Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Finland fick en ny regering

President Tarja Halonen har utnämnt den nya regeringen.

Heinäluoma: Regeringen svek åldringarna

Sdp:s partiledare Eero Heinäluoma anklagar den blivande regeringen för att svika sina vallöften; i synnerhet åldringarna får nöja sig med vackra ord. Beslutet att lägga ned arbetsministeriet betecknar Heinäluoma som en samlingspartistisk seger.

Wideroos vald till gruppordförande

Ulla-Maj Wideroos har valts till ny ordförande för Svenska riksdagsgruppen. Wideroos utmanade och besegrade Christina Gestrin med rösterna 6 mot 3.Frågan om ett ordförandebyte blev aktuell efter att ingen österbottnisk sfp:are blev minister.

Kanerva och Väyrynen väcker frågor

Flera tidningar tar upp den nya regeringens val av Ilkka Kanerva (saml) till utrikesminister och och Paavo Väyrynen (c) till utrikeshandelsminister. Ledarskribenterna undrar hur det här egentligen ska fungera.

Regeringen världens mest kvinnostarka

Den nya regeringen i Finland är den mest kvinnodominerade regeringen någonstans i historien. Det tidigare rekordet på 52 procent innehades av Sverige. I Finland utgör kvinnorna 60 nu procent av regeringen.

Oklart hur arvsskatten ska sänkas

Den nya regeringen kommer att lindra arvs- och gåvoskatten för totalt 150 miljoner euro. Så står det i regeringsprogrammet. Men några exakta beslut om hur arvsskatten ska lindras finns ännu inte, uppger tidigare skatteministern Ulla-Maj Wideroos.

Trafikministern: Trängselavgift tänkbar

Den nya trafikministern, centerns Anu Vehviläinen tycker att trängselavgifter är en bra idé. Hon vill fokusera på att förbättra kollektivtrafiken och därmed minska på privatbilismen.

WWF kritiserar satsning på vattenkraft

Miljöorganisationerna är förvånade över att den nya regeringen vill bygga ut vattenkraften.

Väyrynen blir utrikeshandelsminister

Centern har valt europaparlamentarikern Paavo Väyrynen till utrikeshandels- och utvecklingsminister. Väyrynen vann över Antti Kaikkonen i en omröstning. Som sista regeringsparti utsåg centern i dag sina ministrar.

Omröstning om centerns ministerposter

Det blir omröstning inom centern om ministerposterna. Europarlamentarikerna Paavo Väyrynen och Kyösti Virrankoski är båda på förslag till jord- och skogsbruksminister, medan riksdagsledamöterna Mari Kiviniemi och Hannes Manninen båda föreslås bli kommun- och förvaltningsminister.

Överraskande ministernomineringar

Samlingspartiet, svenska folkpartiet och de gröna nominerade i dag sina ministerkandidater till den nya regeringen. Mest uppmärksamhet väckte att veteranpolitikern Ilkka Kanerva ska bli utrikesminister.

Thors och Wallin sfp-ministrar

Också samlingspartiet är klart med sin ministerlista.

SLC nöjda med regeringsprogrammet

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC är nöjda med regeringsprogrammet.

Gemensamma målsättningar för partierna

Centerns ordförande Matti Vanhanen sade inför centerns partidelegations och riksdagsgruppens gemensamma möte på eftermiddagen i Helsingfors att de fyra regeringspartierna hade väldigt många gemensamma målsättningar.

Ministrar utses i dag

Samlingspartiet, sfp och de gröna utser alla sina ministrar idag. Centerns ministrar klarnar i morgon. Sfps portföljer tippas gå till Stefan Wallin och Astrid Thors.

Delade reaktioner på regeringsprogrammet

Det nya regeringsprogrammet får ris av FFC och ros av Finlands näringsliv EK. Centralförbundet för företagarna anser att programmets ekonomiska utstakningar har rätt riktning. Fackcentralen å sin sida anser att förnyelserna inom arbetslivet blev lama.

Finland fick ny regering

Finland har i praktiken fått en ny regering. De fyra partierna i den tilltänkta blågröna regeringen blev i kväll klara med fördelningen av ministerposterna och regeringsprogrammet. Samlingspartiet får utrikesministerposten och posten som riksdagens talman. Förutom statsministerposten får centern bl.a. näringsministerposten. De stora partierna får åtta ministerportföljer var och de små partierna två ministerposter var.

Sfp får två ministerposter?

Regeringsförhandlingarna är på slutrakan. Förhandlarna informerar om resultatet av förhandlingarna ca kl. 20 i kväll. Sfp får två ministerposter i den nya regeringen, erfar Yles svenska nyheter.

Regeringsförhandlingarna på slutrakan

Förhandlingarna om den nya regeringens program är på slutrakan. Förhandlarna rapporteras vid det här laget ha nått enighet i så gott som alla de stora sakfrågorna. Fördelningen av ministerposterna mellan partierna är också en fråga som väntas bli avgjord under söndagen.

Regeringsprogrammet finslipas

I dag inleds diskussionen om ministerposterna i den nya regeringen. Enligt regeringsbildaren Matti Vanhanen (c) förs den slutliga ministerdiskussionen först då regeringsprogrammet har slagits fast.

Vanhanen: Fortsatta skattelättnader

Regeringsförhandlarna har enats om svängrummet i statsekonomin under nästa regeringsperiod fram till år 2011. Skatterna sänks med 1,8 miljarder euro och utgifterna ökas med 1,3 miljarder euro, säger regeringsbildaren Matti Vanhanen (c).

Regeringsförhandlingarna fortsätter

Regeringsförhandlingarna fortsätter i dag. De sex arbetsgrupper som utarbetar regeringsprogrammet behandlar då ett första utkast om de egna ansvarsområdena.

FSS demonstrerar för höjd studiepenning

Finlands Svenska Skolungdomsförbund finns tillsammans med andra studentorganisationer på plats med en husbil utanför Ständerhuset i Helsingfors där regeringsförhandlingarna pågår.

Förhandlare varnas för ökade utgifter

Öka inte utgifterna i den offentliga sektorn, det rådet får regeringsförhandlarna av experter som har föreläst för regeringspartierna. Regeringsförhandlingarna har inletts i Ständerhuset i Helsingfors.

Regeringsförhandlingarna startar

Regeringsförhandlingarna inleds på förmiddagen i Ständerhuset i Helsingfors. Ekonomisk-politiska frågor dominerar till en början förhandlingarna.

Harkimo: Ny regering sannolikt för Hfrs

En borgerlig regering kommer sannolikt att avgöra markkonflikten mellan Sibbo och Helsingfors till Helsingfors favör, tror samlingspartiets riksdagsledamot Leena Harkimo (saml) som bor i Sibbo.

Sfp valde regeringsförhandlare

Svenska folkpartiet går till regeringsförhandlingar med både äldre och nyare veteranpolitiker.

Tidningarna: Ingen politisk dramatik

Att förhandlarna är c, saml, de gröna och sfp var väntat.

Ny regering förstärker Sverigebanden?

Den planerade regeringskoalitionen mellan c, saml, de gröna och sfp kan innebära att banden till den svenska borgerliga regeringen förstärks, men Sveriges Radios Nordenkorrespondent Bengt Lindroth vill inte dra parallellerna för långt.

Vanhanen vill bilda fyrpartiregering

Centern, samlingspartiet, sfp och de gröna ska förhandla.

Regeringsförhandlarna presenteras

Regeringssonderaren Matti Vanhanen ger under dagen besked om vilka partier som deltar i de egentliga regeringsförhandlingarna.

Forsius lät granska fullmakt

De grönas riksdagsledamot Merikukka Forsius har nu låtit granska sin riksdagsfullmakt. Forsius säger att uppståndelsen kring hennes semester var helt överdriven och att hon hade planerat den sedan oktober.

Fortsatt kritik mot de gröna

Kritiken mot de gröna har fortsatt vid regeringssonderingarna, den här gången från centerhåll och från samlingspartiet.

Partierna svarade på Vanhanens frågor

Riksdagspartierna har överlämnat svaren på de frågor som regeringssonderaren Matti Vanhanen (c) ställde förra veckan. Socialdemokraterna, vänsterförbundet och sannfinländarna är de enda partierna som i sina svar ställer klara villkor för sin regeringsmedverkan. Frågorna handlade bland annat om den åldrande befolkningen, klimatförändringen och säkerhetspolitiken.

Partierna grubblar på regeringsfrågorna

Riksdagspartierna har under veckoslutet berett svaren på de frågor regeringssonderaren Matti Vanhanen (c) ställde tidigare i veckan. Svaren på de sju frågorna om det kommande regeringsprogrammet ska ges till Vanhanen senast vid middagstid på måndag. Bland partierna räknar man redan allmänt med att Vanhanen bygger upp en fyrpartiregering bestående av centern, samlingspartiet, svenska folkpartiet och de gröna.

Nya krav på valreform

"Systemet nu gör det oskäligt svårt i små valkretsar."

Sdp överskred sin valbudget rejält

Sdp använde 300 000 euro mer än budgeterat på sin valkampanj. Kampanjan kostade i sin helhet 1,2 miljoner euro.

Arhinmäki: Förlusten var vf:s eget fel

Enligt vänsterförbundets nya riksdagsledamot Paavo Arhinmäki var valförlusten partiets eget fel och det lönar sig inte att förringa resultatet eller att tala om en högervåg.

Regeringssonderingarna inleddes

Centerns ordförande Matti Vanhanen har utsetts tilll regeringssonderare. Representanter för alla riksdagspartier samlades på torsdagsförmiddagen för att diskutera regeringssonderingarna.

Riksmötet öppnades

Riksmötet öppnades officiellt på onsdagen. President Tarja Halonen uttryckte vid öppnandet oro över det låga valdeltagandet i riksdagsvalet.

Hård kritik mot Väyrynens utspel

Paavo Väyrynen (c) får ta emot hård kritik efter sitt besked att bara en ministerpost eller en talmanspost kan få honom att lämna EU-parlamentet och återinträda i riksdagen. Väyrynen meddelade i går att han skjuter upp han upp granskningen av sin fullmakt i riksdagen fram till dess att han fått klart besked.

Riksmötet öppnas officiellt

I dag öppnas riksmötet officiellt. Riksdagen samlas först till en ekumenisk gudstjänst i Helsingfors domkyrka och därefter fortsätter ceremonin i riksdagshuset. I eftermiddag lämnar statsminister Vanhanen in regeringens avskedsansökan till president Tarja Halonen. Öppnandet av riksmötet sänds direkt på webben kl.13.20!

Väyrynen rör om i centern

Centerns Paavo Väyrynen låter inte granska sin riksdagsfullmakt förrän förhandlingarna om den nya regeringen har slutförts. Om han inte blir talman i riksdagen eller får en ministerpost, återgår han till Europaparlamentet. - Att bli en vanlig riksdagsledamot, vore att lura väljarna, säger han.

Centerns Kalli ny talman

Centerns riksdagsledamot Timo Kalli valdes i dag till riksdagens talman. Kalli kommer att fungera som riksdagens talman medan regeringsförhandlingarna pågår. Därefter väljs ny talman.

Sailas kritiserar ekonomiska vallöften

Politikernas löften före valet om att det finns ett fördelningsutrymme i den offentliga ekonomin saknar grund, säger finansministeriets statssekreterare Raimo Sailas.

Riksdagen håller sitt första plenum

Den nya riksdagen håller i dag sitt första plenum. De nyvalda riksdagsledamöternas fullmakter granskades i går av biträdande justitiekansler Jaakko Jonkka.

C vill ha stats- och utrikesministerpost

Centerns ordförande, statsminister Matti Vanhanen vill att statsminister- och utrikesministerposterna ska gå till centern i den kommande regeringen. Finansministern samt riksdagens talman skulle i så fall komma från det andra stora regeringspartiet.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida