa

Emma Terho ordförande för idrottarkommissionen i IOK

Posten är betydande, innebär också styrelsepost i IOK.

Nuoret valokuvaavat itseään iltavalossa olympiarenkaiden edessä Tokiossa.

Japans regering: Inga åskådare under OS i Tokyo på grund av smittorisken

Undantagstillstånd och ingen publik under OS i Tokyo.

Olympiska ringarna i Tokyo.

Japan planerar undantagstillstånd i Tokyo under OS – beslut om publik fattas i dag

Barer & restauranger med alkoholservering skulle då stänga.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida