Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Narges Mohammadi tittar in i kameran.

Fredspristagare inleder hungerstrejk när Nobelprisen delas ut

Årets mottagare av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, har meddelat att hon inleder en hungerstrejk i morgon – alltså samma dag som Nobelprisen delas ut.

Hon gör det för att visa solidaritet med den iranska minoritetsreligionen Bahá'i.

Mohammadi sitter inlåst i ett fängelse i Iran, men budet om hungerstrejken nådde Oslo i dag under en presskonferens där hennes bror och make uttalade sig. Nobels fredspris delas ut i Oslo, till skillnad från de övriga Nobelprisen som delas ut i Stockholm.

Narges Mohammadi får Nobelpriset för sin kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla. Hon har bland annat protesterat mot att kvinnor i Iran tvingas bära hijab. Mohammadi sitter fängslad på grund av att hon har arrangerat en kampanj mot dödsstraff i Iran.

Källa: AFP

Korrigering kl. 16.07: Det stod tidigare att Narges Mohammadis pappa närvarade vid presskonferensen, men det var hennes make som uttalade sig.

Demonstration som kräver ett stopp på hängning av människor i Iran. ar och anhängare protesterar utanför den iranska ambassaden i Rom, Italien, den 10 december 2022 efter avrättningen av en demonstrant i Iran.

Över 600 människor hängdes i Iran under det här året – det största antalet på åtta år

Människorättsgrupper anklagar Iran för att använda dödsstraff för att skapa rädsla.

Många iranska demonstranter fick sätta livet till då de protesterade mot myndigheterna efter att Mahsa Amini dog under oklara omständigheter.

16-årig flicka dog i Iran – uppges ha konfronterats av polis

Vistades på offentlig plats utan huvudduk.

israeliska stridsvagnar med vajande flaggor

Israels markoffensiv dröjer, men att den inleds är säkert – fem frågor och svar om läget just nu

Expert: ”Israel måste förbereda sig på att lida förluster”.

Gängledaren Rawa Majid kan ha gripits i Iran – men vem är han?

Foxtrotledaren Rawa Majid har gripits i Iran, enligt uppgifter till SVT. Själv ska gängledaren förneka detta. Vi förklarar vem han är.

Ulf Kristersson puhuu mikkiin. Taustalla on EU:n ja Ruotsin liput.

Svenska medier: Gripandet av Rawa Majid kan lugna ner läget i Sverige

Majid, alias Kurdiska räven, ska ha gripits i fredags.

Fredspristagare firade i sin fängelsecell i Iran

Narges Mohammadi, som tilldelas Nobels fredspris, firade priset i sin fängelsecell i Irans huvudstad Teheran när hon fick budet om priset, uppger hennes familj till nyhetsbyrån AFP.

51-åriga Mohammadi prisades för hennes kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och sin kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.

Enligt familjen fick Mohammadi information om priset via ett meddelande som hade kommit från fängelsets avdelning för män till avdelningen för kvinnor.

Statlig tv i Iran hade också rapporterat om priset i kvällsnyheterna.

Narges Mohammadi är en ledande iransk människorättsaktivist och journalist och hon har suttit i fängelse sedan november 2021.

Källa: AFP

Iran kritiserar beslut om fredspriset

Irans statliga nyhetsbyrå IRNA kritiserar Norska Nobelkommitténs beslut om att Nobels fredspris i år kommer att tilldelas Narges Mohammadi. Beslutet innebär enligt nyhetsbyrån att man politiserar människorättsfrågan.

Mohammadi sitter i iranskt fängelse. Att en person som dömts enligt landets lagar och som avtjänar ett fängelsestraff tilldelas Nobels fredspris är enligt nyhetsbyrån IRNA att blanda sig i Irans angelägenheter.

Källa: Reuters

Iran försvarar beslutet att utestänga några av FN:s kärnkraftsinspektorer

På lördagen försvarade Iran sitt beslut att utestänga vissa av FN:s kärnkraftsinspektörer och anklagade USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland för att politisera FN:s internationella atomenergiorgan IAEA. Det rapporterade statliga medier.

Enligt Nasser Kanaani, talesperson för Irans utrikesministerium, har de tre europeiska länderna och USA missbrukat IAEA för sina egna politiska ändamål.

IAEA fördömde tidigare Irans beslut att utestänga en tredjedel av inspektörerna som hade tilldelats landet.

USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland har bett Iran att samarbeta med kärnkraftsövervakningen, och därmed också undersöka varför det finns spår av uran utanför övervakade områden.

Källa: Reuters

En grupp demonstranter med en flagga där det står "WOMAN LIFE FREEDOM"

Ett år sedan Mahsa Amini dog – EU, USA och Storbritannien inför nya sanktioner mot Iran

Pappan ska ha arresterats när han uppmärksammade årsdagen.

En fågelspindel på en sten.

Spindelforskare vid Åbo universitet identifierade ny spindel i Iran

Spindelforskaren Aliereza Zamani vid Åbo universitet har identifierat en ny spindelart som kallas persisk guldfågelspindel (Persian kultatarantula på finska, chaetopelma persianum på latin).

Den nya arten tillhör släktet Chaetopelma, ett relativt litet släkte som har spridit sig till Kreta, Sudan och Mellanöstern. Det är också ett av de enda två släktena av fågelspindel som lever i Medelhavsområdet. Den nyligen publicerade artupptäckten var också den första iakttagelsen av släktet i Iran och den tredje kända arten av fågelspindel i landet.

Guldfågelspindeln är en grävande spindel och den lever i de höga och gröna bergsområdena i Zagrosbergen i norra Iran.

Iran släpper inte in ny svensk ambassadör

Iran har meddelat att Sveriges tillträdande ambassadör inte kommer att släppas in i landet.

Beslutet har att göra med den manifestation som skedde på torsdagen i närheten av den irakiska ambassaden i Stockholm, där en person bland annat sparkade på ett exemplar av koranen.

– Enligt presidentens order kommer vi inte att acceptera den nya svenska ambassadören förrän den svenska regeringen vidtar kraftiga åtgärder gällande skändningen av den heliga koranen, sade Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian till iransk statstelevision, enligt AFP.

Någon iransk ambassadör kommer inte heller att skickas till Sverige, meddelar utrikesministern.

Den nya svenska ambassadören skulle börja sitt jobb i Iran augusti.

Källa: SVT, TT, AFP, STT

Qatar och andra muslimska länder protesterar mot koranskändningarna i Sverige

Qatar är det senaste i raden av muslimska länder som kallar upp Sveriges ambassadör för att protestera mot torsdagens koranskändning i Stockholm.

Under torsdagskvällen kallade också Saudiarabien upp Sveriges chargé d'affaires i Riyadh, enligt nyhetsbyrån Reuters. Redan tidigare under kvällen hade Iran kallat till sig Sveriges ambassadör i Teheran för att protestera mot koranskändningarna och uppmana Sverige att se till att de upphör.

Kurdistans regionala regering avbryter sin regionala representation i Sverige med anledning av torsdagens incident.

På torsdagen uppmanade Irak Sveriges ambassadör att lämna landet och meddelade också att man avbryter alla affärer med svenska företag.

Handeln mellan Irak och Sverige är liten. Exempelvis Saudiarabiens utrikeshandel med Sverige har mycket större betydelse.

Källor: Reuters, DN, Yle

Efter koranbränningen: Iran skickar inte ny ambassadör till Sverige

Iran kommer att avstå från att skicka en ny ambassadör till Sverige efter onsdagens koranbränning utanför en moské i Stockholm.

Det säger Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian på Twitter.

Hojatullah Faghani har redan utsetts till ambassadör, men han kommer nu att stanna i Iran på obestämd tid.

Källa: Reuters

Demonstranter som motsätter sig Irans avrättningar i Bonn i Tyskland.

Avrättningarna i världen ökar – flest på fem år

Den långsiktiga trenden går ändå neråt.

Amnesty: Antalet avrättningar i världen har ökat tydligt

Antalet avrättningar i världen ökar. Det konstateras i Amnesty Internationals årliga rapport om dödsstraffen.

I fjol genomfördes 883 bekräftade avrättningar i världen. Det är en ökning med 53 procent i jämförelse med året innan och det högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 2017.

I den här statistiken saknas de avrättningar som sker i Kina, eftersom den informationen är hemligstämplad. Amnesty tror att tusentals personer avrättas i Kina varje år.

Ungefär 90 procent av alla de bekräftade avrättningarna i världen utfördes av Iran, Saudiarabien eller Egypten. Iran leder den dystra statistiken med minst 576 avrättningar under 2022. Både i Iran och i Saudiarabien ökade antalet avrättningar betydligt i fjol i jämförelse med året innan.

Källa: Amnesty International

Spindelarten Loureedia Phoenixi.

Forskare vid Åbo universitet upptäckte 147 nya spindelarter i Iran

När araknologen Alireza Zamani jobbade på sin doktorsavhandling studerade han 9 000 olika spindlar som påträffats i Iran. Då hittade han 147 spindelarter som var okända för spindelforskarna världen över.

Det finns över 50 000 kända spindelarter i världen, men många tros fortfarande vara oupptäckta. På vissa områden har det gjorts väldigt sparsamt med forskning, till dessa områden hör just Iran. Det är en av orsakerna till att Alireza Zamani valde att kartlägga spindellivet i sitt hemland.

Zamani skriver om kartläggningen i sin doktorsavhandling Spiders of Iran – Systematics, diversity and distribution. Doktorsdisputationen sker vid Åbo universitet på fredag.

Svensk medborgare avrättades i Iran

Iranska statliga medier rapporterar om att den svensk-iranske Habib Chaab har avrättats. Chaab greps av iranska myndigheter i oktober 2020 under ett besök i Turkiet.

Enligt Iran har Chaab lett en separatistorganisation vid namn ASMLA, som anklagas för ett terrordåd mot en militärparad år 2018. 25 personer dog i dådet.

Det svenska utrikesdepartementet protesterade i mars mot dödsdomen mot Chaab och krävde att den svenska konsuln skulle få träffa honom.

Habib Chaab i en domstol i Teheran den 18 januari 2022.

Irans högsta domstol fastställde dödsdom mot svenskiranier

Habib Chaab anklagas för terrorbrott i Iran.

Kvinna gör Kung-fu spark på gata och texten "Grönroos garage".

Jessica Wolff ger ut en duett med Kiss låtskrivare Jean Beauvoir – men första mötet gick snett

Finlandssvensk stuntkvinna, filmstjärna i Iran och kung-fu-rockare med tandläkarskräck.

Kvinnor i Teheran var ute och handlade inför det persiska nyåret (20.3). Kvinnan till vänster följer reglerna om huvudduk och löst sittande kappa, medan kvinnan till höger inte gör det.

Iran installerar kameror för att övervaka kvinnors klädsel

Iranska myndigheter tänker installera fler kameror på offentliga platser och huvudgator för att övervaka kvinnors klädsel.

Det meddelade den iranska polisledningen i dag.

Syftet med kameraövervakningen är att bryta motståndet mot landets hijab-lag, uppger polisen. Enligt lagen ska kvinnor bära huvudduk och en löst sittande kappa som täcker armar och ben.

Under den protestvåg som startade efter att 22-åriga Mahsa Amini dog i sedlighetspolisens häkte i september i fjol, så har allt fler iranska kvinnor börjat trotsa klädreglerna.

Enligt polisen ska kvinnor utan sjal i första hand få varningsmeddelanden när de identifierats, men de hotas också av böter och andra påföljder.

Källa: Reuters

USA angrep Irans revolutionsgarde som hämnd för dödlig drönarattack i Syrien

USA har utfört flygattacker i östra Syrien efter att en amerikansk kontraktsanställd dödades och fem amerikanska soldater skadades i en drönarattack.

USA anklagar Iran för att ha utfört drönarattacken mot en amerikansk bas i nordöstra Syrien.

Försvarsministeriet Pentagon säger att man angrep Irans Islamiska revolutionsgarde och dess syriska allierade med precisionsattacker.

USA har flera hundra soldater i norra Syrien som stöder kurdiska styrkor i kampen mot terroristgruppen IS.

Habib Chaab i en domstol i Teheran den 18 januari 2022.

Irans högsta domstol fastställde dödsdom mot svenskiranier

Habib Chaab anklagas för terrorbrott i Iran.

Iran har gripit över 100 i anknytning till giftattackerna

Iran har gripit över 100 personer i anknytning till de misstänkta giftattackerna som ska ha drabbat över 5 000 skolelever i landet. Största delen av offren har varit flickor.

Det iranska inrikesministeriet verkar klassa en del av fallen som rent ofog, men enligt ministeriet har en del av de gripna haft ”fientliga motiv, försökt skapa rädsla bland studenter, stänga skolor och skapa pessimism” gentemot landets islamiska ledning.

Enligt inrikesministeriet utreds också möjliga kopplingar mellan en del misstänkta och organisationer som Mujahedin Khalq Organization (MKO). MKO är en iransk marxistisk-islamistisk oppositionsgrupp som vill skapa ett sekulariserat Iran.

Regimkritiker misstänker att giftattackerna är en hämnd mot den protestvåg som har krävt utökade rättigheter för flickor och kvinnor i Iran.

Källor: IRNA, CNN

Första gripandena i giftattacker mot skolor i Iran

I Iran har de första gripandena gjorts i fallen med giftattacker mot skolor som har ägt rum de senaste månaderna.

Enligt de iranska myndigheterna har ett antal personer i fem provinser gripits på basis av underrättelseuppgifter.

Det finns ingen mer information om de gripna.

Enligt myndigheterna har över 5 000 barn i flera hundra skolor runt om i Iran fått mystiska symptom, som verkar ha orsakats av giftig gas.

De har fått svårt att andas eller börjat må illa.

Tidigare har det talats om att attackerna har riktats mot flickskolor, men enligt myndigheterna har också pojkar drabbats.

Det är fortfarande oklart vilket ämne som har använts i attackerna.

Flera personer i vita labbrockar, kvinnorna har svarta huvuddukar som lämnar ansiktet synligt.

Diskussioner gav resultat: Iran och IAEA överens om övervakning för iranska atomanläggningar

Övervakningsutrustning återinstalleras, tätare inspektioner.

 Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei leder en bön med iranska flickor.

Ny våg av förgiftningar i flickskolor i Iran – flickor skräms bort

Nya förgiftningsfall i flera olika provinser.

 Den iranska atomorganisationens talesman Behrouz Kamalvandi och chefen för Internationella atomenergiorganet IAEA, Rafael Grossi,

IAEA: Konstruktiva samtal har förts i Iran om kärnenergi

Avsikten är att förhindra Iran att utveckla en kärnvapenkapacitet - något som Iran alltid har förnekat att landet skulle vara ute efter.

Fyra gripna för förgiftning av iranska skolflickor

De iranska myndigheterna har gripit fyra personer som misstänks ha att göra med den senaste tidens förgiftningar av skolflickor, skriver den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Hundratals fall av andnöd har rapporterats under de senaste tre månaderna bland iranska skolflickor, främst i staden Qom söder om Teheran. En del av flickorna har behövt sjukhusvård.

En regeringstjänsteman sade i söndags att attackerna verkar vara avsiktliga försök att tvinga fram en stängning av flickskolor.

Närmare 700 flickor har förgiftats av giftig gas i Iran sedan november. Ingen har dött men flickorna har drabbats av andningsproblem, illamående, yrsel och trötthet.

Irans riksåklagare meddelade förra veckan att han inleder en brottsutredning.

Iranska skolflickor.

Skolflickor fördes till sjukhus efter förgiftningssymptom i Iran

Spekuleras om något slags hämnd för demonstrationer.


Källor: AFP, STT

Iranska skolflickor.

Skolflickor fördes till sjukhus efter förgiftningssymptom i Iran

Spekuleras om något slags hämnd för demonstrationer.

IAEA: Iran har höganrikat uran precis under nivå för vapen

Internationella atomenergiorganet IAEA meddelade på tisdag att prover tagna i Iran visar att landet har höganrikat uran. Enligt IAEA har Iran anrikat uran till en renhet på 83,7 procent. För vapen behövs en renhet på 90 procent.

Enligt IAEA har proverna tagits i slutet av januari från anrikningsanläggningen i Fordow i Iran.

Enligt Iran är det fråga om ett oavsiktligt kast av renhetsgraden som skett av misstag under anrikningsprocessen.

Iran slöt år 2015 ett avtal som begränsar landets anrikning av uran. Avtalet började urholkas 2018 när USA drog sig ur det under Donald Trumps presidentperiod.

EU planerar införa sanktioner mot iranska företag som hjälper Ryssland

EU kan vara nära ett nytt sanktionspaket mot Ryssland.

För första gången sedan Ukrainakriget bröt ut planerar EU sanktioner även mot iranska företag som hjälper Ryssland. Det här meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen.

Det föreslagna sanktionspaketet är värt kring 11 miljarder euro och skulle främst drabba vapenexport av drönare, helikoptrar och robotar.

Ryssland har de senaste månaderna köpt in allt fler drönare från Iran som flitigt används i attacker mot Ukraina.

Källa: Reuters

Iransk tv: Khameini benådar tiotusentals fångar

Statlig iransk tv rapporterade på söndag att den högste ledaren Ayatollah Ali Khameini har benådat tiotusentals fångar.

Många av dem ska ha gripits i samband med den senaste vågen av protester i landet.

Benådningarna tillkännagavs just nu för att högtidlighålla årsdagen av den islamiska revolutionen 1979. Iranska ledare har ofta benådat stora mängder fångar med anledning av olika högtider eller festligheter.

Enligt HRANA, en informationskanal för människorättsnyheter i Iran, har cirka 20 000 personer gripits i samband med protesterna efter Mahsa Aminis död i september.

Källa: Reuters

Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor.

Washington Post: Videor ger bevis på fortsatta gripanden och våldsamma tillslag mot iranska demonstranter

Fyra månader efter upproren runt om i Iran är demonstranterna fortfarande på gatorna, och myndigheterna svarar fortfarande med våld och hot.

Iran avrättade brittisk medborgare

Iran har avrättat en man med brittiskt och iranskt dubbelmedborgarskap, uppger statlig media i Iran. Alireza Akbari hade tidigare dömts till döden i Iran.

Akbaris familj ombads besöka fängelset i onsdags för ”ett sista besök” och enligt hans fru hade Akbari flyttats till en isoleringscell.

Akbari var tidigare Irans viceförsvarsminister. Han greps 2019 och dömdes för att ha spionerat för Storbritannien. Akbari har nekat till anklagelserna

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly har krävt att Iran inte ska genomföra avrättningen. Storbritannien anser att domen mot Akbari var politisk och Storbritannien krävde att Akbari skulle friges.

Källor: BBC, Reuters

FN: Irans avrättningar är "statligt sanktionerat dödande"

Enligt FN:s människorättschef Volker Türk kränker den senaste tidens avrättningar i Iran internationell lag om mänskliga rättigheter. Avrättningarna motsvarar ”statsanktionerat dödande” säger Türk i ett uttalande.

Türk säger också att dödsstraffet nu används av den iranska regeringen som vapen för att skrämma befolkningen och tysta oliktänkande.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter uppger att de har information om ytterligare två avrättningar som är nära förestående.

I lördags hängdes två män för att ha dödat en medlem av säkerhetsstyrkorna under de regimkritiska protesterna som pågått sedan september i fjol.

Källa: Reuters

Aktivistdottern till Irans förra president dömdes till fem års fängelse

Faezeh Hashemi, dotter till Irans förra president Akbar Hashemi Rafsanjani, har dömts till fem års fängelse, meddelade hennes advokat på tisdagen.

Advokaten delade inga detaljer om anklagelserna.

Faezeh Hashemi har tidigare anklagats för ”propaganda mot systemet”. Hon greps nyligen för ”uppvigling till upplopp” i samband med de protester som utlöstes då en ung kurdisk kvinna dog efter att ha gripits av polisen. År 2012 dömdes hon till fängelse och förbjöds från politiska aktiviteter för att hon ansågs vara skyldig till ”antistatlig propaganda”.

Den tidigare presidenten Rafsanjani var med och grundade den islamiska republiken. Han dog 2017. Hans pragmatiska politik med bland annat ekonomisk liberalisering och bättre förbindelser med västvärlden framkallade kritik bland motståndarna.

Demonstrationerna mot det islamska styret har utgjort en av de största utmaningarna för det styrande prästerskapet i Iran sedan revolutionen 1979.

Källa: Reuters

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida