Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kommendörsbyte vid Nylands brigad 31.12.2012

Många sjuka vid Nylands brigad

På måndagen besökte 160 brigadens hälsostation.

många länder har godkänt eutanasi

Eutanasi väcker stora känslor

En eventuell eutanasilag i Finland väcker starka känslor.

Alisa, Aleksej och Katja

Frivilligorganisationer lockar allt fler ryssar

I Ryssland trakasseras frivilligorganisationer allt oftare av myndigheterna. Samtidigt engagerar sig allt fler ryssar i den sociala sektorn. I Ryssland är till exempel en människovänlig äldreomsorg ingen prioritet för myndigheterna. I stället rycker frivilliga ut.

Klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.

Sjukvårdschef: Oroa dig inte för ebola

Nyheterna om ebola duggar tätt. Men vi behöver inte vara oroliga för att sjukdomen ska sprida sig i Finland. Det säger klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.

En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor.

Hög sjukfrånvaro överskrider budget i Vasa

1,8 miljoner euro. Så mycket överskrider social- och hälsovården i Vasa årets budget. Hög sjukfrånvaro är en av orsakerna.

ebolamsittad

Ebolaepidemin utom kontroll

Ebolasituationen i Västafrika har under de senaste veckorna förvärrats i snabb takt och världshälsoorganisationen WHO varnar för epidemin som skördat drygt tusen liv sedan utbrottet i februari. Sierra Leone är ett av de hårdast drabbade länderna, och i behov av all hjälp de kan få. Bland annat utrustning för att skydda sjukhuspersonalen.

Svininfluensafallen ökar i landskapet

Svininfluensafallen ökar i landskapet. Enligt färska siffror från sjukvårdsdistriktet har 54 personer insjuknat i svininfluensa den senaste tiden.

Peter Båsk och Lars Sjöberg

Alla borde ha en egen eldstad

Dagens energikrav på hus går inte i hop med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Det konstaterar konsthistoriker Lars Sjöberg från Sverige. Han föreläser på måndagen i ett seminarium om energi och gamla hus på Stundars som bland annat Peter Båsk är med och ordnar.

Terhohemmet

Anslagen till Terhohemmet minskar

Helsingfors anslag till Terhohemmet minskar. Det här väcker stora protester och över 1 200 personer har på bara några dagar skrivit under en adress mot nedskärningen.

Åbo stadsvapen på en flagga.

Åbo kritisk till statsandelsreformen

Åbo stad kräver förändringar i den planerade statsandelsreformen. Enligt reformförslaget, som presenterades i slutet av förra året, skulle Åbo gå miste om dryga 30 miljoner euro.

Sjukhuspersonal får åka till hälsocentralen om de blir sjuka

Personalen på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är missnöjda med arbetshälsovården, och undrar varför de skickas till en hälsocentral för akuta sjukdomar som kunde skötas på närmare håll

En gran som ligger på marken. Grenarna är brutna. Grön natur i bakgrunden.

Motorsågen ljuder i Helsingfors centrum

Sjuka träd ska fällas på olika håll i stadskärnan. Motorsågen kommer att ljuda bland annat vid Esplanaden, i Brunnsparken och runt Tölöviken.

”Man kan dö av ensamhet”

Inga Finne tog hand om sin man som led av Alzheimers i ungefär tio år. Det här är vad beslutsfattarna hoppas att allt fler ska göra. Inga är inte övertygad att det här är lösningen.

En sjukskötare klipper en tub.

Röstade för dödshjälp till barn

Överhuset i Belgiens parlament röstade på torsdagen för en lag som tillåter dödshjälp för svårt sjuka barn. Förslaget har väckt stor debatt i landet.

Ridskola hoppas på nystart

Axxell Brusaby hoppas fortfarande på att någon annan ska ta över ridstallet Pegasus i Kimito. I Axxells regi kommer ridskolan inte att fortsätta efter årsskiftet men någon annan får gärna hyra in sig.

Cancersjukt ban ligger i patientsäng på sjukhus och använder bärbar dator.

Solidariteten avgörande för den som blir svårt sjuk

Varje år insjuknar 30.000 finländare i cancer och vården är dyr. Än så länge får alla den vård de behöver oberoende av vad det kostar, men också det här har börjat ifrågasättas.

Ulla-Maj Salin

"Glöm inte bort individen"

Det kan vara en tung börda att ta hand om sina föräldrar. Speciellt när de blir gamla och sjuka. Det finns anhöriga som föredrar att ta hand om vården själva, medan andra efterlyser en mera skräddarsydd hemvård som passar individens behov. Oftast är det döttrarna som drar det tyngsta lasset.

En läderbörs med olika eurosedlar.

Vasaborna är nöjda över bonusbortfall

Det är bra att personalen på Vasa stad inte får några bonusar nästa år. Nya vägar, refuger och parker i alla ära. Men Vasa stad borde prioritera bättre. Det tycker Vasaborna.

Man som snyter sig.

Vi går snoriga på jobb

Finländarna går på jobb fast de är sjuka. Inom vissa yrkesgrupper blir man hemma endast i undantagsfall. I synnerhet läkare och företagare har hög arbetsmoral. Den sjuka vill inte lämna sina arbetskamrater i sticket. Då är man hellre förkyld på jobbet.

Jourhavande läkare: "Man är nog väldigt långsam"

Enligt en amerikansk forskning ligger en läkares IQ efter ett jourpass på 24-31 timmar på omkring 70 vilket motsvarar en lindrig utvecklingsstörning. Resultaten överraskar inte anestesiläkaren Edward Munsterhjelm. Unga medicinstuderande låter sig ändå inte avskräckas.

" Vi var en bunt hysteriska kärringar"

I Vasa fick man upp ögonen för fuktproblemen i byggnader på allvar 1990-talet. Då var bland annat Vasa stadsbibliotek drabbat av fukt och mögelproblem. Lilian Hydén jobbade som avdelningschef på biblioteket på 90-talet och hon minns hur svårt det var att få beslutsfattarna att reagera på de problem man hade.

Räsänen önskar lag om alternativ vård

Enligt inrikesminister Päivi Räsänen (KD) kunde Finland ta modell av Sverige där det är förbjudet att vårda sjukdomar hos barn eller allvarligt sjuka genom alternativa metoder som grundar sig på tro.

På sjukhusets önskelista: en egen knarkhund

Sjukhuset i Gamla Vasa, som inhyser rättspsykiatriska patienter från hela Finland, för en ständig kamp mot knarksmugglingen. En egen knarkhund vore ett effektivthjälpmedel för att stävja droganvändningen.

Man som ligger på gräset med en hatt över ansiktet.

Sjuk på semestern - karensdagarna slopas

Den som blir sjuk under sin semester ska kunna bli sjukledig redan från första dagen av insjuknandet. Då flyttas semestern framåt. Förslaget är uppe i andra behandling i riksdagen.

vård, livslågan

Livslågan - ny förening för bättre vård

Livslågan är en nystartad förening som vill ha bättre vård. De efterlyser en dialog mellan patienter, sjukvårdspersonal och sjukhusledning. Anne Manner och Peter Knuts är några av krafterna bakom föreningen.

Fem veckors väntan för en läkartid i Nickby

Läkarbrist och många förkylda patienter ökar trycket på hälsostationen i Nickby i Sibbo.

Mikael Alaviitala

Mikael Alaviitala Korsholms nya utvecklingsdirektör

Alaviitala ser den ekonomiska situationen i Korsholm och resten av samhället som den största utmaningen i det nya jobbet.

Julblommor kan vara farliga för djur

Ställ julblommorna på ett ställe där husdjuren inte kommer åt att nafsa på dem. De flesta julblommor är giftiga och gör djuren sjuka om de äter av växterna.

Tiia Simonens barn Sara och Nikolas undervisas hemma

De blev sjuka av att gå i skolan

Flera föräldrar till barn i Merituulen koulu i Ingå är oroade över inomhusluften i skolan. I eftermiddags ordnade föräldrar en lyktmarsch från skolan till Ingå kommungård.

Bild: Yle/Arja Lento

Ingen telefonanmälan till hvc-kö i Lojo

Staden tackar nej till ett invånarförslag om att sjuka barns föräldrar skulle kunna ringa till jouren, höra sig för om kösituationen och samtidigt anmäla sig. Men det här är inte möjligt eftersom jourpatienterna inte sköts i den ordning de kommer in utan på basen av vårdbehovet.

Varannan finländare skulle jobba på karensdagar

Om en karensdag införs vid sjukfrånvaro skulle nästan varannan finländare gå sjuk till arbetet, visar en enkät som TNS Gallup gjort för fackcentralen FFC. Samlingspartiet föreslog nyligen att anställda inte skulle få lön för den första frånvarodagen.

Handfängsel i Guantanamo bay

Psykiskt sjuka i Ghana behandlas omänskligt

Tusentals psykiskt sjuka i Ghana utsätts för allvarliga övergrepp vid sjukhus och böneläger. Ibland kedjas de fast och tvingas svälta för att renas från demoner. Det uppger den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Rättspsykiater Stephan Salenius

Spotlight: Sjuk, förvirrad och beväpnad

Vapen hos psykiskt sjuka människor

Ekåsen, 1968

Mentalpatient för livet?

På Ekåsens sinnesjukhus

En kvinna på mammografi

Bröstcancer

Var tionde kvinna insjuknar i bröstcancer