Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Produktionen av kött minskar men konsumtionen är som förr

Naturresursinstitutet uppger att produktionen av kött, mjölk och ägg minskade i Finland i fjol. Mest minskade produktionen av griskött (-3 procent), men konsumtionen av gris och fjäderfä bibehölls på samma nivå som 2021.

Den främsta orsaken till produktionsminskningen var de höga bränsle- och foderpriserna. En del av gårdarna tvingades köra ner sin verksamhet på grund av svag lönsamhet.

De ökade konsumentpriserna påverkar särskilt konsumtionen av nötkött; många kunder har börjat köpa billigare köttprodukter i stället.

I fjol producerade de finländska gårdarna cirka 170 kg griskött, 147 kg kött av fjäderfä (huvudsakligen broilrar), 84 miljoner kg nötkött, 2,2 miljarder liter mjölk (2 193 miljoner liter) och 76 miljoner kg ägg.

Källa: STT, Naturresursinstitutet

Eurosedlar i en hög.

Fortsatt tungt för HK Scan

Enheten som byggts upp i Raumo kostat mer än väntat.

Kristian Bengts står mitt bland sina kalkoner inne i ett växthus.

Tusentals kalkoner trivs i gammalt växthus i Övermark

Bengts säljer mellan 8000-10 000 kilo kött per år.

Broiler inom äggproduktionen.

Doktorsavhandling: Broilrar har svåra benskador

Fåglarna belastas av att de växer så snabbt.

Hönor inne i en hönsgård.

Köttproduktionen nådde nytt rekord i Finland

Framför allt produktionen av broilerkött har ökat.

Hönslår på grillen.

Världsnaturfonden WWF:s köttguide förbryllar köttproducenterna

"Sojans betydelse som foder överdrivs"

Höns  i Östensö.

Frigående höns "lyckligast" – så här tyder du äggens koder!

Glada höns värper bäst, helt enkelt.

Thailands största kycklingproducent Charoen Pokphand Foods (CPF) fabrik norr om Bankok.

Thailändsk kyckling stoppas också i Finland

Cateringbolaget Sodexo slutar importera antibiotikakyckling.

12 dagar gamla broilrar

Stor broilerfabrik till Raumo

Cirka 300 personer får jobb på fabriken.

Hönskött.

Varning för estniska kycklingar

Livsmedelssäkerhetsverket Evira varnar för estniska kycklingar som har bjudits ut till privatpersoner på olika håll i Finland via diskussionsgrupper på internet.

388 miljoner kilo kött

- På senare år har jag läst och sett en hel del böcker och dokumentärer om köttproduktion, men de flesta har fokuserat på hur vidrig köttbranschen är i USA. Men få finländare åker till USA efter malet kött, även om den säkert vore billigare där, säger Patrik Skön om sin dokumentär Vem fixar biffen?

12 dagar gamla broilrar

Antibiotikaresistenta bakterier hittas i broiler

ESBL-bildande tarmbakterier är motståndskraftiga mot flera typer av antibiotika. Nu har de upptäckts i broilrar. I Finland hittas de i var femte broiler.