Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Karlsson och Dahlqvist gör comeback i landslaget

Längdskidåkarna Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn återfinns i det svenska landslaget nästa säsong. Efter meningsskiljaktigheter om bland annat träningsupplägget valde trion ifjol att träna utanför landslaget. Nu har parterna kommit fram till en lösning.

– Vi har varit ganska tydliga med vad vi vill ha för att vara tillbaka. Vi tycker att de har jobbat med oss hela vägen. Därför är vi tillbaka, det känns jättekul, säger Maja Dahlqvist enligt Aftonbladet.

– Vi har haft bra dialoger hela vägen och de aktiva själva har varit med och utformat träningsplanerna tillsammans med landslagstränarna och de personliga tränarna i god samsyn, säger landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

Åkarna gjorde framgångsrika säsonger trots att de tränade utanför landslaget. Karlsson vann Tour de Ski -sammandraget och dessutom tog hon två individuella silvermedaljer vid VM i Planica. Vid samma mästerskap ingick både Karlsson och Dahlqvist i stafettlaget som knep bronspengen.

Johannes Høsflot Klæbo jublar.

Direkt: Kan Klæbo överraska i monsterbacken?

Herrarnas sista etapp startar klockan 13.40.

Tiondelarna på finländarnas sida – Hyvärinen och Vuorela klarade kvalet

De tre finländska herrar som är kvar i Tour de Ski är inte några sprintspecialister. Men två av tre blåvita åkare är vidare till sprinten i Val di Fiemme.

Med nöd och näppe. Perttu Hyvärinen blev 28:e och Markus Vuorela 29:e i kvalet.

Precis som i premiärsprinten var Hyvärinen bland de sista åkarna som tog sig vidare. Den gången var han inte alls taggad att tvingas åka i heatskedet.

– Det här var en lika stor överraskning. Nu har vi två blåvita sprintfantaster vidare, de andra lär undra vad det är som pågår, säger Hyvärinen ironiskt till Yle.

– Jag har redan börjat blicka mot morgondagen, men det vore kul att inte vara sist i sitt heat.

Lauri Lepistö lyckades inte ta sig vidare i och med en 39:e plats. Kvaletta var Norges Johannes Høsflot Klæbo.

Sprinten inleds klockan 13.30 och sänds på Yles kanaler.

Joensuu lämnar touren på grund av magsjuka – alla finländska damer vidare från sprintkvalet

Tre blåvita damer ställde upp i sprintkvalet i Val di Fiemme – och alla tre tog sig vidare till dagens Tour de Ski-sprint.

Och snabbt gick det för trion. Krista Pärmäkoski var fyra, Anne Kyllönen sexa och Kerttu Niskanen sjua.

– Banan passar mig och klassisk stil har känts bra. Jag är hoppfull inför dagen, säger överraskningsnamnet Kyllönen till Yle.

Tyskan Laura Gimmler var snabbast i kvalet.

Jasmi Joensuu ställde däremot inte upp i kvalet. Landslaget berättade att hon dragit på sig en magsjuka och avbryter touren.

Ville Ahonen återvände från Tour de Ski med coronasmitta

Längdskidåkaren Ville Ahonen som lämnade Tour de Ski efter onsdagens etapp har gett ett positivt coronatest, uppger skidförbundet.

Ahonen tävlade inte i herrarnas jaktstart på onsdagen på grund av lindriga luftvägssymtom. Han reste till Finland i torsdags och gjorde ett coronatest när han kom hem, som visade sig vara positivt.

Tidigare på torsdag uppgav det norska skidförbundet att Anne Kjersti Kalvå, som var trea i damtävlingen, också hade ett positivt coronatestresultat. Kalvå drog sig ur tävlingen där Krista Pärmäkoski nu är trea och Kerttu Niskanen fyra.

Det återstår tre etapper av Tour de Ski som ska genomföras under slutet av veckan i Italiens Val di Fiemme.

Tour de Ski

Längdskidåkarna har anlänt till Val di Fiemme – coronaläget oroar inte Tourens nya trea Krista Pärmäkoski

Torsdag är en mellandag på längdskidåkningens Tour de Ski, och skidlandslagen har förflyttat sig från Oberstdorf till Val di Fiemme för de tre sista etapperna. Dagens samtalsämne har varit norskan Anna Kjersti Kalvås positiva coronatest.

Tourtrean Anne Kjersti Kalvå avbryter – har testat positivt för covid-19

Anne Kjersti Kalvå tvingas åka hem från pågående Tour de Ski i skidvärldscupen. Orsaken är att norskan har smittats av covid-19, meddelar det norska skidförbundet.

Kalvå testade positivt efter gårdagens tävling i Oberstdorf. Under torsdagen åker hon hem.

Enligt NRK har Kalvå bott tillsammans med Tiril och Lotta Udnes Weng under dagarna i Tyskland.

Kalvå låg trea i sammandraget i Tour de Ski inför de tre sista etapperna i Val di Fiemme. Frida Karlsson leder klart före Tiril Udnes Weng – ny trea i totalen är Krista Pärmäkoski.

Frida Karlsson katsoi, kun Krista Pärmäkoski tuli maaliin.

Nytt panglopp av Krista Pärmäkoski på Tour de Ski – jaktstarten slutade med en ny prispallsplacering

Krista Pärmäkoski fortsatte Tour de Ski med en ny toppinsats då hon var tvåa i jaktstarten över 20 kilometer med fri teknik. I de sammanlagda resultaten på Touren stiger Pärmäkoski till fjärde inför de tre sista deltävlingarna.

Norska landslagstränaren i längdskidåkning smittad av corona

Sjur Ole Svarstad, tränaren för kvinnornas landslag i längdskidåkning i Norge, har insjuknat i corona. Det positiva testresultatet kom måndag morgon under mellandagen i Tour de ski.

– Sjur Oles snabbtest på söndag kväll var ännu negativt. Ingen annan har testat positivt, berättar Norges landslagsläkare Ove Feragen i norska skidförbundets pressmeddelande.

– Tack vare regelbundet testande hittade vi smittan i tidigt skede vilket innebär att smittorisken är liten. Vi fortsätter att motverka smittandet genom tester, ansiktsmasker och bra handhygien.

Tour de ski fortsätter på tisdag i tyska Obertsdorf då det är dags för 10 kilometers intervallstarter i klassisk stil.

Iivo Niskanen i spåret.

Första riktiga testet i touren blev tungt – Iivo Niskanen hade åttonde snabbaste åktid jaktstarten: ”Var en liten chock”

Med en dålig startposition hade Iivo Niskanen ingen möjlighet att kämpa om de främsta placeringarna i jaktstarten. Den första riktiga tävlingen efter coronasjukdomen gav en 14:e plats – en placering som inte värmde speciellt mycket.

Niskanen utslagen direkt i comebacken – Hyvärinen överraskade med kvartsfinalplats

Iivo Niskanen har nu gjort sin första tävling i världscupen efter coronasmitta. Det blev en 57:e plats i sprintkvalet i Val Müstair. Därmed är den första dagen över för hans del i touren.

Niskanen var en av fyra finländare som inte gick vidare från kvalet. Den enda som lyckades var Perttu Hyvärinen. Han hade 28:e tid och tog sig till kvartsfinal i fristilssprint för första gången på sex år.

– Det här är bästa fristilsinsatsen den här säsong men lite konstigt att det kom i sprint, säger Hyvärinen till Yle.

Johannes Høsflot Klæbo var snabbast i kvalet en sekund före Lucas Chanavat.

Fähndrich överlägsen i kvalet – fem blåvita damer vidare

De finländska damåkarna fick bra utdelning då Tour de Ski inleddes med sprintkval. Sju åkare startade och fem kommer att tävla vidare i finalpasset.

Jasmin Kähärä var tia i kvalet, en hundradel före Jasmi Joesuu. Krista Pärmäkoski gick in på 15:e plats medan Kerttu Niskanen hade 16:e tid. Katri Lylynperä gick vidare som 24:e åkare.

Anne Kyllönen och Anni Alakoski slogs ut i kvalet.

Schweiziskan Nadine Fähndrich var överlägsen i kvalet. Hon besegrade världscupledaren Tiril Udnes Weng med två och en halv sekund. Kvalets stora överraskning var Sveriges Märta Rosenberg som slutade trea.

En av tourens stora favoriter Jessie Diggins gick lite överraskande inte vidare

Iivo Niskanen gör åtminstone tre starter i Tour de Ski

Finlands största stjärna i längdskidåkning Iivo Niskanen tävlar på åtminstone de tre första deltävlingarna av Tour de Ski, som inleds på lördag. Trefaldiga OS-guldmedaljören har varit borta från säsongens tävlingar hittills i och med coronasmittan strax innan premiären på Ruka i november.

Niskanen skriver på sitt Instagram-konto att han i dagsläget inte klarar av hela touren, men att han i enstaka deltävlingar kan tävla på en god nivå. Han tänker kolla läget på nytt efter att ha deltagit i de tre första loppen.

– Ifall jag ännu efter det sedan fortsätter på touren, måste känslan och konditionen vara bra och gynna förberedelserna inför VM i Planica på bästa möjliga sätt, tillägger han.

I förra upplagan av Tour de Ski för ett år sedan tog Niskanen en tredje plats i sammandraget. Det var första gången en finländare på herrsidan placerade sig bland de tre främsta på turnén.

Tour de Ski avslutas på söndag nästa vecka. Yle sänder de flesta loppen.

Arsi Ruuskanen tvingas stå över Tour de Ski

Finlands trupp i längdskidåkningens Tour de Ski reduceras med en herråkare då Arsi Ruuskanen insjuknat och tvingats ge återbud. Skidförbundet bekräftar att den förkylda Ruuskanen inte kommer att ersättas med någon annan åkare.

23-årige Ruuskanen tog i sin föregående tävling sin karriärs bästa placering i världscupen genom att placera sig åtta i Davos för ett par veckor sedan. Då handlade det om 20 km med fri teknik.

Tour de Ski inleds på lördag i Val Müstair. Efter att Ruuskanen uteblir består de finländska truppen på touren av sju damåkare och fem herråkare.

Finlands lag på Tour de Ski:

Damer: Anni Alakoski, Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski

Herrar: Ville Ahonen, Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö, Iivo Niskanen, Markus Vuorela

Vädret tvingar fram en programförändring på Tour de Ski – jaktstarten i Val Müstair ersätts med masstart

Det internationella skidförbundet FIS berättade om en förändring i tävlingsprogrammet under längdskidåkningens Tour de Ski som startar på lördag. Den andra etappen kommer att ändras så att jaktstarten på 10 km med klassisk teknik ersätts med en masstarter. Förändringen gäller såväl damerna som herrarna.

Orsaken till förändringen uppges vara den rådande snöbristen i Val Müstair.

Tour de Ski inleds på nyårsafton med sprint med fri teknik. Sammanlagt genomförs sju etapper på tre olika orter, med målgång i italienska Val di Fiemme den 8 januari.

Tränaren bekräftar: Iivo Niskanen tävlar i Tour de Ski

Iivo Niskanen smittades av coronaviruset strax före världscuppremiären i november och har ännu inte tävlat internationellt. Men den här veckan är han tillbaka i tävlingsspåret.

Niskanen anmäldes till Tour de Ski före jul och han kommer att ställa upp.

– Iivo kommer hit på torsdag om inget oförutsett händer, säger tränaren Teemu Pasanen till Yle Urheilu från Val Müstair.

– Då vi tog ut laget bestämde vi att Iivo skulle få träna på hemmaplan så länge som möjligt, så att han får göra bra träningar.

Tour de Ski startar i Val Müstair på lördag. Under den första tävlingsdagen står sprint i fristil på programmet.

Iivo Niskanen med i truppen till Tour de Ski – stjärnan tar sitt beslut om tävlande senare

Förbundskapten Teemu Pasanen öppnade under helgen för att Iivo Niskanen skulle göra säsongsdebut i samband med Tour de Ski. Stjärnan har inte tävlat i vinter efter att ha blivit coronasmittad före premiärhelgen i Ruka.

Mycket riktigt så är Niskanen med i den finländska truppen som presenterades på tisdagen. Förbundet meddelar att han tar sitt definitiva beslut om deltagande först i ett senare skede.

Remi Lindholm slog i Davos fast att han stannar på hemmaplan över årsskiftet. Touren startar på nyårsafton med sprint i Val Müstair.

Truppen:

Herrar: Ville Ahonen, Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö, Iivo Niskanen, Arsi Ruuskanen, Markus Vuorela.

Damer: Anni Alakoski, Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski.

Helene Marie Fossesholm lutar sig besviket mot reklamskylt.

Norska stjärnskottet avbryter Tour de Ski: "Det här är inget roligt jobb just nu"

Helene Marie Fossesholms vecka var full av besvikelser.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida