Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

1 500 gripna efter holländsk klimatprotest

I Nederländerna har polisen gripit över 1 500 personer i samband med en stor klimatdemonstration i staden Haag.

Aktivister som tillhör gruppen Exctinction Rebellion blockerade en bit motorväg i protest mot statens stöd för fossila bränslen.

Bland annat ett flertal holländska kändisar deltog i protesten.

Polisen skingrade demonstrationen med vattenkanoner. Enligt polisen kommer ett fyrtiotal personer att åtalas, bland annat för vandalism.

Källa: AFP, STT

Moldaviens president Maia Sandu talar till folket tillsammans med EU-parlamentets ordförande Roberta Metsola.

Demonstrationer hölls i Ukrainas grannland Moldavien med vädjanden om EU-medlemskap

Människorna uttryckte stöd för den provästliga regeringen.

Tiotusentals serber protesterade mot våldet

Tiotusentals människor samlades till protest i Belgrad i går under devisen ”Serbien mot våld”, efter den senaste tidens masskjutningar som krävt 17 dödsoffer.

Många demonstranter lade skulden för skjutningarna på landets president Aleksandar Vučić.

För ungefär en vecka sedan öppnade en 13-årig pojke eld på en skola i Belgrad och sköt ihjäl nio personer, av vilka åtta var barn.

Dagen därpå dödades åtta personer i staden Mladenovac när en 20-årig man färdades i en bil och sköt mot människor.

Efter skjutningarna har lagarna för bland annat för vapenlicenser skärpts.

Källa: AFP

Företaget Puregene i Schweiz har en försöksodling med rusmedelscannabis.

Medborgarinitiativ för att legalisera cannabis går vidare till riksdagen

Anser att ett förbud är skadligare än legalisering.

En docka som föreställer Turkiets president Erdogan ligger på ett golv.

Fick polisen order om att stoppa hängningen av Erdoğandocka? Polisstyrelsen skickade ut memo som varnade för ärekränkning

Ett meddelande från polisstyrelsen varnar för att kränkande behandling av dockor som liknar kända personer kan vara ett brott. Men det innebär inte att polisens högsta ledning gett order om att stoppa Erdoğankritiska protester.

Tiotusentals personer demonstrerar i Israel

Tiotusentals israeler protesterade under torsdagen mot en ny lag som gör det svårare att förklara premiärministern olämplig för sin post. Lagen ratificerades tidigare under dagen.

Demonstranterna har bland annat blockerat vägar, till exempel i Tel Aviv. Där har polisen avfyrat vattenkanoner och även burit bort en del av demonstranterna i ett försök att avbryta blockeringen av en motorväg.

Ett dussintal personer har arresterats, enligt polisen för att de har stört den allmänna ordningen.

Källa: Reuters

Demonstrationerna i Georgien fortsätter trots regeringens reträtt

Tusentals georgier har samlats till nya demonstrationer trots att landets regering lovat att dra tillbaka sitt impopulära lagförslag om så kallade utländska agenter.

Demonstranterna har börjat samlas utanför parlamentsbyggnaden i huvudstaden Tbilisi. Under de senaste två nätterna har demonstrationerna slutat med sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Källa: AFP

Tiotusentals demonstranter på gatorna i Tbilisi

De storskaliga demonstrationerna mot Georgiens regering fortsätter. Tiotusentals demonstranter är igen samlade på gatorna i huvudstaden Tbilisi.

Den georgiska regeringen vill införa en lag om så kallade utländska agenter. Lagen påminner om den lagstiftning som Ryssland infört för att kuva oppositionsrörelser och fria medier.

I går drabbade polis och demonstranter samman utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi och oppositionen har lovat demonstrera tills regeringen drar tillbaka sitt lagförslag.

Källor: AFP, Reuters

Nya demonstrationer i Georgien

Demonstranter har i dag igen marscherat genom Georgiens huvudstad Tbilisi för att protestera mot regeringen. Minst 2 000 personer rapporteras ha deltagit i kvällens demonstration.

Den georgiska regeringen vill införa en lag om så kallade utländska agenter. Lagen påminner om den lagstiftning som Ryssland infört för att kuva oppositionsrörelser och fria medier.

I går drabbade polis och demonstranter samman utanför parlamentsbyggnaden i Tblisi och oppositionen har lovat demonstrera tills regeringen drar tillbaka sitt lagförslag.

Demonstration i Georgiens huvudstad Tblisi.

Våldsamma demonstrationer i Georgien – anklagar regeringen för att gå i rysk riktning

Ny lag om utländska agenter påminner om den i Ryssland.

Våldsamma protester i Tbilisi efter behandling av kritiserat lagförslag

Ett kritiserat lagförslag om utländska agenter har gett upphov till våldsamma protester i Georgiens huvudstad Tbilisi i natt.

Demonstranter kastade bensinbomber och sten mot polisen, som svarade med vattenkanoner och pepparsprej.

Lagförslaget, som nu har passerat en första parlamentarisk bedömning, kan tvinga organisationer som mottar utländsk finansiering att registrera sig som utländska agenter.

Enligt kritiker påminner lagförslaget om den lag som Ryssland införde år 2012, som sedan dess har använts till att motverka oliktänkare.

De tusentals demonstranterna befarar dessutom att lagförslaget kan stå i vägen för Georgiens hopp om att bli EU-medlem.

Källor: AFP, Reuters

Riksdagen har godkänt den nya gruvlagen

Riksdagen godkände på måndagen regeringens förslag till ny gruvlag. Riksdagen godkände också ekonomiutskottets fyra uttalanden i frågan.

Den nya gruvlagen förbättrar kommunernas och invånarnas möjligheter att påverka gruvplaner på det egna området. Den nya lagen fäster också större uppmärksamhet vid miljöskyddet än den tidigare gruvlagen.

I januari 2019 samlade ett medborgarinitiativ som krävde ett förnyande av gruvlagen över 50 000 underteckningar. I behandlingen av medborgarinitiativet kom riksdagen kom med anmärkningar. De här anmärkningarna beaktades då arbets- och näringsministeriet beredde den nya lagen.

Ingen sänkning av bränsleskatten

Riksdagens finansutskott föreslår enhälligt att medborgarinitiativet om sänkt bränsleskatt förkastas.

De experter som hörts av finansutskottet förstod medborgarnas oro för de höga bränslepriserna men ansåg ändå inte att en sänkning av skatten var rätt väg att gå. De lyfte också fram att bränslepriserna i första hand stigit på grund av att världsmarknadspriset på olja gått upp.

Över 106 000 personer hade skrivit under medborgarinitiativet.

Källa: STT

Iransk tv: Khameini benådar tiotusentals fångar

Statlig iransk tv rapporterade på söndag att den högste ledaren Ayatollah Ali Khameini har benådat tiotusentals fångar.

Många av dem ska ha gripits i samband med den senaste vågen av protester i landet.

Benådningarna tillkännagavs just nu för att högtidlighålla årsdagen av den islamiska revolutionen 1979. Iranska ledare har ofta benådat stora mängder fångar med anledning av olika högtider eller festligheter.

Enligt HRANA, en informationskanal för människorättsnyheter i Iran, har cirka 20 000 personer gripits i samband med protesterna efter Mahsa Aminis död i september.

Källa: Reuters

Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor.

Washington Post: Videor ger bevis på fortsatta gripanden och våldsamma tillslag mot iranska demonstranter

Fyra månader efter upproren runt om i Iran är demonstranterna fortfarande på gatorna, och myndigheterna svarar fortfarande med våld och hot.

Kongressen röstade för andra gången emot att tidigarelägga valet i Peru

Perus kongress har för andra gången i år gett avslag på president Dina Boluartes förslag om att tidigarelägga presidentvalet så att valet skulle hållas i år. Valet har redan flyttats från år 2026 till april 2024.

Debatten om frågan pågick i fem timmar i kongressen. 68 röstade emot att valet skulle tidigareläggas, 54 för och två blankt.

Senast röstade kongressen emot presidentens förslag i lördags.

Boluarte har tidigare sagt att hon kommer att föreslå en grundlagsändring som skulle innebära att den första valomgången kunde ordnas i oktober i år och den andra i december.

Presidenten Pedro Castillo avsattes i december och sedan dess har protester brutit ut i landet. Demonstranterna kräver nyval och att Boluarte ska avgå.

Minst 48 personer har hittills dött i sammandrabbningar mellan polisen och demonstranterna. Ett av dödsoffren är en polis.

Källa: AFP

Skog som ska fällas i Aalistunturi.

Nya demonstrationer mot avverkning vid Aalistunturi

Den så kallade Skogsrörelsens aktivister har igen stoppat skogsavverkningen vid Aalistunturi i Kolari. Det är tredje måndagen i rad som rörelsen lyckas avbryta arbetet.

Polisen har ingripit de två senaste omgångarna av civil olydnad, men överlag ska demonstrationerna och polisens agerande ha varit lugnt och sansat.

Skogsrörelsen består av aktivister från Elokapina, Greenpeace och naturförbundet för barn och unga, Luonto-Liitto. Flera aktivister från andra länder har också anslutit till demonstrationen.

– Finland och Sveriges skogar hotas av samma saker: avverkningen av gamla skogar och splittring av ekosystem, säger svenska Sofia Olsson.

– Ländernas skogar är unika och det är förskräckligt att se hur de förstörs, säger Giorgio Zavattoni från Italien.

Rörelsen vill stoppa avverkningen i den statligt ägda skogen, eftersom ett förslag hos Jord- och skogsbruksministeriet vill göra området till en nationalpark.

Forststyrelsen avser att fortsätta avverkningen tills ministeriet stoppar dem.

Poliser för en person in i en polisbil.

Polisen grep två demonstranter vid Aalistunturi

Demonstrationen vid Aalistunturi i Kolari har fortsatt i dag och i går på måndagen.

Syftet med protesten är att stoppa Fortstyrelsens skogsavverkning som pågår i området.

Polisen uppger att två demonstranter greps eftersom de stoppade trafiken vid skogsavverkningsplatsen. De misstänks för tredska mot polis.

Området där avverkningen sker är föreslaget att bli en nationalpark. Miljöministeriet är den myndighet som ska behandla förslaget.

Polisen stoppade miljödemonstrationen i Aalistunturi

Polisen uppger att Skogsrörelsens demonstration vid foten av fjället Aalistunturi i Kolari stoppades klockan 21 i går kväll och att personer greps.

Demonstranter samlades vid Aalistunturi i söndags för att blockera en väg och därmed pågående skogsavverkning i området.

Till Skogsrörelsen hör bland annat aktivister från klimatrörelsen Elokapina – globalt känd som Extinction Rebellion – och deras skogsfalang Metsäkapina, skogsupproret. Dessutom deltog aktivister från Greenpeace och naturförbundet för barn och unga, Luonto-Liitto.

Polisen anlände till protestplatsen på tisdagseftermiddagen och uppmanade demonstranterna att sluta blockera vägen. När demonstranterna inte gick med på polisens krav, stoppade polisen protesten.

Polisen uppger inte hur många av demonstranterna som gripits. Enligt polisen misstänks demonstranterna för besittningsintrång och tredska mot polis.

Peru utlyser nödläge i huvudstaden på grund av protester

Regeringen i Peru har utlyst nödläge i landets huvudstad Lima och tre andra regioner på grund av protesterna mot president Dina Boluarte.

Nödläget gäller de kommande 30 dagarna och det ger militären och myndigheterna möjlighet att begränsa folkets rörelsefrihet och friheten att samlas.

Minst 42 personer har hittills dött i protesterna under de senaste veckorna.

Demonstranterna kräver nyval efter att expresidenten Pedro Castillo avsattes i december. Demonstranterna kräver också att den tillsatta presidenten Dina Boluarte avgår.

Källa: AFP

Kurder protesterar efter attacken i Paris

I Frankrike pågår utredningen av fredagens skottdrama i Paris. En 69-årig man öppnade eld på ett kurdiskt kulturcentrum och en frisersalong i Paris centrum, dödade tre personer och sårade ytterligare tre.

Polisen har gripit mannen som är etnisk fransman och som tidigare har begått rasistiska våldsdåd. Han var nu villkorligt frigiven.

Under fredagskvällen samlades mängder av kurder för att protestera mot attacken, och det uppstod slagsmål med polisen.

Paris polischef har i dag träffat representanter för den kurdiska befolkningen i staden och nu på lördagen hålls en manifestation med kurdiska aktivister, vänsterpolitiker och aktivister.

Källor: AFP, ORF

Polisstyrelsen: Polisen agerade korrekt då Elokapinas demonstration utanför Statsrådsborgen avbröts

Polisstyrelsen har på eget initiativ utrett Polisens förfarande under Elokapinas demonstration utanför Statsrådsborgen den 8 oktober i fjol.

Utredningen visar att det inte fanns något att anmärka på i polisens handlande.

Polisen avslutade demonstrationen och grep demonstranter.

Styrelsen anser att det fanns förutsättningar som stödde polisens beslut att avbryta demonstrationen utanför Statsrådsborgen och flytta den till en annan plats. Det här eftersom demonstranterna inte följde de order som Polisen gav med stöd av lagen om sammankomster.

Vidare anser styrelsen att det inte finns anledning att misstänka att undersökningsledaren hade överskridit sin prövningsrätt och att besluten om att gripa demonstranter grundade sig på de uppgifter som Polisen hade tillgång till då gripandena skedde.

Däremot fann Polisstyrelsen anledning att anmärka på Polisens kommunikation i samband med händelserna. Enligt styrelsen har bristerna identifierats och åtgärder vidtagits i efterhand.

Medborgarinitiativ om att få ordning på elpriset samlade 50 000 underskrifter

Ett medborgarinitiativet om att få elpriset under kontroll har överstigit 50 000 underskrifter, vilket innebär att initiativet ska behandlas i riksdagen.

Målet med medborgarinitiativet är en lag som skulle säkra tillgången till el för medborgare och företag, även under exceptionella omständigheter.

SDP presenterade tidigare i dag ett förslag om att ett tillfälligt pristak på 20 cent per kWh skulle införas till hushållens fördel.

Släkting till den iranska ledaren kritiserar regimen.

Släkting till Irans högsta ledning uppmanar omvärlden att bryta banden till Iran

Systerdottern är en välkänd människorättsaktivist.

Iranska demonstranter sätter eld på ett hus.

Iranska demonstranter uppges ha satt eld på ayatollah Khomeinis hem

Proteströrelsen mot den iranska regimen har pågått i ungefär två månader.

Folkmassa som håller i en banderoll, en kvinna skriker i en megafon.

”Vi måste förhindra att det uppstår en ny terrororganisation” – i Tyskland går debatten kring klimatprotesterna på höga varv

I Tyskland har man under de senaste veckorna sett allt fler klimatprotester där man bland annat blockerar gator och vägar. Samtidigt har protesterna lett till en livlig, tidvis också hätsk debatt kring hur långt protesten egentligen får gå.

COP27-skylt fotograferad mot solnedgång.

Medan världsledarna samlas för COP27 skakar tusentals regimkritiker galler – Egyptens kändaste politiska fånge hotar att svälta ihjäl

Samtidigt som världsledare, politiker, aktivister och journalister samlas på den egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh för FN:s klimatmöte COP27 har den brittisk-egyptiska Alaa Abd El-Fattah slutat dricka.

Kvinnor håller i en utprintad bild av Mahsa Amini och skyltar medan de demonstrerar.

En månad sedan Mahsa Aminis död i Iran – det här har hänt sedan dess

De stora protesterna fortsätter trots våld från polisen.

Människor bränner en iransk nationalflagga under en demonstration.

Kurder speciellt utsatta under protesterna i Iran: ”Vi kommer aldrig att sluta med protesterna och de kommer att fortsätta att döda oss”

Livet är hårt för många kurder i Iran. Protesterna växer och enligt bedömare blir minoriteter i Kurdistan och Baluchistan särskilt skoningslöst behandlade av Irans säkerhetsstyrkor.

Demonstranter och eld på gata i Teheran.

Protesterna i Iran fortsätter – ”Ayatollah Khamenei måste störtas”

185 personer ska hittills ha dödats i protesterna.

Svartvit bild av Nobels fredspris.

Årets fredspris går till ... så här resonerar Svenska Yles utrikesredaktion

Blir det demokratiaktivister i Kina, klimatkämpar eller kanske för första gången sedan 60-talet ingen alls som får årets pris?

en hand sätter fem euro i insamlingslåda

Polisen: Se upp för tvivelaktiga välgörenhetsinsamlingar

Insamlingarna uppges gå till bland annat döva barn.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida