Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Harvey Weinstein på väg tlil en domstol i New York 11 december 2019.

Kvinnor som anklagat Harvey Weinstein får 25 miljoner dollar i uppgörelse

Försäkringsbolag kommer att betala ut pengarna.

Bild på en ordförandeklubba

Medling blir allt vanligare i brottmål

350 medlingsavtal ingicks i Österbotten.

Tre personer (en man och två kvinnor) står och pratar, den mittersta med ansitket mot kamera, de två andra med ryggen till.

Tidigare ledande läkaren i Hangö åtalas för förskingring

Rättegångarna mellan Hangö stad och Outi McDonald började.

Lagböcker och domarklubba.

Därför upprör Mosabackadomen

Okunskap gör att vi dömer strängare än domstolen.

Rättsalen i Västra Nylands tingsrätt.

Lagmannen: Västra Nylands tingsrätt hinner behandla ärenden ganska bra

Västra Nylands tingsrätt håller sig till medeltalet för tingsrätterna i landet då det gäller hur länge det tar att behandla ärendena. Men planerna på nedskärningar är inte bra, eftersom domarens arbete är tankearbete som måste få ta tid, enligt lagmannen. Här får du också läsa om vad västnylänningarna tvistar om i domstol och på vilket sätt de är kriminella.

tingsrätten i östra nyland, rättssalsskylt

"Jag har inte drivit någon knarkkiosk"

På måndag började Östra Nylands tingsrätt i Borgå nysta i en knarkhärva vars tentakler når till både Stockholm och Tallinn. Åtta personer står åtalade. Brottsrubriceringen är grovt narkotikabrott.

Österbottens tingsrätt.

Ovillkorligt för grovt sexuellt utnyttjande

Österbottens tingsrätt dömde på fredagen en 70-årig man för grovt sexuellt utnyttjande av sina barn. Mannen dömdes till 2 år och 4 månader ovillkorligt fängelsestraff. Brotten begicks mellan åren 1999 och 2001, då barnen var i tonåren.

Polisbil.

Misshandeln i Gammelbacka: misstänkta greps igen

Polisen har fått ny information om en grov misshandel i Gammelbacka i Borgå i början av januari i år.

Polisen misstänker inget brott i Nådendal

Polisen lägger ner brottsutredningen i fallet där en 17-årig flicka sägs ha blivit nerslängd i vattnet från bron Ukko-Pekka på Rimitovägen i Nådendal den andra februari.

kidnappningen i borgå jan. 2014

Kidnapparen omhäktad

Den man som kidnappade en ung kvinna i Borgå den 7 januari omhäktades på torsdag i tingsrätten i Östra Nyland.

Polisen i arbete

Kidnappningen var troligen planerad

Mannen som kidnappade en ung kvinna i Borgå i tisdags hävdar att gärningen var ett infall. Polisen tror ändå att dådet var planerat.

ÖT: Domen mot Jussi Siitarinen står fast

Karlebypolitikern Jussi Siitarinen fick inte genom sin överklagan till Vasa hovrätt utan domen mot honom står fast, skriver Österbottens Tidning. I september dömde Österbottens tingsrätt honom för hets mot folkgrupp.

aarnio, chef för narkotikaroteln vid helsingfors polisinrättning, jari, jari aarnio, narkotikarotel, narkotikarotelns chef

Fyra poliser släpptes fria i Aarniofallet

Fyra poliser som lyder under den häktade polischefen Jari Aarnio har släppts fria. Aarnio är chef för narkotikaroteln i Helsingfors.

Behandlingstider i tingsrätterna

Stora skillnader i tingsrätternas behandlingstider

Värst är läget på Åland och i Helsingfors.

Lång behandling i tingsrätterna

Hundratals får vänta flera år på dom

Finns allvarliga flaskhalsar.

Tingsrätten och Polishuset i Ekenäs vid Formansallén.

Medelsnabba processer vid Västra Nylands tingsrätt

Längden för brottmålsprocesser vid Västra Nylands tingsrätt placerar sig på landets medeltal - det vill säga 3,2 månader. Det här visar en jämförelse som Svenska Yle har gjort.

domstol

Aktivare domare skulle ge bättre rättskydd

Brottmålsprocesser i tingsrätten drar ut på tiden. Ett aktivare och effektivare grepp hos tingsdomarna skulle förkorta processerna och förbättra rättskyddet menar forskare.

Auer: Vi levde ett gott familjeliv

Den åtalade i rättegången som gäller mordet i Ulvsby, Anneli Auer förnekar att paret höll på att skiljas, hon säger att de levde ett gott familjeliv. Rättegången fortsatte i Satakunta tingsrätt i onsdags. En stor del av dagen tittade man på viedeoinspelningar av gamla förhör.

Sanudds begravningsplats

Gravstenar fälldes i Sandudd

Under veckoslutet den 15 till den 17 juni har tre gravstenar fällts på Sandudds begravningsplats. Polisen har inga spår efter förövarna. Gravstenarna fanns i närheten av Konstnärskullen.

Statsåklagaren utreder polisens agerande på Banan

Statsåklagaren har börjat utreda polisens agerande under gårdagens skottincident på cykelvägen Banan i Helsingfors centrum. I går på eftermiddagen sköt polisen en beväpnad man i benet. Mannen betedde sig förvirrat och vägrade lämna ifrån sig sina vapen.

Explosion vid Iso Omena

Byggarbetare förstörde närbelägna hus

Explosioner på ett byggarbete i Östra Haxböle i Vanda har förstört flera hus i närheten.

Smygfilmande av flickor i rätten

Åklagaren yrkar på villkorligt straff för den man som smygfilmade duschande barn i samband med en orienteringstävling. Polisen hittade bilder på 28 flickor och kvinnor.

Postutdelare stal paket för 70 000 euro

Polisen utreder en omfattande stöldhärva där en postutdelare ha stulit paket till ett värde av nästan 70 000 euro från postterminalen i Kilo i Esbo.

Många utnyttjar mobilen för lån

Helsingforspolisen utreder bedrägerihärva

Två 20-åriga män har via ett omfattande bedrägeri på nätet kommit över omkring 17 000 euro. Brotten uppges ha skett under hösten i fjol.

Amin Asikainen

Asikainen fortsätter trots brottsmisstankar

Amin Asikainen får fortsätta i kommunfullmäktige i Kyrkslätt trots misstankarna om misshandel. Medling uppges pågå i fallet.

Nu förhörs Japans tidigare kärnsäkerhetsdirektör

Polisen förhört Japans tidigare kärnsäkerhetsdirektör angående kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Indiska poliser följer med läget

Våldtäktsanklagade indier nekar

Tre av de sex män som anklagas för gruppvåldtäkt i Indien nekar till alla anklagelser. Advokaten till gärningsmännen säger att klienterna nekar till att ha deltagit i dåden.

Polisen är haschliga på spåren

Centralkriminalpolisen i Helsingfors har undersökt klart en omfattande smugglingshärva. Ligan i fråga misstänks ha importerat hasch från Holland till Finland. Haschet transporterades i tunnor som sades innehålla impregneringsmedel.

En man i handfängsel med en polis

Sänkt straff för den som erkänner sitt brott

Straffen kunde sänkas med upp till en fjärdedel för den som erkänner sitt brott och aktivt bidrar till att brottet kan utredas. Det föreslår en arbetsgrupp vid justitieministeriet. Kriminalkommissarie Ove Storvall vid polisen i Jakobstad säger att den här möjligheten redan finns i strafflagen, men den kanske inte används så flitigt.