Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Bild av de rivna silorna. I bakgrunden ser man Vasklot.

Trafiken i Vasa påverkas något när silorna körs bort

Betongkrossen från silorna i Vasa börjar köras bort

Trafik

Går det att vara bilfri en småstad? Vi kollar med Jakobstadsbor

Den 22 september firas den bilfria dagen. Yle Österbotten gick ut på stan för att fråga om folk tror att de skulle klara sig utan bil i Jakobstad.

Skruvar spridits ut på väg i Esbo, många invånares bildäck har förstörts

Polisen i Västra Nyland har fått in flera anmälningar om skruvar som spridits ut på vägar och som har lett till att många bilisters bildäck har gått sönder.

Det rör sig om hundratals skruvar som har legat utspridda på vägen.

Skruvarna har spridits ut på vägen i närheten av Sälviken och invånarna har berättat att det har funnits skruvar på båda körfälten i 200 meters sträckor.

Invånarna har själv hjälpts åt att plocka upp skruvarna.

Polisen ber om tips och utreder fallen som skadegörelse.

Skolgatans underfartsbro.

Trafikstockningar förväntas på Skolgatan i Åbo då rivningen av den gamla underfartsbron inleds

Också Bangårdsgatan lider av trängsel, när arbetet för att förbättra bangården sprider sig till gatuområdet.

Porträttfoto på Patrik Hellman

Österbotten får pengar i budgetförslaget: ”Första konkreta goda nyheten”

Kasköbanans framtid ser ljusare ut, anser Patrik Hellman.

Bild över hur den nya vägen och broarna kunde se ut.

Smidigare väg till och från Pargas kan bli verklighet – Pargasleden prioriteras i regeringens finansiering

Redan för 50 år sedan gjordes planer för Pargasleden. Då regeringen gör sina finansieringsbeslut får Pargasleden prioriterad status.

Viktbegränsning införs på stadsbron i Kristinestad

I Kristinestad införs viktbegränsning på stadsbron och samtidigt blir körbanan smalare.

Vägbanden vid stadsbron sågs över i juli och utgående från de skador som finns i konstruktionerna har NTM-centralen och Trafikledsverket beslutat att vikten på bron begränsas till åtta ton. Tills nu har viktbegränsningen varit 25 ton.

Körbanan blir också smalare, sex meter i stället för 6 och en halv meter. Mittlinjen flyttas något och det arbetet görs under hösten. Det betyder att bron tidvis kommer att vara stängd för trafik i höst.

Bron ska genomgå reparationer, men i dag är det oklart vilka. Utmaningen är enligt NTM-centralen att bron är gammal - vägbanken är byggd på 1800-talet och planerades för trafik med häst.

I dag finns inga besked om när en reparation kan inledas och inte heller beslut om finansiering. Begränsningarna gäller tills bron och vägbanken har reparerats.

Fotgängare dog i bilolycka i Åbo – polisen ber om ögonvittnesskildringar

En personbilsförare körde på en fotgängare på måndagskvällen i stadsdelen Nättinummi i Åbo. Fotgängaren dog på olycksplatsen.

Trafikolyckan inträffade på Auroragatan nära korsningen av Capsiagatan. Enligt polisen hade fotgängaren, en äldre kvinna, stigit av bussen och börjat korsa vägen bakom bussen, när en bil som kom från samma håll körde på henne.

Polisen ber om ögonvittnesskildringar av situationen från de som var närvarande vid olyckstillfället. Information kan skickas via e-post till vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi eller via WhatsApp eller SMS till 050 411 7655.

Ärendet utreds just nu som äventyrande av trafiksäkerheten och vållande till död.

Helsingforsgatans tunnel i Åbo är avstängd för trafik på torsdag

Tunneln på Helsingforsgatan, på sträckan mellan Tavastrampen och Kalevarampen, stängs av för trafik på grund av underhållsarbeten på torsdag.

Vägavsnittet är avstängt för trafik mellan klockan 8.30 och 14.30.

Det finns en omväg på rutten: Tavastrampen- Tavastvägen - Keramikfabriksgatan- Kalevavägen - Kalevarampen. Bilister rekommenderas att använda andra vägar, eftersom omvägssträckan kommer att bli överbelastad. Som alternativ väg kan man till exempel använda väg 110, alltså gamla riksettan.

HS: Regeringens byggprojekt inleds tidigast nästa år

Också om regeringens planerade bygg- och reparationsprojekt påskyndas kommer de i gång tidigast nästa år, säger sannfinländska trafik- och kommunikationsministern Lulu Ranne till Helsingin Sanomat.

Statsminister Petteri Orpo uppgav förra veckan för tidningen Turun Sanomat att regeringen utreder om dess kommande investeringar i infrastruktur kunde genomföras med försnabbad tidtabell, för att underlätta den svåra situationen inom byggbranschen.

Bland annat finns förhoppningar om att slutföra den föregående regeringens vägprojekt så snabbt som möjligt. Dessutom kunde vägarbeten på stambanan inledas inom kort.

Enligt Ranne blir större satsningar, så som det så kallade entimmeståget till Åbo och flygbanan – en ny tågförbindelse till Helsingfors-Vanda flygplats – ändå aktuella först senare.

Gravljus vid en trafikkorsning

15-årig pojke på cykel dog i trafikolycka – också hovrätten friade chauffören

Krocken mellan en ung cyklist och en skåpbil skedde 2017 i en korsning i närheten av Åbo flygfält. Pojken var ishockeyjunior i TPS. Han dog under pågående träningar, då laget hade en cykelträning.

Grävarbeten stänger körfält i Vasa centrum

Den här veckan inleds grävarbeten i korsningen mellan Sandögatan och Skolhusgatan i Vasa. Det här gör att körfält kommer att stängas av.

Arbetet hör ihop med byggandet av cykelbanan på Sandögatan. Staden ber trafikanter att beakta trafikarrangemangen, i synnerhet under arbetstid.

Man kommer också att utföra sprängningsarbeten mellan klockan sju på morgonen och sex på kvällen, vilket orsakar buller.

Polisens emblem på ärmen av en uniform.

15-åring buskörde med en terrängmotorcykel i Lojo – haffades av polisen

Misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Trafikstockning på Ring III efter olycka

Vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen krockade en skåpbil och en lastbil på Ring III i Vanda nära avtaget till Lahtisleden.

Fordonen rev ned trafikmärken och lastbilen körde in i mitträcket. Periodvis har all trafik västerut förbi olycksplatsen stått stilla.

Polis och räddningsverk har sedan olyckan dirigerat trafiken och försökt bärga fordonen.

Vid 13-tiden meddelade polisen i Östra Nyland att en körfil är öppen i vardera riktning, men att man kan tvingas att stänga av trafiken igen.

Polisen efterlyser allmänhetens tips om allvarlig mopedolycka i Salo

Polisen i sydvästra Finland utreder en trafikolycka där en 15-årig mopedist skadades allvarligt på söndagen i Salo.

Olyckan inträffade i Salo centrum i korsningen av Ohikulkutie och Uhrilähteenkatu kring klockan 22.

Enligt polisens uppgifter hade mopedisten kört längs med Ohikulkutie och kolliderat med en bil som körde i den mötande körfilen.

Till följd av kollisionen hamnade mopedföraren under bilen och skadades allvarligt.

Innan olyckan hade mopedföraren kört tillsammans med några andra mopedister, men dessa lämnade olycksplatsen efter olyckan. Polisen har preliminära uppgifter om vilka dessa personer är, men de ombeds att anmäla sig själva till polisen.

I nuläget misstänks mopedföraren åtminstone för äventyrande av trafiksäkerheten.

Ögonvittnen till olyckan ombeds vara i kontakt med polisen.

Polisen intensivövervakar cyklister och elsparkcyklister

Den här veckan övervakar polisen bland annat elsparkcyklister och cyklister extra noga, meddelar polisen i ett pressmeddelande.

Det handlar om hur bra de följer väjningsregler och trafikljus och om de kör på trottoarerna.

Polisen utför också intensivövervakning vid övergångsställen och ingriper vid behov i också i stannande och parkering som försvårar och äventyrar rörligheten för bland annat fotgängare och cyklister.

Enligt Statistikcentralen har tre cyklister, tio fotgängare och åtta motorcyklister omkommit från januari till juni i år.

Lastbil läckte 300 liter olja i Vasa centrum

En parkerad lastbil läckte ungefär 300 liter olja i Vasa centrum under natten till tisdagen. Ännu vid 6-tiden var sex enheter från Österbottens räddningsverk på plats.

Lastbilen stod parkerad på Olympiagatan i Vasa. Oljan läckte ut ända till Citymarket i centrum.

Ett körfält var stängt vid 6-tiden på morgonen, men enligt jourhavande brandmästare borde det inte störa trafiken. Då hette det att det kan ta några timmar att städa upp.

Jourhavande brandmästare Kai Sandelin säger att det inte är fråga om en stor olycka men påpekar att det är en miljöfara varje gång det rör sig om olja.

En passagerare stiger på en buss från Borgå Trafik.

Borgås kollektivtrafik utvidgas med fler turer och en ny linje till hösten

Borgå stad förbättrar den interna kollektivtrafiken.

Färre krockade i fyllan i juli jämfört med i fjol

Under juli skedde betydligt färre krockar som orsakats av rattfylleri, än vid motsvarande tidpunkt förra året.

I juli skedde bara en rattfyllerikrock som ledde till dödsfall, medan det förra året skedde åtta motsvarande krockar. Det visar preliminär information om brottsanmälningarna som lämnats in.

I juli i år skedde 27 krockar som ledde till övriga skador, förra året var antalet sådana krockar 53.

Polisen utförde intensivövervakning av användningen av alkohol och rusmedel i väg- och sjötrafiken under juli.

Polisen alkoholtestade nästan 64 000 förare mellan den 3 och den 30 juli. Sammanlagt 1 600 förare blev fast för rattfylleri i vägtrafiken, varav ungefär hälften åkte fast för alkohol och resten för andra droger.

Fortkörare i Lovisa stoppades med spikmatta

Natten till lördagen (29.7) jagade polisen en fortkörare i Lovisa. Biljakten började vid klockan 3.30 på Mannerheimgatan i centrum. Därifrån gick färden längs Lovisavägen mot Forsby och vidare med Gammelbyvägen mot Isnäs.

Under flykten körde föraren utan körbelysning och ställvis var hastigheten uppe i 180 kilometer i timmen. I kurvorna hamnade föraren upprepade gånger på fel sida av vägen.

Efter att ha kört undan polisen i omkring tjugo minuter stoppades bilen med en spikmatta som polisen lagt ut på Jackarbyvägen.

Föraren hade tre passagerare i bilen. De misstänks inte för några brott.

Föraren, som greps på platsen, misstänks för grov vårdslöshet i trafiken, rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

Bil körde av vägen i Suomusjärvi, började brinna

En personbil med två personer körde på torsdagen av vägen i Suomusjärvi i Salo, nära gränsen till Nyland.

Bilen åkte ner för en brant sluttning och började brinna.

De två personerna i bilen lyckades ta sig ut ur bilen, men fördes till sjukhus för kontroll.

Arpalahdentie var avstängd i mer än tre timmar medan räddningsarbetet pågick.

Fyrhjulingsförare dog i trafikolycka i Letala

En lastbil och en fyrhjuling kolliderade på Pirttikyläntie i Letala kring klockan 13.30 på fredagen.

Fyrhjulingsföraren, en medelålders man, avled på olycksplatsen.

Mannen som körde fyrhjulingen hade av en okänd anledning kört på den motkommande körfilen och krockat med en lastbil.

Polisen utreder olyckan.

Polisen efterlyser tips om trafikolycka i Hallis i Åbo – bilist lämnade olycksplatsen utan att stanna

På tisdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka i korsningen av Koroisbågen och Niuskalagatan i Hallis i Åbo, där en bilist kolliderade med föraren av en skoter.

Skoterföraren skadades och bilisten stannade inte, utan flydde från platsen. Kollisionen inträffade på tisdagseftermiddagen ungefär klockan 15.45.

Enligt polisen körde skotern längs Koroisbågen mot korsningen av Niuskalagatan när en grå, äldre bil som kom från K-market Hallis längs Niuskalagatan körde förbi en stoppskylt utan att stanna. Bilen körde rakt framför skotern på Koroisbågen.

Polisen söker vittnen till olyckan och ber om eventuella observationer av bilen och dess förare.

Information om händelsen kan skickas till polisen via e-post till adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Olycka vid vägarbete på Borgå motorväg – långtradare körde in i personbil

En mindre trafikolycka inträffade på riksväg 7 i Borgå vid halv åttatiden på onsdagskvällen.

En långtradare på väg mot Helsingforshållet körde då in i en personbil bakifrån.

Olyckan skedde på ett motorvägsavsnitt i närheten av Järnböle, där omfattande vägarbeten pågår.

På grund av vägarbetena var hastigheten sänkt och olyckan orsakade varken personskador eller stora skador på fordonen, uppger räddningsverket.

Flygfoto av två rotorblad som transporteras med lastbilar längsmed en landsväg i Karleby.

Tidtabeller och körning nattetid är ingen lösning för specialtransporter, säger NTM-centralen efter olycka i Sundom

Det finns inga enkla lösningar att göra specialtransporter av vindkraftverkskomponenter säkrare. Tidtabeller och transporter nattetid skulle vara utmanande, säger Ari Mäkelä på NTM-centralen.

Man i mörka kläder kör buss längs landsbygdsväg

När inte kunden kan komma till butiken, får butiken komma till kunden

En av landets sista butiksbussar betjänar Maxmoborna

Kertjbron mellan Krim och Ryssland.

Kertjbron är en viktig försörjningsled för Ryssland och har dessutom ett symbolvärde

Putins prestigeprojekt strategiskt och symboliskt viktig.

Stor, vit vindkraftsdel i åkerdike. Lyftkran, ambulans och lastbild syns också på bilden.

Transport med vindkraftsturbin välte i Vasa på fredagskvällen

På söndagsmorgonen är en del av vägen fortfarande stängd.

Byggandet av gång- och cykelbana mellan Höstves och Martois inleds i juli

För att förbättra säkerheten för fotgängare och cyklister på Lillkyrovägen inleds byggandet av en gång- och cykelbana.

Byggplatsen finns längs landsväg 717 i Korsholm och Vasa. Byggarbetet inleds vecka 29.

Planen omfattar i sin helhet ett cirka 7 kilometer långt avsnitt mellan Höstves och Golkas bro. Men med den nu tillgängliga finansieringen byggs först ett cirka 2,5 kilometer långt avsnitt mellan Höstves och Martois.

Projektet finansieras av NTM-centralen, Korsholms kommun och Vasa stad. De totala kostnaderna för bygget uppgår till cirka 0,8 miljoner euro.

Vägarbetet kommer tidvis att orsaka en del störningar i trafiken på landsväg 717.

Arbetet förväntas bli färdigt i slutet av juli 2024.

Ung man dog i trafikolycka i Dragsfjärd

En ung man dog i en trafikolycka på Kimitoön på onsdagseftermiddagen.

Mannen körde med en fyrhjuling på Kyrkobyvägen från Kärra mot Dragsfjärdsvägen. Han hade först kört om en bil på vägen. Efter det körde han om en annan bil på fel sida av trafikdelaren nära korsningen till Spikbackavägen.

Bilen som han körde om svängde ändå samtidigt till vänster i korsningen, och fyrhjulingen krockade med bilen.

Den unga mannen som körde fyrhjulingen dog på olycksplatsen, ingen annan skadades.

Med anledning av olyckan är Dragsfjärds församlingshem öppet i dag, torsdag, klockan 9-22 och präst finns på plats för samtal.

Rävsundsbron

För tunga långtradare kör fortfarande över Rävsundsbron

För tunga långtradare kör dagligen över bron.

Trafiken på Runebergsgatan har stängts av

Helsingforspolisen meddelar på Twitter att trafiken har stängts av på Runebergsgatan mellan Södra järnvägsgatan och Malmbrinken.

Trafiken dirigeras åt båda hållen via Fredriksgatan. Trafiken mot Malmgatan styrs via Södra järnvägsgatan.

Polisen skriver att arrangemangen inte påverkar trafiken just alls samt att de är i kraft till torsdag kväll.

Polisen utreder lastbilsolyckan på Åboleden – flaket var öppet och slog i en trafikportal

En lastbil med släp välte på Åboleden vid Knektbro i Esbo kring kl. 23 på onsdagskvällen.

Själva släpets flak var öppet då lastbilen körde igenom en så kallad trafikportal. Enligt polisen träffade flaket trafikportalen och slungades ner på körfilen, vilket ledde till att lastbilen välte.

Lastbilens chaufför slungades ut ur bilen och skadades allvarligt. Ytterligare körde en motorcyklist in i skrotet som föll på vägen och skadades också allvarligt. Bägge förarna vårdas på sjukhus.

Vägavsnittet var avstängt till cirka klockan sex på torsdagsmorgonen på grund av röjningsarbete. På platsen råder fortfarande nedsatt hastighetsbegränsning. Orsaken är att hydraulolja läckte ut på vägen, och det finns fortfarande olja kvar på vägytan.

Polisen utreder fallet som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt vållande av skada.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida