Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

olika tecknade ansikten

Är det dags för nya personbeteckningar i Finland?

Systemet kan leda till att beteckningskombinationerna sinar.

Operatör Nödcentralen

Finland visar vägen för Sveriges räddningstjänst

Nödcentralsverket i Finland inspirerar våra svenska grannar

Text-tv sida

Nya text-tv ger mer innehåll på svenska

Nyhetsuppdateringen sker också snabbare än tidigare.

Lousie Agnesdotter kallar sig proffsarbetslös.

Louise Agnesdotter: Låt oss införa allmän arbetslöshetsplikt

I kapitalismen är de arbetslösa oumbärgliga.

Yle Uutisets arbetslandskap.

Avbrott i Yles webbtjänster 11.11

Avbrottet beräknas vara över på efternatten 11.11 kl. 3.10.

Seniorer utmanar datoråldern

Alla äldre människor har inte sträckt upp händerna inför datoriseringen av samhället. Vi har träffat tre damer som har insett att det gäller att skaffa sig en dator och också lära sig hur man använder den om man vill hänga med i dagens värld.

Larsmo kommunhus

Larsmo är förlorare, Kaskö en vinnare på statsandelsreformen

Reformen av statsandelssystemet skall träda i kraft i början av nästa år. I regeringsprogrammet sägs det klart att reformen görs för att stöda en kommunstrukturförändring mot ett färre antal kommuner.

Tryggare kan ingen vara...?

Svenska Lexbase har skapat ett system som gör att svenskarna kan kolla upp om det finns personer som är dömda för brott i grannskapet. Allt för att skapa trygghet. Men frågan är om inte effekten blir exakt den motsatta.

fiskare

Yrkesfiskare välkomnar EU:s fiskerifond

Utan kompensation för säl- och skarvskador skulle många yrkesfiskare bli tvungna att sluta, säger Guy Svanbäck, verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund. Förbundet välkomnar EU:s nya fiskerifond.

På gång: skogsvårdsföreningar blir frivilliga

Lagändring gör att skogsägare från och med nästa år inte behöver höra till en skogsvårdsförening om de inte vill. På Kimitoön tror verksamhetsledaren att nästan hälften av medlemmarna kan lämna föreningen.

Säkerheten på förbindelsefartyg förbättras

Säkerhetsfrågor på förbindelsebåtar är på tapeten igen. På torsdag fick vi höra att Trafiksäkerhetsverket Trafi fått in en anmälan om tiotals säkerhetsbrister på m/s Satava som trafikerar på Iniörutten.

"Halvt mänskligt misstag"

Det var ett halvt mänskligt misstag som ledde till att Viking Amorella fick bottenkänning vid Långnäs på lördagen. Till hälften berodde grundstötningen på ett systemfel, säger Viking Lines vd Mikael Backman.

Läkare talar i telefon på mottagning.

Sex vill ha Apotti

Sex IT-leverantörer tävlar nu om vem som ska förverkliga jättesystemet Apotti. Datasystemet Apotti ska samla all patientdata inom HNS under en och samma tjänst.

Ströhö

Personal rådlös över skolkande elever

Skolkuratorerna i Borgå ser ett oroväckande fenomen bland högstadie-eleverna: skolkandet ökar och allt yngre elever är frånvarande utan lov.

Polis i uniform

Poliser fick böter för Myllylä-snokeri

Tingrätten i Egentliga Finland har dömt tre poliser till böter för att ha snokat reda på skidåkaren Mika Myllyläs dödsorsak via polisens system.

Bibborna håller stängt nästa vecka

Helmet-biblioteken håller stängt i början av nästa vecka på grund av en systemuppdatering.

Två syriska flyktingbarn.

Motioner om flyktingar och pengar

Svenska folkpartiet, Fri samverkan och Socialdemokraterna lämnade in motioner om flyktingar, banker, pengar och service under Kimitoöns kommunfullmäktigemöte på måndag.

Vice vd Jan-Henrik Svensson presenterar Beamex nya världsunika kalibrator

Beamex grundade dotterbolag i Frankrike

Jakobstadsföretaget Beamex har grundat ett dotterbolag i Frankrike. Beamex har redan i tiotals år levererat apparatur, system och programvara för kalibrering till den franska processindustrin.

Vård kan sökas i alla EU-länder nästa år

Lagen om gränsöverskridande vård är som bäst i utskottsbehandling i riksdagen. Enligt planerna ska lagen träda i kraft genast efter nyår.

"Invånare och beslutsfattare ska sitta vid samma bord"

Kommunstrukturlagen innebär inte bara en fråga vem man ska gå ihop med. Den innebär också att man ska trygga medborgarnas rätt att vara delaktiga i beslutsfattandet. Forskaren Ritva Pihjala anser att alla ska tänka på närdemokrati.

Polisbilar på rad.

TS: Polisens IT-system försenat

Polisens nya IT-system är försenat, rapporterar Turun Sanomat. Det nya nationella systemet - värt kring 25 miljoner euro - skulle ursprungligen tas i bruk vid årsskiftet, men leverantören Tieto får inte systemet färdigt i tid.

Kimmo Grönlund

Skuggbudgetar har bara indirekt betydelse

Skuggbudgetarna påverkar inte den genomförda politiken då regeringspartierna har majoritet i riksdagen, men de har en viktig indirekt betydelse i demokratin, säger forskaren Kimmo Grönlund. Oppositionens skuggbudgetar debatterades i riksdagen.

Respekt för bildning saknas i Sverige - Dick Harrison

Historieprofessorn och författaren Dick Harrison dissar den svenska skolan och sågar elitskole-systemet med de fina internatskolorna längs med fotknölarna!

Långa köer till läkare i Karleby

Köerna växer till hälsovårdscentralerna i Karleby trots att alla läkartjänster är besatta. Det kan ta två månader att få en läkartid när det gäller icke brådskande vård.

Taxi och bussar ska användas bättre i Sjundeå

I Sjundeå pågår planering för att förnya trafiktjänsterna i kommunen. Målet är en effektivare användning av de fordon, taxi och bussar, som används för kommunens person- och varutransporter och en önskan att Sjundeå skulle bli en koldioxidneutral kommun.

Åbo Akademi i Vasa

Åbo Akademi har inga reservlistor

Åbo Akademi har inga reservlistor för studieplatserna och det här är ett problem för den statsvetenskapliga institutionen i Vasa. I år fick 24 personer besked om att de skulle få börja studera statskunskap med masskommunikation, men bara elva dök upp.

Andelsbanken Raseborgs kontor i Kimito.

Andelsbanken Raseborg slopar stämmorna

Andelsbanken Raseborg slopar andelsstämmorna och grundar istället ett fullmäktige. Kandidatnomineringen till det nya fullmäktiget startar nästa vecka.

Arbetskraftsbyrå bara på måndagar i Kimito

Arbets - och näringsbyrån avstår från utrymmen i Kimito. Från och med i höst har byrån ingen fastanställd på Kimitoön längre.

Strandbastun kommer till.

Faces-festivalen närmar sig

Årets Faces-festival närmar sig och den hålls i Gumnäs i Pojo. Faces "pappa" Börje Mattson tycker att Pojoborna bemöter Faces på ett mycket positivt sätt. Annat har det varit under åren som gått - Mattsson har blivit hotad och i en del kretsar många har man motarbetat festivalen.

Den egna sjukdomshistorian snart på ett ställe

Alla finländska patientuppgifter på ett ställe.

Seg start för elektronisk snigelpost

Elektroniska brevlådor har funnits i många år, men hos de flesta finländare dimper posten fortfarande ner i den traditionella lådan. Itellas elektroniska posttjänst har verkat i skymundan, men i takt med att samhället digitaliseras är elektroniska brev ett alternativ.

Få östnyländska livsmedelsföretag med i Oiva

Tillsvidare är bara sex östnyländska livsmedelsföretag med i det nya Oiva-systemet. Oiva är ett system som offentliggör tillsynen i livsmedelslokalerna.

Barnträdgårdslärarstuderande

Skådespelar- och psykologiutbildningen svårast att komma in på

185 personer tävlar om 10 platser vid skådespelarkonst.

Videkvistar i vårsolen

Videreningsverk skall rena avloppsvatten i Ingå

I Ingå provar sex hushåll på ett helt nytt sätt att rena sitt avloppsvatten genom att odla vide. Med ett 120 meter långt system av videplantor skall de rena allt sitt gråvatten.

Åldringsvård

Vikariepool ska förbättra äldrevården

Sjundeå har inte haft något system för reservpersonal sedan social- och hälsovårdssamarbetet LOST upphörde. Nu föreslås en vikariepool för att trygga vården för de äldre.

Äldreråden oroade över att fungerande äldreboenden hotas av stängning

Äldreråden i Jakobstadsregionens kommuner är oroade över att väl fungerande vårdhem och äldreboenden hotas av stängning. Regelverken tolkas kompromisslöst och leder till orimliga kostnader för de boende och upprätthållarna utan att myndigheterna erbjuder alternativa möjligheter, skriver äldreråden till riksdagsmän och ministrar.

Hjärna

Utredning om systemfel vid HNS låter vänta på sig

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HNS, har i flera månader haft åtskilliga allvarliga problem med ett datasystem som används för att röntga patienter. Övervakningsmyndigheten har väntat länge på en utredning av systemets tillverkare.

Toni Kallio

Julgran och Tiki-taka

Bollsporter kommer att vara på de flesta idrottsintresserades läppar de kommande veckorna. I de inhemska ligorna avgörs guldmedaljerna och snart kör hockey-VM igång. I fotboll startar herrarnas fotbollsliga, Champions League har nått semifinalskedet och A-landslaget i fotboll lyckades med bedriften att knipa en poäng av självaste Spanien, dessutom på bortaplan.

Den tunga metalldörren från fängelset ut till Strandgatan.

Tekniska system har brister i datasäkerheten

Det finns stora brister i datasäkerheten för tekniska system som kontrollerar infrastrukturen, visar forskning vid Aaltouniversitetet. Om obehöriga kommer in i systemet kan det orsaka stora problem.

Strejk på KWH Pipe i Vasa

En avtalskonflikt har lett till strejk på KWH Pipes fabrik i Vasa. Konflikten gäller ett nytt arbetsavtal och system för löneberäkning.

Pengar.

Österbottniska olympiavinnare får stipendier

Österbottningarna Arto Koivisto, Pauli Nevala och Eugen Ekman får stipendier på 6 000 och 12 000 euro. Stipendierna beviljades av kultur-och idrottsminister Paavo Arhinmäki.

Åsikter om slamtransporter samlas in

Västra Nylands avfallsnämnd tar nu emot åsikter om ändringarna i transportsystemet av slam.

Kommunernas arkiv en utmaning

Ingen kommun har ännu helt övergått till elektronisk arkivering och i många kommuner finns ansenliga mängder papper arkiverade. Och arkiven växer hela tiden. Kimitoöns kommun har arkiv i Kimito, Dalsbruk och Västanfjärd.

Klimat och klimatredaktörerna hittar du numera också på www.facebook.com/klimat. Bild: YLE

Facebook utsatt för nätattack

Den sociala mediesajten Facebook har utsatts för en nätverksattack. Enligt Facebook finns det inte belägg för att användarnas uppgifter skulle ha hamnat i orätta händer.

Projektarbetare Kaisa Mäkinen och projektchef  Pia Hägglund på Welcome Office i Vasa

Invandrare har hittat Welcome Office

Verksamheten vid Welcome Office-byråerna i Vasa, Närpes och Jakobstad har kommit i gång bra. Hittills har drygt 1000 invandrare besökt byråerna, det är fler än väntat. Största delen av besökarna är utbytesstuderande.

Leif Åkers, vd Stormossen

Stormossens kunder vill inte ha sopbilsrally

Majoriteten av Stormossens kunder vill inte att sopbilar från flera bolag kommer och hämtar kvarterets sopor på olika dagar.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida