Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Polisen utreder masslagsmål i Vittis – unga använde basebollträn

På fredagskvällen bröt ett slagsmål ut utanför en bensinstation i Vittis. Flera patruller från Polisen i Sydvästra Finland kallades till platsen.

I slagsmålet deltog flera unga personer. Vissa använde sig av basebollträn.

Ingen person skadades allvarligt. Till platsen larmades även akutvårdare för att undersöka skadorna hos de inblandade.

Polisen grep två män, som transporterades till Björneborgs polisfängelse. En av männen misstänks för grov misshandel och den andra för misshandel.

Polisen utreder händelsen som grov misshandel och misshandel.

Rekordmånga ville sortera skräp i Sydvästra Finland under sommaren

I juli hade Sydvästra Finlands Avfallsservice avfallscentraler och sorteringsstationer fler besökare än någonsin tidigare.

Under månaden registrerades ungefär 38 000 besök, vilket är 7 procent mer än det senaste rekordet från 2020.

Flest besökte Toppå i Åbo, Korvenmäki i Salo, Isosuo i Reso och Rauhala i Pargas.

I Korpo, Houtskär, Yläne och Kimitoön, där det finns mycket sommarstugor, ökade mängden besökare vid sorteringsstationerna mest.

Från och med första september har sorteringsstationerna i Toppå och i Korvenmäki höstöppet också på lördagar.

Stormen har lett till över 200 uppdrag för Egentliga Finlands räddningsverk under tisdagen

Det pågående ovädret har hittills skapat många uppdrag för Egentliga Finlands räddningsverk. Enligt räddningsverkets lägescentral har man under tisdagen redan utfört över 200 uppdrag. Största delen av uppdragen har inte varit brådskande. Det handlar till exempel om träd som fallit på vägar eller byggnader.

– Vindbyar har fällt träd, en skylt, en lyktstolpe och en pir har lossnat från stranden. Dessutom har flera byggnaders takmaterial blåst bort av vinden, meddelar lägescentralen i ett pressmeddelande från Egentliga Finlands välfärdsområde.

Hittills har det inte varit någon rusning vid räddningsverket, så det finns gott om resurser för akuta uppdrag.

Enligt väderprognosen förväntas stormbyarna fortsätta i regionen långt in på kvällen eller natten.

Oanvänd insdustrihall står i lågor i Reso – Över tio enheter deltar i släckningsarbetet

En tom industrihall på Kungsbäcksvägen i Reso brinner, uppger Egentliga Finlands räddningsverk i ett pressmeddelande.

Larmet gick vid middagstid på lördag och över tio enheter deltar i släckningsarbetet.

Inga personskador uppges ha uppstått och branden är nu under kontroll.

Räddningsverket informerar i det här skedet inget om brandorsaken.

Förundersökningen om dråpet i Björneborg vid nyår avslutad

Sydvästra Finlands polis har avslutat förundersökningen till det dråp som skedde i Björneborg på nyårsnatten. En 49-årig man misstänktes för dråp på sin partner i en privatbostad. Offret är en 38-årig kvinna som utsattes för våld i hemmet.

Efter att kvinnan dödats, lämnade mannen ett brev där han erkände sitt brott. Kort därefter tog mannen sitt liv.

Brottsrubriceringen för dådet började med mord, men ändrades till dråp efter polisens undersökningar. Det väcks inte åtal i ärendet eftersom gärningsmannen har dött.

Nu är det mycket torrt – så spara vatten om du kan

Vårens och försommarens torka i sydvästra Finland har gjort att vattendrag och mark har torkat ut. Torkan har påverkat markfuktigheten och grundvattnet, vilket påverkar områdets brunnar och jordbruk.

Det har regnat endast 20 millimeter i sydvästra Finland sedan början av maj. Bristen på regn påminner om sommaren 2018, som var en ytterst torr sommar, meddelar NTM-centralen.

Torkan kommer troligen inte påverka samhällets vattenförsörjning, men myndigheterna vädjar till folk att avstå från överflödig vattenanvändning. Den som har en egen brunn ska redan nu låta bli att tvätta bilen och vattna gräsmattan för att försäkra sig om att vattnet räcker till.

Ölburkar som ligger på marken framför ungdomar.

Polisen övervakar skolavslutningen i Åbo: ”Ett av årets stökigaste veckoslut”

Polisen väntar sig ändå ingen större dramatik under helgen.

Orolig helg i sydvästra Finland – polisen satte stopp för slagsmål, rattfyllerister och fortkörning

Berusade människor som betedde sig dåligt, bilister som körde för fort och slagsmål sysselsatte polisen i sydvästra Finland under helgen.

Bland annat brottsanmäldes tio misshandelsfall. Polisen höll också ett extra öga på trafiken.

Totalt ertappades 17 rattfyllerister, medan 25 bilister körde utan giltigt körtillstånd. Därutöver misstänks fem bilister för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Bland annat körde en bilist 189 kilometer i timmen på Omfartsvägen i Åbo på ett område, där det är tillåtet att köra 100 kilometer i timmen. I Ulvsby i Satakunta körde en bilist 154 kilometer i timmen, trots att det var tillåtet att köra 60 kilometer i timmen på vägen.

Polisen hade totalt cirka 950 uppdrag under helgen.

Aura å i december 2015.

Lik hittades i Aura å – polisen misstänker inte brott

Polisen har en misstanke om vem personen är.

Väderkarta som utlovar soligt väder i så gott som hela Finland lördag 15 april 2023.

Våren är kommen – i Raumo steg temperaturen till 18,1 grader

Vårens högsta temperatur nåddes i Raumo på onsdag, där termometrarna visade 18,1 grader.

Också på andra håll i sydvästra Finland har onsdagen varit varm. I Åbo blev det till exempel upp till 17,7 grader varmt.

Det är ovanligt att nå så höga temperaturer så här tidigt på våren, men inga värmerekord har tills vidare slagits. I Åbo har den högsta temperaturen under denna tid på året varit 24,5 grader.

Källa: STT

Våldsam situation ledde till lindriga skador för tre anställda vid ÅUCS psykiatri

På tisdagseftermiddagen inträffade en våldsam situation mot personalen vid psykiatrin på Åbo universitetscentralsjukhus. Tre anställda på avdelningen var inblandade i våldssituationen under en behandlingsåtgärd, och fick lindriga skador. Inga utomstående var i fara. Personalen kommer att ges möjlighet till krishjälp.

Det här meddelar Egentliga Finlands välfärdsområde i ett pressmeddelande.

Polisen kallades till platsen, och den misstänkta våldsförövaren greps omedelbart. Polisen har inlett en förundersökning och meddelar tidigast på onsdag mera om händelsen, skriver Polisinrättningen i Sydvästra Finland på twitter.

Yrkesinstitutet Livia måste spara 1,5 miljoner

Målet är att i första hand minska fastighetskostnaderna och att inte anställa ny personal för att ersätta de som slutar av naturliga orsaker.

Yrkesinstitutet har i det här skedet inga planer på att lägga ner någon utbildning och målet är att nedskärningarna inte ska påverka undervisningen.

Hur sparåtgärderna ska förverkligas diskuteras på en aftonskola på torsdagskvällen den 30 mars.

Livia ordnar andra stadiets utbildning inom bland annat fiske, naturbruk och vård på sina enheter i S:t Karins, Pikis (Tuorla), Pemar och Pargas och är en del av utbildningssamkommunen Peimarin koulutuskuntayhtymä.

Samkommunens styrelse och fullmäktige fattar beslut om sparåtgärderna senare under våren.

36-årig Åbobo försvunnen – polisen ber allmänheten om tips

Polisen i Sydvästra Finland söker en 36-årig försvunnen man som heter Petteri. Enligt polisen har mannen den senaste tiden rört sig i huvudstadsregionen. Mannen sågs senast i början av mars i Helsingfors.

Petteri bor i Åbo och är cirka 186 cm lång och smal till kroppsbyggnaden. Han har mörkt hår och skägg.

Tips och iakttagelser kan meddelas per mejl på adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi, per Whatsapp eller textmeddelande till numret 050 411 7655.

14-årig pojke försvunnen i Åbotrakten

Polisen i sydvästra Finland ber om tips kring en försvunnen 14-årig pojke vid namn Markos.

Pojkens anhöriga har inte hört av honom på tre veckor, och han har troligtvis vistats i Åbotrakten tillsammans med vänner.

Den försvunna är mellan 175 och 180 centimeter lång och mycket smal till kroppsbyggnaden. Han har mörkbrunt hår som är något längre vid pannan jämfört med resten av frisyren, och går förmodligen klädd i en svart jacka och smala svarta jeans.

Tips och iakttagelser kan meddelas per mejl på adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi, per Whatsapp eller textmeddelande till numret 050 411 7655.

En ung kvinna snyter sig.

Pollensäsongen kommer småningom igång

Hassel och al blommar redan i de södra delarna av Sverige och Baltikum, och under den senaste veckan har små mängder pollen närmat sig Finland.

Den här veckan har pollenmängderna, på grund av de nordliga luftströmmarna, legat på nollnivå.

Inom två veckor väntas dock hasselblomningen komma igång i sydvästra Finland och i Nyland. Pollen kan förekomma eventuellt redan nästa vecka.

Pollensäsongen varar ungefär ett halvår, vanligtvis från februari, mars fram till september. I norra Lappland börjar pollensäsongen för varje art vanligtvis några veckor senare än i sydligaste Finland.

Mera information om pollenläget (Åbo universitet)

Polisen utreder ungdomsvåld i Somero

Polisen i Sydvästra Finland utreder våld bland unga i Somerotrakten.

Förra veckoslutet trängde ett tiotal ungdomar sig in i en stuga i Somero, där de vandaliserade stugan och misshandlade de personer som befann sig där. Ingen skadades allvarligt. Polisen utreder saken som grovt brott mot hemfriden och som flera misshandelsbrott.

Bråket fortsatte senare under natten i Somero centrum på en parkeringsplats. På parkeringsplatsen misstänker polisen att några av ungdomarna rånade och misshandlade en 16-årig pojke. Han blev bland annat slagen och troligtvis hotad med en kulpistol.

Polisen i Sydvästra Finland har gripit och anhållit sex ungdomar som misstänks för rån. Dessutom har man tillsammans med Polisen i Tavastland gripit ytterligare fyra personer i samband med händelserna i stugan. Den huvudmisstänkte i samband med rånet är en 16-årig pojke som häktades av Egentliga Finlands tingsrätt på fredagen.

Det milda vintervädret sätter hård press på landets vägar – mindre finansiering gör vägunderhållet mycket utmanande

Det milda vintervädret med plusgrader på dagarna och minusgrader om nätterna skapar stora problem för vägnätet. Vägunderhållet gör vad de kan men hinner tyvärr inte lappa alla hål som uppstår.

En polisbricka, ett tjänstemärke med lejonet och ett svärd, hänger i en kedja mot en ljusblå polisskjorta.

Polisen ser tendenser till nytt gatugäng i Åbotrakten

Fjolårets brottsstatistik dyster vad gäller ungdomsvåldet.

Egentliga Finlands tingsrätt behandlar våldsam skolning av skyddshundar

Fallet med den våldsamma skolningen av skyddshundar som uppdagades 2021 behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt i dag.

En person står åtalad för djurskyddsbrott.

Det var organisationen Oikeutta eläimille som hade filmat flera utbildningar i smyg. I videoklippen såg man hur hundar misshandlades med slag och elchocker.

Både polisinrättningen i östra Nyland och i sydvästra Finland inledde brottsutredningar kring fallen. Totalt var 10 personer misstänkta för djurskyddsbrott.

Gatuvåldet har ökat i sydvästra Finland

Säkerheten på gatorna har försvagats i sydvästra Finland.

Antalet misshandelsfall har ökat med 21 procent de senaste fem åren.

En särskilt stor ökning har man sett när gäller våldsbrott som utförs av unga, exempelvis misshandel.

Enligt polisen har ungas vilja att använda våld i konfliktsituationer ökat.

Sydvästra Finlands polis presenterade fjolårets brottsstatistik på onsdagen.

Bild av lagböcker.

Ålands tingsrätt ger sjökapten böter på 1 600 euro – hade inte följt kraven för minimivilotider

Enligt kraven ska besättningen ha rätt till både tio timmar vila i dygnet och sex timmar av oavbruten vila. I vissa fall hade befälhavaren för fartyget också delat upp dygnsvilan i fler än två delar.

Polisen avbryter sökandet efter skadad varg i Masku

Polisen avbryter sökandet efter den skadade vargen som rört sig i Masku under veckoslutet.

Vargen blev påkörd av en bil på lördagen och den lokala storviltassistansen har deltagit i sökandet.

Vid mörkrets inbrott i går meddelade polisen på Twitter att vargen ännu inte hade hittats.

Polisen varnar för att en skadad varg kan vara farlig och att man inte bör närma sig djuret. Iakttagelser ska meddelas till nödcentralen.

Mycket luftvägsinfektioner i farten i Sydvästra Finland

Det sprids fortfarande rikligt med infektionssjukdomar i Sydvästra Finland. Både i Satakunta och i Egentliga Finland är framför allt A-influensan på uppgång.

Dessutom sprids nu RS-virus i regionen, och i Satakunta har RS-virus lett till att flera behövt sjukhusvård. Det är främst barn som behöver sjukvård på grund av RS-virus och äldre personer som behöver vård på grund av influensa.

De patienter som behöver avdelningsvård är främst ovaccinerade eller personer som hör till riskguppen. Det förekommer också en hel del coronafall i regionen, men fallen har minskat sedan julveckan.

I Egentliga Finland uppdagas det främst fall av A-influensa, skriver Yle Satakunta.

Polisen letar efter försvunnen man i Somero

Polisen i sydvästra Finland letar efter en man i Somero som varit försvunnen sedan nyårsnatten.

Den försvunna mannen är över 50 år, smal och kring 180 cm lång. Enligt polisens uppgifter var han iklädd jeans och en svart jacka med Mercedes-Benz logo när han försvann. Polisen går på sin webbplats även ut med en bild på mannen.

Mannen sågs senast på Hallankoivistontie vid ettiden på natten till söndag. Därifrån körde han iväg med moped mot Jokioistentie. Mopeden hittades senare övergiven i närheten av Jokioistentie.

Tips kan lämnas in per e-post på vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi eller via Whatsapp på numret 050- 411 7655.

I nuläget misstänker polisen inget brott i samband med försvinnandet.

Bråd nyårshelg för polisen i sydvästra Finland

Polisen i sydvästra Finland ryckte ut flera hundra gånger under nyårsnatten.

Utryckningarna gällde våld, störande beteende och felaktigt använda fyrverkerpjäser.

Fyrverkerier sköts bland folkmassor, från balkonger, mot byggnader och i berusat tillstånd.

Tiotals personer bötfälldes för olovligt innehav och ovarsam hantering av fyrverkerier, och i flera av de fall som polisen ingrep i var berusade minderåriga inblandade.

En minderårig person har behövt vård för en lindrig ögonskada på Åbo universitetscentralsjukhus.

Allt som allt fick ett 40-tal personer som varit för berusade i samband med nyårsfirandet vakna upp i polisens butka på nyårsdagen.

Räddninvsverkets fordon i Satakunta

Dödsfall i arbetet vid Björneborgs elementfabrik

Mannen dog i en arbetsrelaterad olycka.

Skylt som det står polis på.

En kvinna avled och en man vårdas på sjukhus – polisen misstänker att hemvård i Pöytyä har försummat paret

Polisen i sydvästra Finland utreder ett fall där ett äldre par misstänks ha blivit allvarligt försummade av hemvården.

Bilar kör förbi trafikskylt. Skylten visar en hastighetsbegränsning på 80 kilometer per timme.

Antalet dödsfall i trafiken ökar – polisen satsar på övervakning i sydvästra Finland

Nästan var åttonde dödsolycka inträffar i sydvästra Finland.

poliiseja rivissä virka-asuissaan

Lugn skolavslutning för polisen i sydvästra Finland

I Åbo samlades stora folkmassor vid Aura å under lördagen.

Yleisöä rock-konsertissa.

På tisdag avvecklas alla begränsningar för sammankomster i Sydvästra Finland

Tillställningar kan ordnas både utomhus och inomhus.

Isiga och snöiga vägar på Kimitoön.

Utmanande väderlek skapar problem för vinterunderhållet på flera håll i Åboland

Situationen på Kimitoön förväntas snart bli bättre.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida