Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Boris Johnson talar i brittiska underhuset. Omkring honom sitter andra parlamentsledamöter och på bordet framför ligger en spira och böcker.

Boris Johnson lämnar brittiska parlamentet efter rapport om Partygate

Anklagar parlamentet för att ”driva ut” honom.

Passautomaterna på alla flygplatser i Storbritannien slutade fungera

Passautomaterna har slutat fungera i hela landet, uppger det brittiska inrikesministerinet, enligt BBC.

Det här betyder långa köer, eftersom passagerare på flygplatserna nu måste gå igenom den traditionella, officiella passkontrollen.

Ungefär 60–80 procent av alla passagerare använder sig vanligtvis av passautomaterna.

Tidigare under lördagen slutade också Frankrikes passkontrollsystem att fungera. Den buggen är nu åtgärdad.

Eurovisionens andra semifinal sjungs i kväll

I kväll klarnar det vilka låtar som är med i lördagens Eurovisionsfinal då den andra semifinalen går av stapeln i brittiska Liverpool.

16 artister uppträder i kväll, av dem går tio vidare till final.

Den första semifinalen sjöngs i tisdags och Finland gick vidare till final, tillsammans med bland annat Sverige, Israel och Norge.

Fjolårets vinnare Ukraina samt Eurovision Song Contest-tävlingens största finansiärer Storbritannien, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike går direkt till final.

S:t Edvards krona på altaret i Westminster Abbey.

Svenska Yles kröningsguide – det här händer under kröningsdagen

Från Buckingham Palace till kyrkan och tillbaka.

Tidskrifter till försäljning. Längst fram finns ett temanummer om kröningn, 'The Crowning of the King', med en bild av kung Charles III på pärmen.

Charles III:s kröning – ceremoni utan motstycke i Europas övriga monarkier

Varken Carl XVI Gustaf eller Margrethe II blev krönta.

Luca Brecel vann Belgiens första VM-guld i snooker

VM i snooker avgjordes i England igår kväll. Luca Brecel från Belgien vann finalen med siffrorna 18–15 över Mark Selby från England.

Brecel vann Belgiens första VM-guld någonsin i snooker.

– Snookers popularitet kommer att explodera i Europa. Jag var väldigt nervös, eftersom jag ville att det skulle hända för Belgien och Europa, säger Brecel till BBC.

Alla tidigare mästerskap har vunnits av spelare från Storbritannien, Irland, Australien eller från Kanada.

En björn går på gräset och tittar åt sidan.

Brittisk tidning lyfter fram Finland som semestermål för djurvänner

The Telegraph listar 20 bästa semestermålen för djurälskare.

BBC:s styrelseordförande avgår efter lån till Boris Johnson

Det brittiska rundradiobolaget BBC:s styrelseordförande Richard Sharp avgår. Tillkännagivandet kom efter att en oberoende rapport konstaterat att Sharp låtit bli att tillkännage intressekonflikter när han sökte jobbet i BBC:s ledning.

Det som fällde Sharp var hans kopplingar till Boris Johnson. I slutet av år 2020, då Johnson var Storbritanniens premiärminister, hade Sharp underlättat för honom att få ett lån på 800 000 pund (över 900 000 euro).

Sharp, själv tidigare bankir och stödjare av det konservativa partiet, var den som organiserade ett möte som resulterade i lånet till Johnson. Vid tidpunkten för mötet hade Sharp redan ansökt om BBC-jobbet. Det är premärministern som avgör vem som utses till BBC:s styrelseordförande.

I ett uttalande konstaterar Richard Sharp att han avgår för att prioritera BBC:s intressen.

USA:s president Joe Biden gestikulerar under sitt tal vid Ulster University i Nordirland. På en skylt bakom honom står det Ulster University Belfast.

Biden manade till samarbete i Nordirland – unionistpartiet inte övertygat

Långfredagsavtalets demokratiska institutioner är viktiga.

Storbritannien och Irland är favoriter till att få arrangera fotbolls-EM 2028

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har tagit emot de sista ansökningarna om att få arrangera Fotbolls-EM 2028, rapporterade Uefa på sin hemsida. Det är antingen Storbritannien och Irland eller Turkiet som kommer att få arrangera turneringen.

Turkiet har också lämnat in en ansökan om att få arrangera fotbolls-EM 2032. Tidigare har Italien varit den enda arrangören som visat intresse för EM 2032.

I Storbritanniens och Irlands gemensamma ansökan föreslår de att sex arenor kommer att finnas i England, en i Skottland, Wales, Irland och Nordirland.

The Telegraph: Sunak planerar val i Storbritannien först hösten 2024

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak planerar parlamentsval i Storbritannien i oktober eller november 2024.

Det rapporterar The Telegraph (bakom betalmur), med hänvisning till regeringen närstående källor.

Sunak ska vilja ge sig själv och Konservativa partiet extra tid för att öka stödet för partiet, som i de senaste opinionsmätningarna har legat hela 18 procentenheter bakom Labour.

Enligt de här uppgifterna hoppas Sunak också att den brittiska ekonomin ska hämta sig före det.

Källa: Reuters

Tre brittiska män hålls som fångar av talibanerna

I Afghanistan har Talibanregimen gripit tre brittiska medborgare, uppger organisationen Presidium Network. Organisationen, som stöttar männens familjer, säger att fångarna är friska och har behandlats väl.

Storbritanniens utrikesministerium uppger sig vara medveten om situationen och försöker komma i kontakt med fångarna.

Läget med två av männen blev känt redan i januari, medan den tredje personen, 21-åriga Youtube-artisten Miles Routledge som är känd för att syssla med ”extrem turism”, uppges ha tillfångatagits i mars tillsammans med två polska medborgare.

Tidigare i veckan grep talibanerna Matiullah Wesa, grundaren till organisationen Pen Path som för kampanj för flickors rätt till utbildning.

Källor: STT, AFP, BBC

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen kan bli Natos nya generalsekreterare

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är en av kandidaterna till posten som Natos nya generalsekreterare, skriver brittiska The Sun med hänvisning till diplomatkällor.

Enligt tidningen har ett flertal Nato-länder gett sitt stöd för att von der Leyen skulle ta över ledarskapet inom militäralliansen efter nuvarande generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

Stoltenberg har lett Nato i nio års tid och avslutar sitt uppdrag i oktober.

Diplomatkällorna tror emellertid att Storbritannien skulle lägga in ett veto mot valet av von der Leyen, eftersom hon inte anses ha skött sitt jobb som Tysklands försvarsminister under åren 2013–2019 tillräckligt väl.

Den tyska tidningen Welt am Sonntag skriver att också Spaniens premiärminister Pedro Sanchez och brittiska försvarsministern Ben Wallace är starka namn som Stoltenbergs möjliga efterträdare.

Källor: The Sun, Reuters

Storbritannien nu med i frihandelsavtalet CPTPP

Storbritannien ansluter sig till frihandelsavtalet CPTPP, som består av grupp länder i stillahavsregionen, uppger premiärminister Rishi Sunaks kansli. Det uppges vara det största handelsavtalet som landet undertecknat sedan utträdet ur EU.

Brittiska BBC har dock räknat ut att avtalet just inte gynnar Storbritannien eftersom landet redan har handelsavtal med de flesta medlemmarna.

Storbritannien förhandlade i två år med de övriga medlemsländerna Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam om att gå med.

Efter det brittiska inträdet omfattar avtalsområdet över 500  miljoner människor och det täcker 15 procent av världens bnp. Storbritannien är den första europeiska medlemmen; de brittiska Pitcairnöarna ligger i södra Stilla havet.

Medlemskapet medför lägre tullar för exempelvis brittiska biltillverkare och whiskyproducenter.

Källa. AFP

Kung Charles och Camilla besöker Tyskland i dag

Storbritanniens kung Charles och hans hustru drottninggemål Camilla besöker Tyskland i dag. Det är parets första officiella statsbesök sedan Charles ärvde kronan.

Besöket kommer pågå i tre dagar och kungen ska bland annat hålla tal inför den tyska förbundsdagen.

Statsbesöket är det första av en brittisk monark sedan 2015, när drottning Elizabeth gjorde sin sista officiella utlandsresa.

Ursprungligen var det tänkt att den Charles och Camilla först skulle besöka Frankrike, men det statsbesöket flyttades fram med anledning av protesterna mot president Emmanuel Macrons pensionsreform.

Källor: AFP, Reuters

Boris Johnson strider för sin politiska överlevnad – bedyrar att han inte ljugit om partygate

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson bedyrar att han inte medvetet ljugit för parlamentet om den så kallade partygate.

Johnson hördes av en parlamentskommitté i dag.

– Jag är här för att, med handen på hjärtat, säga att jag inte medvetet ljög för er. Mina uttalanden gjordes i god tro och utgående från vad jag visste och trodde då, sa Johnson.

Johnson och hans agerande under coronanedstängningen utreds av kommittén, och ifall han anses ha misslett parlamentsledamöterna kan han stängas av.

Om han stängs av för en period längre än tio dagar kan det leda till en omröstning om ifall han ska sparkas som ledamot.

Festerna på Downing Street 10 under den brittiska nedstängningen bidrog till Johnsons fall där han till slut tvingades avgå från premiärministerposten i september i fjol.

Politisk dramatik i det brittiska parlamentet när handelsavtal med Nordirland godkändes

Trots motstånd från bland andra Boris Johnson och Liz Truss har det brittiska parlamentet godkänt ett nytt brexitavtal med Nordirland med 515 röster för och 29 mot.

Det nya avtalet ska främja handel mellan Brexitlandet Storbritannien och EU-landet Irland och har varit ett av premiärminister Rishi Sunak politiska flaggsskeppsavtal.

Tidigare har tullgränsen mellan Storbritannien och Irland gått sjövägen, men kan nu gå längs den nordirländska gränsen mot Irland.

Rasmus Paludan bränner koranen.

Paludan släpps inte in i Storbritannien – planerade koranbränning

Den dansk-svenske högerextrema provokatören Rasmus Paludan släpps inte in i Storbritannien. Det meddelade den brittiske säkerhetsministern Tom Tugendhat på måndag kväll.

Paludan hade berättat på Twitter att han planerade en resa till Wakefield i England för att bränna ett exemplar av Koranen i morgon, onsdag, då den muslimska fastemånaden ramadan inleds.

I februari avstängdes fyra elever från sitt gymnasium i Wakefield då de hotade förstöra en koran.

Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs, har ordnat flera koranbränningar i Sverige och på annat håll.

Hans koranbränning i januari utanför den turkiska ambassaden i Stockholm väckte speciellt stor uppmärksamhet.

Källor: BBC, DN

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under ett paraply.

”En ny början” för de goda vännerna Macron och Sunak - Storbritannien lovar hjälpa Frankrike att förhindra migranttrafik över kanalen

Storbritannien kommer att ge Frankrike 480 miljoner pund (540 miljoner euro) under tre år för att hjälpa till med att stoppa migranter som korsar Engelska kanalen i små båtar.

Hjälparbetare hjälper migranter ombord en orange gummibåt, fartyget Ocean Viking i bakgrunden.

Migranter som kommer över Engelska kanalen ska inte längre få stanna i Storbritannien

Migranter som olagligt kommer till Storbritannien över Engelska kanalen ska inte längre få stanna i landet eller ansöka om asyl.

En arkivbild från juli då en brittisk gränsstyrka transporterar migranter som räddats ur Engelska kanalen utanför Dover.

Illegala migranter kommer att utvisas från Storbritannien

Brittiska regeringen planerar en avsevärt striktare migrationspolitik.

Enligt uppgifter i medierna kommer lagstiftningen att presenteras för parlamentet under den kommande veckan.

I en intervju i Mail on Sunday säger premiärminister Rishi Sunak att de människor som utan tillstånd tar sig in i Storbritannien inte ska få stanna i landet.

I huvudsak anländer de illegala migranterna i små båtar över Engelska kanalen.

Under förra året gjorde mer än 45 000 migranter en sådan resa.

Brittiska regeringens plan är att omedelbart avhysa alla sådana nykomlingar, och i stället skicka dem till Rwanda i Ostafrika – eller till något annat säkert land, som saken uttrycks.

Frogmore Cottage bakom träd och ett stängsel.

Hovet vräker Harry och Meghan

Det brittiska hovet har bett prins Harry och hans fru Meghan lämna sitt brittiska hem, Frogmore Cottage.

Huset, som ligger på slottet Windsors mark, ska tas över av Harrys farbror prins Andrew. Frogmore Cottage har tio sovrum och var en gåva till Harry och Meghan av framlidna drottningen.

Hertigparet renoverade huset till en kostnad av 2,4 miljoner pund. Först finansierades renoveringen med skattepengar, men senare betalade Harry tillbaka hela beloppet.

Enligt BBC fick Harry och Meghan budet om att de ska lämna Frogmore Castle i januari, dagarna efter att prisen publicerade sina eldfängda memoarer.

Harry och Meghan har lämnat livet som kungligheter och är numera bosatta i Kalifornien.

Källa: BBC

Storbritanniens preminiärminister och EU-kommissionens ordförande under presskonferens i Windsor.

von der Leyen och Sunak: nytt Brexit-avtal för Nordirland stärker freden

Man har sökt ”praktiska lösningar på praktiska problem”.

Yle Areena logo.

En överenskommelse nåddes för Nordirland i brexitfrågan

Regeringskällor i Storbritannien säger till BBC att en överenskommelse har nåtts i fråga om brexit och Nordirland.

”Affären är klar”, sägs det.

Den brittiska premiärminister Rishi Sunak träffade på måndagen EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Windsor där de gick igenom de sista detaljerna i det så kallade Nordirlandprotokollet.

Brexit, alltså Storbritanniens utträde ur EU, har ju redan skett men frågan om Nordirland har varit en svår nöt att knäcka.

Nu uppges det råda enighet om reglerna för handeln över gränsen på ön Irland och förhållandet till Storbritannien. Det nya avtalet förväntas underlätta fysisk kontroll över varor som flödar från Storbritannien till Nordirland, och skulle också tillåta London att slå fast vissa skatter och statliga stöd.

Förhandlingarna mellan Storbritannien och EU har pågått i flera år.

Även om en överenskommelse har nåtts finns det en del öppna frågor.

Tom grönsakshylla i supermarket i Storbritannien.

Frukt och grönsaker bristvara i butikerna i Storbritannien – minister: Ät rovor

Höga energikostnader har minskat på växthusodlingen.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen

Rishi Sunak och von der Leyen möts på måndag för samtal om Nordirland

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffar på måndagen den brittiske premiärministern Rishi Sunak i Storbritannien.

Nicola Sturgeon vinkar.

Nicola Sturgeon avgår som Skottlands försteminister

Nicola Sturgeon kommer att avgå som Skottlands försteminister efter mer än åtta år på sin post.

Det skotska nationella partiets ledare förväntas meddela om sin avgång vid en hastigt arrangerad presskonferens i Edinburgh.

Det är inte klart när hon kommer att lämna sitt uppdrag.

Sturgeon har varit försteminister sedan november 2014 då hon tog över efter Alex Salmond efter folkomröstningen om självständighet.

Läs också: Rishi Sunak använder vetorätt mot skotsk lag, bäddar för politiskt storgräl mellan London och Edinburgh

Källa: BBC

Den höga inflationen tvingar drösvis med brittiska pubar att stänga

Sammanlagt lade 512 pubar eller barer ner sin verksamhet år 2022, framgår det av en kartläggning gjord av redovisningsföretaget UHY Hacker Young.

Den höga inflationen i Storbritannien har i raskt takt fått stora följder för restaurangbranschen. Bara året innan var motsvarande siffra 280 pubar eller barer.

Enligt rapporten lider pubar samtidigt av både högre kostnader och minskad efterfrågan. Kunderna har lagt om sina vanor i takt med att räntor och levnadskostnader skjuter i höjden och de dricker och äter mindre än tidigare.

Källa: AFP

Kinesiska kameror tas bort från känsliga byggnader i Australien

Australiens regering meddelade på torsdagen att kinesisktillverkade övervakningskameror avlägsnas från Försvarsministeriets byggnader för att garantera säkerheten.

Granskning av myndigheternas webbplatser har visat att kamerorna och säkerhetsutrustningen utplacerats i mer än 200 byggnader på nästan alla avdelningar, bland annat på olika ministerier.

Också i USA och Storbritannien har statliga myndigheter låtit bli att installera kinesisktillverkade kameror på känsliga platser, eftersom man befarar att kinesiska företag kan tvingas att dela kamerornas information med Kinas säkerhetstjänst.

Kina anklagar nu Australien för att diskriminera och undertrycka kinesiska företag.

Australien var 2018 ett av de första länderna i världen som blockerade det kinesiska telekomföretaget Huawei från sitt 5G-mobilnätverk. Liknande Huawei-förbud är nu på plats i USA, Storbritannien och Kanada.

Källa: Reuters, BBC

Brittisk toppolitiker: Avinstallera Tiktok

Ordföranden för det brittiska parlamentets utrikesutskott har uppmanat folk att inte använda Tiktok.

– Det finns en orsak till att Kina har den här appen, sa Alicia Kearns i en intervju med Sky News.

Enligt Kearns håller Kina på att bygga upp en teknologitotalitär stat med våra personliga data, och därför måste vi skydda oss själva.

Enligt Kearns är dataintrång från kinesiska företag ett större hot än den misstänkta kinesiska spionballongen som på lördagen sköts ner i USA.

På frågan om användarna borde avistallera Tiktok från sina telefoner svarade Kearns:

– Utan tvekan. Det är inte värt att ha en sådan sårbarhet i sin telefon.

Det amerikanska utrikesutskottet är inne på samma linje, och ska den här månaden rösta om möjligheten att förbjuda Tiktok helt i USA.

Källa: AFP

Australien: Inga fler monarker på femdollarssedeln

Den brittiska monarkens bild tas bort från femdollarssedeln i Australien, uppger centralbanken i landet.

Den bortgånga drottning Elizabeths II:s bild på sedeln ersätts i stället med en illustration som hedrar ursprungsbefolkningarna i Australien.

Centralbanken uppger att man ska konsultera ursprungsbefolkningarna i samband med att sedeln förnyas.

Det kommer att ta flera år innan den nya femdollarssedeln är i omlopp, så den nuvarande sedeln kommer att användas ett bra tag till.

Enligt banken har beslutet fått stöd inom regeringen. Premiärminister Antony Albanese förespråkar att Australien ska bli en republik.

Kung Charles III kan komma att avbildas på mynt i stället.

Källor: AFP, AP

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida