Senaste artiklar
Produktionen av kött minskar men konsumtionen är som förr
Naturresursinstitutet uppger att produktionen av kött, mjölk och ägg minskade i Finland i fjol. Mest minskade produktionen av griskött (-3 procent), men konsumtionen av gris och fjäderfä bibehölls på samma nivå som 2021.
Den främsta orsaken till produktionsminskningen var de höga bränsle- och foderpriserna. En del av gårdarna tvingades köra ner sin verksamhet på grund av svag lönsamhet.
De ökade konsumentpriserna påverkar särskilt konsumtionen av nötkött; många kunder har börjat köpa billigare köttprodukter i stället.
I fjol producerade de finländska gårdarna cirka 170 kg griskött, 147 kg kött av fjäderfä (huvudsakligen broilrar), 84 miljoner kg nötkött, 2,2 miljarder liter mjölk (2 193 miljoner liter) och 76 miljoner kg ägg.
Källa: STT, Naturresursinstitutet
Finländare äter 147 miljoner kilo broiler varje år – hönsen har på trettio år blivit en finländsk favorit, men nu är pengarna slut
Lönsamhetskrisen drabbar också fjäderfäindustrin.
Brödprodukter med kött dras bort från handeln – kan eventuellt innehålla listeria
Görs som en försiktighetsåtgärd.
Han fördubblar verksamheten på sin kalkonfarm: Jag ser att potentialen för kalkonkött är väldigt stor
Bengts i Närpes har byggt ut sin farm med ny kalkonhall.
Fortsatt tungt för HK Scan
Enheten som byggts upp i Raumo kostat mer än väntat.
Tusentals kalkoner trivs i gammalt växthus i Övermark
Bengts säljer mellan 8000-10 000 kilo kött per år.
Doktorsavhandling: Broilrar har svåra benskador
Fåglarna belastas av att de växer så snabbt.
Antibiotikaresistenta bakterier i inhemsk broiler - liten risk om köttet tillagas rätt
Bakterierna dör om köttet upphettas ordentligt.
Köttproduktionen nådde nytt rekord i Finland
Framför allt produktionen av broilerkött har ökat.
Världsnaturfonden WWF:s köttguide förbryllar köttproducenterna
"Sojans betydelse som foder överdrivs"
Frigående höns "lyckligast" – så här tyder du äggens koder!
Glada höns värper bäst, helt enkelt.
Thailändsk kyckling stoppas också i Finland
Cateringbolaget Sodexo slutar importera antibiotikakyckling.
Stor broilerfabrik till Raumo
Cirka 300 personer får jobb på fabriken.
Varning för estniska kycklingar
Livsmedelssäkerhetsverket Evira varnar för estniska kycklingar som har bjudits ut till privatpersoner på olika håll i Finland via diskussionsgrupper på internet.
388 miljoner kilo kött
- På senare år har jag läst och sett en hel del böcker och dokumentärer om köttproduktion, men de flesta har fokuserat på hur vidrig köttbranschen är i USA. Men få finländare åker till USA efter malet kött, även om den säkert vore billigare där, säger Patrik Skön om sin dokumentär Vem fixar biffen?
Antibiotikaresistenta bakterier hittas i broiler
ESBL-bildande tarmbakterier är motståndskraftiga mot flera typer av antibiotika. Nu har de upptäckts i broilrar. I Finland hittas de i var femte broiler.