Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Bråk inom säkerhetsorganisation – Ryssland vill inte att Estland blir ordförande

Europeiska organisationen för säkerhet och samarbete, OSSE, med sina 57 medlemsländer, har hamnat i en besvärlig situation.

Risken är nämligen att organisationen inte lyckas få en godkänd ordförande, budget eller verksamhet nästa år.

Det är Ryssland och Belarus som satt käpparna i hjulet. De vill nämligen inte att Estland ska bli nästa, roterande ordförande för organisationen. Samtidigt vägrar Estland att ge upp sin tur att vara ordförande.

Utrikesministrarna i EU:s medlemsländer försökte i måndags lösa situationen. Finland är tänkt att bli ordförande för organisationen år 2025 och Pekka Haavisto (Gröna) säger att situationen är oroande.

Källa: STT

Finlands volleybollherrar inledde Golden league med vinst över Estland

Finlands landslag i volleyboll inledde Golden league starkt genom att vinna över Estland med siffrorna 3–0 (25–17, 25–16, 25–15).

Bland de finländska spelarna var Joonas Jokela speciellt aktiv i anfallet och Antti Ronkainen stod för en fin helhetsprestation.

Redan på onsdag har Finland nästa match och då står Tjeckien för motståndet. Även Tjeckien vann sin första match då de spelade mot Slovakien. Tjeckien vann med setsiffrorna 3–1.

Finland, Estland, Tjeckien och Slovakien spelar i C-gruppen. Vinnaren och den bästa tvåan från de tre grupperna avancerar till slutspelet.

En hand som håller i ett pass.

Glömde passet hemma – får böta nästan 60 000 för båttripp till Estland

Fick fem dagsböter för lindrigt riksgränsbrott.

Storbrand i Tallinn

I Estland har en stor brand brutit ut på en anläggning som behandlar avfall.

Anläggningen ligger cirka sju kilometer från centrala Tallinn, i närheten av flygplatsen, och giftig rök sprider sig i omgivningen.

Invånarna i området har uppmanats att hålla dörrar och fönster stängda, och vissa invånare har evakuerats.

Källa: Postimees

Tallink hyr ut fartyg till Kanada

Rederikoncernen Tallink, där dotterbolaget Silja Line ingår, hyr ut ytterligare ett av sina fartyg. Tallink har nu skrivit under ett flerårigt avtal för färjan Isabelles del.

M/S Isabelle som seglar under lettisk flagg ska hyras ut till företaget Bridgemans Floatel LP/Bridgemans Services Group i Kanada efter renovering. Fartyget åker iväg i höst.

Just nu fungerar fartyget som boende för ukrainska flyktingar i Estland och staten står för hyran. Ukrainarna ska erbjudas annat boende, uppger Tallink. Före pandemin körde Isabelle på rutten Stockholm-Riga.

Det är andra gången inom en vecka som Tallink Silja meddelar att rederiet hyr ut ett av sina fartyg. I torsdags kom beskedet att rederiet hyr ut färjan Star till ett irländskt rederi från och med maj, till att börja med för en period på närmare två år.

Isabelle hyrs ut till Kanada utan egen besättning. I hyresavtalet ingår köpeoption.

Källa: Pressmeddelande, STT

Kaja Kallas.

Kaja Kallas bildar en ny koalitionsregering i Estland

Tre partier i Estland har beslutat att bilda en ny koalitionsregering, fem veckor efter valet.

Premiärminister Kaja Kallas sa på lördagen att hennes liberala parti, Reformpartiet, har enats om regeringssamarbete med det relativt nybildade mittenpartiet Estland 200 och med Socialdemokraterna. Tillsammans har partierna 60 av de 101 mandaten i parlamentet Riigikogu.

Av de tretton ministerposterna tillfaller sju Reformpartiet, tre Estland 200 och tre socialdemokraterna.

Kallas säger att regeringens främsta prioritet är försvar och säkerhet, mot bakgrund av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Enligt Kallas kommer försvarsutgifterna att stiga de kommande åren.

Haavisto reser till Estland och Lettland i morgon

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) reser till Estland och Lettland i morgon på onsdag. I Tallinn möter Haavisto Estlands president Alar Karis och utrikesminister Urmas Reinsalu.

I Riga träffar minister Haavisto Lettlands president Egils Levits och utrikesminister Edgars Rinkēvičs. Därtill ska Haavisto tala om det säkerhetspolitiska läget i Europa vid Lettlands ambassadörsmöte.

På agendan för de enskilda mötena står bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina och Finlands Natoprocess.

”Det är nyttigt att utbyta åsikter med våra nära partnerländer om aktuella säkerhetspolitiska frågor. Enligt Finland, Estland och Lettland är det viktigt att det starka stödet till Ukraina fortsätter”, säger minister Haavisto i ett pressmeddelande.

Estland utvisar den ryske ambassadören från Tallinn

Estland utvisar den ryske ambassadören från Tallinn som vedergällning för att Ryssland tidigare i dag meddelat att man utvisar den estniska ambassadören från Moskva.

Det estniska utrikesminsteriet skrev på Twitter att man står fast vid principen om paritet i förbindelserna med Ryssland, vilket innebär att den ryska ambassadören kommer att lämna Estland samtidigt som den estniska ambassadören lämnar Moskva. Det här betyder att respektive lands ambassadör lämnar sina kommenderingar den 7 februari.

Den estniska utrikesministern Urmas Reinsalu har twittrat att Rysslands agerande inte kommer avskräcka Estland från att fortsätta stöda Ukraina i kriget.

Källa: AFP

Ryssland utvisar Estlands ambassadör

Ryssland nedgraderar de diplomatiska relationerna med Estland och uppmanar Estlands ambassadör i Moskava, Margus Laidre, att lämna landet.

Moskva anklagar Estland för vad man kallar ”total russofobi” och beordrar den estniske ambassadören att lämna Ryssland senast den 7 februari.

Estland har redan tidigare minskat på den ryska personalen vid Rysslands ambassad i Tallinn.

Det är första gången Ryssland utvisar en ambassadör från ett EU-land sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022.

Redan i april 2022 stängde Ryssland det estniska konsulatet i Sankt Petersburg.

Källa: AFP

Ny information om Estonias förlisning presenteras i Tallinn

En mellanrapport med ny information om passagerarfärjan Estonias förlisning publiceras på förmiddagen i Tallinn.

Presentationen sänds på Yle Arenan med start klockan 10.55.

För drygt två år sedan började förlisningen undersökas igen efter att en tv-dokumentär om Estoniakatastrofen hade visat tidigare okända hål i fartygets skrov.

I november 2021 uppgav utredarna att hålen kan ha kommit till då skrovet rört havsbottnen, men att det behövdes fortsatta utredningar.

Haverimyndigheter från Sverige, Finland och Estland presenterar resultaten från det preliminära arbetet.

Estonia sjönk i Östersjön den 28 september 1994. 852 personer omkom i olyckan, den största delen av dem svenskar.

Efter förlisningen ingick Finland, Sverige och Estland ett avtal om gravfrid kring vraket, men genom tillfälliga lagändringar har det varit möjligt att undersöka vraket igen.

Tre danska elever sitter vid sina pulpeter.

Därför är utbildningsnivån i Danmark och Estland bättre än i Finland

I Finland har både kunskaps- och utbildningsnivån sjunkit.

Edgar Savisaar, Estlands förre premiärminister, i svartvitt.

Estlands förre premiärminister Edgar Savisaar har dött

Edgar Savisaar, Estlands tidigare premiärminister, har avlidit vid 72 års ålder. Enligt estniska Postimees avled Savisaar i dag, torsdag.

Edgar Savisaar var en av nyckelfigurerna när Estland återfick sin självständighet i början av 1990-talet.

Han var premiärminister i övergångsregeringen under perioden 1990–1992 och långvarig ordförande för det estniska Centerpartiet.

Åren 2001–2004 och 2007–2017 var Savisaar borgmästare i Tallinn.

President Niinistö deltar i försvarstoppmöte i Lettland

President Sauli Niinistö deltar i dag i JEF-ländernas toppmöte i Lettlands huvudstad Riga.

Stats- och regeringscheferna från de tio JEF-länderna ska diskutera Ukrainakriget och säkerhetsläget i Europa överlag.

JEF (Joint Expeditionary Force) är en multilateral ram för försvarssamarbete som leds av Storbritannien och som också omfattar Nederländerna, Island, Lettland, Litauen, Norge, Sverige, Finland, Danmark och Estland.

Värdar för dagens möte är Lettlands premiärminister Krisjanis Karins och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Under besöket träffar Niinistö också Lettlands president Egils Levits.

Källor: Yle, STT

Röken avtecknar sig mot himlen ovanför skorstenarna på Fortums kraftverk i Finno i Esbo.

Så här gör några europeiska länder med sina medborgares stigande energiräkningar

Pristak, elstöd, begränsningar – det finns många lösningar.

Kaja Kallas.

Relationerna mellan Estland och Finland ska utvecklas – Marin: Natomedlemskapet kommer att förstärka samarbetet med Estland

Statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas möttes på tisdagen för att diskutera bland annat det aktuella säkerhetsläget, Finlands och Sveriges anslutning till Nato och energifrågor.

En kvinna står och håller i en säck pellet. Hon är omringad av fler säckar pelletar.

Gunilla och Olli i Sibbo blev utan bränslepelletar – lösningen hittades i Estland

Svårt att få tag på pelletar att värma huset med i Finland.

Personer står i kö på en flygplats.

Finländarna har börjat resa igen – utlandsresorna är ändå färre än före pandemin

Under sommaren gjorde finländarna fyra gånger fler fritidsresor jämfört med förra året. Estland, Sverige och Grekland är de populäraste resmålen.

Ett stort fartyg vid en hamn intill fasinfrastruktur. På det blåa fartyget står det "Exemplar".

Ingå får den flytande LNG-terminalen

Terminalen ska täcka bortfallet av rysk gas under vintern.

Sauli Niinistö och Alar Karis står vi en stentrappa raka i ryggen. I bakgrunden militär och estniska och finska flaggor samt pelare och en öppen dörr.

Niinistö i Estland: ”Sedan kalla krigets slut har nog inget annat land förstärkt sina försvarsstyrkor på samma sätt som Finland”

Presidenterna träffas för att diskutera ländernas bilaterala relationer, Finlands och Estlands kommande Natoallians och Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Arbete på LNG-terminalen i Paldiskis plattform.

Den nya LNG-terminalen i estniska Paldiski blir klar tidigare än väntat

Paldiski konkurrerar med Ingå om terminalfartyget Exemplar.

Finlands visumcenter i S:t Petersburg och en bild på redaktör Mette Nordström. Bildmontage.

Kommentar: Därför är (också) de ryska visumen en vattendelare i EU

Alla är överens om att det behövs hårda tag mot Ryssland, men i visumfrågan är det egna landets närhistoria och geografiska närhet till Ryssland avgörande, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Mette Nordström.

Vi över Tallinn med hamnen.

Estnisk expert: Ryssland har redan länge sett Finland som en del av Natolägret

Moskva har inga möjligheter att torpedera Natoprocessen.

Ett finländskt Hawk-stridsplan.

Så här har Estland direkt militär nytta av ett finskt Natomedlemskap

Estlands ÖB: Nyttan är störst i luften och till sjöss

Gasumin tankkialus M/T Ternsundin bunkraus eli tankkaus LNG-terminaalissa Porin Tahkoluodossa 10.1.2016

Kommunstyrelseordförande: "Den flytande LNG-terminalen kunde placeras i Ingå"

Regeringen vill slippa rysk naturgas med terminalen.

Antony Blinken och Kaja Kallas.

USA:s utrikesminister i Tallinn – Estland begär permanent Nato-närvaro i Baltikum

Alla tre baltiska länder vill ha Nato-militärbas i regionen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida