Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Martin Enroth ser in i kameran, i bakgrunden ett oskarpt stadslandskap.

Nu finns rekordmycket pengar att söka för kulturprojekt i Sydösterbotten

”Väldigt goda ekonomiska förutsättningar just nu.”

Geritrim omställningsförhandlar på grund av välfärdsområdets beslut

Geritrim inleder omställningsförhandlingar med hela personalen i Kristinestad och Nykarleby. Geritrim erbjuder geratrisk vård och rehabilitering. Sammanlagt berörs cirka 80-85 personer.

Orsaken är att Österbottens välfärdsområde som är Geritrims huvudsakliga kund har meddelat att de kommer dra in på sina klientplatser både i Kristinestad och Nykarleby. I praktiken har klientströmmen till de två enheterna upphört efter att beslutet fattades den 21 augusti.

I ett pressmeddelande säger vd Tony Westerlund att de i praktiken nu står med tomma vård- och rehabiliteringsplatser och en för stor personalstyrka i förhållande till klientantalet vilket anses vara ohållbart i längden.

Fram tills nu säger man att samarbetet med välfärdsområdet har fungerat bra.

Kaskisten kaupungin kyltti

Kaskö väljer Södra Österbotten i sysselsättningsreformen

Motförslag om att vänta fick inte gehör.

Hemvård på distans till Jakobstad och Kristinestad

Hemvård på distans utvidgas till Jakobstad och Kristinestad. Via distansvårdstjänsten Alvar stöds de äldres möjligheter att bo hemma. Tjänsten ska också främja de äldres sociala liv, funktionsförmåga och rehabilitering.

Just nu håller välfärdsområdet på att kartlägga vilka hemvårdsklienter som systemet lämpar sig för.

Alvar fungerar genom videokontakt.

Systemet har en längre tid använts i Vasa, Korsholm, Kronoby och Laihela. I planerna finns också en utvidgning till Pedersöre, Larsmo, Närpes och Kristinestad samt att förenhetliga användningen i Kronoby.

Viktbegränsning införs på stadsbron i Kristinestad

I Kristinestad införs viktbegränsning på stadsbron och samtidigt blir körbanan smalare.

Vägbanden vid stadsbron sågs över i juli och utgående från de skador som finns i konstruktionerna har NTM-centralen och Trafikledsverket beslutat att vikten på bron begränsas till åtta ton. Tills nu har viktbegränsningen varit 25 ton.

Körbanan blir också smalare, sex meter i stället för 6 och en halv meter. Mittlinjen flyttas något och det arbetet görs under hösten. Det betyder att bron tidvis kommer att vara stängd för trafik i höst.

Bron ska genomgå reparationer, men i dag är det oklart vilka. Utmaningen är enligt NTM-centralen att bron är gammal - vägbanken är byggd på 1800-talet och planerades för trafik med häst.

I dag finns inga besked om när en reparation kan inledas och inte heller beslut om finansiering. Begränsningarna gäller tills bron och vägbanken har reparerats.

Två lagerhallar i en hamn i Kristinestad.

Blomberg Stevedoring köper hamnen i Kristinestad

Har beredskap att ta emot nya volymer.

Mies selittää kädet heiluen.

Fortsatta förluster för bolag som planerar storsatsning i Kristinestad och Karleby

Amerikanska Plug Power som planerar bygga vätgasfabriker i Karleby, Kristinestad och Borgå går fortfarande kraftigt på minus.

Höga vågor slår mot en brygga så vattnet skvättar. Båtar ligger förtöjda i bryggan.

Kraftiga vindbyar orsakade flera larm i Österbotten under tisdagen – räddningschef: Mest är det träd som fallit

De kraftiga vindbyarna har orsakat flera larm i Österbotten under tisdagseftermiddagen. Träd har fallit över vägar och elledningar, uppger räddningsverket.

Över 1 700 utan el i Kristinestad

I Kristinestad är över 1 762 kunder drabbade av elavbrott, enligt Carunas störningskarta.

Felet är känt och repareras som bäst och beräknas vara klart vid 15-tiden.

Vi uppdaterar.

Dennis Rundt

Choraeuspriset till Dennis Rundt

Författaren och tidigare chefredaktören Dennis Rundt i Kristinestad får Choraeuspriset 2023.

Choraeuspriset tilldelas Rundt för hans skönlitteratur om svenskösterbottniskt 1900-tal samt för hans insats som ledarskribent och opinionsbildare.

Rundt gav ut en debattbok redan 1976. Kring millennieskiftet gav han ut flera romaner och i sina två senaste böcker, ”My darling Dolly” (2018) och ”Big Daddy” (2021), har Rundt skildrat verkliga personer i sin släkt och deras levnadsöden.

Dennis Rundt jobbade som bland annat ledarskribent på Vasabladet fram till 2008. Choraeuspriset är på 12.000 euro och är därmed ett av de största litteraturprisen i Svenskfinland. Det delas ut av Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen.

Gästhamnen i Kristinestad har tilldelats certifikat för en hållbar hamn

Certifikatet garanterar att man i hamnen arbetar för att hålla naturen ren, fri från skräp och att man minskar på övergödningen av vattnet.

Det är föreningen Håll Skärgården Ren som delar ut certifikatet till gästhamnar.

Tack vare certifikatet tas nu gästhamnen i Kristinestad med på kartan över hållbara hamnar i Finland.

Många ukrainare vill bo i Vasa och Jakobstad

Vasa och Jakobstad är de två populäraste kommunerna i Österbotten när ukrainska flyktingar väljer hemkommun.

Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har de båda städerna hittills fått över 100 ansökningar om hemkommun från ukrainska flyktingar.

Kristinestad har fått 40 ansökningar och Närpes 30.

I hela landet har ungefär 8000 ukrainare ansökt om hemkommun.

Ungefär 47 000 ukrainare har flytt till Finland. Det är frivilligt för dem att ansöka om hemkommun, men att ha en hemkommun i Finland ger fördelar för dem som vill stanna. De ukrainare som har en hemkommun i Finland flyttas över från mottagningscentralernas verksamhet och får istället service av kommunerna och välfärdsområdena.

Stadsbron i Kristinestad får ny beläggning

På måndag ska de lappade delarna av stadsbron i Kristinestad få ny beläggning och efter det ska båda filerna igen öppnas för trafik.

Enligt Janne Ponsimaa, chef för enheten för väghållningsplanering vid NTM-centralen, kommer de här åtgärdena att hålla bron funktionsduglig en tid framöver.

Efter sommaren kommer man dock att analysera läget och fundera ifall en större renovering av bron skulle vara nödvändig.

USA:s president Joe Biden landade på London-Stansteds flygplats sent på söndag kväll.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Man på brygga iaktar fåglar med hjälp av kikare

Forststyrelsen planerar för havsbaserad vindkraft utanför Kristinestad: ”Det här är ett unikt fågelområde”

För åtta år sedan sade stadsfullmäktige i Kristinestad nej till havsbaserad vindkraft. Nu är frågan aktuell igen eftersom Forststyrelsen vill auktionera ut vattnen utanför staden till hugade spekulanter. Samtidigt växer protesterna.

En kvinna står vid en drejskiva och skapar en kopp av lera.

Amerikansk konstnär tar inspiration av Kristinestads maritima historia

Texas-keramiker: ”En gåva att skapa där dagarna är långa”.

Kristinestads polisstation har flyttat

Nu har polisen i Kristinestad flyttat till nya lokaler. De gamla lokalerna vid det så kallade post- och telehuset är tömda och nu finns polisens kundbetjäning på Kristinagatan 11.

Det här innebär att polisens lokaler minskar från 1 000 kvadratmeter till 100.

Det dagliga polisiära arbetet har tidigare utgått från polisstationen i Kristinestad, som nu har reducerats till stödjepunkt med tillståndsservice och utsökning.

En ny polisstation kommer att byggas i grannkommunen Närpes och tanken var att bygga stationen i anslutning till brandstationen.

Enligt tekniska direktören Edd Grahn har ändå de planerna slopats och polisstyrelsen och senatsfastigheter letar nu efter en ny tomt.

HBL: Kristinestadspolitiker portas från SFP-evenemang

Kristinestads förre styrelseordförande, Patrick Ragnäs, portas i ett år framåt från alla av SFP:s partievenemang, skriver tidningen Hufvudstadsbladet.

Ragnäs anklagas för att ha utsatt den svenska riksdagsledamoten Lina Nordquist från liberalerna för sexuella trakasserier på SFP:s partidag i Tammerfors.

Ragnäs avsade sig då självmant alla sina politiska uppdrag och nu har SFP:s partistyrelse också gett honom ett portförbud..

SFP:s partisekreterare, Fredrik Guseff, har tidigare sagt att varning eller portförbud har diskuterats som åtgärd och att de nu ansåg att det var en så pass grov händelse att det var lämpligt med en strängare åtgärd.

Groparna i stadsbron i Kristinestad ska lappas

Stadsbron i Kristinestad börjar vara i uselt skick och både staden och YIT som ansvarar för underhållet har i flera år krävt att bron bör åtgärdas. Under den senaste veckan har stora gropar uppstått på bron.

NTM-centralen svarar ändå att de inte för tillfället har några planer på att grundrenovera bron, men de mest kritiska partierna med stora gropar kommer att lappas så snabbt som möjligt.

Entreprenören kommer att påbörja arbetet på platsen under vecka 27. Under arbetet kommer trafiken att ledas om till ett körfält.

Enligt Janne Ponsimaa, chef för enheten för väghållningsplanering på NTM-centralen, är målet att arbetet ska vara klart till sommarmarknaden då en stor mängd bilar rör sig över bron.

Artikeln uppdaterades 30.6 kl. 14:26 med information om när arbetet inleds.

Thomas Söderlund ny styrelseordförande i Kristinestad

Thomas Söderlund (SFP) har valts till ny ordförande för stadsstyrelsen i Kristinestad. Beslutet i fullmäktige var enhälligt.

– Jag är tacksam för förtroendet. Jag har lovat att göra mitt bästa, så får vi se hur långt det räcker, säger Söderlund till Yle Österbotten.

Söderlund efterträder Patrick Ragnäs som lämnade alla sina politiska uppdrag efter avslöjanden om sexuella trakasserier på SFP:s partidag i början av juni.

Stadsfullmäktige i Kristinestad beslöt också att välja Anton Ragnäs till ny teknisk direktör. Ragnäs börjar sin anställning i början av september.

Anton Ragnäs föreslås bli ny teknisk direktör i Kristinestad

Stadsstyrelsen i Kristinestad föreslår att Anton Ragnäs väljs till ny teknisk direktör.

Petri Pihlajaniemi (Saml) berättar att det är svårt att få personal till tekniska verket och han är mycket nöjd med valet av Ragnäs.

Styrelsen bestämde också att det gamla Kanslihuset ska rivas och ge plats för bostadstomter. Det råder stor brist på hyreslägenheter i Kristinestad och behovet väntas öka när de planerade industrietableringarna i staden tar fart.

Pihlajaniemi fungerade som ordförande för styrelsen i går kväll eftersom den tidigare ordföranden Patrick Ragnäs lämnade sina politiska uppdrag förra veckan. SFP:s grupp ska ge ett förslag på ny styrelseordförande till fullmäktiges möte nästa vecka.

Ungefär en hektar skog brann i Kristinestad

Det var troligen en skogsmaskin som orsakade branden och skogsmaskinsföraren kallade på hjälp vid 14.30-tiden.

Skogsområdet ligger i närheten av Långgrundvägen i Sideby.

Jourhavande brandmästare Vesa Berg berättar att tio enheter med ungefär 50 brandmän under eftermiddagen arbetade med att släcka elden.

– Det är jättetorrt i marken och elden hade kunnat sprida sig om vi inte hade varit så snabbt på plats, säger Berg.

Man kastade elsparkcykel genom bilfönster i Karleby – över 600 uppdrag för polisen i Österbotten i helgen

Det blev en hektisk helg för polisen i Österbotten. Sammanlagt hade man över 600 uppdrag. 35 personer misstänks för brott och 37 personer greps i enlighet med polislagen.

I Karleby försökte en personbilsförare smita undan en polispatrull och stannade först när polisen prejade bilen mot vägrenen. Personen misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri.

En annan man i Karleby gick bärsärkagång och kastade bland annat en elsparkcykel genom bakfönstret på en bil. Mannen greps av polisen och misstänks för skadegörelse.

I Kristinestad tillkallades polisen för att reda ut en familjevåldssituation. En man greps misstänkt för att ha misshandlat sin sambo i parets gemensamma hem.

Polisen avslöjade också flera fall av narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika.

Kristinestad väljer ny teknisk direktör

Valet av ny teknisk direktör i Kristinestad framskrider.

Totalt åtta personer sökte tjänsten och två av dem, Jaakko Heinonen och Anton Ragnäs, har intervjuats.

Stadsstyrelsen tar upp ärendet på sitt möte i kväll. Förslag till vem som ska väljas ges på mötet.

Staden och den tidigare tekniska direktören Henrik Vehkaoja gick skilda vägar i våras.

En kvinna står och håller i en kärve av hampa.

Nu odlas det hampa i Kristinestad: ”En superväxt för klimat och miljö”

Fiberhampan ska skördas i höst och användas till textilier.

En kvinna med axellångt brunt hår. Hon har en röd kavaj på sig.

Stadsdirektör i Kristinestad: ”Sexuella trakasserier är fullständigt oacceptabla”

Stadsstyrelseordförande anklagas för sexuella trakasserier.

Ett vindkraftverk på en liten udde. Bakom möllan sträcker sig havet mot horisonten.

Går miljötänket före miljön då Kristinestad ska bli grönt?

Vindkraft, solkraft och vätgas är dagens melodi i staden.

Rattfylleri, misshandel och inbrott sysselsatte polisen under veckoslutet

Under veckoslutet gjordes 17 anmälningar för misshandel. Sju rattfyllerister greps och av dem misstänks sex för grovt rattfylleri. Polisen stötte på några fortkörare men de som gjorde inbrott i apoteken är fortfarande på fri fot.

Polisen ber om tips angående ett inbrott som skedde i en tankningsautomat i Ömossa i Kristinestad på söndag kväll vid 1.30 -tiden. Polisen misstänker att två män bröt upp tankningsautomaten och orsakade omfattande skador.

Under natten till söndag bröt sig två män in i ett apotek i Vindala och stal läkemedel. En av männens flyktbilar hittades senare på dagen i Jakobstad. Polisen har en god uppfattning om vem de misstänkta männen är men de har ännu inte blivit hörda i ärendet.

Också i Evijärvi skedde ett inbrott i ett apotek under natten till fredag och polisen misstänker att det inbrottet gjordes av samma män.

Nils Borstelmann, vd för Energiequelle i Finland.

Vindkraftschef om läget i Österbotten: ”Vi ser optimistiskt på att bygga mer”

Tyska Energiequelle invigde Takanebackens vindpark i Malax under lördagen. Att någon gräns snart skulle vara nådd i Österbotten anser man inte, snarare tvärtom.

 Aurinkopaneeleja  aurinkovoimalassa.

Nordi planerar en industriell solpark i Kristinestad

Nordi Oy, som utvecklar projekt för förnybar energi, planerar nu ett solkraftverk i Lålby i Kristinestad.

Kristinestad köper mark av Pohjolan Voima

Kristinestad köper ett ungefär 40 hektar stort område av Pohjolan Voima för en euro.

Området har använts för förvaring av flygaska och staden ska hyra ut området till det företaget Nordi Oy som enligt planen ska bygga en solpark på området.

Kristinestad planerar också att köpa den mark där Pohjolan Voima hade sitt kraftverk. Den affären är värd 300 000 euro och beslutas av stadsfullmäktige.

Illustrerande bild på en vätgasfabrik. Ett industriområde vid havet.

Kristinestadsbor positiva till vätgassatsningen

Amerikanska Plug Power planerar stor vätgasanläggning.

En man i kostym som ser bekymrad ut.

HBL: SFP:s kretsordförande i Österbotten polisanmäld för misshandel

Henrik Antfolk är också ordförande för stadsfullmäktige i Kristinestad.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida