Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Klubba på bord.

Onödigt svårt att driva igenom tvångsfusioner

Staten borde kunna driva igenom kommunfusioner också om de är emot kommunernas vilja om en fusion är av stort allmänt intresse. Det tycker Vasa stad som på måndag kväll godkände sitt utlåtande till finansministeriet gällande ändringarna i kommunstrukturlagen.

Köldrekord i norr - kallare också i söder

Köldrekord för vintern slogs igen under natten till söndag då det uppmättes -37,4 grader i Kilpisjärvi. Under de närmaste dagarna väntas kallare väder också i söder.

Båtar på land

Hösten var ovanligt varm

Den gångna hösten har varit ovanligt varm visar uppgifter från Metorologiska institutet. November var varm och regnig - i sydvästra Finland låg temperaturerna fem grader över de normala förra månaden.

Storm

Tiotusentals hem utan el

Den andra större höststormen har lett till tiotusentals elavbrott i olika delar av landet. Elbolagen fortsätter reparera felen, men arbetet försvåras i nattens mörker. Stormen har också vållat problem för tågtrafiken.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry

Häyry: Det behövs nya fusionsutredningar i Vasaregionen

Vasa stadsdirektör Tomas Häyry föreslår en särskild kommunutredning i Vasaregionen för att få fart på kommunsammanslagningar. Tidigare utredningar har inte gett önskat resultat, därför behövs nu ny utredning för regionen.

Bygg tätare i Kimito centrum

Ett nytt utkast till delgeneralplan för Kimito är aktuellt och i det nya utkastet är centrum koncentrerat till norra sidan av Dragsfjärdsvägen. Affärstomterna söder om Dragsfjärdsvägen har slopats.

Fraktfartyg med sovande kapten nära grundstötning

Flera fartyg befann sig i närheten då Gränsbevakningen hindrade fraktfartyget Crown Mary från att köra på grund söder om Kökar. Fartygets kapten var berusad och hade somnat vid rodret. Han svarade inte på anrop och körde på autopilot. Ett annat fartyg måste väja för att undvika att krocka.

Kreta skakades av jordbävning

En jordbävning skakade den populära grekiska semesterön Kreta i kväll. Skalvet kändes av på nästan hela ön. Det har inte rapporterats om några skador.

Tågtrafiken stoppades på huvudbanan

Räddningsverket stängde tågtrafiken norr om Träskända för drygt två timmar på fredagskvällen och i Karleby har ett pendolino-tåg börjat ryka.

Vindmöllor

Österbotten är en vit fläck inom vindkraften

Det är byråkratin som ställer till det för utvecklingen av vindkraft. Just nu finns det många planer för vindkraft men det går inte att göra något om kommunerna motsätter sig vindkraft. Speciellt i Österbotten står vindkraftsplanerna stilla.

Skidstav

Snön fortsätter vräka ner i södra Finland

Snötäcket växer med upp till 15 cm i södra Finland under de närmaste dagarna, förutspår Meteorologiska institutet. Samtidigt märks det på den ökande temperaturskillnaden dag-natt att våren närmar sig.

Populära sportlovståg nästan fulla

Nattågen till Lappland är nästan slutsålda inför sportlovet, meddelar VR. Också stugorna i Lappland har bra åtgång.

Milt väder i norr - kallare i söder

Januari var varmare än normalt i norr men en aning kallare än normalt i söder, visar uppgifter från Meteorologiska institutet. Kallast under januari var det i Utsjoki, 36,1 den 28 januari. Snöläget är nästan normalt i hela landet.

Yle Radio Vega

Avbrott i Radio Vegas sändningar

Avbrott i Radio Vegas sändningar förekommer i hela Österbotten just nu. Felet åtgärdas som bäst.

Vädret slog om i södra Finland

Ett lågtryck från söder fick vädret att snabbt slå om i södra Finland. Regn och hårda vindar utlovas i dag. I mellersta och norra Finland får man ännu njuta av ett fint midsommarväder.

BK:s Nicholas Brain i skottläge.

Förluster för BK-46 och LoPa, Ekenäs IF spelade oavgjort i fotbollstvåan

Karislaget BK-46 förlorade på lördagskvällen på hemmaplan mot Åbo IFK, Ekenäs IF spelade oavgjort mot Grankulla IFK och Lojolaget LoPa fick storstryk av Pallohonka i Esbo.

korinna korsström-magga ger mat åt renarna, 1997

En rivgu i Kuttura, Ivalo

Kvinnor från södra Finland kallas rivgu av samerna.