Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

På en bildskärm syns en raketavfyrning, militärklädda personer följer med det som sker i bild.

Nordkorea avfyrade satellit som föll i havet – utlöste luftvärnsalarm i Seoul

Sydkorea och Japan hann inleda evakueringsförberedelser.

Japan gav order om att hotande nordkoreanska robotar kan skjutas ned

Nordkorea har informerat om att det inom kort kommer att skjuta upp en bärraket med en satellit i rymden.

Japan betvivlar uppgifterna och landets försvarsministerium har beordrat att alla nordkoreanska missiler som kan hota japaner, ska skjutas ner.

Premiärminister Fumio Kishida säger att ordern också gäller raketer som enligt Nordkorea används för att skjuta upp satelliter i rymden.

- Även om Nordkorea kallar det för en satellituppskjutning så är det fråga om förbjuden ballistisk teknologi som strider mot FN-resolutioner, säger Kishida.

Kishida sade samtidigt att han är redo för direkta samtal med Nordkorea och landets ledare Kim Jong-Un.

Nordkorea avfyrade robot – Japan uppmanade invånare att ta skydd

Nordkorea har återigen avfyrat en ballistisk robot, antingen med medellång eller lång räckvidd. Det rapporterar myndigheter i Sydkorea och Japan.

Japan befarade till en början att roboten skulle landa i japanskt territorium. Japanska myndigheter uppmanade till och med invånare på ön Hokkaido i norr att ta skydd.

Senare visade det sig ändå att roboten inte utgjorde en fara för Japan. Roboten landade i stället i havet öster om Nordkorea.

I Sydkorea är militären i högsta beredskap och säkerhetsrådet ska samlas. Sydkorea, Japan och USA ska också diskutera händelsen tillsammans.

Spänningarna mellan Nordkorea och Sydkorea har ökat under de senaste månaderna, likaså Nordkoreas robottest. Nordkorea har riktat hård kritik mot sitt södra grannland för dess militära övningar med USA.

Källor: AFP, Reuters

Nordkorea avfyrade kortdistansrobotar i ny protest mot USA:s och Sydkoreas militärövningar

Nordkorea har avfyrat två ballistiska kortdistansrobotar mot Japanska havet.

Missilerna landade utanför Japans exklusiva ekonomiska zon.

Både Sydkorea och Japan fördömer robottesten som ett brott mot FN:s resolutioner och den internationella säkerheten.

Nordkorea har hotat med ännu fler test om USA och Sydkorea inte avslutar sina gemensamma militärövningar, något som de vägrar att göra.

Nordkorea testade ”kärnvapendrönare” under vatten

Nordkorea har testat en ny kärnvapendrönare under vatten, uppger landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Drönaren ska ha kryssat under vattnet i över 59 timmar innan den detonerade utanför Nordkoreas östkust på torsdagen.

Enligt Nordkorea har drönaren utvecklats för att genomföra ”smygattacker” i fiendevatten mot bland annat större hamnar.

Nordkorea bekräftar samtidigt att det avfyrade fyra kryssningsrobotar mot Japanska havet i onsdags.

Avsikten lär ha varit att öva attacker med taktiska kärnvapen.

Källa KCNA, Reuters

Nordkorea avfyrade flera kryssningsrobotar i protest mot USA:s och Sydkoreas massiva militärövning

Nordkorea har avfyrat flera kryssningsrobotar mot Japanska havet.

Nyhetsbyrån Yonhap säger att det kan ha varit fråga om strategiska kryssningsmissiler med lång räckvidd.

Nordkorea har utfört flera robottest efter att Sydkorea och USA förra veckan inledde sin största gemensamma militärövning på flera år.

Den sydkoreanska armén har försatts i högsta beredskap men militärövningen med USA fortsätter och avslutas som planerat på torsdag.

Nordkorea avfyrade ballistisk robot igen

Nordkorea har avfyrat en ballistisk robot ut mot havet utanför Koreanska halvöns östkust, rapporterar Sydkorea och Japan.

Roboten ska ha flugit 800 kilometer innan den landade i havet utanför Japans ekonomiska zon. Japan har kommit med en kraftfull protest med anledning av roboten.

Nordkorea har den här veckan genomfört flera testuppskjutningar av robotar, vilket ses som protest mot de gemensamma militärövningarna Freedom Shield 23 mellan Sydkorea och USA.

Nordkorea anser att de elva dagar långa övningarna är en provokation och ett hot mot landets säkerhet.

Källa: Reuters

Nordkorea utförde sitt tredje robottest inom en vecka

Nordkorea har utfört sitt tredje robottest inom en vecka samtidigt som USA och Sydkorea genomför sin största militärövning på fem år.

Sydkorea säger att det sannolikt var fråga om en interkontinental ballistisk missil som avfyrades mot Östra havet, det vill säga Japanska havet.

Roboten flög omkring 1 000 kilometer innan den slog ner utanför Japans särskilda ekonomiska zon.

Premiärminister Fumio Kishida sammankallade det japanska säkerhetsrådet för att diskutera Nordkoreas upptrappade missiltester.

Nordkorea har avfyrat över 90 robotar på drygt ett år, ofta i protest mot pågående militärövningar nära landets gränser.

Nordkorea ber FN kräva ett stopp för gemensam militärövning mellan Sydkorea och USA

Nordkoreas utrikesministerium ber att FN sätter stopp för de gemensamma militärövningarna mellan Sydkorea och USA. Det rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA.

Enligt Nordkoreas vice utrikesminister Kim Son-gyong har övningarna ökat spänningarna på området till en mycket farlig nivå.

– FN och det internationella samfundet bör kräva att USA och Sydkorea avslutar sina provokationer och militära övningar, sa Kim.

Uttalandet är en reaktion på att USA och Sydkorea på fredagen meddelade om en gemensam tio dagar lång övning som hålls 13-23 mars.

Nordkorea har under början av året gjort flera missiltest.

Källor: STT, AFP

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sitter vid ett bord med dottern Kim Ju-Ae stående bredvid.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un visar upp dottern Ju-Ae allt oftare – åsikterna går isär om hon verkligen utses till faderns efterträdare

Den omkring tio åriga Kim Ju-Ae har deltagit i militärparader, robottest och fotbollsmatcher minst sex gånger sedan hon trädde fram i offentligheten för första gången i november i fjol.

Nordkorea tillbakavisar FN:s kritik av landets missiltest

Nordkoreas vice utrikesminister Kim Son Gyong tar kraftigt avstånd från FN:s generalsekreterare António Guterres fördömande av Nordkoreas robottest. Guterres har uppmanat Pyongyang att ”omedelbart upphöra med vidare provokationer” efter lördagens testskjutning.

Kim Son Gyong meddelade på onsdagen sitt starka missnöje med Guterres ”mycket orättvisa och partiska attityd”.

Enligt honom beaktar Guterres i sitt uttalande inte alls Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar.

Kim säger att missiltesterna är en berättigad svarsmanöver på att USA har stationerat bombplan på den Koreanska halvön.

Relationerna mellan Syd- och Nordkorea är just nu sämre än de varit på flera årtionden.

Källa: AP

Nordkorea avfyrade två kortdistansmissiler

Nordkorea har avfyrat två kortdistansmissiler österut mot Japanska havet.

I motsats till en långdistansmissil som i förrgår landade inom Japans särskilda ekonomiska zon hamnade de här missilerna utanför zonen.

I lördags testade Nordkorea en interkontinental ballistisk missil av typen Hwasong-15 som flög nästan 900 kilometer.

Det här var Nordkoreas andra missiltest på tre dagar och ett svar på USA:s, Japans och Sydkoreas gemensamma flygövningar i helgen.

Kim Yo-Jong, den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns yngre syster, varnar i ett uttalande USA för att utöka sin närvaro i området.

Källor: AFP, Reuters

G7-länderna fördömer skarpt Nordkoreas avfyrande av robot

Utrikesministrar från G7-länderna kritiserade på lördagen skarpt Nordkoreas ”vårdslösa beteende” efter att landet avfyrat en ballistisk långdistansrobot som landade i Japans exklusiva ekonomiska zon.

– Denna handling innebär en uppenbar överträdelse av FN:s säkerhetsråds resolutioner, och hotar regional och internationell fred och säkerhet, säger G7 i ett uttalande i samband med säkerhetskonferensen i München.

– Nordkoreas hänsynslösa beteende kräver ett enhetligt svar från det internationella samfundet, inklusive åtgärder vidtagna av FN:s säkerhetsråd.

Källor: AFP, Reuters

Nordkorea avfyrade robot inför sydkoreansk övning

Nordkorea har avfyrat en ballistisk långdistansrobot mot Östra havet, det vill säga Japanska havet. Det uppger den sydkoreanska generalstaben enligt AFP.

Missilen slog ner i Japans särskilda ekonomiska zon efter att ha färdats över 900 kilometer. Japan säger att det var fråga om en långdistansmissil som kunde nå Nordamerika.

Nordkorea har under de senaste dagarna varnat för allvarliga militära följder om, och när, USA och Sydkorea inleder gemensamma militärövningar nästa vecka.

Nordkorea hotar USA och Sydkorea med ”ihärdiga och kraftiga motåtgärder”

Från Koreahalvön hörs hotfulla tongångar. Nordkorea är uppretat för att Sydkorea planerar en serie militärövningar tillsammans med USA.

Som ett svar på det hotar Nordkorea med det som landets utrikesdepartement kallar ”ihärdiga och kraftiga motåtgärder av aldrig tidigare skådade mått”.

Enligt det nordkoreanska utrikesdepartementet skrider landet till dessa motåtgärder om USA och Sydkorea genomför sina militärövningar.

Enligt Sydkorea är övningarna ett svar på Nordkoreas allt intensivare kärnvapenhot.

Källa: AP

Nordkorea avfyrade kortdistansrobotar

Sydkoreas militär uppger enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea avfyrade minst tre kortdistansrobotar över Japanska havet i morse.

Japanska försvarsministeriet bekräftar att tre ballistiska robotar har fallit ner i havet utanför Japans exklusiva ekonomiska område.

Under 2022 har Nordkorea avfyrat över 90 missiler, vilket är en kraftig ökning jämfört med tidigare år, rapporterar CNN.

Övrig källa: AFP

En arkivbild från 2017 när nordkoreanska drönare senast upptäcktes i sydkoreanskt luftrum. En av dem förevisades då för journalister.

Nordkoreanska drönare i sydkoreanskt luftrum – Sydkorea försökte skjuta ner dem

Nordkoreanska drönare kränkte sydkoreanskt luftrum på måndagen. En av dem ska ha flugit in över huvudstaden Seoul.

Ännu en nordkoreansk robotuppskjutning

Nordkorea har åter igen avfyrat två ballistiska robotar från landets ostkust ut över Japanska havet. Det uppger både sydkoreansk militär och Japans kustbevakning.

Sydkorea uppger att det sannolikt handlar om ballistiska kortdistansmissiler den här gången.

Enligt Japan landade robotarna i havet utanför Japans ekonomiska zon.

Så sent som i söndags, för fem dagar sedan, avfyrade Nordkorea två ballistiska robotar över Japanska havet. Då påstod Nordkorea att det var ”ett viktigt test” för det nordkoreanska satellitprogrammet.

Nordkorea har utfört ett rekordantal robotuppskjutningar i år.

Källor: Reuters, AFP

Nordkorea avfyrade ballistiska robotar över Japanska havet igen

Nordkorea har avfyrat två ballistiska robotar över Japanska havet som ligger mellan Nordkorea och Japan, uppger sydkoreansk militär enligt nyhetsbyråerna.

Robotarna, som avfyrades tidigt i morse lokal tid, landade i havet utanför Japans ekonomiska zon.

Vapentestet i morse är en av många liknande i år. Bara för några dagar sedan testade Nordkorea en raketmotor som enligt experter kommer att möjliggöra effektivare uppskjutningar av ballistiska robotar.

Nordkorea har också avfyrat över tusen artillerigranater under hösten.

Lähteet: Reuters, AP

Japan fördubblar försvarsanslagen

Japans regering har godkänt en kursändring för försvaret som innebär kraftigt ökade satsningar på militären.

Japan kommer under de följande fem åren att öka försvarsanslagen till två procent av bruttonationalprodukten, som år 2022 var nära fem biljoner dollar.

Japan har traditionellt använt högst en procent av BNP för försvaret.

Tilläggsmedlen används bland annat för att anskaffa långdistansrobotar.

Det utvidgade försvaret motiveras med det växande militära hotet från Kina och Nordkorea.

Enligt nordkoreanska KCNA har Kim och hans dotter här sällskap av forskare och ingenjörer från ett försvarsinstitut.

Kim Jong-Un visade upp sin dotter igen – är hon hans arvtagare?

Bilder på dottern har publicerats för andra helgen i rad.

Kim Jong-un med solglasögon går iväg från en gigantisk robot.

Nordkorea presenterade robotuppskjutning med actionvideo av Kim Jong-un i solglasögon

Actionvideon har fått internationell uppmärksamhet.

De här bilderna publicerades av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA och bilderna på jordklotet sägs vara tagna från medeldistansmissilen av typen Hwasong-12.

Nordkorea publicerar rymdbilder som ska ha tagits från den missil som sköts upp på söndagen

Pyongyang bekräftar att man testade en medeldistansrobot.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade nästan enbart om det svåra ekonomiska läget i sitt nyårstal, där han inte nämnde vare sig USA , Sydkorea eller kärnvapen med ett ord.

Nordkorea avfyrade robotar över havet – sjätte vapentestet i år

Nordkorea mer isolerad än förr på grund av coronarviruset.

Nordkorea avfyrade i början av januari en hypersonisk missil som kan färdas i överljudshastighet, enligt Kim Jong-Un.

Nordkorea tros igen ha avfyrat en missil

Provskjutningen var den andra inom en vecka.

Bild tagen från den sydkoreanska sidan av gränsen.

Ovanligt avhopp från Sydkorea till Nordkorea

Personen tog sig över en strängt bevakad gränszon.

En kvinna i Seoul passerade en tv-skärm där det rapporterades om Nordkoreas senaste missiltest.

Nordkorea provsköt ännu en missil – antagligen en ubåtsrobot den här gången

Samtidigt har Sydkorea öppnat en jättelik försvarsmässa.

De här bilderna på avfyrandet av en kryssningsmissil publicerades av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA på måndag morgon.

Nordkorea testade kryssningsmissiler med lång räckvidd – första testen på flera månader

Enligt USA utgör testen ett hot mot Nordkoreas grannländer.

Den här bilden förmedlades från Nordkorea i torsdags. Den är tagen på en kongress som hölls av det styrande Arbetarpartiets ungdomsorganisation i huvudstaden Pyongyang.

Nordkorea hotar med allvarliga motåtgärder mot Biden och USA:s "fientliga" politik

Bedömare väntar sig nya nordkoreanska missiltest.

En järnvägstralla lastad med kappsäckar och barn skuffas framåt av en man och en kvinna.

Video: Ryska diplomater vandrade längs järnvägen för att komma bort från Nordkorea

Skuffade järnvägstralla lastad med barn och kappsäckar.

Nordkoreas flagga vajar över allt färre beskickningar eftersom Nordkorea har stängt eller tvingats stänga många ambassader världen runt

Nordkoreanska hackare försökte stjäla Pfizers vaccindata

Flera andra läkemedelsbolag är också drabbade.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar. I Bakgrunden syns Nordkoreas flagga

Nordkorea hotar att bygga ut sin kärnvapenarsenal

Kim Jong-Un vill se större stridsspetsar.

Missiler på militärfordon rullar på gatorna i Pyongyang under en militärparad mitt i natten.

Nordkorea höll massiv militärparad mitt i natten

Utländska diplomater och journalister fick inte närvara.

Bild på nordkoreansk patrullbåt.

Sydkoreansk tjänsteman dödades och brändes på nordkoreanskt territorialvatten

Mannen misstänks ha försökt ta sig in i Nordkorea.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida