Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Wille Rydman istuu ja katsoo sivulle. Hänellä on puku päällä.

IL: Polisen bedömer att Rydmans begäran om utredning av HS-artikeln går vidare till åklagaren

Näringsminister Wille Rydman (Sannf) har meddelat att hans begäran om utredning av Helsingin Sanomats artikel är på väg att överlämnas till åklagare. Begäran kom till polisen i juli förra året.

Helsingfors polisinspektör Teemu Jokinen berättar till Iltalehti att förundersökningen är i slutskedet.

– Ärendet har ännu inte framskridit till åtalsprövning, men förundersökningen är på slutrakan. I detta skede förväntar man sig att det kommer att gå vidare till åklagaren, säger Jokinen.

I artikeln, som publicerades i Helsingin Sanomat i juni 2022, talade flera unga kvinnor ut om att Rydman skulle ha betett sig opassande mot dem.

HS: Åtal väcks i Närpes ockerhärva

Ockerhärvan i Närpes går nu vidare till domstol. Åtal har väckts i Österbottens tingsrätt, rapporterar Helsingin Sanomat.

Misstanken gäller att vietnamesiska växthusarbetare har tvingats betala för att få jobb inom växthusnäringen i Närpes. Det här kallas tröskelpengar.

Enligt Helsingin Sanomat åtalas ett par med vietnamesisk bakgrund för grov utpressning. En tredje person åtalas för medhjälp till brotten. Alla åtalade nekar till brott.

Ockerhärvan är ändå större än så. Enligt HS är flera personer ännu misstänkta eller under åtalsprövning.

Stämningsansökan är ännu inte offentlig.

HS-gallup: De flesta vill förbjuda mobiltelefoner under skoldagen

Hela 80 procent av finländare tycker att man borde kunna förbjuda användningen av mobiltelefoner under skoldagar, visar en undersökning som Helsingin Sanomat låtit göra.

Stödet för ett liknande mobilförbud är brett inom alla åldersgrupper, men ännu starkare bland äldre personer än personer under 30 år.

Ett mobilförbud i skolan får också mycket stöd över partigränserna.

När man ser på riksdagspartiernas väljare så är det bara bland Vänsterförbundets väljare där majoriteten inte stöder ett möjligt mobilförbud.

Regeringen Orpo vill stärka lärares och rektorers befogenheter att ta itu med beteende som stör skolarbetet.

HS: Tre finländare misstänks för brott i Ukraina

I Ukraina har tre brottsutredningar där finländare misstänks ha krigat på Rysslands sida aktualiserats, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat. Åklagarämbetet i Ukraina har bekräftat misstankarna för HS i juni.

Tre finländare misstänks enligt tidningen ha deltagit i den beväpnade konflikten som medlemmar i en, i Ukraina, olaglig trupp i Donetsk och Luhansk. Dessutom finns en misstanke om att finländare ska ha rekryterat personer till striderna.

De misstänkta finländarna har inte anhållits, enligt tidningen, och de har heller inte informerats om brottsmisstankarna. Enligt HS innebär det sannolikt att de misstänkta inte befinner sig i Ukraina.

Tidningen skriver att samarbete med de ryska separatisterna är olagligt i Ukraina. Enligt Finlands lagar är det inte förbjudet att delta i ett krig i ett annat land, men det är brottsligt att göra sig skyldig till krigsbrott.

Källor: STT, Helsingin Sanomat

Tidigare HS-chefredaktören Kaius Niemi börjar jobba på Miltton

Tidningen Helsingin Sanomats tidigare ansvariga chefredaktör Kaius Niemi skriver på Twitter att han börjar jobba som tillväxts- och strategichef vid kommunikationsbyrån Miltton. Han blir också delägare i bolaget.

”Att byta bransch är en stor förändring för mig personligen. Det handlar om att utmana sig själv och lära sig nytt”, skriver han.

Niemis uppdrag blir bland annat att stärka Milttons nätverk internationellt. Han inleder sitt nya arbete i juni.

Niemi avgick som chefredaktör i november i fjol efter att han kört bil i berusat tillstånd i Sanomahusets parkeringshall.

I april dömdes han att betala 100 dagsböter, vilket i hans fall innebär 23 800 euro. Han åtalades för grovt rattfylleri.

Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör Kaius Niemi överklagar inte sin dom

Helsingin Sanomats tidigare ansvarige chefredaktör Kaius Niemi överklagar inte tingsrättens dom för grovt rattfylleri, meddelar Niemis advokat Kai Kotiranta.

Niemi dömdes förra veckan till 100 dagsböter, vilket i hans fall innebär 23 800 euro.

Niemi åtalades för gravt rattfylleri efter att ha kört sin bil i Sanomahusets parkeringshall och krockat med en betongpelare i berusat tillstånd i november i fjol. Han lämnade sin post som chefredaktör senare samma dag.

Varken Niemi eller hans advokat överklagar domen, vilket innebär att den vinner laga kraft.

Källa: STT, HS

HS: Helsingfors beslut att hemligstämpla budgetproposition var lagvidrigt

Tidningen Helsingin Sanomat har fått rätt mot Helsingfors stad. Tidningen bad ut borgmästare Juhana Vartiainens budgetproposition för 2022 men staden avslog begäran med motivering att det inte var en offentlig handling.

Nu ger förvaltningsdomstolen tidningen rätt, handlingen borde ha lämnats ut.

Nuvarande borgmästare Juhana Vartiainen har infört ett nytt förfarande där propositionen inte längre ges ut till allmänheten före budgetförhandlingarna inleddes. Rätten ansåg att det är viktigt för den demokratiska processen att allmänheten får insyn i budgetprocessen redan i det skedet.

Staden har ännu möjlighet att överklaga domen.

HS: Var tredje förstagångsväljare tänker rösta

Enligt en undersökning som gjorts av tidningen Helsingin Sanomat (på finska) är en tredjedel av förstagångsväljarna säkra på att de kommer att rösta i riksdagsvalet i april. Ungefär lika många säger att det är sannolikt att de kommer att rösta i valet, och nästan en fjärdedel är mer eller mindre säkra på att de inte kommer att rösta.

I undersökningen deltog 624 unga väljare. Oviljan att rösta motiverades inte entydigt, men bland annat handlade det om att väljarna inte kände att de har tillräckligt med kunskap om frågor de kan påverka genom att rösta.

Källa: Helsingin Sanomat

HS: Näringsminister Lintiläs Whatsappkonto kapades

Näringsminister Mika Lintiläs (C) konto på meddelandetjänsten Whatsapp kapades under torsdagskvällen, rappoterar Helsingin Sanomat.

Lintilä berättade om saken då han talade på Arbets- och näringsministeriets seminarium tidigare i dag.

”I går kväll hackade någon mitt Whatsappkonto. Det medför vissa utmaningar för dagen. Intressanta meddelanden har i mitt namn skickats därifrån. Vi får se vad som händer. Lite spänning i spelet”, sa Lintilä i början av sitt tal.

Lintilä uppgav senare för Helsingin Sanomat att han nu fått tillbaka sitt Whatsappkonto.

HS-journalisterna missnöjda med domen som föll i fredags

De två journalisterna vid Helsingin Sanomat, Laura Halminen och Tuomo Pietiläinen, som dömdes för röjande av statshemlighet i fredags har nu anmält missnöje med domen.

Tidningen Helsingin Sanomats ägarbolag Sanoma Media Finland har gjort detsamma. Tingsrätten krävde att Sanoma skulle ta bort artikeln som domen handlar om från webben.

På måndagen anmälde åklagaren också missnöje med domen.

Källa: STT

Åklagaren missnöjd med domarna mot HS-journalisterna

Åklagaren har anmält missnöje med tingsrättens dom från i fredags där två journalister vid Helsingin Sanomat dömdes för röjande av statshemlighet.

Åklagaren har bett om tilläggstid för att överklaga domen och i och med att tilläggstiden beviljades kan åklagaren besluta om att överklaga domen. Åklagaren har tid att överklaga till slutet av maj.

Helsingfors tingsrätt dömde en av journalisterna till dagsböter och den andra fick inget straff. Rätten friade dessutom en tredje åtalad i fallet.

Källa: STT

HS: Norskt företag förbereder en historiskt stor investering i Ingå

Det norska företaget Blastr Green Steel planerar att bygga ett stålverk i Ingå. Det här rapporterar Helsingin Sanomat med hänvisning till olika källor.

Helsingin Sanomat uppger också att företagets vd Hans Fredrik Wittusen har bekräftat att de valt Ingå som plats för stålverket och att de redan gjort en avsiktsförklaring för tomten.

Den preliminära uppskattning av värdet på investeringen är fyra miljarder euro, vilket skulle innebära att det blir den största industriinvesteringen i Finlands historia.

Enligt planen ska stålverket sysselsätta 1 200 personer. Blastrs mål är att starta stålproduktion i Ingå i slutet av 2026.

Källa: Helsingin Sanomat

HS: Spårjokern kör redan i sommar

Den nya snabbspårvagnen Spårjokern börjar köra redan i sommar. Det uppger huvudstadsregionens stadstrafiksbolag till tidningen Helsingin sanomat. Tidigare har beskedet varit att spårvägen tas i bruk på hösten.

”Planen är att vi börjar trafikera rutten i augusti”, säger vd:n Juha Hakavuori till Helsingin sanomat.

Stadstrafiken rekryterar som bäst chaufförer till spårvagnarna. Sammanlagt 70 chaufförer ska anställas.

Spårvägsbygget har blivit klart betydligt tidigare än planerat. Ursprunligen skulle spårvägen tas i bruk först 2024.

HS: Kaius Niemi åtalas för grovt rattfylleri

Tidningen Helsingin sanomats tidigare ansvariga chefredaktör Kaius Niemi åtalas för grovt rattfylleri, skriver Helsingin sanomat.

Niemi ertappades då han i berusat tillstånd framförde sitt fordon i Sanomahusets parkeringshall i november.

Han meddelade senare samma dag att han inte kan fortsätta på sin post utan avgår med omedelbar verkan.

Åklagaren väcker inte åtal mot tidigare chefredaktör vid Helsingin Sanomat

Åklagaren tänker inte väcka åtal mot Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör, Kaius Niemi, för rapporteringen om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter.

Ärendet gäller en artikel om verksamheten vid Signalunderrättelsecentret som Helsingin Sanomat publicerade år 2017.

Beslutet om att inte väcka åtal grundade sig på avsaknad av bevis för att Niemi deltog i publiceringen av hemligstämplade uppgifter om militär underrättelseverksamhet, eller för att Niemi skulle ha varit vetat om artikelns innehåll på förhand. Niemi har i förundersökningen vägrat att svara på några frågor i ämnet.

Niemi förhördes som misstänkt i slutet av november.

wille rydman

Wille Rydman: I sociala sammanhang har mitt omdöme svikit mig många gånger

Rydman uttrycker sina tankar i ett inlägg på Facebook.

En person sitter med en smarttelefon i handen.

Nyhetsmediernas förbund: Yle har de mest pålitliga webbnyheterna

Tre av fyra anser att pålitligheten är viktigare än förr.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valmistautui Pasilassa Ylen kuntavaalitenttiin 17. toukokuuta.

HS partimätning: Fortsatt vind i seglen för Samlingspartiet

Befäster sin plats som största parti i HS enkät.

Viimeinen sana ohjelma, vieraana kirjailija ja toimittaja Jeanette Björkqvist.

Sanomas klagan mot Yle Arenan väcker huvudbry och oro i den kreativa branschen

Jeanette Björkqvist ifrågasätter Sanomas agerande.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida