Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Övervakningskamera i Berlin, Tyskland.

Övervakning i Tyskland: ”Balansgång mellan säkerhet och frihet”

Terrorism har fått Tyskland att skärpa övervakningslagar.

Den tyske underrtättelsechefen Hans-Georg Maassen talar om cybersäkerhet vid en konferens i Potsdam år 2014.

Större befogenheter för Europol

Mer resurser mot terrorism och cyberbrott.

tangentbord,

Svensk polis slog till mot nätpedofiler - över 50 misstänkta

Arbetet med tillslaget började före jul.

Ekenäs nationalpark

Hangö och Raseborg vill ha mera makt om undantagslov

Raseborg ändå orolig för resurserna.

Bostad i bakgrunden, euromynt i förgrunden

Ministerium: Puheloinens hyresbidrag OK

Försvarsministeriet anser att det höga hyresbidraget till Försvarsmaktens kommendör är i sin ordning. Att betala mera än 35 procent i hyresbidrag motiveras med säkerhets- och beredskapsskäl.

En gul stor byggnad på andra sidan ett torg. Det ligger snö på marken. Bilar står parkerade på gatan framför byggnaden.

Försvarsmakten nekar till att ha överskridit sina budgetfullmakter

Försvarsmakten försvarar sin bokföringspraxis och förnekar att man skulle ha överskridit sina befogenheter. Dessutom vill man gå igenom spelreglerna på nytt.

EU till kamp mot bedrägerier

EU-kommissionen föreslår att unionen grundar en egen åklagarmyndighet för att komma åt dem som missbrukar EU-medel. Omkring 500 miljoner euro i EU-medel försvinner årligen till följd av bedrägerier.

Polisens logo

Polisen vill utveckla nätövervakning

Polisen vill ha större befogenheter att övervaka nätet. Polisöverdirektör Mikko Paatero säger till Yle att cybersäkerhet hör till framtidens största utmaningar.

Pirkko Ruohonen-Lerner

Ruohonen-Lerner: Beslut om sekreteraravtalet lagstridigt

Stadsfullmäktigeledamot Pirkko Ruohonen-Lerner, Sannfinländarna, yrkar på rättelse av Borgå stadsstyrelses beslut att inte kräva ersättningar i samband med processen kring det såkallade sekreteraravtalet, skriver Uusimaa.

"Lärare kunde ingripa mer mot störande elever"

Lärarna borde få ingripa då elever beter sig störande. Det tycker åtminstone åttondeklassarna Norah Lång och Sofia Järvinen som går i S:t Olofsskolan i Åbo.

"Lärare får röra elever, men inte knuffa dem"

Många högstadieelever i Borgå anser att en lärare får ta tag i en elev men inte för hårt. Lärarnas befogenheter har diskuterats flitigt efter att Helsingfors avskedade en lärare för att ha tagit till krafttag mot en elev.

Lärarna har svårt att göra sitt jobb

Koncentrationssvårigheter och brist på respekt för vuxna - det är det överlägset vanligaste svaret lärare i Svenskfinland ger om problemen i skolan. Den avskedade läraren i ett Helsingforshögstadium har aktualiserat frågan om lärarnas befogenheter.

Dexima ´har begått databrott

Bedrägeribrotten på nätet ökar

Bedrägeribrott mot informationsnätverk är ett tilltagande hot i Europa, enligt EU:s brottsbekämpande organ Europol. Internationella brottsutredningar kräver numera nästan alltid utredningar via nätet.

Tidningar: Niinistö vill slopa benådningsrätten

President Sauli Niinistö anser att man kunde skära ner på presidentens befogenheter ytterligare genom att ta bort benådningsrätten. Niinistö säger till en intervju för Turun Sanomat, Kaleva och tidningarna i Mellanfinland att rätten att benåda fångar är en kvarleva från gångna tider som inte längre behövs.

Traian Basescu

Rumäniens president avgår

Rumäniens president Traian Băsescu har meddelat att han avgår och lämnat över makten till parlamentets talman Crin Antonescu. Det skedde efter att författningsdomstolen hade godkänt parlamentets beslut om att avstänga Băsescu i en månad.

Ryska Wikipedia stängd i protest mot ny lag.

Ryska Wikipedia nedsläckt i protest mot ny lag

Den ryska versionen av Wikipedia ligger nere i ett dygn. Wikipedia har släckt sajten i protest mot en lagändring, som ger Rysslands regering ökade befogenheter att stoppa information på internet.

Sametingslagen ska göras bättre

Lagen om sametinget ska ses över av en arbetsgrupp som justitieministeriet tillsatt. Lagen som reglerar samernas kulturella självstyre är från 1995. Sedan dess har den ändrats flera gånger, men nu ska en helhetsutvärdering göras.