Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Ung människa vandrar bort över en bro.

När skolångesten tar över

I Finland ökar antalet skolvägrande barn.

Aron Syrjä spelar Atlas i Virala genier.

Aron Syrjä gör huvudrollen i Virala genier

Fart och humor i ny finlandssvensk serie.

Ronja Karvinen

Kom ihåg: Du är inte vad du presterar

Ronja tycker vi ska skilja på självkänsla och prestation.

Ungdomar i Borgå

Osthyvelseffekten drabbar barnen

Barn och unga lider ännu i dag av de nedskärningar som gjordes på 1990-talet, anser forskare vid Institutet för hälsa och välfärd, THL. För att motarbeta utslagning av dagens unga efterlyses mera fokus på barnet, familjen och på förebyggande arbete.

chatt

Fler unga skulle rösta på nätet

En möjlighet att rösta på internet i politiska val skulle ge flera unga röster, visar en undersökning av Taloustutkimus. Kring 60 procent av 18-29 åringarna uppgav att de själva skulle bli mer intresserade av att rösta i fall det var möjligt på nätet.

Texten till modersmålets sång

"Svenska dagen borde firas mera!"

Elever i Sibbo gymnasium utlyser större festligheter under Svenska dagen. Själva uppmärksammar de dagen bara i skolan

nattclub

Knarket flödar i nattlivet

Användningen av droger för festbruk har ökat kraftigt i huvudstadsregionen. De grova narkotikabrotten har ökat med 40 procent på ett år, uppger polisinrättningen i Helsingfors.

Bokmässan i Göteborg efterlyser läslust

På bok- och biblioteksmässan i Göteborg är många bekymrade över de svenska ungdomarnas bristande intresse för att läsa. Men Hanaa Al-Ramli har det motsatta problemet: Var få tag på böcker till läshungriga barn och unga i de palestinska flyktinglägren i Jordanien?

Ungdomsgarantin har misslyckats

Ungdomsgarantin som trädde i kraft i början av året, har inte nått upp till förväntningarna. Antalet unga som har varit arbetslösa i över tre månader har ändå i år varit högre än ifjol.

Är vitlök en lösning på romernas problem?

Staden Graz i Österrike förbjöd tiggeri år 2011 i ett försök att hålla utslagna romer borta från gatubilden. Efter stora protester upphävdes förbudet år 2013 och nu har staden en annan approach: man lär romer odla vitlök.

körkort på väg

Allt färre unga stadsbor tar körkort

Allt färre ungdomar i städer skaffar körkort. Ifjol tog bara drygt hälften av 18-åringarna i städerna körkort, visar uppgifter från Trafiksäkerhetsverket Trafi.

bild för sluta panta

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

I Sibbo får också de unga bestämma

Enligt Radars undersökning av ungdomars möjligheter att påverka i Svenskfinland är Sibbo en av de kommuner där de unga har bra möjligheter att delta i beslutsfattandet. Vart tredje år väljs medlemmar in i ungdomsfullmäktige genom demokratiska val.

Byggnadsarbetare och element

Byråkrati förstör ungdomsgarantin

Enligt ordföranden för byggfacket Rakennusliitto, Matti Harjuniemi, misslyckas försöken att ge unga arbete p.g.a. byråkrati och likgiltighet bland arbetsgivare.

Blanketter

Allt fler unga i Helsingfors får utkomststöd

Män och kvinnor som lever ensamma lever på utkomststöd och för allt fler blir det en fast inkomst. Det rapporterar Helsingfors stads faktacentral.

THL: De äldre mår bättre än de unga i Finland

Folksjukdomarna har minskat i Finland, visar en ny rapport från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Personer i medelåldern mår i genomsnitt bättre än den unga befolkningen. Övervikt och diabetes är ändå stora hälsorisker för hela den finländska befolkningen.

Ungdomarnas medborgarråd i Vasaregionen

Vasaregionens unga vill ha mera inflytande

Om ungdomarna i Vasaregionen fick bestämma skulle de bland annat ta tag i problemet med marginaliserade ungdomar. På fredag presenterade ungdomarnas medborgarråd sitt uttalande efter tredagars arbete.

"För många unga arbetslösa också i Österbotten"

Även om arbetslösheten är lägst i Österbotten finns det för många unga arbetslösa, säger Arbetsminister Lauri Ihalainen, SDP.

Sauli Niinistö

President Niinistö försvarar sin utslagningskampanj

President Sauli Niinistö försvarar sin kritiserade kampanj mot utslagning av ungdomar. Niinistö förundrar sig över att så många kritiserat kampanjens metoder för att vara borgerliga.

Slussen i Stockholm

Sverige: Körtkortskrav problem för unga arbetslösa

Unga svenskar som saknar körkort riskerar hamna utanför arbetsmarknaden. På många jobb, som inte kräver gedigen erfarenhet, är körkort ett måste, men kortets höga prislapp sätter stopp för många.

Arbets- och näringsbyrån.

Unga arbetslösa känner att de stämplas som dumma

Unga arbetslösa tycker att de blir stämplade och att ingen lyssnar på dem. Hos byråerna som ska hjälpa dem råkar de ut papperskrig och sanktioner i stället för mänskliga kontakter och vägledning. Det visar ny forskning gjord i Karleby.

Att flytta hemifrån kräver planering

Planering sparar pengar, säger Janine Smeds från Marthaförbunder, som besökte Luckan i Åbo för att tipsa unga som ska flytta hemifrån om hur man ska kartlägga sina utgifter.

Arbets- och näringsbyrån.

Jakobstad vill hjälpa arbetslösa unga

I Jakobstad diskuterar man hur staden kan hjälpa arbetslösa unga vuxna. I ett nationellt eller EU-perspektiv är problemet inte stort. Endast 12 procent av de unga i Jakobstad är utan jobb. På landsnivå är siffran dubbelt högre och i krisländerna Spanien och Grekland är varannan ung utan jobb.

Unga vuxna drömmer om fritidshem

Var tredje finländare drömmer om att köpa ett fritidshem, visar en barometer av Kiinteistömaailma. Det är i synnerhet unga vuxna i åldern 18-34 och barnfamiljer som är intresserade av att köpa stuga.

Unga japaner grunnar på självmord

Självmordstankar är vanliga bland unga vuxna i Japan. Enligt en studie har drygt 23 procent av japanerna tänkt på att begå självmord. Det är en ökning med mer än fyra procentenheter sedan 2008.