Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Tsutomu Tazaki har specialiserat sig på vardagsmat.

Tsutomu från Tokyo blev Tsutte i Lovisa

Yuki och Tsutte driver en charmig restaurang i Lovisa.

President Tsai Ing-wen vill bilda en kommission som granskar förtrycket av ursprungsfolken på Taiwan

Taiwan ber ursprungsbefolkningen om ursäkt

President Tsai Ing-wen lovar bilda "sanningskommission."

eu, europa, flaggor, medlemmar

Vilket är framtidens viktigaste språk?

Skoltyska och -franska har fått ge vika för större språk.

En delfin hoppar upp mellan vågorna

Delfinjakt väcker avsky

Fiskare i Japan har slaktat 30 delfiner under torsdagen, rapportera nyhetsbyrån AFP. Delfinjakten har fördömts på många håll men fiskarna försvarar jakten med att det är fråga om en tradition och deras levebröd.

Kina upprättar luftförsvarszon, Japan protesterar

Kina har upprättat en luftförsvarszon i östkinesiska havet som innefattar en omtvistad ögrupp. Kina gör anspråk på ögruppen som Japan kontrollerar. Och Japan protesterar skarpt mot zonen.

Manöver ökar spänningen i Östasien

Genom att inleda en stor manöver på Stilla havet har Japan i dag än en gång upprört Kina. I ett tal på en örlogsbas konstaterade Japans premiärminister Shinzo Abe att japanerna lever i en allt farligare del av världen.

Supercellmiljonär: Helsingfors kan bli nya Silicon Valley

Merparten av det framgångsrika spelbolaget Supercell från Helsingfors säljs till Japan. Köpesumman är hela 1,1 miljarder euro. Bolagets grundare Ilkka Paananen vill satsa pengar från affären i nya inhemska tillväxtbolag.

fukushima

"Fukushimaläckan ingen risk för invånarna"

Det japanska kärnkraftsbolaget Tepco meddelar att cirka 300 ton högradioaktivt vatten troligen har läckt ut från en spilltank vid kärnkraftverket Fukushima. Experter i Finland säger ändå att läckan inte är en risk för miljön eller för invånarna i närheten.

Sabina Wärn i Tokyo.

Drömmen om Japan gick i uppfyllelse

För 17-åriga Sabina Wärn från Esse gick en dröm i uppfyllelse i sommar. Hon fick tillbringa en del av sommarlovet i Japan. Ett land hon har drömt om att besöka i flera år.

Janne Hyöty

Vasakillen som gör listettor i Japan

Som yngre drömde Janne Hyöty om att bli en rockstjärna men idag trivs han med att vara gitarrist, låtskrivare och producent.I Eurovisionssammanhang har han synts till sedan 2004, och för japanska pojkband skriver han hit efter hit.

Yamaguchi-gumi medlemmar bugar då en ledare lämnar högkvarteret i Kobe i oktober 2005

Japanska gangstrar fick egen tidning

Den största organiserade brottsliga gruppen i Japan, Yamaguchi-gumi har gett ut en tidning för sina medlemmar. I materialet ingår bland annat satirisk haiku och personporträtt på legendariska gangsterledare.

Suddig bild av bilratt.

Risk för lös ratt på 800 000 Nissan-bilar

Japans näststörsta biltillverkare Nissan Motors återkallar över 800 000 bilar runt om i världen. Den bult som håller fast ratten kan vara lös.

Jordskalv söder om Tokyo

Japan har igen skakats av ett jordskalv ungefär 180 kilometer söder om Tokyo. Den här gången nådde skalvet en magnitud på 6,2 men inga stora skador uppstod.

Bilar av japanska tillverkare återkallas

Över tre miljoner japanska bilar återkallas eftersom man har upptäckt problem i deras krockkuddar. Det handlar om bilar av märkena Toyota, Nissan, Mazda och Honda.

Kärnkraftverket i Fukushima.

Strömavbrott vid kärnkraftverket Fukushima

Ett strömavbrott vid det olycksdrabbade japanska kärnkraftverket Fukushima har lett till brist på kylvatten för bassängerna för använda bränslestavar. Strömavbrottet började för snart ett dygn sedan.

Janne Hyöty

Janne Hyöty skapar listettor för japanerna

I en nedlagd sockerfabrik i Vasa skapas musik för stora världen. Janne Hyötö har komponerat fem listettor för den japanska marknaden här under det senaste året.

Toyota världsetta på bilar

Japanska Toyota är igen världens största biltillverkare. Toyota sålde 9,7 miljoner bilar under fjolåret vilket var litet mera än man på förhand hade uppskattat. Toyota har nu gått om amerikanska General Motors, som sålde 9,3 miljoner bilar.

Satellitbild av gasanläggningen Amenas

Hundratals människor befriade vid In Amenas

Resultat av den algeriska regeringens militäroperation.

Gisslans öde i Algeriet oklart

30 personer i gisslan.

Ann Slangar.

Målmedvetet arbete bakom musikframgångar i Japan

Det finns många Österbottniska låtskrivare vars musik säljer bra i Japan. Ann Slangar från musikförlaget Sugar House har omkring tio Österbottniska låtskrivare i sitt förlag och hon säger att det ligger ett målmedvetet arbete bakom framgångarna.

Japan: Abe återkommer som premiärminister

Parlamentets underhus i Japan har som väntat utsett liberaldemokraten Shinzo Abe till ny premiärminister. Liberaldemokraterna vann klart över det regerande Demokratiska partiet för drygt en vecka sedan och återkommer till makten efter en paus på tre år.

Mangatecknaren Keiji Nakazawa död

En av Japans mest berömda mangatecknare, Keiji Nakazawa, har avlidit. Nakazawa dog den 19 december i lungcancer på ett sjukhus i Hiroshima i en ålder av 73 år.

22 år av muminmuggar

Illustratören Tove Slotte presenterar sina kärl med muminmotiv i en utställning på Lojo huvudbibliotek.

Sju saknas efter tunnelras i Japan

Delar av en vägtunnel har kollapsat väster om Tokyo i Japan. Enligt den japanska polisen har flera människor omkommit. Ungefär 25 bilar hamnade i kläm och minst ett fordon fattade eld.

Japan: Allt fler pensionärer begår brott

Japanska pensionärer begår över sex gånger flera brott än för 20 år sedan. Eller åtminstone har antalet pensionärer som blir fast för brott sexfaldigats, uppger det japanska Utrikesministeriet.

Japans premiärminister upplöste parlamentet

Japans premiärminister Yoshihiko Noda har upplöst parlamentets underhus. Beslutet kommer efter landets största oppositionsparti Liberaldemokraterna har gått med på att stöda flera lagreformer som det styrande demokratiska partiet vill genomföra.

bilfabrik.

Toyota återkallar miljontals bilar

Den japanska biltillverkaren Toyota har meddelat att de ska återkalla och reparera fel på nästan 2,8 miljoner bilar. Bilarna har problem med vattenpumpen och styrmekanismen. Över 19 000 bilar återkallas i Finland.

Måltid i körsbärsblom

Japans ekonomi krympte

Det går sämre för den japanska ekonomin. Japans ekonomi krympte med 0,9 procent under perioden juli-september.

Keishu Tanaka

Japansk minister avgår efter maffiakopplingar

Japans nye justitieminister Keishu Tanaka tvingas avgå på grund av kopplingar till den japanska maffian, uppger japanska medier. Tanaka tillträdde för bara 18 dagar sedan.

Minst 15 döda i japanska översvämningar

50 000 personer har evakuerats i sydvästra Japan undan ett kraftigt regnväder som har dragit in över ön Kyushu. Minst 15 personer har mist livet i ovädret och 11 personer saknas fortfarande.

Den halvfärdiga japanska trädgården i Borgå 12.6.2012

Den japanska trädgården i Borgå börjar ta form

Trots förseningar i tidtabellen håller den japanska trädgården på att ta form. Parken som ligger bredvid biblioteket i Borgå kommer att få en hel del ovanliga växter.

En delfin hoppar upp mellan vågorna

Tala med delfiner?

Delfiner är intelligenta och kommunicerar på ett avancerat sätt. Ändå kan vi inte förstå vad de säger. Men det kan det bli ändring på!

tove jansson på klovharun, 1991

Tove Jansson och de japanska muminanimationerna

Vad tycker Tove om de japanska mumintrollen?