Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Nokia stämmer Amazon och HP för patentintrång

Det finländska telekommunikationsbolaget Nokia stämmer de amerikanska bolagen Amazon och HP för patentintrång. Målet förs vid en amerikansk domstol.

Enligt Nokia bryter de av Amazon levererade tjänsterna Prime Video och Twitch mot Nokias patent. Det samma gäller teknik som HP har använt i sina datorer.

Enligt stämningsansökan har de två bolagen vägrat att betala för rättigheterna till teknik som Nokia har patent på, trots de använt sig av den i sina produkter.

Nokia meddelar om målet i ett pressmeddelande.

PRS: Antalet patentansökningar minskade andra året i rad

Enligt Patent- och registerstyrelsen lämnade finländare för andra året i rad in färre patentansökningar än under det föregående året.

2022 kom det in 1 361 nya ansökningar gjorda av personer bosatta i Finland, ännu 2020 var motsvarande siffra 1 588.

Ansökningarna bokförs enligt var den sökande som nämns först i ansökan är bosatt. När ansökningar gjorda av personer bosatta någon annanstans räknas med var antalet ansökningar i fjol 1 447.

Störst var minskningen i Nyland, 895 ansökningar i fjol jämfört med 1 014 ansökningar året innan. I Österbotten och Södra Österbotten var antalet oförändrat, sammanlagt 40 ansökningar båda åren.

STT, PRS

Nokia

Nokia vann patenttvist och får klirr i kassan

Samsung tvingas betala paptentavgifter

Pasi Pennanen demonstrerar Toroidion.

Toroidion kan serieproduceras i Raseborg

De första kunderna har beställt superelbilen från Pojo.

Kan medicinerna bli för billiga?

Läkemedelskostnaderna i Finland har sjunkit stadigt under senare år. För samhället är det positivt, men för läkemedelsbranschen undergräver utvecklingen för forskningen. Men det finns bolag som vågar och lyckas.

Petri Peltonen,

Brevväxling är uppfinnarens vardag

Det kan krävas upp till två år av korrespondens mellan uppfinnare och Patent- och registerstyrelsen innan en patentansökning kan godkännas. Trots det är uppfinnaren Petri Peltonen nöjd – det var betydligt krångligare förr.

Samsung måste ersätta Apple

Mobiltillverkaren Samsung har dömts att betala konkurrenten Apple 120 miljoner dollar i ersättning för att ha gjort intrång på Apples patent.

Nokia och HTC gräver ner stridsyxan

Nokia och den taiwanesiska mobiltillverkaren HTC har nått en lösning i en patenttvist. Företagen har slutit ett avtal som innebär både tekniskt samarbete och samverkan inom patentområdet.

Cannabisföreningen får registrera sig

Cannabisföreningen - kannabisyhdistys - har rätt att ansöka om registrering av föreningen. Det slår Högsta Förvaltningsdomstolen fast, som ett svar på Patent- och registerstyrelsens tidigare negativa beslut i frågan. Ska en förening få driva cannabisfrågan?

Spotlight: Cannabis som botar?

Botar cannabis cancer?

Läkemedelsindustrin har fått upp ögonen för att cannabis kan motverka cancer. Ett forskarteam ligger i startgroparna för den första kliniska undersökningen av cannabis i cancervård, och två medicinjättar har ansökt om patent för metoden i USA.

Samsung bötar hundratals miljoner till Apple

En amerikansk domstol har dömt det sydkoreanska bolaget Samsung att betala jätteböter till sin amerikanska konkurrent Apple för patentbrott. Det handlar bland annat om sättet att knipa ihop fingrarna för att zooma på telefonens pekskärm, och detaljer i elektronikens design.

Hbl: Bensows planer får grönt ljus

Stiftelsen Bensow får grönt ljus för sin nya verksamhetsplan av Patent- och registerstyrelsen, skriver Hufvudstadsbladet. Stiftelsen har fått kritik för att den har lagt ner det barnhem som den enligt stadgarna ska driva.

Bensow vill samarbeta om barnhem

Bensows barnhem kan inte fortsätta i egen regi men nog gärna samarbeta med andra aktörer som bedriver barnhemsverksamhet, säger stiftelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman.

Sedlar och mynt i en hög.

Åbostiftelse under lupp

Verksamheten i Matti Koivurinta-stiftelsen utreds. Patent- och registerstyrelsen har under sommaren utrett oklarheter gällande i stiftelsens finanser. Det är stiftelsens nuvarande styrelse som har bett om utredningen.

HS: Neste försöker stoppa UPM:s biodieselfabrik

Oljebolaget Neste Oil försöker stoppa skogsbolaget UPM:s biobränsleprojekt, skriver Helsingin Sanomat. Enligt oljebolaget har UPM brutit mot två Neste-ägda patent och kräver att flera centrala delar av UPM:s nya biodieselfabrik i Villmanstrand beslagtas.

Populärt att grunda bolag på nätet

Över en fjärdedel av alla nygrundade aktiebolag har grundats på nätet i år. Sedan slutet av förra året kan man grunda aktiebolag på elektronisk väg via patent- och registerstyrelsens hemsida.

Stiftelse

Stiftelser i Åbo prickas av myndigheterna

Två stiftelser i Åbo prickas av myndigheterna för ekonomiska oegentligheter. Stiftelserna det gäller är Aino-Maria Rannan säätiö och Ida ja Lauri Reinikaisen säätiö.

Uppgifterna är de nyaste från Patent- och registerstyrelsen och beskriver situationen år 2011. För Stiftelsen Bensows Barnhem Granhyddan del är uppgifterna är från 2012. Ralf Blomqvist var ordförande i stiftelsen Bensows barnhem 2011.

Styrelsemedlem: Bensows har lämnat in svar

Bensows barnhemsstiftelse har lämnat in svaren till Patent- och registerstyrelsen inom utsatt tid, trots uppgifter i medier om att så inte är fallet. - Att sådana här uppgifter sprids i medierna skadar vårt rykte ytterligare, säger styrelsemedlemmen Iselin Krogerus-Therman.

Uppgifterna är de nyaste från Patent- och registerstyrelsen och beskriver situationen år 2011. För Stiftelsen Bensows Barnhem Granhyddan del är uppgifterna är från 2012. Ralf Blomqvist var ordförande i stiftelsen Bensows barnhem 2011.

Hbl: Bensowstiftelsen har inte lämnat in redogörelse

Styrelsen för Stiftelsen Bensows barnhem har inte lämnat in den begärda redogörelsen till Patent- och registerstyrelsen, uppger Hufvudstadsbladet.

Bakslag för Apple i patenttvist

I USA har IT-jätten Apple lidit ett nederlag i företagets utdragna tvist med den sydkoreanska konkurrenten Samsung. En federal domare förkastade Apples krav på att åtta av Samsungs smarttelefoner skulle beläggas med försäljningsförbud i USA.

Ericsson

Ericsson drar Samsung inför rätta

Ericsson drar Samsung inför rätta i USA på grund av en patenttvist. Enligt det svenska bolaget har Samsung vägrat förnya ett avtal om patent som bland annat gäller trådlösa nätverk.

Samsung tog delseger i patentkriget med Apple

Patentbråken mellan Samsung och Apple fortsätter. Nu har Samsung vunnit ytterligare en delseger, den här gången i Storbritannien. Domstolen ansåg att Samsungs produkter inte var lika "coola" som Apples.

Apple förlorade en till patenttvist mot Samsung

En domstol i USA har hävt försäljningsförbudet för en av Samsungs smarttelefoner. Samsung Galaxy Nexus var försatt i försäljningsförbud på grund av en patenttvist med Apple.

Säljförbud på Samsung-surfplatta hävs

En amerikansk domstol har hävt ett försäljningsförbud mot Samsungs surfplatta Galaxy Tab 10.1. Samsung dömdes i augusti till skadestånd för att ha brutit mot Apples patent, men surfplattan bryter inte mot patenten.

Apples patentkrav förkastades i Japan

Domsluten i teknologijättarna Apples och Samsungs globala patenttvist duggar tätt. Senast vann Apple stort i USA, nu blev det för andra gången oavgjort eller seger för Samsung i Asien.

Nokia drar nytta av Samsung-dom

Mobiltillverkaren Nokias börskurs steg kraftigt efter att Samsung i fredags förlorade en patenttvist mot Apple. Samtidigt har Apple Inc meddelat att bolaget söker tillstånd för ett tillfälligt förbud mot försäljning av åtta Samsung-mobilmodeller i USA.

Apple vann patenttvist i USA

Patenttvisten mellan teknikjättarna Apple och Samsung har avgjorts i USA. Samsung dömdes att betala över en miljard dollar i ersättningar till Apple. Enligt domstolen har det sydkoreanska bolaget Samsung brutit mot Apples patent i samband med utvecklingen av smarttelefoner och läsplattor.

Texten Nokia tejpad i ett skyltfönster

Nokia stämmer konkurrenter

Mobiltelefontillverkaren Nokia drar tre av sina konkurrenter inför rätta i amerikanska och tyska domstolar. Enligt Nokia har de tre elektroniktillverkarna brutit mot sammanlagt 45 Nokia-patent.