Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Tidigare medarbetare: Bolsonaro försökte ogiltigförklara valresultat

En nära medarbetare till Brasiliens förra president Jair Bolsonaro säger att Bolsonaro hade träffat högt uppsatta personer inom militären för att diskutera ett militärt ingripande med målet att ogiltigförklara valresultatet efter att han förlorat i presidentvalet, rapporterar tidningen OGlobo och webbplatsen UOL.

Bolsonaros anhängare stormade regeringsbyggnader i Brasilia i januari. Stormningen avslutades fredligt.

Medarbetaren Mauro Cid har gått med på att samarbeta med den federala polisen som utreder Bolsonaro för olika brott, bland annat förskingring och anstiftan till upplopp i huvudstaden Brasilia. Cid säger att Bolsonaro och befälhavare för de väpnade styrkorna diskuterat ett utkast till dekret som skulle ogiltigförklara valet.

Bolsonaro har förbjudits att ställa upp i presidentval. Förbudet gäller till 2030.

Papegoja flyger i Amazonas regnskog.

Lula da Silva: Avskogningen i Amazonas minskade med 70 procent

Brasiliens president Lula är nöjd med miljöarbetet.

 Gustavo Petro  och hans son Nicolas Petro. Arkivbild från 2014.

Son till Colombias president greps för penningtvätt

Koppling till olagligt penninginsamlande vid presidentvalet.

2 000 pingviner har hittats döda i Uruguay

Under de senaste tio dagarna har omkring 2 000 pingviner hittats döda längs Uruguays östkust.

De är av arten Magellanpingviner, en av de mindre pingvinarterna. En stor del av de döda pingvinerna var unga.

Enligt de prover som har tagits på pingvinerna, verkar deras död inte ha orsakats av fågelinfluensa. Enligt myndigheter kan pingvinernas död bero på överfiske, som leder till att pingvinerna dör i hunger i brist på föda.

Källor: STT, AFP

Pelastustyöntekijät etsimässä maanvyöryn uhreja

15 döda i jordskred i Colombia

Jordskredet orsakades av kraftiga regn.

Jair Bolsonaro håller presskonferens.

Brasilien: Ex-president Bolsonaro förbjuds av valdomstol att ställa upp i nästa val

Misstänktes för maktmissbruk, spridande av falska nyheter.

Fyra försvunna barn hittades vid liv i Amazonas – kanske

Fyra barn, i åldern 11 månader samt 4, 9 och 13 år gamla, uppges ha hittats vid liv i Kolumbias Amazonas, mer än två veckor efter en flygolycka i området.

Kolumbias president Gustavo Petro twittrade om glädjenyheten.

Landets försvarsministerium har däremot inte bekräftat saken, uppger BBC.

I flygkraschen den 1 maj omkom tre vuxna, bland dem barnens mor. Räddningspersonalen hittade inte barnen som varit ombord och misstänkte att de irrar omkring någonstans i djungeln.

Över hundra soldater med spårhundar sattes in för att leta efter barnen. Spaningarna intensifierades i onsdags efter att man hittat ett tillfälligt skydd byggt av käppar och kvistar. Dessförinnan hade en nappflaska och en till hälften uppäten frukt i djungeln.

27 döda efter gruvbrand i Peru

I Yanaquihua i Peru har 27 gruvarbetare dött i den värsta gruvolyckan i landet på mer än tjugo år.

Tidigt på lördagsmorgonen ledde en kortslutning till en explosion som fick elden att flamma upp i ett av gruvschakten. Giftiga brandgaser i gruvan gjorde att de första kropparna kunde bärgas först på söndagen.

Peru är den största guld- och kopparproducenten i Latinamerika och koppar- och guldgruvorna står för mer än åtta procent av landets BNP.

Källor: Reuters, AFP

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva deltar i ett ministermöte i Planalto-palatset i Brasilia.

Lavrovs besök i Brasilien belyser Lulas utrikespolitik

Brasilien försöker återställa internationella relationer.

Skalv orsakade svåra skador i Ecuador och Peru

Minst 14 personer har omkommit och tiotals har skadats i ett jordskalv i Peru och Ecuador, uppger lokala myndigheter i länderna. Också byggnader har skadats i skalvet i lördags.

Värst drabbades den ecuadorianska kustprovinsen El Oro vid gränsen mot Peru samt provinsen Azuay.

I staden Cuenca i Azuay omkom en person då en husfasad rasade ner över den bil personen satt i. Flera historiska byggnader i Cuencas gamla stadsdel uppges ha förstörts i skalvet.

Skalvets epicentrum var beläget utanför kusten nära Ecuadors största stad Guayaquil och det kändes av i många städer i de två länderna. Skalvets styrka mättes först till 7,0 men ändrades senare till 6,7 på Richterskalan.

Källa: AFP

Gleynmarys Aranguren Reyes kom till Ecuador för tre veckor sen med sin son och nu har hon fått sällskap av kusinen Natali Moreno med två av hennes barn.

“Vi är för många nu” – snart 5 miljoner venezuelaner i behov av hjälp i de nya värdländerna i Latinamerika

Hittills har över 7,1 miljoner venezuelaner lämnat landet på grund av den politiska och ekonomiska krisen i landet. Över hälften är i behov av bistånd för att klara sig.

Avskogningen i Brasiliens regnskog minskade rejält i januari

Efter att Lula da Silva tog över Brasiliens presidentpost minskade avskogningen i Brasiliens del av Amazonas i januari med 61 procent jämfört med samma månad året innan.

Satellitbilder visar att 167 kvadratkilometer regnskog förstördes i januari i år, jämfört med 430 kvadratkilometer i januari 2022, då Jair Bolsonaro hade makten.

Bolsonaros politik gynnade jordbruks- och avverkningsindustrin, som bär det största ansvaret för avskogningen.

Världsnaturfonden WWF varnar ändå för att det är för tidigt att tala om en vändning, inte minst för att avverkningen oftast kulminerar under torrperioden som inleds i juni.

Källa: AFP

Minst 15 döda i jordskred i Peru

I Peru i Sydamerika har åtminstone femton människor dött i jordskred i landets södra delar. Två personer saknas och dessutom har tjugo personer skadats, meddelade lokala myndigheter i Arequipa-provinsen på måndagen.

Skreden har också förstört hem och blockerat vägar.

Kraftiga regn har orsakat flera jordskred med ler- och stenmassor. Värst drabbades fyra byar i ett område som kallas Nicolas Valcarcel.

Arequipas guvernör Rohel Sanchel sa i en intervju för tv-kanalen Canal N att skreden troligen svept med sig gruvarbetare som arbetat på kullarna nära byarna. Antalet dödsoffer väntas stiga.

Källor: STT, AFP

Ecuador röstade nej till förslag om att utlämna medborgare

En majoritet av väljarna i Ecuador har avvisat ett förslag om att medborgare med band till organiserad brottslighet kunde utlämnas.

Landets grundlag tillåter i nuläget inte att medborgare utlämnas. Den konservativa presidenten Guillermo Lasso drev på en förändring av lagen men förlorade med knapp marginal. 51 procent av väljarna var emot förslaget medan 49 procent röstade för.

Lasso medgav sin förlust i ett direktsänt tal, men han efterlyste samtidigt en debatt om hur man kan bekämpa narkotikabrottslighet.

Ecuador har skakats av en dramatisk ökning av våldsamma brott knutna till den internationella droghandeln. Konkurrerande gäng med band till bland annat de mexikanska kartellerna utkämpar blodiga strider på gatorna och i landets överfulla fängelser.

Ecuador ligger mellan Colombia och Peru, de ledande kokainproducenterna i världen.

Källa: AFP

Människor går längs med en väg som omges av tjock rök från markbränder.

Många döda och skadade i terrängbränder i Chile

Terrängbränderna i Chile har krävt minst 23 människors liv, uppger myndigheterna. Därtill har omkring tusen personer fått skador av något slag, av dem är tiotals allvarligt skadade.

Den svåra värmeböljan med temperaturer på upp till 40 grader har gett upphov till hundratals bränder under de senaste dagarna. Enligt inrikesministeriet rasade totalt 232 bränder under lördagen, tiotals av dem hade uppkommit samma dag.

Flera hundra byggnader och minst 47 000 hektar skog och mark har brunnit upp.

Chiles regering utvidgade i går nödläget till att omfatta även regionen Arancania ungefär i mitten av det avlånga landet. Nödläge råder sedan tidigare i regionerna Nuble och ja Biobio. Vid nödläge kan armén kallas in för att bistå brandkåren i släcknings- och räddningsarbetet.

Källa: AFP

Brasilien sänkte gammalt hangarfartyg i havet – enligt miljöorganisationer innehåller fartyget tonvis med farliga ämnen

Brasilien sänkte på fredag ett gammalt hangarfartyg som tagits ur bruk. Det meddelade landets flotta.

Fartyget ska ha sänkts omkring 350 km utanför Brasiliens kust på ett djup av 5000 m

Miljöorganisationer har varnat för att fartyget innehåller tonvis med farliga ämnen som asbest och tungmetaller. Det finns en oro för att ämnena ska lösas upp i vattnet och förorena den marina näringskedjan.

Fartyget sjösattes för sextio år sen som en del av den franska flottan och har under sina seglatser sett såväl de franska atomexperimenten i Stilla Havet som konflikter i Mellanöstern och forna Jugoslavien.

Brasilien köpte fartyget 2000. Förra året var det meningen att det skulle skrotas i Turkiet, men turkiska miljömyndigheter stoppade importen. Brasilien seglade tillbaka fartyget, men tillät inte det att angöra någon av landets hamnar. Som orsak uppgavs att det utgjorde en allvarlig miljöfara.

AFP

13 döda i skogsbränder i Chile – utlyser undantagstillstånd

Chile utlyser undantagstillstånd efter att åtminstone 13 personer dött i skogsbränder.

Landet upplever nu en ordentlig värmebölja som orsakat skogsbränder och förstört minst 47 000 hektar skog.

Bränderna har rasat sedan onsdag och har förstört över 100 bostäder i sin väg.

Den chilenska regeringen har utlyst undantagstillstånd i regionerna Ñuble och Biobío, mer än 600 kilometer söder om huvudstaden Santiago de Chile. Bränder har också observerats i regionerna Maule och La Araucanía.

Källor: AFP, STT

Kongressen röstade för andra gången emot att tidigarelägga valet i Peru

Perus kongress har för andra gången i år gett avslag på president Dina Boluartes förslag om att tidigarelägga presidentvalet så att valet skulle hållas i år. Valet har redan flyttats från år 2026 till april 2024.

Debatten om frågan pågick i fem timmar i kongressen. 68 röstade emot att valet skulle tidigareläggas, 54 för och två blankt.

Senast röstade kongressen emot presidentens förslag i lördags.

Boluarte har tidigare sagt att hon kommer att föreslå en grundlagsändring som skulle innebära att den första valomgången kunde ordnas i oktober i år och den andra i december.

Presidenten Pedro Castillo avsattes i december och sedan dess har protester brutit ut i landet. Demonstranterna kräver nyval och att Boluarte ska avgå.

Minst 48 personer har hittills dött i sammandrabbningar mellan polisen och demonstranterna. Ett av dödsoffren är en polis.

Källa: AFP

Bolsonaros anhängare pressade sig in på kongressområde i protest

Polisen i Brasilien använde tårgas på söndagen för att mota iväg hundratals anhängare till den högerextrema tidigare presidenten Jair Bolsonaro.

Anhängarna hade stormat in på kongressområdet i Brasilia.

Oroligheterna bröt ut en vecka efter att landets nyvalda president Luiz Inácio Lula da Silva svors in den 1 januari.

Myndigheterna hade spärrat av området runt parlamentsbyggnaden, men Bolsonaros anhängare – som vägrar att acceptera vänsterkandidaten Lulas valseger – pressade sig igenom avspärrningarna, marscherade uppför ramper och samlades på taket av byggnaden.

Andra demonstranter samlades utanför presidentpalatset och högsta domstolen.

Bolsonaros anhängare har protesterat mot Lulas valseger sedan den 30 oktober. De har blockerat vägar, antänt fordon och samlats utanför militära byggnader och bett väpnade styrkor att ingripa.

Källa: AFP

Ett hjärta som tillhört en portugisisk kung.

Kungligt hjärta fördes från Portugal till Brasilien

Visas upp under Brasiliens självständighetsfirande.

Ingå hamn i Joddböle, fotograferad från havet.

Ryska varor över Ingå hamn ersätts med import från Europa och Amerika

En fjärdedel av hamnens omsättning har varit ryska varor.

prideparad i Chile

Chile säger ja till samkönade äktenskap – "en historisk dag"

Samkönade äktenskap är nu lagliga i 31 länder världen över.

Perus president Martín Vizcarra talar vid en talarstol under en riksrättsprocess i kongressen

Perus president tvingas lämna makten efter kongressomröstning

Vizcarra anklagades för korruption.

Nascalinjerna i Peru.

Tvåtusen år gammal jättelik kattbild hittades inristad i berget i Peru

Tidigare har man hittat bland annat en apa.

Militärpolis i exercis på lördagen i huvudstaden La Paz. Polis och soldater tog sig ut på gatorna i god tid innan vallokalerna öppnade.

Spänning i Bolivia då landet går till nyval – i skuggan av Evo Morales

Oroligheter befaras oavsett hur det går i valet.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida