Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Tre skyskrapor fotograferade snett nedifrån.

Bankernas aktiekurser dyker efter avslöjanden om skumma transaktioner

Politisk indignation i Europaparlamentet.

Sergej Lavrov och Donald Trump.

Trump på Twitter: Det är min rätt som president att dela information

Trump verkar bekräfta att han gav Ryssland hemligheter.

Julian Assange håller presskonferens på Ecuadors ambassad i London den 18 augusti 2014.

Nu ska Assange förhöras i London

Ecuador och Sverige har skrivit under ett avtal om det här.

Brittiska soldater marcherar på Armed Forces Day 2012.

The Sun avslöjade planerad terrorattack

En bomb skulle utlösas under en parad i London.

HSBC:s huvudkontor

Skandalbanken HSBC:s vd gömde själv miljoner

Nyheten att jättebanken HSBC:s filial i Schweiz hade hjälpt rika att undvika skatter och tvätta pengar ledde till stora rubriker tidigare i år. Nu visar det sig att också bankens vd hade gömt några miljoner.

Boken Kirottu Kaivos som handlar om Talvivaaragruvan.

Talvivaara har skulder till och med till presidenten

Många prominenta finländare kan förlora stora summor pengar i gruvbolaget Talvivaaras konkurs. En av dem är president Sauli Niinistö, avslöjar en bok om Talvivaara som publiceras på tisdagen.

Robert O'Neill har gått ut i media som den som sköt Osama bin Ladin.

"Det var jag som dödade bin Ladin"

Vem som avfyrade skottet som dödade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin har varit en välbevarad hemlighet. Den tidigare soldaten Robert O'Neill har skapat stora rubriker efter att han gick ut i medierna och sa att det var han.

Snowden: Mitt uppdrag är slutfört

Den förra säkerhetsagenten Edward Snowden är nöjd med vad han har åstadkommit, och anser sitt uppdrag slutfört.

bild på jacob söderman

Jacob Söderman: mycket korruption under ytan i Finland

Finlands topplacering i Transparency Internationals korruptionslista vacklar – en hälsosam sak, tycker Jacob Söderman.

Östasiater ilskna på Australien efter avslöjanden

Flera länder i Östasien är irriterade över avslöjanden om att Australien har hjälpt USA:s underrättelsemyndighet NSA att spionera på flera länder. Bland andra Kina, Indonesien och Thailand kräver förklaringar.

Keyboard.

Google och Yahoo risar NSA

Internetföretagen Google och Yahoo reagerar ilsket på avslöjanden om att USA:s underrättelsemyndighet NSA har skaffat sig tillgång till hundratals miljoner användarkonton genom dataintrång i företagens egna kommunikationslänkar utomlands.

Pakistan godkände amerikanska drönarattacker

Pakistan krävde ett slut på de amerikanska drönarattackerna i Pakistan senast på onsdagen. På torsdagen publicerar Washington Post en artikel där det hävdas att Pakistan har godkänt så gott som varenda attack.

Snowden har nya avslöjanden i bakfickan

Den spionmisstänkta Edward Snowden har nya hemligheter i bakfickan och det är viktigt att han stannar i Ryssland för att kunna avslöja dem. Det säger hans far Lon Snowden efter att ha besökt sin son i Moskva.

Bild på jan guillou

"Ett par månader i fängelse gör gott åt alla"

Whistleblowers är mycket på tapeten idag i och med Wikileaks och Edward Snowdens spridning av hemligt material. År 1973 avslöjade Guillou tillsammans med journalistkollegan Peter Bratt den hemliga svenska underrättelseorganisationen IB:s olagligheter.

EU hotar säga upp terroravtal med USA

EU hotar efter nya avslöjanden att säga upp sitt avtal med USA om att upptäcka finansiering av terrorism. USA:s underrättelsetjänst NSA har kommit över och delat med sig av bankuppgifter.

NSA:s högkvarter i Fort Meade i Maryland

Sverige deltar i NSA-övervakningen

USA och Storbritannien har knäckt internetkrypteringar på mycket bredare front än vad som var känt tidigare. Underrättelsetjänsterna kommer också åt dina banktransaktioner och sjukjournaler. Dessutom påstås det att Sverige hjälper till med verksamheten.

NSA medger illegal dataspaning

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA medger att den har gjort sig skyldig till illegal dataspaning. Enligt dem beror spaningen på ett tekniskt problem.

Brad Manning

Åklagare: 60 års fängelse för Manning

Åklagarna kräver att soldaten Bradley Manning döms till minst 60 års fängelse för att ha läckt hemligstämplade dokument till Wikileaks. Åklagaren vill göra Manning till ett exempel för andra avslöjare.

Edward Snowdens asyldokument.

Partner till journalist som skrivit om Snowden greps

Partnern till journalisten som först skrev om USA:s hemliga övervakning greps på Heathrow i London med hänvisning till antiterrorlagar och förhördes i nio timmar. Nu krävs de brittiska myndigheterna på svar om deras agerande.

Aktivistgrupp vill att Manning får Nobels fredspris

Den amerikanska aktivistgruppen RootsAction har överlämnat en adress till Nobelkommittén. I den föreslås att soldaten Bradley Manning som avslöjade hemligstämplade uppgifter till Wikileaks, ska tilldelas Nobels fredspris.

Konstnären återger rättegången

Wikileaks: Manning fick inte en rättvis rättegång

Enligt Wikileaks informatör är det klart att åklagaren och Obamas regering vill göra Bradley Manning till ett varnande exempel.

Brad Manning

Försvaret: Manning är ingen förrädare

I USA har rättegången mot avslöjaren Bradley Manning fortsatt med försvarets slutpläderingar. Manning beskylls för landsförräderi.

Obama och Putin diskuterade Syrien under G8-mötet

Obama och Putin diskuterade Snowden

Putin har veterligen inte gått med på USA:s krav att överlämna avslöjaren Edward Snowden till hans hemland. Putin önskar troligen ändå en lösning i fallet före G20-mötet i september i S:t Petersburg.

De Gröna: Tack Edward Snowden

Anne Bland (Gröna) välkomnar avslöjaren Edward Snowden till Finland och utvecklingsminister Heidi Hautala (Grön) säger att förutsättningarna finns för att ge Snowden asyl. Europarlamentarikern Liisa Jaakonsaari (SDP) varnar i sin tur för att EU:s och USA:s frihandelsavtal kan vara i fara om Snowden beviljas asyl.

Snowden drog tillbaka asylansökan i Ryssland

NSA-läckan Edward Snowden har dragit tillbaka sin asylansökan i Ryssland. Det beror på de villkor Putin satte upp för att Snowden skulle få stanna i Ryssland.

Snowden söker asyl i Finland

Wikileaks uppger att NSA-läckan Edward Snowden ansökt om asyl i Finland. Snowden har skickat asylansökan till sammanlagt 21 länder.

Snowdens far tror att sonen kan återvända till USA

Spionläckan Edward Snowdens far har skickat ett brev till USA:s justitiedepartement där han säger att han tror att hans son med stor sannolikhet kommer att återvända till USA om vissa villkor uppfylls.

Snowden sökte jobbet för att samla bevis

Det är fortfarande ett mysterium var Edward Snowden befinner sig just nu. USA hävdar att han är kvar i Moskva. Samtidigt avslöjar South China Morning Post att Snowden tog arbetet vid det IT-företag som arbetade för USA:s nationella säkerhetstjänst i syfte att samla bevis om den amerikanska regeringens cyberspionage.

Snowden vill stanna i Hongkong

Den amerikanska mannen som avslöjade myndigheters hemliga nätövervakning vill stanna i Hong Kong, rapporterar South China Morning Post. Edward Snowden uppger att han kommer att kämpa för att undvika att han blir utlämnad till USA.

Skatteparadis

"Nu vet vi att bovarna finns också i Finland"

Det viktigaste i MOT:s avslöjanden om skatteparadis är att vi nu har bevis för att bovarna finns också i Finland. Det säger Eva Nilsson som är utvecklingspolitisk sakkunnig vid organisationen Kepa som arbetar med utvecklingsfrågor.

Karibien

MOT:s avslöjanden om skatteparadis också på svenska

De uppmärksammade avslöjandena om skatteparadis som det finska tv-magasinet MOT rapporterar om tas upp i Spotlight. På torsdag den 11 april sänder Spotlight en svensk version av MOT.

Kinas premiärminister Wen Jiabao vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn den 17 december 2009.

Kina blockerade NYT:s hemsida

New York Times-artikeln med avslöjanden om Kinas premiärminister Wen Jiabaos och hans familjs tillgångar, har fått Kina att blockera New York Times nätsida. Kineserna kommer inte längre åt att läsa tidningen på nätet.

Vad är Wikileaks?

Wikileaks är en organisation som har specialiserat sig på att läcka ut hemlig information. Wikileaks erbjuder säkra kanaler för att föra ut information på internet utan att röja läckans identitet. Webbsajten Wikileaks har funnits på nätet sedan 2006.

Patrias pansarfordon

Patrias mutskandal rullar på

Avslöjanden om statsbolaget Patrias mutskandaler gjordes för fem år sedan i Spotlight. Det började med mutaffärer då kanoner såldes till Egypten och fortsatte med pansarvagnsaffärer i Slovenien, där Patria misstänks ha mutat statsminister Janez Jansa. Nu har Centralkriminalpolisen börjat utreda Patrias affärer i Kroatien