Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

GrIFK och Dicken inledde baltiska ligan med varsin seger

De finländska mästarna Grankulla IFK vann över lettiska med 41–25 (17–10) då damernas baltiska liga inleddes i Tallinn. Helsingforslaget Dicken vann däremot över litauiska Zalgiris med 31–28 (16–11) i en mer jämn match.

Båda finländska lagen kommer att spela varsin match även på lördag och söndag.

Sveriges regering: Estland kopplar ihop skadorna på ledningarna i Östersjön

Sveriges regering säger att Estland har kopplat samman skador på kabel och rörledningar i Östersjön.

Den svenska regeringen sa i ett uttalande på måndagen att Estland har bedömt att skadorna på gasledningen och kommunikationskabeln mellan Finland och Estland är relaterad till skadan på kommunikationskabel mellan Sverige och Estland.

Källa: Reuters

Anttila på fjärde plats efter två rundor av EM-tävlingarna i discgolf – Jakobstadsgolfare två kast från tionde plats

Den finska discgolfstjärnan Niklas Anttila stötte på problem på det första hålet av den andra rundan i discgolf-EM som ordnas i Tallin, Estland. Anttila inledde rundan med 8 kast på ett par 4-hål.

Resten av rundan gick bättre för Anttila, som avslutade med fem under par.

Inför de två avslutande rundorna placerar sig Anttila på fjärde plats med 14 under par. Svensken Dennis Augustsson leder tävlingen med 23 under par.

Pyry Joutsen från Jakobstad ligger på 13:e plats efter två rundor. Han spelade en stark andra runda och klättrade 21 placeringar i resultatlistan. Joutsen avslutade rundan på sju under par, vilket ger honom en total poängsumma av åtta under par.

Tävlingarna fortsätter på fredag och lördag.

Länk till resultaten.

Statsminister Orpo reser till Tallinn i dag

Statsminister Petteri Orpo (Saml) ska i dag träffa Estlands premiärminister Kaja Kallas i Tallinn.

Orpo och Kallas ska diskutera bland annat relationerna mellan Finland och Estland, säkerheten i Östersjöområdet, och olika aktuella EU-frågor, meddelar statsrådet.

Under besöket träffar Orpo också Estlands president Alar Karis.

Nytillträdda finländska statsministrar har haft för vana att göra sina första utlandsbesök i Estland och Sverige.

Orpo hinner inte besöka Stockholm förrän i höst. Men han har redan träffat sin kollega Ulf Kristersson två gånger, vid det nordiska statsministermötet i Island och vid Europeiska rådets möte i Bryssel.

Orpo träffar Estlands president och premiärminister i veckan

Petteri Orpo (Saml) åker till Tallinn på onsdagen för att träffa Estlands president Alar Karis och premiärminister Kaja Kallas.

Kallas har bjudit in Orpo för att diskutera Finlands och Estlands relation, säkerheten kring Östersjön och aktuella EU- och internationella ärenden.

I Finland brukar den nya statsministern åka till både Estland och Sverige strax efter att den nya regeringen står klar.

Källa: STT

Storbrand i Tallinn

I Estland har en stor brand brutit ut på en anläggning som behandlar avfall.

Anläggningen ligger cirka sju kilometer från centrala Tallinn, i närheten av flygplatsen, och giftig rök sprider sig i omgivningen.

Invånarna i området har uppmanats att hålla dörrar och fönster stängda, och vissa invånare har evakuerats.

Källa: Postimees

Helsingforspolisen utreder stöldhärva – I en skåpbil i Tallinn fanns verktyg för 600 000 euro

Helsingforspolisen utreder en stor härva där minst 1900 verktyg stulits. Enligt polisen har en kriminell grupp bestående av 30 till 40 personer under det senaste året utfört en lång rad stölder på olika byggarbetsplatser i Nyland.

I januari stannade estniska myndigheter på polisens begäran en skåpbil i hamnen i Tallinn. Bilen var full med verktyg som värderas till totalt 600 000 euro.

Vid tillslaget fick polisen tag på två misstänka. Den ene misstänks för över 30 inbrott och den andre för för 20 inbrott.

Största delen av verktygen har returnerats till sina ägare.

Fallet har gått till åtalsprövning, åtal ska väckas senast den 8 juni.

Vattenrör sprang läck på Tallink Siljas fartyg på väg mot Helsingfors

Tallink Siljas kryssningsfartyg M/S MyStar råkade ut för en vattenläcka strax efter avfärd från hamnen i Tallinn i eftermiddags. Fartyget fortsatte ändå färden mot Helsingfors och ankom i normal tid.

Det är oklart varför ett kallvattenrör sprang läck på nionde däck, säger informationsansvariga Marika Nöjd till Yle Uutiset. Vattnet flödade ner från restaurangen Sea Pubs takkonstruktioner så att golvet fick ett vattenlager.

Vattnet flödade ner i baren i 20 minuter innan det kunde stängas av. Baren är stängd tills vidare för torkning. Lite vatten rann ner i våningar längre ner men enligt Tallink Silja var det främst baren som drabbades.

Finska flaggan hissas i aktern på Viking XPRS – fartyget överförs till Finlands fartygsregister

Den finska flaggan ska hissas i aktern på Viking XPRS som går mellan Helsingfors och Tallinn.

Det kommer att ske under en omflaggningsceremoni som tar plats på Skatudden i Helsingfors i dag, berättar Viking Line i ett pressmeddelande (på finska).

Fartyget har tidigare åkt under svensk flagg, och sedan 2014 har det varit infört i Estlands fartygsregister.

Omflaggningen innebär också att personalen överförs till det finländska lönesystemet och blir direkt anställda hos Viking Line.

Viking Line är Finlands största arbetsgivare inom sjöfarten och Viking XPRS blir det fjärde fartyget av fem som införs i Finlands fartygsregister.

Estland utvisar den ryske ambassadören från Tallinn

Estland utvisar den ryske ambassadören från Tallinn som vedergällning för att Ryssland tidigare i dag meddelat att man utvisar den estniska ambassadören från Moskva.

Det estniska utrikesminsteriet skrev på Twitter att man står fast vid principen om paritet i förbindelserna med Ryssland, vilket innebär att den ryska ambassadören kommer att lämna Estland samtidigt som den estniska ambassadören lämnar Moskva. Det här betyder att respektive lands ambassadör lämnar sina kommenderingar den 7 februari.

Den estniska utrikesministern Urmas Reinsalu har twittrat att Rysslands agerande inte kommer avskräcka Estland från att fortsätta stöda Ukraina i kriget.

Källa: AFP

Ny information om Estonias förlisning presenteras i Tallinn

En mellanrapport med ny information om passagerarfärjan Estonias förlisning publiceras på förmiddagen i Tallinn.

Presentationen sänds på Yle Arenan med start klockan 10.55.

För drygt två år sedan började förlisningen undersökas igen efter att en tv-dokumentär om Estoniakatastrofen hade visat tidigare okända hål i fartygets skrov.

I november 2021 uppgav utredarna att hålen kan ha kommit till då skrovet rört havsbottnen, men att det behövdes fortsatta utredningar.

Haverimyndigheter från Sverige, Finland och Estland presenterar resultaten från det preliminära arbetet.

Estonia sjönk i Östersjön den 28 september 1994. 852 personer omkom i olyckan, den största delen av dem svenskar.

Efter förlisningen ingick Finland, Sverige och Estland ett avtal om gravfrid kring vraket, men genom tillfälliga lagändringar har det varit möjligt att undersöka vraket igen.

Sauli Niinistö och Alar Karis står vi en stentrappa raka i ryggen. I bakgrunden militär och estniska och finska flaggor samt pelare och en öppen dörr.

Niinistö i Estland: ”Sedan kalla krigets slut har nog inget annat land förstärkt sina försvarsstyrkor på samma sätt som Finland”

Presidenterna träffas för att diskutera ländernas bilaterala relationer, Finlands och Estlands kommande Natoallians och Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Max Granlund avancerar med boll.

Planenlig Estlandsresa för Dicken – försvaret rosades av tränaren

Björn Monnberg nöjd efter fjärde segern.

Fredrik Forss i närkamp med Evgeny Semenov.

GrIFK kommer inte att spela mot Tallinn – coronasmittan avskräcker

Handbollförbundet överväger eventuella åtgärder.

Ankara

Hur bra kan du huvudstäderna i Europa? Testa din kunskap!

Känner du till Europas huvudstäder?

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida