Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fotbollsspelaren Tim Sparv.

Svårt att stoppa saudierna som putsar sitt rykte med hjälp av fotbollsstjärnor – Tim Sparv: ”Oavsett hur mycket vi ropar är det inte tillräckligt”

Saudiarabien satsar stort på golf, show-wrestling och formel 1 och nu också på fotboll. Få ser något slut på landets försök att putsa sitt skamfilade rykte med hjälp av fotbollsstjärnor.

Klart: SJK-tränaren flyttar till Saudiarabien

Den spanska fotbollstränaren Joaquín Gómez, som har tillbringat de fyra senaste åren i Finland, flyttar till Saudiarabien. För en vecka sedan meddelade SJK att Gómez lämnar klubben.

Gómez skriver på sitt X-konto att han flyttar till den saudiarabiska klubben Al-Qadsiah som håller till på den näst högsta nivån. Där ingår han i ett tränarteam som leds av chefstränaren och landsmannen Míchel.

Gómez har i Finland jobbat för HIFK och SJK. Säsongen 2023 var han chefstränare för Seinäjokilaget som inledde säsongen starkt, men tappade mark under hösten.

Tränaren lämnar SJK – uppges flytta till Saudiarabien

Joaquín Gómez har gjort sitt som SJK-tränare. Seinäjokiklubben meddelar att man nått en överenskommelse, som gör det möjligt för spanjoren att lämna för en annan klubb.

Gomez SJK inledde säsongen starkt, men hade en tung andra halva på säsongen som avslutades med nio förluster på de tolv sista matcherna.

Enligt MTV-journalisten Timo Innanen blir Gómez hjälptränare för ett lag i Saudiarabien.

Också assisterande tränaren Guillem Santesmases, som tidigare basat för EIF, lämnar SJK. Enligt klubben flyttar spanjoren till en annan finländsk klubb.

Saudiarabien vill arrangera fotbolls-VM 2034 – så här ser mästerskapskalendern ut fram till 2032

För ett år sedan var Qatar arrangör för herrarnas fotbolls-VM. Om elva år kan VM-fotbollen återvända till Arabiska halvön.

Saudiarabien bekräftade nämligen på måndagen att landet vill arrangera VM-turneringen 2034. Inga andra länder har ansökt om att få ordna mästerskapet.

VM 2026 ordnas i Kanada, Mexiko och USA – VM 2030 i Marocko, Portugal och Spanien.

Fotbolls-EM 2024 spelas i sin tur i Tyskland.

På tisdag ska Uefa bekräfta var EM-turneringarna 2028 och 2032 spelas och i praktiken är det redan klart, då det endast finns en ansökan per mästerskap.

Sommaren 2028 arrangeras EM på de brittiska öarna (England, Irland, Nordirland, Skottland, Wales) och sommaren 2032 står Italien och Turkiet gemensamt värd för turneringen.

Här är Roberto Mancinis nya jobb efter skrällavgången från Italien – blir saudisk förbundskapten, får jättelön

De italienska fotbollsherrarna må inte ha kvalificerat sig för de två senaste VM-turneringarna. Men man är regerande Europamästare – och tränaren Roberto Mancini fick nyligen ytterligare uppdrag, då han fick ansvar för U21- och U20-lagen.

Därför var hans plötsliga avgång från förbundskaptensposten för ett par veckor sedan en stor skräll.

Nu är 58-åringen presenterad som ny förbundskapten för storsatsande Saudiarabien. Tidningen La Gazzetta dello Sport uppger att han kommer att belönas med en årslön på 25 miljoner euro.

– Stjärnspelarnas närvaro i den saudiska ligan visar på en potential för tillväxt i landslagssammanhang, kommenterade Mancini i samband med presentationen.

Sedan tidigare står det klart att Napolis guldtränare Luciano Spalletti tar över Mancinis jobb i Italien.

Källa: AFP

Brics bjuder in sex nya länder

Den så kallade Bricsgruppen har beslutat att bjuda in sex nya länder.

Argentina, Egypten, Iran, Etiopien, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten välkomnas som nya medlemmar i Bricsblocket från och med den första januari 2024, meddelade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på torsdagen.

De nuvarande Bricsländerna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika har avslutat sitt tre dagar långa möte i Johannesburg i Sydafrika.

Utvidgningen av Bricsblocket kan bana väg för tiotals andra intresserade länder som vill bli medlemmar, under en tid som präglas av geopolitisk polarisering.

Både Ryssland och Kina vill gärna skapa en livskraftig motvikt till väst.

Bricsländerna omfattar i dag cirka 40 procent av världens befolkning och en fjärdedel av den globala bruttonationalprodukten.

Under toppmötet godkände Bricsländerna också en resolution om att i framtiden fundera på att skapa en ny gemensam valuta.

Källor: Reuters, AP, AFP

Saudiska gränsvakten på Ashiq-ön, i södra Jizan-provinsen nära gränsen mot Jemen.

HRW: Saudiska gränsvakter skjuter systematiskt ihjäl migranter

Kroppsdelar ska ha lämnats kvar på marken.

Saudiarabien kallade upp Danmarks chargé d'affaires på grund av koranbränningar

Saudiarabien kallade på torsdagen upp Danmarks högst uppsatta diplomat i landet och överlämnade en skriftlig protest mot koranbränningar i Köpenhamn. Det uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till det saudiska utrikesministeriet.

En liten grupp högerextrema aktivister brände tidigare i veckan upp koraner utanför Iraks, Egyptens och Turkiets ambassader i Köpenhamn.

Koranbränningarna har fördömts av Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen.

Enligt Saudiarabiens utrikesminister kräver Saudiarabien i sin protest att Danmark ska stoppa det som saudierna kallar för ”skamliga handlingar som bryter mot internationella lagar och normer”.

Också Egypten kallade tidigare upp Danmarks ambassadör av samma anledning.

I dag väntas ytterligare islamkritiska manifestationer i Köpenhamn, rapporterar TT.

Källor: Reuters, TT

Qatar och andra muslimska länder protesterar mot koranskändningarna i Sverige

Qatar är det senaste i raden av muslimska länder som kallar upp Sveriges ambassadör för att protestera mot torsdagens koranskändning i Stockholm.

Under torsdagskvällen kallade också Saudiarabien upp Sveriges chargé d'affaires i Riyadh, enligt nyhetsbyrån Reuters. Redan tidigare under kvällen hade Iran kallat till sig Sveriges ambassadör i Teheran för att protestera mot koranskändningarna och uppmana Sverige att se till att de upphör.

Kurdistans regionala regering avbryter sin regionala representation i Sverige med anledning av torsdagens incident.

På torsdagen uppmanade Irak Sveriges ambassadör att lämna landet och meddelade också att man avbryter alla affärer med svenska företag.

Handeln mellan Irak och Sverige är liten. Exempelvis Saudiarabiens utrikeshandel med Sverige har mycket större betydelse.

Källor: Reuters, DN, Yle

Steven Gerrard tar över klubb i Saudiarabien – uppges vilja värva stora namn

Steven Gerrard har presenterats som ny tränare för den saudiska klubben Al-Ettifaq. Kontraktet gäller för två säsonger.

Gerrard har varit arbetslös sedan han fick sparken från Aston Villa i oktober 2022.

Al-Ettifaq slutade på sjunde plats i ligan förra säsongen. Avståndet upp till mästarna Al-Ittihad var hela 35 poäng.

Brittiska medier skriver att Gerrard kommer att få mycket pengar att spendera för att bygga ett slagkraftigt lag. Jordan Henderson och Pierre-Emerick Aubameyang uppges finnas på tränarens radar.

Muslimsk samarbetsorganisation kräver internationella åtgärder för att skydda koranen

Den muslimska samarbetsorganisationen Islamiska konferensorganisationen (IKO) uppmanar regeringar världen över till åtgärder för att förhindra framtida koranbränningar och ytterligare skändningar av koranen.

IKO är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer. Organisationen samlades till ett extrainkallat möte på grund av koranbränningen utanför en moské i Stockholm i onsdags.

Koranbränningen sammanföll med muslimernas viktiga offerhögtid eid al-adha och har väckt starka reaktioner i många muslimska länder

”Vi måste skicka konstanta påminnelser till det internationella samfundet om det viktiga behovet att tillämpa internationell rätt, som klart och tydligt förbjuder all uppmuntran till hatbrott med religiös grund”, skriver IKO:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha i ett uttalande efter mötet.

Källor: Reuters, AFP

Prins Mohammed bin Salman skakar hand med Volodymyr Zelenskyj. Båda ser glada ut.

Saudiarabien köper in sig överallt: Sport, it, sociala medier – och världspolitik

Saudiska PIF är storägare i Amazon, Meta och Alphabet.

Nyhetsbyrån AFP: Karim Benzema klar för Al-Ittihad i Saudiarabien

Den franske anfallsstjärnan Karim Benzema har undertecknat ett 2+1 -årigt kontrakt med den saudiska klubben Al-Ittihad från Jedda, uppger nyhetsbyrån AFP. Benzema flyttar till Al-Ittihad efter 14 säsonger i Real Madrid.

Benzema spelade sin sista match för Real Madrid på söndagen.

Man räknar med att Benzema totalt kommer att tjäna 600 miljoner euro ifall han stannar i Al-Ittihad också för den tredje säsongen.

Benzema valdes till världens bästa fotbollsspelare år 2022. Han har fem gånger vunnit Champions League, och fyra gånger segrat i den spanska fotbollsligan.

Benzema kommer därmed att bli den andra superstjärnan som anländer till den saudiske fotbollsligan. Benzemas tidigare klubbkamrat från Real Madrid Cristiano Ronaldo har spelat för Al Nassr sedan årsskiftet.

Bilderna som väcker hopp om Messis återkomst – pappan på plats i Barcelona

Klart är att Leo Messi gjort sitt i Paris Saint-Germain efter två säsonger för klubben. Ryktescirkusen har gjort gällande att en flytt till Saudiarabien kunde vara aktuell för en av de främsta genom tiderna.

Men Barcelonafansen behöver inte ge upp hoppet. Tvärtom.

På måndagen fångade kamerorna hans pappa och agent Jorge Messi på besök i Barcelona – för att möta klubbens president Joan Laporta.

Pappa Messi bekräftade att sonen gärna skulle återvända till klubben där han storglänste under så många år. På frågan om det kunde vara möjligt svarade Jorge Messi ”ja”.

FC Barcelona har kämpat med ekonomin, men ska ha fått grönt ljus av ligan för en potentiell Messivärvning.

– Det finns många saker som påverkar. Jag vet inte hur det blir ännu, det får tiden utvisa, fortsatte pappan.

Källa: AP

Opecs logotyp utanför högkvarteret i Wien.

Opec och Ryssland satsar på minskad oljeproduktion

Saudiarabien minskar sin oljeproduktion med en tiondedel.

Demonstranter som motsätter sig Irans avrättningar i Bonn i Tyskland.

Avrättningarna i världen ökar – flest på fem år

Den långsiktiga trenden går ändå neråt.

Amnesty: Antalet avrättningar i världen har ökat tydligt

Antalet avrättningar i världen ökar. Det konstateras i Amnesty Internationals årliga rapport om dödsstraffen.

I fjol genomfördes 883 bekräftade avrättningar i världen. Det är en ökning med 53 procent i jämförelse med året innan och det högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 2017.

I den här statistiken saknas de avrättningar som sker i Kina, eftersom den informationen är hemligstämplad. Amnesty tror att tusentals personer avrättas i Kina varje år.

Ungefär 90 procent av alla de bekräftade avrättningarna i världen utfördes av Iran, Saudiarabien eller Egypten. Iran leder den dystra statistiken med minst 576 avrättningar under 2022. Både i Iran och i Saudiarabien ökade antalet avrättningar betydligt i fjol i jämförelse med året innan.

Källa: Amnesty International

USA och Saudiarabien: Parterna i Sudan-konflikten inleder diskussioner i Jeddah

Sudans armé och paramilitära RSF-styrkor ska i dag inleda öppna samtal i Jeddah i Saudiarabien, uppger USA och Saudiarabien.

I ett gemensamt uttalande konstaterar USA och Saudiarabien att samtalet är välkommet och uppmanar båda parter att delta i en “aktiv diskussion, som leder till eldupphör och ett slut på konflikten”.

Striderna mellan Sudans väpnade styrkor och RSF-styrkorna utbröt i mitten av april. Det har gjorts flera försök att få till stånd eldupphör.

Källor: Reuters, AFP

USA: Parterna i Sudan överens om ett tre dagar långt eldupphör

Sudans armé och paramilitära RSF har gått med på ett tre dagar långt eldupphör som borde ha inletts vid midnatt, natten till tisdag.

USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade sent på måndag kväll att parterna hade enats om eldupphöret, efter två dagar långa, USA-ledda förhandlingar. Enligt Sudans armé deltog också Saudiarabien i medlingsarbetet.

Det tycks ändå råda en viss förvirring om när eldupphöret inleds, eftersom armén i ett meddelande uppgett att det inleds först nästa natt.

Sedan striderna bröt ut den 15 april har parterna brutit flera tidigare överenskommelser om att lägga ner vapnen.

Blinken sa också att USA nu förhandlar med olika parter för att få till stånd en kommitté som kan övervaka en permanent vapenvila och olika humanitära arrangemang.

Källor: Reuters, AFP

Tung fredag för Bottas i Saudiarabien – var bland de långsammaste på båda träningarna

Premiärhelgen i formel 1 blev lyckad för Valtteri Bottas. Finländaren stod för en lysande start och slutade åtta.

Den här veckan tävlas det i Saudiarabien. På träningsfredagen höll Bottas inte någon vidare fart med sin Alfa Romeo.

I FP1 svarade han för den 18:e snabbaste tiden och i FP2 var Bottas långsammast av alla. Stallen med Ferrarimotorer hade det överlagt svårt under dagens pass i Jeddah.

Premiärvinnaren Max Verstappen var snabbast på båda träningarna.

Cristiano Ronaldo fyramålsskytt i saudiska ligan – passerade 500-strecket

Cristiano Ronaldo har nu gjort över 500 ligamål under karriären. Det blev 103 i Premier League, 311 i La Liga, 81 i Serie A – och nu fem i Saudiarabien.

Ronaldo hade endast nätat en gång från straffpunkten innan torsdagskvällens möte mot Al Wehda, där han fick till det rejält. Ronaldo pangade in bollen fyra gånger och ledde Al Nassr till en 4–0-seger.

Den femfaldige Ballon d’Or-vinnaren lämnade Manchester United strax innan fotbolls-VM i Qatar och skrev på för den saudiska klubben i december.

Ronaldo, som fyllde 38 på söndagen, rapporteras få en lön på över 200 miljoner euro per säsong.

Talibanernas minister för högre utbildning försvarar beslutet att förbjuda kvinnor från universitetet

Talibanledningens minister för högre utbildning kommenterade för första gången tisdagens beslut om att stänga av afghanska kvinnor från högre utbildning.

Minister Nida Mohammad Nadim försvarade beslutet med att säga att det var nödvändigt för att förhindra att kön blandas på universitet. Ministern sa också att vissa ämnen som undervisats har brutit mot islams principer.

Talibanledningens beslut har fått omfattande fördömanden internationellt. Nadim besvarade kritiken med att säga att ”utlänningar borde sluta blanda sig i Afghanistans inre angelägenheter”.

Flera länder, bland annat G7-länderna, Saudiarabien, Turkiet och Qatar, uppmanade på torsdagen talibanerna att upphäva förbudet. Turkiets utrikesmister Mevlut Cavusoglu sa på torsdagen att förbudet ”varken är islamskt eller humant”.

Afghanska kvinnliga universitetsstudenter utesängdes av talibanernas säkerhetspersonal från ett universitet i Kabul

Efter talibanledningens beslut: Kvinnliga universitetsstuderande i Afghanistan avvisades från campus

Hundratals unga kvinnor har avvisats från afghanska universitetscampus, en dag efter att landets talibanledare meddelat att kvinnor inte får delta i undervisningen på universitet.

Källa: AP

Tidning: Cristiano Ronaldo till Saudiarabien med sjuårigt kontrakt

Allt mer börjar tyda på att Saudiarabien blir Cristiano Ronaldos följande steg i karriären. I brist på europeiska alternativ har Al-Nassr redan en längre tid kopplats ihop med portugisen som hans huvudspår.

Den spanska tidningen Marca skriver att flytten presenteras snart. Kontraktet skulle gälla hela sju år.

Under de första 2,5 åren skulle 37-åringen representera Al Nassr som spelare. Resten av kontraktstiden skulle Ronaldo fungera som ambassadör för Saudiarabiens ansökan om fotbolls-VM år 2030.

Som spelare uppges Ronaldo tjäna 200 miljoner euro per säsong. Belöningen för ambassadörsuppdraget sägs vara ännu större.

Kinas president Xi Jinping och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman  sitter i varsin fåtölj med sina länders flaggor bakom sig. Mellan dem står ett bord i antik stil med en blomsteruppsättning på.

Xi Jinping i Saudiarabien: ”Kina vill köpa olja i yuan”

Ökat kinesiskt inflytande i Mellanöstern oroar USA.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida