Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Nato skickar brittiska soldater till Kosovo

Militäralliansen Nato stationerar cirka 600 brittiska soldater i Kosovo för att stärka sin närvaro i regionen, som skakats av väpnade sammandrabbningar på sistone. Beslutet fattades efter att en polis dödades i strider nyligen.

Soldaterna är en del av reservens styrka som det redan tidigare avtalats om att Kosovo Force-krisberedskapsstyrkan (KFOR) ska förstärkas med.

Läget i Kosovo är spändare än på många år och det har förekommit väpnade strider. Det finns en serbisk minoritet i norra Kosovo som är missnöjd med representationen inom den huvudsakligen albanskdominerade administrationen och de får stöd av Serbien.

Kosovo förklarade sig självständigt år 2008 mn Serbien har inte erkänt självständigheten.

Källa: AFP

Stoltenberg: Nato redo att skicka fler fredsbevarare till Kosovo

Nato är redo att förstärka sin fredsbevarande styrka i Kosovo efter den senaste tidens våldsamheter, säger försvarsalliansens ordförande Jens Stoltenberg.

Stoltenberg uppger att han beslutat om att godkänna ytterligare styrkor för att bemöta den uppkomna situationen, dock utan att ge mer exakta uppgifter.

USA uppger för sin del att Serbien förstärkt sina styrkor vid gränsen mot Kosovo och uppmanar landet att dra dem tillbaka. Enligt USA ökar Serbien på instabiliteten i regionen med sin verksamhet.

Läget i regionen är spändare än på många år. Förra veckoslutet dödades en lokal polis i ett bakhåll, vilket ledde till strider mellan beväpnade grupperingar och Kosovopolisen. Tre beväpnade serbiska män dödades i striderna i en by nära gränsen.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

Källa: AFP

Mera: USA oroas av serbiska militärstyrkor vid gränsen mot Kosovo

Lastbilar som blockerar en väg i Kosovo.
Lastbilar som blockerar en väg i Kosovo.

USA oroas av serbiska militärstyrkor vid gränsen mot Kosovo

Upptrappningen i gränsregionen är en mycket destabiliserande utveckling, säger USA.

Kosovansk polis i närheten av byn Banjska

Allvarlig upptrappning av våldet i norra Kosovo – Pristina och Belgrad skyller på varandra

Kosovo och Serbien beskyller varandra för helgens blodiga sammandrabbningar i de serbdominerade områdena i norra Kosovo. Fyra personer dödades i eldstrider mellan kosovansk polis och serbiska milismän.

Eldstrider i Kosovo efter att polis sköts ihjäl i bakhåll

I Kosovo har eldstrider brutit ut efter att en polis sköts ihjäl och en annan skottskadades i ett bakhåll tidigt på söndag morgon.

Premiärminister Albin Kurti säger att minst 30 beväpnade män har omringats av polisen som vill avväpna dem.

Kurti sade att mordet på poliserna i morse var ett medvetet terrordåd, och att det utfördes av tungt beväpnade män som stöds av myndigheter i Belgrad

Läget i Kosovo har varit spänt i månader efter att regeringen beslöt att tillsätta etniska albaner som borgmästare i fyra städer där serber är i majoritet.

Serber från Kosovo möter kravallpolis i Zvečan den 29 maj 2023. Natos fredsbevarande styrkor försökte skingra demonstranterna.

EU och USA mycket oroade av det upptrappade bråket mellan serber och albaner i Kosovo

USA förbjuder Kosovo att delta i militärövning i Europa.

25 Natosoldater skadade i Kosovo

Ungefär 25 Natosoldater har skadats i en sammandrabbning med serbiska demonstranter i Kosovo. Tre av dem är allvarligt skadade. Det uppger Natostyrkan KFOR enligt Reuters.

Under kvällens gång har såväl poliser som Natos fredsbevarande styrkor drabbat samman med protestanterna. Enligt KFOR kommer de skadade Natosoldaterna från Italien och Ungern.

Demonstranterna protesterar mot att albanska borgmästare tillträder i norra Kosovo, där majoriteten av invånarna är serber.

Källa: Reuters

Tusentals Kosovoalbaner på flykt under Kosovokriget.

Kosovo och Serbien letar efter krigsoffer tillsammans

Relationen mellan länderna är spänd.

Kosovos expresident Hashim Thaçi fotograferad vid Kosovotribunalen i Haag den 9 november 2020.

Rättegången mot Kosovos expresident inleds vid tribunalen i Haag

På måndagen inleder Kosovotribunalen i Haag rättegången mot Kosovos tidigare president Hashim Thaçi.

Thaçi och tre andra män står åtalade för brott mot mänskligheten och krigsbrott som mord, tortyr, påtvingade försvinnanden och förföljelse.

Bland hans medåtalade, före detta gerillasoldater, finns Thaçis närmaste politiska allierade Kadri Veseli.

Thaçi var en av den kosovoalbanska gerillagruppen UCK:s befälhavare under kriget mot Serbien i slutet av 1990-talet.

De anklagas bland annat för uppemot 100 mord på UCK:s politiska motståndare under kriget.

Thaçi nekar till anklagelserna. Han lämnade sin presidentpost och överfördes till Haag i november 2020.

Källa: AFP

Kosovos premiärminister Albin Kurti (till vänster), EU:s specialsändebud Miroslav Lajčák, EU:s utrikeschef Josep Borrell och Serbiens president Aleksandar Vučić  vid förhandlingsbordet på lördagen (skärmdump från en EU-video).

Serbien och Kosovo överens om att normalisera relationerna – eller så inte

Någon sorts överenskommelse, men inget avtal.

Protester i Belgrad inför Kosovo-samtal med EU

Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti möts i Nordmakedonien idag för en träff med EU:s höga utrikesrepresentant Josep Borrell.

I trepartsförhandlingarna försöker man hitta en lösning på hur EU:s avtal om de två ländernas relationer kunde förverkligas. Avtalet skulle vara en viktig etapp på vägen mot EU-medlemskap, något som bägge önskar.

Inför mötet marscherade tusentals människor på gatorna i Serbiens huvudstad Belgrad i går kväll i protest mot att relationerna till Kosovo skulle normaliseras.

Särskilt serbiska ultranationalister protesterar mot att Kosovo, med huvudsakligen etnisk albansk och muslimsk befolkning, ska erkännas som stat.

Den tidigare serbiska provinsen Kosovo lösjorde sig från Serbien och utopade sig till självständig stat 2008, men Serbien har inte erkänt Kosovos suveränitet.

Partiledaren för Vetëvendosje (Självbestämmande), Albin Kurti, (i mitten) under en valtillställning i huvudstaden Pristina på fredagen.

Kosovo godkänner EU-plan om att normalisera relationer med Serbien

Kosovos premiärminister Albin Kurti säger att landet godkänner EU:s förslag för att normalisera relationerna mellan Kosovo och Serbien.

EU lade fram en plan i elva punkter i januari, efter att spänningen mellan Kosovo och Serbien hade trappats upp i slutet av fjolåret.

Både EU och USA har hotat Kosovo och Serbien med följder om de inte godkänner planen.

Kosovo bröt sig loss från Serbien år 2008, och det senaste decenniet har länderna förhandlat under EU-ledning för att normalisera relationerna mellan dem. Båda hyser förhoppningar om ett framtida EU-medlemskap.

Serbien har inte erkänt Kosovo, och skulle inte behöva göra det nu heller enligt EU:s plan. Serbien skulle ändå binda sig till att sluta lobba mot Kosovos medlemskap i internationella organisationer.

Kosovo ska enligt planen bland annat gå med på att det skapas ett konsortium av halvautonoma kommuner i Kosovos serbområden.

Ungefär 100 000 av Kosovos 1,8 miljoner invånare är serber.

Källa: Reuters

En soldat ur Natos KFOR-trupper inspekterar en gul lastbil som parkerats tvärs över en väg som vägspärr i Kosovo i mitten av december 2022.

Gränsen mellan Serbien och Kosovo öppen igen

Spänningen mellan de två länderna har lindrats.

Serbiens president uppmanar serber i Kosovo att ta bort barrikaderna

Serbiens president Aleksandar Vučić uppmanade på onsdagen etniska serber i Kosovo att sluta med protesterna och riva barrikaderna, berättade Petar Petkovic, chef för Serbiens regeringskontor för Kosovo, på en pressträff.

”Vi har fått garantier från USA och EU att ingen av de serber i Kosovo som deltagit i protesterna eller barrikaderna kommer att åtalas eller arresteras”, sa Petar Petkovic.

”Vi har också fått garantier att Kosovos säkerhetsstyrkor (de Nato-ledda styrkorna) inte kommer att komma till norra Kosovo där det råder serbisk majoritet utan samtycke från säkerhetsstyrkans befälhavare och representanter för lokalbefolkningen”, fortsatte Petkovic.

President Vučić och Kosovoserbiska representanter kommer att träffas under onsdagskvällen nära gränsen till Kosovo för att tala om ett rivande av barrikaderna, avslutade Petkovic.

Källa: Reuters

EU och USA kräver att Serbien och Kosovo minskar på spänningarna

Europeiska unionen och USA meddelar i ett gemensamt uttalande att de är oroade över de upptrappade stämningarna mellan Serbien och Kosovo och situationen i norra delen av Kosovo.

EU och USA kräver att båda parterna lättar på spänningarna och avstår från provokationer och hot. De meddelar också att EU och USA arbetar tillsammans med Serbiens president och Kosovos premiärminister för att hitta en politisk lösning.

Källor: Reuters, AFP

Peskov: Ryssland destabiliserar inte Kosovo genom att stödja Serbien

Kremls talesman Dmitrij Peskov förnekar påståenden om att Ryssland destabiliserar Kosovo genom att stödja Serbien.

Peskov säger att Ryssland stöder Serbiens försök att skydda etniska serber i norra Kosovo, men han förnekar Kosovos anklagelse om att Ryssland vill öka spänningen i ett försök att skapa kaos över hela Balkan.

Peskov besvarade på onsdagen en fråga angående ryskt stöd för den serbiska minoriteten i Kosovo, och påpekade att ”det är helt fel att söka efter destruktivt ryskt inflytande”.

Enligt honom försvarar Serbien helt enkelt etniska serbers rättigheter. Han säger att Ryssland ”naturligtvis” stöder Serbien i de åtgärder som vidtas.

Serbien säger sig vilja skydda sin minoritet i Kosovo.

Kosovo, som har en albansk majoritetsbefolkning, förklarade sig självständigt från Serbien 2008 med stöd av väst, efter ett krig 1998-1999 där Nato ingrep för att skydda etniska albanska medborgare.

Källa: Reuters

Kosovo stänger huvudgränsövergång efter serbiska blockader

Kosovo stängde på onsdagen sin största gränsövergång mot Serbien efter att demonstranter blockerat den på den serbiska sidan

Också två andra gränsövergångar på den serbiska sidan är stängda.

I går meddelade Serbien att armén infört högsta beredskap efter flera veckor av eskalerande spänning mellan Serbien och Kosovo.

Serber som bor i det etniskt delade norra Kosovo är ovilliga att erkänna Kosovos självständighet. De stöds av många i Serbien, och konflikten mellan de två länderna har trappats upp under den senaste tiden.

Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien år 2008, men Belgrad har vägrat erkänna landet.

Omkring 120 000 av Kosovos 1,8 miljoner stora befolkning är etniska serber. I norr, vid gränsen till Serbien, utgör serberna en majoritet.

Källa: Reuters

Serbiens styrkor i högsta beredskap vid gränsen mot Kosovo

Serbiens väpnade styrkor har försatts i högsta beredskap vid gränsen mot Kosovo.

Enligt Serbiens auktoritära president Aleksandar Vučić är det ett svar på, vad han kallar för, ökad aggression från Kosovos sida. Han har också beslutat att den nuvarande specialstyrkan på 1 500 soldater ska utökas till 5 000.

Den senaste upptrappningen kommer efter skottlossning i söndags vid en av de vägspärrar som Kosovoserber har satt upp i norra Kosovo.

Situationen i norra Kosovo har varit extra spänd i flera veckor nu. Serbien har aldrig erkänt Kosovos självständighet, vilket stöds av Ryssland.

EU, Nato och USA försöker förhindra att konflikten eskalerar.

Källor: AFP, AP

Serbien ber Nato om att få sätta in egen militär och polis i Kosovo

Serbien kommer att fråga Natos fredsbevarande styrkor i Kosovo om att få sätta in serbisk militär och polis i Kosovo, även om man inte tror att det finns någon chans att det godkänns, sa Serbiens president Aleksandar Vučić på lördagen.

Vučić berättade på en presskonferens i Belgrad att han kommer att skicka begäran till befälhavaren för Natostyrkan FORK. Orsaken till begäran är att det under den senaste tiden förekommit en hel del spänningar mellan myndigheterna i Kosovo och serber i Kosovos norra område.

Kosovo som land har albansk majoritet. Serbien har inte erkänt Kosovo som självständig stat.

Källa: Reuters

Kosovoserber viftar med serbiska flaggor under en protest i den serbiska dominerande delen av Mitrovica.

Serbiska poliser i Kosovo säger upp sig – konflikt pyr under ytan

Cirka 300 poliser har sagt upp sig i staden Mitrovica.

Serbiens president Aleksandar Vučić vädjade om fred, men sa också att Serbien aldrig kommer att kapitulera inför kosovansk "förföljelse", då han höll en presskonferens på söndag kväll. Här på ett arkivfoto från den 29 juli.

Oroligheter vid gränsen mellan Kosovo och Serbien – skott avlossades mot polisen

Bråket handlar om id-handlingar och registreringsskyltar.

Vjosa Osmani

Vjosa Osmani valdes till ny president i Kosovo

Oppositionen har motarbetat valet av henne.

Hashim Thaci kliar sig på pannan.

Tribunalen i Haag väcker åtal mot Kosovos president Thaçi för krigsbrott

Åtalet omfattar bland annat tortyr och nästan 100 mord.

Kosovos före detta premiärminister Ramush Haradinaj.

Premiärministerns krigstida handlingar spökar - Kosovo utlyser nyval

Premiärministern utreds för krigsbrott.

Presidenterna Putin och Vucic skakar hand.

"Broderligt" då Rysslands president Putin besökte Serbien

Jaktplan, kyrkklockor och soldatparader välkomnade Putin.

Medlemmar i Kosovos säkerhetsstyrka. Parlamentet i Pristina, Kosovo 14.12.2018 efter omröstningen om en armé.

Kosovo godkände planerna på en egen armé - Serbien oroar sig och befarar instabilitet på Balkan

De serbiska parlamentsledamöterna bojkottade omröstningen.

I staden Subotica i norra Serbien hoppas många på ett EU-medlemskap

Drömmen om EU lever stark i Serbien - men få tror på ett EU-inträde 2025

Kosovokonflikten måste lösas innan EU-inträdet kan bli av

Pojke i Kosovo i traditionell albansk mössa med Kosovos flagga påsydd.

Kosovo fyllde tio år - men Serbien vill behålla greppet

Popsångerskan Rita Ora stjärna på självständighetsfesten.

Vid floden Lumbardhi i Pejës i västra Kosovo.

Kosovo angrips både från öst och väst

Får skäll både av USA, EU och Serbien.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida