Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Tre personer sitter i en soffa och pekar på en laptop som står på soffbordet framför dem. Ma ser mest deras händer.

I en bra diskussion ska alla ha en jämbördig chans – testa här om du vet hur du ska kommunicera

I en respektfull diskussion har var och en rätt att få plats. Olika personer har olika möjligheter att delta i samhällsdiskussionen beroende på sin bakgrund. En inkluderande diskussionskultur låter alla bli hörda.

Risker och möjligheter i omvärlden och teknologin

Förändringar i sättet att använda medier och teknologi

Mannen med en bärbara dator

Medierevolutionens utmaningar

Yle anpassar sig efter medievärldens förändringar.

Anna Caldén

Anna Caldén ser inga hinder

Anna Caldén tänker inte på sig själv som funktionshindrad.

Möjligheterna att integreras på svenska ska bli bättre

Invandrare ska få bättre möjligheter att integreras på svenska. Det lovar arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) i ett svar på ett skriftligt spörsmål av riksdagsledamot Christina Gestrin (SFP).

Bild: YLE/Jessica Edén

Hur mår Åboborna?

Drygt 40 procent av Åboborna upplever att deras hälsa försämrats. Det visar en nationell utredning som genomförts av Institutet för hälsa och välfärd.

Karta över kommunreformen

Vasa vill ha två utredare, Korsholm tre

Vasa stad vill att Jan-Erik Enestam och Ossi Repo utreder kommunerna i Vasaregionen. Korsholm föreslår tre utredare, Mats Brandt, Jan-Erik Enestam och antingen Ossi Repo eller Rauno Saari. Båda kommunernas styrelser tog på måndag kväll ställning till utredningsman.

Gröna efterlyser tvåspråkigt gymnasium

De gröna på Kimitoön vill att möjligheterna för gymnasieundervisning både på svenska och finska utreds i Kimitoöns kommun.

Att bli kock är pop men få stannar i köket

Kockyrket är ett framtidsyrke, det visar bland annat utbildningsverkets prognoser. Kockyrket lockar också allt fler så det borde vara ett yrke där utbud och efterfråganmöts. Trots det råder det ständig brist på kockar.

Skogen är mer än bara träd

Skogen är en av stöttepelarna i den finska ekonomin även om den sektorn också har svårigheter idag. På torsdagen samlades skogsfackfolk och skogsägare till en Skogsklusterdag på Optima i Jakobstad.

Nya möjligheter för distansstudier skapas i syd

Snart blir det enklare för studerande och företagare i Sydösterbotten att ta del av förläsningar och konferenser på distans. Tre nya inlärningsmiljöer skapas som bäst i projektet Inno-Kompetens.

Kaj Suomela vid NTM-centralen i Österbotten.

Goda möjligheter att få nya jobb för uppsagda på Wärtsilä

Trots att uppsägningarna på Wärtsilä drabbar Vasa och Österbotten har andra regioner i Finland haft det betydligt värre. Det konstaterar Kaj Suomela som är överdirektör på Österbottens NTM-central. Han hoppas också att hotet om att säga upp 200 personer i Finland inte behöver förverkligas i sin helhet.

Steven Frostdahl

FSD:s Steven Frostdahl vill kandidera i riksdagsvalet 2015

Steven Frostdahl (SDP) är beredd att kandidera i riksdagsvalet 2015. Frostdahl säger i Vasabladet att han tror sig ha goda möjligheter att denna gång bli invald.

Förmånliga bostäder är den nya trenden i byggbranschen

Byggbranschen satsar nu stort på att utveckla nya produkter när det gäller förmånligt boende. Byggföretaget YIT vann titeln som Vanda stads samarbetspartner och bygger nu så kallade minibostäder i Vanda. Ikeas och Skanskas Boklok-bostäder utsätts därmed för konkurrens.

Lorenz Uthardt

Malax vill ha medborgarråd

Malax borde få ett medborgarråd, anser flera av kommunens beslutsfattare med fullmäktigeordförande Lorenz Uthardt (SFP) i spetsen. Och malaxborna stöder tanken, visar en kommunenkät som genomfördes strax före årsskiftet. Tanken är att krympa avståndet mellan kommuninvånare och beslutsfattare.

Vasa stad presenterade sitt miljöprogram

Vasa stad har fyra teman i sitt energi och miljöprogram. Staden vill bland annat satsa på att utveckla energiklustret och produktionen av förnybar energi.

champagne

Vasa, Karleby och Kristinestad skippar julfesten

Kommunerna ska just nu spara där det går att spara. Därför blir det i år ingen julfest för personal och beslutsfattare i Vasa, Karleby och Kristinestad.

Stora skillnader i timresurs i de österbottniska gymnasierna

Timresursen styr gymnasiernas möjligheter att ordna undervisningen. I det kommunala gymnasiet i Vasa satsas inga extra kommunala medel i gymnasierna, i små gymnasier i Österbotten måste kommunen sträcka till extra medel för att få det hela att gå runt.

Harini Chari

"Vi har alla ett personligt varumärke, vare sig vi vill det eller ej"

Ditt personliga varumärke innefattar allt du gör och säger, både i verkligheten och på sociala medier. Och frågan är inte om vi vill ha ett personligt varumärke eller inte, utan om vi vill styra det själva, menar Harini Chari, marknadsföringsstrateg på American Chambers i Helsingfors.

Två syriska flyktingbarn.

Motioner om flyktingar och pengar

Svenska folkpartiet, Fri samverkan och Socialdemokraterna lämnade in motioner om flyktingar, banker, pengar och service under Kimitoöns kommunfullmäktigemöte på måndag.

Vapaavuori främjar export på resa

Näringsminister Jan Vapaavuori gör en exportfrämjande resa till Saudiarabien tillsammans med en bred företagsdelegation. Enligt Vapaavuori skapar de växande marknaderna kring Persiska viken nya möjligheter för finländska företag.

Kvinna drar en kappsäck efter sig

Evgenia bor bra men saknar finländska vänner

Det var jobbet som lockade Evgenia Kiseleva att lämna St Petersburg och slå sig ner i Vasa för drygt ett år sedan. För henne gällde det att byta till en helt ny kultur och ett helt nytt språk.

Kortläsare på tåg

Gratis resekort för funktionhindrade också nästa år?

De gratis resekorten för funktionshindrade i Helsingfors kan trots allt fortsätta nästa år fastän det i budgetförslaget står att de ska dras in.

Sockerbeta.

”Sockerbetsodlingen har en framtid i Finland”

Sockerbetsodlarna är oroade över den allt hårdare konkurrensen från utlandet när EU:s strikta odlingskvoter slopas 2017. Jordbruksminister Jari Koskinen (Saml.) försäkrar ändå att sockerbetsodlingen har en framtid i Finland.

Inget betyg ingen framtid

Grundskolans avgångsbetyg är passet in i det finländska samhället. Men möjligheterna att få ett grundskolebetyg är inte självklara för alla. De unga invandrare som kommit till Finland i en ålder när läroplikten tagit slut blir utanför systemet.

Optima i Jakobstad bygger ut

Mindre pengar sätter stor press på Optima i Jakobstad

Sänkta enhetspriser de närmaste åren sätter en stor press på yrkesutbildarna. Det är enhetsprisen per elev som ger inkomsterna åt skolorna och till exempel i Optimas fall i Jakobstad har man 1,5 miljoner euro mindre att röra sig med 2016 jämfört med i år.

Åbolands skärgård

Landskapsstyrelsen ryter till om skärgårdsstöd

Egentliga Finlands förbund är orolig över att vissa skärgårdsområden blir utan EU-stöd. Det är fråga om skärgårdsdelkommuner som inte längre skulle räknas som skärgård, bland annat Angelniemi i Salo och Harvarö i S:t Karins.

Vuxna ser hotbilder i barns mobilanvändning

Vuxna fokuserar ofta på hotbilder gällande barns mobilanvändning - i stället för att se de händelser och observationer barnet gör i vardagen med mobilen, rapporterar Rädda barnen. Vad tycker du? Kommentera gärna!

skog

Österbottniska skogsägare blir affärsmän

I Skogsvårdsföreningen Österbotten pågår just nu en diskussion om föreningen ska börja med affärsverksamhet. Kanske grunda en såg eller annan förädlingsverksamhet.

Pulpeter i ett klassrum.

Kampen för byskolorna fortsätter

Framtiden för Västerby skola och den finska skolan Klinckbackan koulu skall utredas på nytt. Det beslöt majoriteten i bildningsnämnden i Raseborg i går kväll (27.8).

Hand på datormus.

Direktsänt fullmäktigemöte lockade Åbobor

Nästan 700 personer följde med då Åbo stadsfullmäktige bänkade sig för höstens första möte. Mötet var det första som direktsändes på webben.

Basso kunde ta sig an Radio Helsinki

Basso Media kan vara intresserade av att ta över Radio Helsinki. Sanoma-koncernen ser helst att kanalen överlåts till någon som kan fortsätta med samma koncept.

Frida Andersson.

"Nu blir det mera naket och ärligt"

Borta bra men hemma bäst! Musikern Frida Andersson har bott tre år i Stockholm men hemma i Ekenäs njuter hon av sommaren och lugnet. Trots det trivs hon bra i Sverige eftersom musiklivet ger henne större möjligheter där.

Nya köpmannen i Nötöboden tvekade inte att sadla om

Nötöboden är en viktig butik för de fast boende, för sommargästerna och båtarna i gästhamnen. Men det är inget lätt jobb att vara köpman ute i skärgården.

Kommuhförbundets korridor är prydd med kommunvapen

Invånarna i Åboregionen vurmar för närdemokratin

Invånarna i Åboregionen vill förbättra sina möjligheter att påverka om en kommunfusion blir aktuell. Det framkommer i en undersökning som Åbo stad låtit göra.

RoHit nu i butikerna

Årets upplaga av skärgårdstidningen RoHit utkommer denna vecka. Bland annat uppmärksammar tidningen hembiträden från skärgården.

Åbo Akademis logo på en glasdörr

Åbo Akademi tar ställning till Novia-Arcada fusion

Åbo Akademis styrelse väntas i dag ta ställning till fusionen mellan yrkeshögskolorna Novia och Arcada. Styrelsen är positivt inställd till en fusion.

Nordisk videokonst på Elverket i Ekenäs

Videokonsten fungerar fortfarande

Social Videoscapes from the North presenterar aktuell nordisk videokonst på Elverket i Ekenäs

Äldreråden oroade över att fungerande äldreboenden hotas av stängning

Äldreråden i Jakobstadsregionens kommuner är oroade över att väl fungerande vårdhem och äldreboenden hotas av stängning. Regelverken tolkas kompromisslöst och leder till orimliga kostnader för de boende och upprätthållarna utan att myndigheterna erbjuder alternativa möjligheter, skriver äldreråden till riksdagsmän och ministrar.

Öbor behöver transporthjälp

Företagare och invånare i Lovisa skärgård behöver bättre skärgårdstrafik. Framför allt behövs hjälp med stora transporter av säd eller maskiner. NTM-centralen ska hjälpa till.

Gustafsson: Lärarfallet domstolens sak

Undersvisningsminister Jukka Gustafsson anser att det är domstolens sak att ta ställning till om en lärare i Helsingfors tog i för mycket då en bråkig elev avlägsnades från skolans matsal, och om Helsingfors stads beslut att säga upp läraren var befogat.

Veckans andaktstalare: Yvonne Terlinden

Yvonne Terlinden, lär om livet så länge hon lever.

Urpilainen efterlyser närmare samarbete mellan Karleby och Jakobstad

Finansminister Jutta Urpilainen vill ha ett närmare samarbete mellan Karleby och Jakobstad. Det skulle trygga utbudet av specialsjukvård i båda städerna, säger hon.

Sista chansen att rösta i Fighting star

I dag, söndag, är det sista dagen att rösta på de artister som ska delta i finalen av Fighting star. Arton artister tävlar om tio finalplatser.

Ellinje i solnedgång.

Kimitoön kan få billigare el i framtiden

Kimitoöborna kan kanske få möjlighet att köpa vindelektricitet till ett billigare pris i framtiden.

Arabförbundets möte i Kairo 27.8.2011

Syrisk opposition får plats i Arabförbundet

Arabländerna får fritt erbjuda de syriska rebellerna militärt stöd, sägs det i resolutionsförslag från Arabförbundet, som har sammanträtt i den egyptiska huvudstaden Kairo. Arabförbundet erbjuder också oppositionen möjlighet att delta i förbundets möten.

Hangö Casino

Planerna för Hangö Casino väcker känslor

Igår kväll fick Hangöborna bekanta sig med detaljplaneutkastet för Casino, Plagen och Parkberget. Två nybyggnader finns inritade i planen, bland annat en större idrottsanläggning eller simhall vid foten av Parkberget.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida