Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Eva Hietanen, som grundade Myrbergsteatern, sitter i en trädgård

Ny amatörteater i Vörå sätter upp en pjäs skriven av en lokal författare

Ester Härtull var född och uppvuxen i byn Jörala och skrev två romaner. Hon debuterade 1939 med Guds kvarnar mala som nu blir pjäs.

En man står och förklarar något åt ett gäng ungdomar som står på en teaterscen. På govlet ligger mängder av söndriga tidningar.

Mörk, dystopisk pjäs utmanar ungdomarna i Teaterskolan i Borgå

Ungdomarna själva ville spela något annat än komedi.

Två leende personer sitter mot en grön vägg.

Unga Teaterns nya chef och producent vill göra snackisar för familjen: ”Teatern är ett jäkligt bra forum för det”

Fokus på publikarbete och tematiskt angelägen teater ur barns och ungas perspektiv. Det vill Unga Teaterns nya chef Matti Raita och producent Liisa Blad satsa på.

Daniela Fogelholm är en frilansande mångsysslare. På bilden ses hon sjunga på Svenska Teaterns scen.

Kulturfonden fokuserar på frilansarna under coronahöstens bidragsrunda

Stödbehovet hos kulturarbetarna är större än någonsin.

kvinna med scarf

Åsa Salvesen tackar för sig efter fem år på Wasa Teater

Tillträdde jobbet som teaterchef sommaren 2015.

Jussi Järvinen och Dick Holmström i Batman bor inte här längre

Batman nominerad för Antonia-priset

Finlandssvenska familjehemligheter för mod och mångfald

Skådespelare på scenen

”Vi har blivit fullkomligt nedringda”

Fyra dagar efter premiären var redan de flesta föreställningarna av Hindersby teaters pjäs Ett Herrans liv slutsålda. Men alla ska nog rymmas in, säger Isa Stenberg som skrivit pjäsen.

Medlemmarna i Radions symfoniorkester (utan instrument) i Musikhuset i Helsingfors

Här är statsandelarna till kulturen

Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen har slagit fast statsandelarna för teatrar, orkestrar och museer. Teatrarna får 53,8 miljoner euro för sin verksamhet nästa år. Orkestrarna får drygt 20,8 miljoner euro och museerna ca 35,7 miljoner euro.

Marionettmästare Miachael Mescke

Marionettmästaren tar farväl

Michael Meschke är en av världens främsta marionettmästare. Han föddes i Danzig i Tyskland (nuvarande Gdansk) och år 1939 emigrerade familjen till Sverige. Där blev han grundare till Marionetteatern och han har gett ett stort antal föreställningar runt om i världen. Nu tar han farväl.

Stolar

Teater på teckenspråk i Åbo

Tre teatrar i Åbo bjuder på föreställningar som tolkas till teckenspråk under våren. Projektet är ett samarbete med Diakonia-yrkeshögskolan i Åbo.

Fifflande skattmästare kostade Viirus över 67 000 euro

En person som arbetat som producent och kassör vid Helsinforsteatern Viirus har enligt Helsingfors tingsrätt förorsakat teatern en förlust på 67 215 euro. Mannen betalade varken teaterns eller de anställdas skatter eller pensionsavgifter.

Goda resultat kan ge mer pengar åt teatrar

Teatrarna ska nå mätbara resultat i framtiden för att få mer pengar av staten. Det här föreslår kulturminister Paavo Arhinmäki. Undervisnings- och kulturministeriet utreder om en del av statsandelarna till teatrar kunde betalas utgående från olika typer av mätare.

Svenska teatern kritiseras för uselt samarbete

Svenska teatern kritiseras inte bara för hur de behandlat gästskådespelarna i produktionen Kristina från Duvemåla. Även utomstående teatergrupper är missnöjda. Samarbetet är dåligt och fria teatergrupper har inte råd att uppträda på Svenska teatern.

FÖrberedelserna inför Österbottens stormässa 2011 är i full gång

Fullspäckat program på årets stormässa

Turism, mat, tjänster, må bra, hem och villa, båt och motor, trädgård och Vasa bokmässa. Så ser programmet ut för Österbottens stormässa i år.

Musikalen RENT, rolig och rörande om ungdom i kris

Permanent musikalutbildning saknas i Finland

Fortbildningen för musikalartister vid yrkeshögskolan Novia i Jakobstad tar slut i vår. Det finns ingen permanent utbildning av musikalartister i Finland. Sören Lillkung som är linjechef för kulturutbildningarna vid Novia säger att det beror på vår teatertradition.

Fighting Star-finalisterna är klara

Nu är det klart vilka de de tolv finalisterna i uttagningen till musikalen Fighting Star är. Över 2400 röster lämnades in i uttagningen.

Fighting star fick nya stjärnor

Nu är det klart vilka gästande artister som kommer att medverka i musikalen Fighting Star som uppförs på Wasa teater nästa höst. Bland namnen hittas Geir Rönning, Marco Luponero och Jennie Storbacka.

Pojken och stjärnan på Wasa Teater

Pojken och Stjärnan - en blandning av musikal, cirkus och dansteater

Cirkuskonster och magiska teatertrick utlovas då Wasa Teater sätter upp pjäsen Pojken och stjärnan. Det är berättelsen om pojken Pepé och hans bästa vän, cirkushästen Stjärnan.

Teaterskola i Nagu

Teaterbitna barn och ungdomar lär sig teaterkonst. Nagu UF har gjort det möjligt för teaterintresserade barn och ungdomar i Nagu att ägna sig åt teater.

Kulturhuset Karelia i Ekenäs

Nya vindar på Karelia

Kulturhuset Karelia i Ekenäs jobbar med att öppna sig för alla invånare i Västnyland. På vårens repertoar finns något för alla.

Wasa teater presskonferens

Ett riktigt fynd på Wasa Teater

Wasa Teaters turnépjäs i vår är komedin Ett riktigt fynd. Pjäsen sätts upp tillsammans med Åbo Svenska Teater och i höstas turnerade den i Åboland

Jan Lindroos från Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teater på turné i Västnyland

Åbo Svenska Teater underhåller i flera regioner. Relationer och humor lockar publik också på mindre orter. Regionteaterproducent Jan Lindroos för ut teatern till folket.

Markus Lytts, Sören Lillkung och Anna-Maria Hallgarn

Många besökte Wasa Teater

Uppsättningarna ”Next to Normal”, ”Hundarnas Kalevala” och ”Pleppo Live!” var de som drog mest publik. Under spelåret har närmare 45 000 personer besökt teatern.

Annika Åman och Alexandra Mangs

Mer teater för barn och unga

Nygrundade teatergruppen "Unga Scenkompaniet" lanserades i Vasa på onsdagen. Gruppen ska ge barn och unga mer teater. Den består av skådespelarna och dramainstruktörerna Alexandra Mangs och Annika Åman samt producenten Johanna Stenback.

En handelsresandes död på Wasa Teater

Klassikern En handelsresandes död spelas på Wasa Teater i samarbete med Vasa stads teater. Pjäsen spelades på finska under våren 2012 och den 19 januari har den premiär på svenska på Wasa Teater.

Lilla Teatern

Leppäkoski efterträder Strang på Lillan

Lilla Teatern, det vill säga Helsingfors Stadsteaters svenska scen, byter chef. Regissören Raila Leppäkoski blir ny konstnärlig ledare och efterträder Pekka Strang.

Pia-Maria Lehtola och Johan Storgård

Sanningen som befriar

Carnage på Lilla Teatern och Vem är rädd för Virginia Woolf på Svenska Teatern - fylleri och familjegräl tycks vara trenden på de största finlandssvenska scenerna. - Pjäsen handlar om människor som inte lyckats frigöra sig från sina historier, men som försöker bli självständiga, förklarar Johan Storgård.

Ann-Luise Bertell, Mikki Kunttu, Niklas Rosström, Sharon Vaughn och Maria Sid

Nyskriven musikal på Wasa Teater nästa höst

Wasa Teater storsatsar nästa höst med den nyskrivna musikalen Fighting Star. I teamet bakom musikalen finns flera internationellt kända låtskrivarnamn ledande ljusdesigners och koreografer.

Julia Högnabbas mål är att bli en så bra skådespelare som möjligt.

För Julia är teatern inte bara en hobby

I sommar träffar Yle Västnyland unga förmågor i Västnyland. I den andra delen av serien får vi träffa teatersjälen Julia Högnabba, 22 år från Ekenäs.

Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla lockade publik

Sammanlagt 40 000 teaterbesökare har sett musikalen Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern i Helsingfors sedan den första förhandsföreställningen i slutet av februari. I tisdags spelades Kristina från Duvemåla för sista gången denna säsong.

Kronobarnen på scen

Kronobarnen redo för premiär

Det är snart premiär för musikalsatsningen, "Kronobarnen" i Borgå. 60 barn och unga från olika kulturarenor är engagerade i projektet.

PlayMe sätts upp i Kina

Den finländska musikalen PlayMe kommer att sättas upp i Kina. Musikalen spelades första gången på Svenska Teatern i Helsingfors år 2009 och handlar om unga människors kamp för berömmelse.

Olofsborgs slotts upplysta fasad i Nyslott.

Strandholm tar över på operafestivalen i Nyslott

Strandholm är nu kommunikationschef på Nationaloperan.

Stolar hårda som sten på Svenska Teatern

Svenska Teaterns Kristina från Duvemåla badar i lysande recensioner. Samtidigt som publiken som suttit på balkongen lider av bortdomnade ben och smärtor i ryggen.

Thibblin från ÅST till Esbo stadsteater

Chefen för Åbo Svenska Teater Joachim Thibblin har valts till ny chef för Esbo stadsteater, meddelar teatern på sin webbplats.