Senaste artiklar
Fazer lägger ner mejeri i Koria
Efter avslutade omställningsförhandlingar är det nu bestämt att Fazer lägger ner mejeriverksamheten i Koria. 82 anställda blir utan jobb.
Enligt Fazer är volymerna för små och processerna för invecklade för att en liten enhet som den i Koria ska kunna utvecklas och bli lönsam.
Mejeriet läggs ner före slutet av augusti i år.
Mejeriet i Koria köper upp mjölk hos omkring 20 producenter i södra och sydöstra Finland. De ska enligt Fazer ha goda förutsättningar att fortsätta produktionen och leverera mjölk till andra mejerier.
Källa: Fazers pressmeddelande
Priset på mat sjunker globalt – kött och spannmål fortsättningsvis dyrt
Det kan ta ett tag före prisändringen syns på butikshyllan.
"Ekogårdarna har hamnat i skruvstäd" – mjölkuppköpare tror att ekogårdar och vanliga gårdar blir allt mer lika framöver
Oavsett hur mjölken produceras är det tuffa tider.
Mjölkbonde oroar sig inte över att havreprodukterna blir populärare: "Havreprodukter och mjölkprodukter är två kompletterande livsmedel"
Färre dricker mjölk, men fler konsumerar ost.
Nu är det officiellt: Eskimo-glassen får nytt namn
Ett namnbyte har varit aktuellt sedan länge.
Havreboomen fortsätter och kyckling syns allt oftare på våra tallrikar
Våra matvanor år 2019 har kartlagts.
Har varumärket Eskimo kommit till vägs ände? I USA måste glasspinnen byta namn för att inte diskriminera folkgrupp
Här hemma har Eskimopinnar marknadsförts sedan 1968.
Coronapandemin har inte skakat livsmedelsmarknaden – men frukt, bär och grönsaker kan bli dyrare mot slutet av året
Priset på grönsaker, frukt och bär stiger i slutet av året.
Vet du vad som händer i en ladugård? Här kan du följa med kornas vardag dygnet runt i fem dagar
360-kameror följer med 70 kor.
WWF i Sverige rödmarkerar finska köttprodukter i sin senaste köttguide
Nya köttguiden flaggar för svenskt kött och svensk ost.
Ny Heisalaladugård ska ge ett bättre liv för både bönder och djur
Familjen Ek-Johansson ska fördubbla antalet djur på gården.
Leverglass, laxglass och älgglass - så här njuter hundarna vid Finlands första hundglasskiosk i Hangö
Kiosken öppnade i Östra hamnen i Hangö den här veckan.
Ost är inte en så stor klimatbov som man tidigare har trott
Biprodukten vasslan kan användas i flera livsmedel.
Valio samarbetsförhandlar - mellan 80 och 100 jobb hotade
Valios fabriker påverkas inte av förhandlingarna.
Två finlandssvenska systrar driver tesalong och mjölkgård i hjärtat av Savolax
Tesommelier och ekobonde på Wehmais herrgård.
Mjölk från ekogårdar säljs som vanlig mjölk, eftersom få vill betala mer för ekologisk – "Ohållbart" säger SLC-basen
Höga priser bromsar efterfrågan på ekoprodukter.
Maria Rustanius i Liljendal är en av hundratals mjölkbönder som lägger av: "Jag vill inte se dagen då jag missköter mina djur för att jag inte orkar"
Efter 18 år som mjölkbonde ska hon börja odla spannmål.
Konsumtionen av havremjölksprodukter har ökat markant: "Vår försäljning ökade med 30 procent i juli"
Global trend ligger bakom ökningen i Finland.
Artesanglass går åt som smör i solsken i Borgå: ”Favoriterna är fortfarande vanilj, jordgubbe och choklad”
Artesanglass görs på mjölk och inte grädde.
Skulle du vara beredd att betala 10 cent mer för en liter mjölk för att stödja den inhemska bonden?
Nästan 20 000 personer har skrivit under en namninsamling.
Päivi Myllärinen utvecklade helt nya mejeriprodukter – belönas med riksdagens innovationspris för kvinnor
Förutsåg den växande trenden för vegansk kost.
Kimitoön vill ha fett i skolmjölken även i framtiden
Lättmjölken tas inte bort från menyn i Kimitoöns skolor.
Porlom mejeri i Lappträsk drog inte genast tillbaka felmärkt veganost, säger hälsoskyddet – mejeriet är av annan åsikt
Ett parti veganost kan ha fått mjölk i sig.
Kött- och mjölklandet finns i Kronoby – här finns fler kor än invånare
Kronoby inom top 11 när det gäller landets mjölkproduktion.
Värm dig med en apelsindoftande kakaodryck med mintsmak
Gör din egna varm choklad med grädde och kakao.
Norska mejeriföretag vill minska på svinnet – "Bäst före, men inte dålig efter"
Tine blir tredje mejeriet med uppdaterad förpackningstext.
Smör eller margarin? Fördomar och vanor styr fettätandet
Stora geografiska skillnader i matvanor.
Staten överraskad över protesterna mot mjölkdiktaten: Konstigt att folk inte tror på vetenskapen
Skolmjölksstöd ges bara för fettfri mjölk och surmjölk.
90 procent av Vöråeleverna dricker lättmjölk – allt fler kommuner lämnar mjölkstödet
Korsholm och Malax funderar gå samma väg som Vörå.
Lek inte med barns hälsa – staten tillrättavisar kommuner i mjölkfrågan
Närpes och Vörå har nyligen gått ur mjölkstödet.
Närpes lämnar mjölkstödet - snart kan barnen välja också ettans mjölk
Vill att fettfri mjölk inte ska vara enda alternativet.
Närpes kan börja servera annat än fettfri mjölk
Förslag: Lämna mjölkstödet.
Lärarstuderande besöker ladugården
Lärarna ska ha insikt i jordbruket, tycker producenterna.
Cider är ute, avokado är inne – mattrenderna är i ständig evolution
Så här har finländarnas matvanor förändrats!
Mjölka mindre och få pengar från EU - fel väg att gå tycker mjölkbonde
Nu får bönder som producerar mindre mjölk pengar från EU.
Shoppa matvaror billigt - annars kanske de slängs bort
S-gruppens kvällsrea börjar i dag.
Följer du bäst före-datumet eller dina sinnen? – Rösta här!
Dricker du gammal mjölk och äter du gammalt kött?
Ost och surmjölk förlänger livet - mjölk är mindre hälsosamt
Mjölk blir hälsosammare om den är syrad.
"Sluta med sommartid" - bonden surnar
Korna påverkas inte av sommartid men nog ägaren Bjarne Mara.
Minister tillrättavisar näringsforskare för kritiken mot ekomjölk i skolor
Ekologisk mjölk i skolor väcker känslor.
Familjen som väckte liv i Tenala
I Frimans huvud råder ingen brist på idéer och visioner.
Suominens Mjölk är Årets ekoföretag 2016
Ekoglassen har på två år nått en stor spridning.
Nordens enda ”veganost” tillverkas i Lappträsk
Ingen annan i Norden tillverkar veganisk ost.
Extra D-vitamin i mjölken en fullträff - intaget steg med en tredjedel
Vi får i oss klart mer D-vitamin via maten än tidigare.
Nya delikatesser tävlar i FM i mathantverk
Deltagarna har unik chans att få konstruktiv kritik.
Bönderna hoppas på högre producentpriser
Obligatorisk ursprungsmärkning kan bidra till högre priser.
Tusen getter ger jobb åt tre personer i Strömfors
Bolaget Ånås gård vill anställa moderna herdar till getfarm.
Mjölkproduktionen minskar i Österbotten
Många österbottniska mjölkproducenter levererar mindre.
PTT: Mjölk och kött blir fortfarande billigare
Matpriserna sjunker inte lika snabbt som tidigare.
Gräs kan stoppa den gräsliga utvecklingen i mjölkbranschen
Mjölkbönder får allt mindre betalt.