Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Lugnare skolavslutningskväll än vanligt för polisen i Österbotten

Inledningen på sommarlovsfirandet gick lugnare till än de senaste åren, meddelar polisen i Österbotten.

På lördagskvällen och natten mot söndag var det många ungdomar i farten, men det uppstod inga allvarligare incidenter. Polisen hade ändå många uppdrag under kvällen och natten och fick ingripa i flera fall av störande beteende.

Polisen bedömer att vädret var en orsak till att firandet var lugnare än till exempel i fjol. Under helgen övervakar polisen bland annat trafiken och alkoholanvändningen särskilt noga.

En flaska skumvin i Brunnsparken den 1 maj 2023. I bakgrunden grupper av människor.

Polisen fick ingripa på många håll när skolavslutningen firades

Knivskada i Lojo, i Borgå blev polisbilen påhoppad.

Mikael Appel, kommunikationschef på Polisinrättningen i Österbotten.

Polisen om skolavslutningen: ”Reglerna för beteendet ska komma hemifrån”

Det ser ut att bli en kylig skolavslutningshelg i Österbotten. Men det betyder nödvändigtvis inte att polisens arbetsbörda minskar.

Skiss över fotbollsstadion.

Förvaltningsdomstolen ger grönt ljus för Jeppis Stadion

Project Liv Arena kan börja byggas i höst.

SFP har valt Samuel Broman till kretsordförande i Österbotten

Samuel Broman valdes till SFP i Österbottens nya kretsordförande under lördagens kretsmöte i Jakobstad. Totalt tre kandidater hade meddelat intresse för ordförandeskapet. I omröstningen fick Broman 60 procent av rösterna.

”Jag är mycket stolt och hedrad att få förtroendet att leda Svenska folkpartiet i Österbotten. Jag vill vara lagledaren som jobbar inkluderande, lyhört och aktivt för hela vårt Österbotten”, säger Broman i ett pressmeddelande.

Under kretsmötet valdes också Sabina Forsbacka och Roberth Sjöström till vice ordföranden.

Floristen Margit Koitto i Vasa.

Österbottniska företag tror på framtiden: ”Arbetet ger oss energi”

Österbotten är företagarvänligt, visar undersökning.

En man i kostym som ser bekymrad ut.

HBL: SFP:s kretsordförande i Österbotten polisanmäld för misshandel

Henrik Antfolk är också ordförande för stadsfullmäktige i Kristinestad.

Österbotten har fortfarande landets lägsta arbetslöshet

Sysselsättningsöversikten från april månad visar att den lägsta arbetslöshetsgraden i Fastlandsfinland fortfarande finns i Österbotten. I april låg andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften på sex procent, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Antalet arbetslösa i Österbotten och Mellersta Österbotten har ändå ökat. I slutet av april fanns det i de två landskapen tillsammans 6 783 arbetslösa arbetssökande. Det är en ökning med 7,2 procent jämfört med ett år sedan.

Antalet arbetslösa ökade också i april jämfört med månaden innan.

Brand vid sågverket på Alholmen i Jakobstad

På måndagseftermiddagen uppstod en liten brand vid sågverket på Alhomen i Jakobstad. Larmet kom lite före halv fem.

Enligt jourhavande brandmästare Christoffer Jåfs var det motorn till ett transportband för flis som hade börjat brinna. Personal på plats lyckades begränsa branden tills fabriksbrandkåren kunde komma och släcka elden med vatten.

Ingen skadades i branden.

Mopedister och rattfyllerister sysselsatte polisen i Österbotten

Polisen i Österbotten hade en bråd helg.

Den intensifierade övervakningen av mopedtrafiken fortsatte och i Österbotten försattes flera mopedister i körförbud.

I Karleby ordnades flera olagliga mopedträffar, bland annat i Äventyrsparken och på Kemiravägen hade ett hundratal mopedister och bilister samlats efter att inbjudan cirkulerat på sociala medier. Polisen utreder ärendet som en sammankomstförseelse.

Polisen stötte också på flera rattfyllerister. Det kanske mest uppseendeväckande fallet inträffade i Kristinestad under natten till söndag då en personbilsförare kom körandes mot en polispatrull i 135 km/h. På området är hastighetsbegränsningen 60 km/h. Bilisten vägrade att blåsa i alkometern och fördes direkt på blodprov. Hen misstänks för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen stötte också på en onykter person som framförde en elsparkcykel, vars motor var på hela 5 kW så att den kunde köras i över 40 km/h.

Statliga pengar ska förbättra ungdomsarbete i Österbotten

Det uppsökande ungdomsarbetet i ÖSterbotten ska bli bättre med hjälp av statsunderstöd.

Österbottniska kommuner kan anställa mer folk för ungdomsarbetet för totalt 465 000 euro.

Den största potten går till Vasa som får ett understöd på 180 000 euro. Även Laihela, Korsholm och Jakobstad får pengar av staten.

Med det uppsökande ungdomsarbetet når kommunerna ungdomar som är i fara att marginaliseras. Regionförvaltningsverken delar i år ut drygt 15 miljoner euro till det uppsökande ungdomsarbetet.

Två kvinnor och en man poserar för ett porträttfoto

Hitta en vän, eller rentav kärleken – Sundom uf ordnar speeddejting

På söndag kvälI kan det hända att Amors pilar flyger genom luften i Sundom ungdomsföreningslokal. Eller så sås frön till fina vänskaper. Föreningen ordnar då ett speeddejtingevenemang.

Arborister klättrar i träd.

Stora känslor när värdeträd måste fällas: ”Inte heller gamla träd är eviga”

Värdeträd finns bland annat i centrum och i Gamla Vasa.

Tre vill leda SFP i Österbotten

Tre personer vill efterträda Henrik Antfolk som kretsordförande för SFP i Österbotten. De som har meddelat att de ställer upp är Samuel Broman från Korsholm, Roberth Sjöström från Närpes och Joacim Sandbacka från Kronoby.

Carola Bengs-Lattunen och Jan-Ove Nyman har meddelat sitt intresse för uppgiften som vice ordförande. Ordförande och två vice ordförande väljs vid kretsmötet i Jakobstad den 27 maj.

Österbotten måste bli bättre på att bekämpa miljöskador

Österbotten behöver bli bättre på att bekämpa miljöskador som till exempel oljeutsläpp.

Regionförvaltningsverket har frågat räddningsverken i de österbottniska landskapen vilken beredskap de har för att bekämpa miljöskador. Österbotten och Mellersta Österbotten har en del att göra, visade det sig.

Landskapen nådde inte de krav som satts upp. Målnivåerna för olika områden bestäms utgående från vilka riskerna är.

Bristerna är enligt regionförvaltningsverket ändå inte så omfattande att de skulle hota säkerheten. Bristerna finns främst inom övning, utbildningsplanering och utvecklingsplaner.

Räddningsverken missar att anmäla bränder till polisen

Det finns stora brister i hur räddningsverken anmäler bränder till polisen. Det säger Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Räddningsverken är skyldiga att anmäla bränder till polisen om brandorsaken kan vara uppsåt eller oaktsamhet. Enligt tillsynen år 2022 anmälde Mellersta Österbottens räddningsverk bara 30 procent av bränderna som omfattas av anmälningsskyldigheten. För Österbottens räddningsverks del var siffran 42 procent.

I fortsättningen kommer regionförvaltningsverket att följa upp hur anmälningsskyldigheten uppfylls.

Flera österbottniska mopedister fick körförbud

Trots att polisen i Österbotten via skolornas Wilma-system på förhand hade informerat om effektiverad övervakning av mopedister så åkte många ungdomar fast.

13 mopedförare miste körkortet på tisdagen, då polisen var på plats vid skolor i Mellersta och Södra Österbotten. I landskapet Österbotten genomfördes liknande övervakning redan förra veckan.

Under tisdagens övervakning fann polisen elva mopeder som hade omändrats så att de klassas som motorcyklar. Förarna bötfälldes för framförande av fordon utan behörighet. Dessutom försattes samtliga förare i körförbud. Ett par mopeder var trimmade så att topphastigheten överskred 90 km/h. En förare försattes i körförbud på grund av grov likgiltighet då hen kört på bakhjulet.

Totalt 26 mopeder miste sina registerplåtar och 13 mopedister förlorade temporärt sin körrätt. I övervakningen påträffades också en moped som visade sig vara stulen från en bilskola, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Övervakningen fortsätter hela maj.

Tyskt vindkraftsbolag öppnar regionkontor i Vasa

Det tyska energibolaget Energiequelle öppnar ett regionkontor i Vasa. Kontoret kommer att finnas i Brändö företagscentrum och ha fyra anställda.

”Vasa valdes eftersom staden ligger centralt med tanke på våra otaliga projekt inom förnybar energi i Österbotten, men en merit för Vasa var även en stark profil som stad inom energitemat”, säger Nils Borstelmann, bolagets vd i Finland, i ett pressmeddelande.

Energiequelle ligger bakom fyra vindparker i Finland. Bland dem finns Takanebackens vindpark i Malax som stod klar i början av året.

Brand vid park.

Brand i lekpark i Korsholm på tisdagen – skadorna kan kosta 150 000 euro

Mycket troligt att det handlar om skadegörelse.

En person utreds för tredska mot polis – detta som följd av en informationsbegäran

I samband med försvinnandet av Rasmus Takaluoma i Lappo i fjol har polisen begärt information från flera olika aktörer.

När aktören i fråga fick informationsbegäran av polisen meddelade hen att den begärda informationen inte finns lagrad. I efterhand har det framkommit att detta inte stämde.

Kommunikationschef på Österbottens polisinrättning Mikael Appel bekräftar till Yle att det är fråga om en videoinspelning.

I ett pressmeddelande skriver polisen att informationen sannolikt skulle ha haft en betydelse för hur undersökningen byggts upp och tillvägagångssättet för sökandet av den försvunne.

Polisen har hört personen i fråga och ärendet kommer inom kort att sändas till åklagaren.

SFP:s Henrik Antfolk ställer inte upp för omval som kretsordförande i Österbotten

Efter ett år som kretsordförande för SFP:s österbottniska krets och totalt fem år i presidiet, ställer Henrik Antfolk nu inte upp för omval.

I riksdagsvalet säkrade kretsen fyra invalda ledamöter. Antfolk skriver i ett pressmeddelande att han är mycket stolt över alla kandidaters insats.

”Nu är det dags för nästa kretsordförande att fokusera på de kommande valen”, skriver han.

Nya daghem planeras i Vasa

Nya daghem planeras i Storviken och Korsnäståget i Vasa.

I Gerby-området råder brist på finskspråkiga småbarnspedagogikplatser och i Korsnästågsområdet är daghemmen i ett sådant skick att de kräver åtgärder under de närmaste åren.

Det har utretts om Gerby hälsostations lokaler kunde användas för småbarnspedagogikens behov, men lokalen lämpar sig inte för detta. Ett nytt daghem planeras följaktligen nu i Storviken, skriver staden i ett pressmeddelande.

– Bredvid skolan Isolahden koulu finns en tomt, som skulle vara lämplig att bygga ett nytt daghem på. I detta läge vore det också fint med ett starkare samarbete med skolan, säger direktören för småbarnspedagogiken Hanna-Leena Holmström enligt pressmeddelandet.

För Korsnästågets nya daghem finns en färdig tomt.

Störningar kan göra det svårt att nå Österbottens välfärdsområde

Idag onsdag och imorgon torsdag kan det förekomma eventuella störningar i välfärdsområdets servicenummer. Det gäller både kundservicecentraln och munhälsovårdens telefonservice.

Det här beror på att man tar i bruk ett nytt telefonssystem och att personalen i Vasa börjar jobba i nya utrymmen.

Ifall man inte genast får kontakt med kundservicecentralen så lönar det sig att vänta en stund och sedan ringa på nytt, säger överskötare Kathy Guss.

– I nödfall ska man alltid ringa nödnumret 112, påminner Guss.

Biodlaren Jens Österåker öppnar fönstren till sin bipaviljong

Bråda dagar för biodlare när våren äntligen har kommit

Det har varit en sen start för biodlarna i år.

Normal helg för polisen i Österbotten – beväpnad man i Lappo ett av uppdragen

Polisen i Österbotten informerar att helgen varit normal uppdragsmässigt. Man har under helgen mottagit 633 alarmuppdrag, där ett rörde en man ”med ett gevärsliknande föremål som följde efter en grupp ungdomar” i Lappo på lördagen. Mannen kunde gripas och man fann ett luftgevär i hans lägenhet vid en husrannsakan.

Polisen har också handskats med 18 stycken rattfyllerier, varav fem misstänks vara grova, och tio fall av misshandel, där ett fall undersöks som grov misshandel. Sammanlagt 38 personer greps i Österbotten under helgen.

Flera gräsbränder i Österbotten under helgen

Det är mycket torrt i skog och mark på sina håll i Österbotten, vilket under veckoslutet har synts i form av flera mindre bränder.

Bland annat fick räddningsverket rycka ut och släcka markbränder i Karleby och Laihela på lördagen.

I Laihela orsakades branden av skräpbränning som på grund av vinden spred sig till ett område på sammanlagt ungefär 100 kvadratmeter. Och i Karleby började det brinna på ett mindre gräsbevuxet område vid Terminalgatan på lördag kväll.

Också på söndagen ställde den torra terrängen till det. Hetarbeten utfördes ute på en gård längs Ahlbäcksvägen i Korsholm. Den torra marken fattade eld och branden spred sig till en närliggande tom byggnad.

Myndigheterna påpekar att det för tillfället är förbjudet att göra upp eld utomhus i Österbotten, eftersom varning för gräsbrand råder.

Fiskodling utanför Jakobstad får fortsätta – det blir inga fler besvär mot Ekofish beslöt domstol

Företaget Ekofish som driver fiskodling utanför Jakobstad, får fortsätta med sin verksamhet. Det står klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen beslöt att besvärsrätt inte beviljas i fallet.

Det innebär att beslutet i Vasa förvaltningsdomstol från mars ifjol blir gällande. Då beslöt domstolen att Ekofish får fortsätta sin verksamhet enligt beviljat miljölov. Företaget har också rätt att utvidga sin verksamhet med två odlingskassar per år fram till år 2030.

Såväl en privatperson som Larsmo kommun och NTM-centralen i Södra Österbotten var missnöjda med miljölovet och hade ansökt om besvärsrätt, vilket HFD alltså inte beviljade.

Ekofish odlar bland annat regnbågsforell. Fiskodlingen sker på öppet hav omkring 12 kilometer utanför fastlandet.

Texten är en förkortad version av artikeln Kalankasvatus Pietarsaaren edustalla saa jatkua – valituslupaa Ekofishin toiminnasta ei hellinnyt oikeudesta skriven av Heini Holopainen, Yle Keski-Pohjanmaa. Översättning Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Människor som diskuterar med varandra över bord med böcker

De österbottniska förlagen och författarna samlas till bokmässa i dagarna tre

Årets tema är österbottnisk litteratur på svenska.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida