Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Människor sitter parvis vid bord och diskuterar.

Blir världen en bättre plats om jag diskuterar med en främling?

Kan du genom samtal med en annan förstå dig själv bättre?

Kommun Åboland ingen självklarhet

Finns det plats för skärgården och Kimitoön i kommun Åboland? Svar: kanske. Ett tjugotal personer ville diskutera med Kimitoöns SFP på måndag i Dalsbruk..

Grönt ljus för ny bro till Tyska holmen

Kimitoöns kommun och FN-steels konkursförvaltare diskuterade i dag en ny bro till Tyska holmen i Dalsbruk. Kimitoöns infrachef Roger Hakalax förklarar att kommunen vill ha en långsiktig lösning på broproblematiken i Dalsbruk.

En metallskylt med texten Stadshuset.

Grönt ljus för samarbetsförhandlingar i Åbo

Samarbetsförhandlingar är en möjlighet att spara pengar i Åbo. Stadsstyrelsen i Åbo godkände sparkraven på sitt möte på måndagen.

Per Stenberg

Karleby får ny kyrkoherde på onsdag

På onsdagen blir det klart om Per Stenberg väljs till kyrkoherde vid Karleby svenska församling. Det är domkapitlet som slutgiltigt tar ställning till Stenbergs utnämning.

SDP i Pedersöre vill ha utredningsman

En opartisk utredningsman är bättre än att kommunerna gör en fusionsutredningen på egen hand. Det säger SDP:s Johanna Överfors i Pedersöre.

Sjukvårdspersonal och med kirurgiska instrument

Frågan om hjärtkirurgin går vidare

Frågan om hjärtkirurgins bevarande vid Vasa centralsjukhus går in på rond två. På måndag kväll skall styrelsen för sjukvårdsdistriktet ta ställning till tre förslag som berör hjärtkirurgin. Monica Sirén- Aura (SFP) som är medlem i styrelsen för sjukvårdsdistriktet vill att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset bevaras.

Hjärtkirurgibeslutet kan ännu ändras

Turerna kring hjärtkirurgins vara eller icke vara vid Vasa centralsjukhus är många. Sjukhuspolitikerna Gösta Willman från Nykarleby och Sture Erickson från Vasa tror att beslutet att lägga ner kirurgin ännu kan ändras.

Åbo salutorg

Åbo stad: Leppä var inte jävig

Samlingspartiets Juhani Leppä gjorde sig inte skyldig till jäv när det gäller besluten om Torgparkeringen. Det kom Åbo stadsstyrelse fram till på sitt möte i måndags då den godkände en förklaring till Högsta förvaltningsdomstolen gällande anklagelserna om jäv.

Stadshuset i S:t Karins

S:t Karins måste utreda kommunfusion

S:t Karins är tvungen att utreda en kommunfusion med Åbo. Stadsfullmäktige informerades om saken på måndagens möte.

Här i Pansio planeras LNG-terminalen att byggas

Stadsstyrelsen i Åbo eniga om den nya gasterminalen: "Är en bra plan"

Planerna på att bygga en gasterminal i Pansio är igen på tapeten i Åbo. Frågan ska behandlas i Åbo förvaltningsdomstol inom kort.

Studentbladets logo

Studentbladet kan få det tufft i framtiden

På måndagens fullmäktige möte fattade Åbo Akademis Studentkår ett beslut som kan ha stora konsekvenser för Nordens äldsta studenttidning. ÅAS går ut ur Svenska studerandes intresseförening SSI, vars huvuduppgift är att ge ut Studentbladet.

Karl-Johan Vikström leder arbetsgruppen för specialsjukvårdens bevarande

Hjärtkirurgin: "Var är dialogen med patienterna?"

Karl-Johan Vikström, aktiv inom Kust-Österbottens Hjärtdistrikt, är besviken på sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Beslutet att lägga ner hjärtkirurgin betyder ändå inte att man kastar in handduken, säger han.

Trähuset på Lasarettsgatan 8

Byggnämnden i Åbo oenig om trähus på Lasarettsgatan

Åbo stads byggnämnd kunde inte på sitt möte idag (torsdag) enas om hur den går vidare gällande bråket kring det gamla trähuset på Lasarettsgatan 8. Bråket har pågått sedan 2011.

Gränsbevakningen flyttar jobb från Åbo till Helsingfors

Gränsbevakningen flyttar bort flygplansservice från Åbo. Tretton anställda flyttar från Åbo till Helsingfors.

Unga samlades till Islaparlament i Kimito

I Kimitoön samlades barn och unga i dag till gemensamt möte för att besluta om hur tiotusen euro som Kimitoöns kommun ställt till de ungas förfogande, ska användas nästa år.

Stort möte om hälsostationen i Dalsbruk

I dag ordnar Dalsbruks byalag ett möte om framtiden för Dalsbruks hälsostation samt bäddavdelning. Inbjudna gäster är omsorgschef Maria Wallin och ledande läkaren Ilkka Pyrrö.

Kristinestad höjer tomthyror

Det blir en rejäl hyreshöjning för bland andra Kurt Backlund i Kristinestad, då fullmäktige i går slog fast de nya principerna för villaarrende. Fullmäktige beslöt göra skillnad på tomter som ligger inom deltaljplanerat område och bedöma deras arrende enligt strängare principer.

Kimitoöns fullmäktigeklubba

Oförändrad skattesats i Kimitoön

Kimitoöns ekonomi försvagas men politikerna vill inte ännu röra inkomstskattesatsen i kommunen. Den förblir 19,75%.

Dickursby skola

Renoveringen av Dickursby skola har avbrutits

Huvudbyggherren för Dickursbys skola och daghem Quattrorakennus OY ansökte om konkurs på fredagen och på måndagen kom inga byggarbetare på jobb.

Kommunalstugan i Dragsfjärd säljs

Kommunstyrelsen godkände ett anbud på 156 000 euro.

Karta över Pargas och Kimitoön.

Fusionsarbetsgrupp diskuterades i Kimitoöns kommunstyrelse

Hur många Kimitoöbor som ska ingå i den arbetsgrupp som ska utreda en gemensam Åboländsk kommun, väckte diskussion på kommunstyrelsen möte på tisdag.

Salobor marscherar för BB på lördag

Många Salobor är oroliga för hur det ska gå för stadens förlossningsavdelning. På lördag ordnas ett jippo till förmån för stadens BB.

Det Strandellska huset vid Eriksgatan 33 i Åbo

Inget beslut om de Strandellska husen

Framtiden för de Strandellska trähusen i Åbo är ännu oklar. Stadsplanerings- och miljönämnden bordlade ärendet på sitt möte på tisdagen.

bild på Åbo Energis huvudbyggnad

Åbo Energi går med i Fennovoimas kärnkraftsprojekt

Energibolaget Åbo Energi deltar i Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Åbo stadsfullmäktige godkände planerna efter omröstning på måndagens möte.

Nykarleby kraftverk.

Nykarleby kraftverk bolagiseras

Nykarleby väntas gå in för en bolagisering av Nykarleby kraftverk. Ärendet har varit uppe flera gånger i stadsstyrelsen, inför måndagens möte är förslaget att bolagiseringen genomförs vid årsskiftet.

Kyrkliga samfälligheten gör sig av med onödiga utrymmen

Kyrkorådet är berett att avstå från åtta församlingshem och -utrymmen. Kyrkofullmäktige för Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet besluter i ärendet i slutet av oktober.

Helsingfors slopar gratis resekort till funktionshindrade

Funktionshindrade ska inte längre få åka gratis i kollektivtrafiken. Det här bestämde social- och hälsovårdsnämnden på sitt möte igår på tisdag.

EU får större insyn i nationella budgetar

Euroländerna presenterar nu för första gången sin budget för EU-kommissionen i enlighet med nya regler. Avsikten är att garantera att de offentliga finanserna är sunda och hindra alltför stora underskott.

Kimitoöns fullmäktigeklubba

Tilläggsanslag ledde till häftig dispyt

Fri samverkan vill att Kimitoöns tekniska chef tilldelas en varning för att han handlat alltför självständigt.

Amosparkens skola i Kimito.

Nu kan dagisbygget i Kimito komma igång

Kimitoöns kommunfullmäktige satte enhälligt punkt för hopandet och roendet kring var det nya daghemmet i Kimito ska byggas.

Österbottens förbunds förslag till etapplan.

Närpes besvärar sig mot Högback-Nixbackbeslut

Närpes ska lämna in ett besvär över miljöministeriets beslut att inte fastställa planbeteckningen för Högback-Nixback området i etapplandskapsplan 1 för Österbotten. Enligt stadsstyrelsen har miljöministeriet fattat sitt beslut på felaktiga grunder.

Busshållplats

Regionbiljetten blir dyrare

Det blir dyrare att åka buss i Pargas. Pargas stadsfullmäktige beslöt på tisdag att höja priset på regionbiljetten från 60 till 65 euro.

Pargas fullmäktige

Pargas utreder samgång med Kimitoön

Pargas gör en gemensam utredning med Kimitoön om en kommunsammanslagning. Det beslöt fullmäktige i Pargas efter ett långt möte på tisdag kväll.

S:t Karins centrum en sommardag.

S:t Karins simhall förstoras

I S:t Karins planerar staden att förstora simhallen. Samtidigt vill man göra det lättare att parkera vid simhallen och korsningen till Pargasvägen ska bli säkrare.

Möte

Pargas vill utreda samgångsavtal med Kimitoön

Förtroendevalda från Pargas och Kimitoön utgör arbetsgrupp som ska utreda ett samgångsavtal mellan kommunerna, det föreslår stadsstyrelsen i Pargas.

Merituulen koulu i Ingå

Förslag: Renovera och utvidga Merituulen koulu

Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå borde renoveras och utvidgas för 3,1 miljoner euro. Samtidigt borde ombyggnaden av biblioteket skjutas framåt. Det föreslås inför Ingå kommunstyrelses möte på måndag.

Västra Nylands folkhögskola i Karis.

Hangö ur samkommunen för VNF?

Hangö borde överväga om staden ska fortsätta vara med i samkommunen för Västra Nylands folkhögskola. Bildningschefen ser driftsunderskottet som en orimlig börda för kommunerna.

Kimitoöns kommunstyrelse ville inte prata om läkarsituationen på ön

Kimitoöns kommunstyresle ville inte ventilera turbulensen inom kommunens omsorg på sitt möte igår.

Fiskarin koulu

Politikerna tog inte ställning till finska skolorna

Bildningsnämndens finska sektion vill ännu inte ta ställning till om någon finsk skola ska läggas ner och i så fall vilken. Sektionen poängterar att beredningen ännu är hälft och vill därför fortsätta utreda olika alternativ.

Gamla pumpstationen kan bli reserv

Pargas vatten undersöker hur vattendistributionen kunde skötas i eventuella nya vattenkriser. Ett alternativ är att starta den gamla pumpstationen från femtiotalet.

Hand på datormus.

Direktsänt fullmäktigemöte lockade Åbobor

Nästan 700 personer följde med då Åbo stadsfullmäktige bänkade sig för höstens första möte. Mötet var det första som direktsändes på webben.

Mopeder.

”Det är bara fel på ungdomar nu för tiden”

Bläsnäsborna i Pargas har fått nog av mopedisterna som nattetid i alltför hög hastighet kör på Åsuddsvägen. Ikväll samlas man till möte för att utreda vad som ska göras. Ungdomar i Pargas tycker kritiken är obefogad.

Emma Green-Tregaros regnbågsnaglar, friidrotts-VM 2013

Olympiska kommittén förbjuder inte regnbågsnaglar

Finlands olympiska kommitté kommer inte att förbjuda de finländska idrottarna att måla sina naglar i regnbågsfärger under vinter-OS. Det beslutet hör till IOK, som förbjuder politiska ställningstaganden.

Skottdrama nära Heidelberg i Tyskland

Minst tre människor har skjutits ihjäl och fem har skadats i ett skottintermezzo i en tennisklubb i staden Dossenheim nära Heidelberg i Tyskland. Mannen öppnade eld i ett restaurangutrymme. Han sköt först ihjäl två människor och tog därefter sitt eget liv.

Snowden under en presskonferens i Moskva  den 12 juli 2013

Snowden vill stanna ett tag i Ryssland

Avslöjaren Edward Snowden väntas söka tillfällig asyl i Ryssland. Snowden flög till Moskva från Hongkong i slutet av juni, och antas ha befunnit sig på flygfältet sedan dess.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida