Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Ravintola Boon Namin ruoka-annoksia  taustalla valokuvaaja Viola Virtamo

Flera restauranger i Västnyland prickas för brister

Sydspetsens miljöhälsonämnd har delat ut tvångsåtgärder till tre olika näringsidkare inom restaurangbranschen i Västnyland på grund av allvarliga brister.

Det är bland annat frågan om brister i kontroll när det gäller personalens hygienpass och hälsointyg.

Den här formen av egenkontroll är en förutsättning för restaurangverksamhet.

Bristerna handlar också om hur livsmedel förvaras och hanteras i restaurangen.

I ett fall handlar tvångsåtgärden om att näringsidkarens lokaler saknar avlopp vilket bland annat innebär att personalen inte kan tvätta händerna ordentligt.

Tvångsåtgärderna som Sydspetsens miljöhälsa nu utfärdat innebär att näringsidkarna måste åtgärda restaurangernas brister.

Sydspetsens miljöhälsa är en kommunal myndighet som ansvarar för bland annat livsmedelstillsyn i Ingå, Raseborg och Hangö.

En tom tallrik med matrester och bestick

Salmonella bekräftat i Karleby – smittan spårad till frysvara

30 personer insjuknade efter restaurangbesök.

 Köksmästaren Felly Chung ansvarar för samtliga fem restauranger på hotellet som han arbetar för. Nu tillredde han för första gången finska rätter.

Pålitligt, rent och exotiskt - finländsk mat lockar kräsna läckergommar i Hong Kong

Kinesiska matskandaler fördel för finländsk matexport.

Attendos Servicehus Lähde i Hangö

Slut på kallrörning av mat vid Källans vårdhem i Hangö

Också ventilationen ska åtgärdas.

I många länder är kranvattnet minst lika gott som det buteljerade. BIld: YLE/Comstock

Vattenflaskan – en bakteriegömma

Diskar du din träningsflaska? Inte? Akta dig för bakterier!

Grillkorv.

Litet utekök i Ingå fixar äntligen problemen

Det tog fem år att uppfylla kraven i livsmedelslagen.

Borgå torg

Fem fakta om reko-ringarna

Maten kan vara både billigare och dyrare i reko-ringar.

Beställda rekoprodukter delas ut på utdelningsdagen.

På eget ansvar inom reko-ringarna

Rekoförsäljningen ökar, men har ingen livsmedelsgranskning.

Beställda rekoprodukter delas ut på utdelningsdagen.

Varför klarar sig Reko-ringar utan livsmedelskontroll?

En tipsare oroar sig om livsmedelshygienen.

Grillkorv.

Utekök i Ingå hotas av tvångsåtgärder

Prickat café i Hangö har däremot skärpt sig.

Kebabpizzeria prickad för bristande hygien i Åbo

Staden har flera gånger bett restaurangen ätgärda bristerna.

Livsmedelsgranskningen i Åbo haltar

Flera objekt har inte granskats på flera år.

Grön smoothie

Tiotals misstänks ha drabbats av salmonella i huvudstadsregionen

Ett tiotal har insjuknat och över 40 har haft diarrésymptom.

Hanna Räisänen på Fiskars torg.

Rinnande vatten och toalett krävs för torgförsäljare

Stora krav för att få sälja livsmedel på Fiskars torg.

Nötkött i butiksdisk

40 år gammalt kött var på väg till de kinesiska matborden

Kinesiska myndigheter har beslagtagit över 100 000 ton kött.

Caféet Serendipity i Karis får inte längre steka biffar på det här sättet.

Serendipity har inte fått köttfärsförbud

Städskrubben på cafét i Karis har däremot kritiserats.

Oiva-gubbarna säger för lite

De glada och sura gubbarna har dykt upp här och var i matbutiker och restauranger. Gubbarna visar hur väl företaget gjort ifrån sig i den senaste livsmedelsinspektionen. Men symbolerna visar inte vilka fel och brister gömmer sig bakom dem, tycker många.

Krögare: Oiva vilseleder konsumenterna

Eviras nya tillsynssatsning Oiva kritiseras av krögare. Problemet är att slutvitsordet ges utgående från det sämsta vitsordet och inte utgående från ett medeltal.

Tirmobaren i Borgå

Oiva höjer standarden på livsmedelsföretag

Livsmedelstillsynens nya satsning Oivahymy har efter en litet trevande start kommit bra igång i Östnyland. Företagare tror att systemet höjer standarden på livsmedelsföretag.

Konsumenten får större insyn i den finska livsmedelshygienen

Livsmedelshygien är något som berör oss alla. Med Eviras Oivaprojekt får livsmedelstillsynen en helt ny genomskinlighet.

Oiva skrämmer inte kunderna

Kunder och köpmän verkar ta resultaten i Oiva-systemet med ro. Det visar åtminstone ett besök vid Hereks köttbod i Borgå.

Nyhetsuppläsare talar om galna kosjukan

Finlands första fall av galna ko-sjukan

Första fallet av galna kosjukan i Finland