Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Folksamling vid Mikaelskyrkan vid djurens julfred

Djurens julfred utlystes i Åbo

I över tio år har djurens julfred utlysts i Åbo.

Tre olika generationer

Din årskull - hur har det gått för er?

Gå in och kolla statistiken för ditt födelseår.

Federica Mogherini och Kosovos premiärminister Isa Mustafa skakar hand i Bryssel

Kaotiskt Kosovo slöt avtal som för närmare EU

Avtalet väntas stabilisera ekonomin i Europas nyaste land.

Soldater vandrar genom dimman i den estniska krigsfilmen "1944".

Estnisk film söker sin identitet

Detta är året då två estniska historier kan få en Oscar.

Seppo Kanerva

Kanerva: Sademies är lite rasist

Partiet kan inget göra åt tokiga åsikter.

Det var fullt med folk i Terazzo hörnet klockan 20 onsdag kväll

Folkfest i Jakobstad mitt i vintern

Alla var glada, alla var positiva. Onsdag kväll i Jakobstad, hundratals människor hade samlats för att minnas sina stunder i Terazzohörnet. Ett hörn som skattar åt förgängelsen nästa vecka och ett gaturally som dött för länge sedan.

Rekordstor folkökning i Sverige - männen snart fler

Sveriges befolkning ökar snabbare än någonsin, framför allt på grund av invandringen. I år ändras för första gången balansen mellan könen.

En Trabant från DDR-tiden med beteckningen L för Leipzig på registerplåten.

Demonstrationen som sänkte DDR

Det har i år gått 25 år sedan Berlinmurens fall. I Tyskland uppmärksammas jubileet stort under de kommande veckorna. I staden Leipzig minns man under torsdagen de händelser, som skulle bli början på slutet för den tyska demokratiska republiken DDR.

Lokalderby: Ekenäs IF mot BK-46

Pålkkasviin försvarar bengaliska eldar

Efter en orolig inledning på fotbollsallsvenskan i Sverige och en nära-ögat-situation då en pojke träffades av en bengalisk eld fördömer många fotbollsvåldet. Fotbollssupportern Patrik "Patte" Lindholm vill att bengaliska eldar tillåts inom vissa zoner på läktarna i Finland.

Tidskriften Coastline

Syd saknas i Coastline

Sydösterbotten saknas nästan helt i tidningen Coastline. Coastline ges ut av Österbottens Handelskammare och distribueras bland annat till ministerier, ambassader, högskolor och platser där folk rör sig och finns också på webben.

Nina Ingves

Företagsrådgivare turnerar i Kristinestad

Den här veckan drar näringslivscentralen i Kristinestad ut på turné i kommunen med infokvällar för företagare. Bland annat kommer företagsrådgivaren Nina Ingves att berätta vilka tjänster Näringslivscentralen erbjuder.

Sergei Trofimov

Kränkt för att han talade ryska

I Finland bor det över 70 000 ryskspråkiga personer. Raseborgaren Sergei Trofimov är en av dem som fått utstå vardagsrasism på grund av sitt ursprung.

Vindkraftverk i Fränsviken, Larsmo

Vindkraftsplanerna i Molpe-Petalax lockade folk till informationsmöte

Vindkraftsplanerna i Molpe-Petalax presenterades på ett allmänt möte i högstadieskolan på måndag kväll. Sammanlagt handlar det om 32 vindkraftverk i skogsområdet mellan Molpe och Petalax som det svenska bolaget Windin planerar att bygga.

Natalia Storm

"Det enda vi kan göra är att be"

Rädslan för krig är stor i Ukraina. På gatorna går folk med både de ryska och ukrainska flaggorna. Natalia Storm, som flyttade från Kiev i början av 90-talet, är orolig för sina vänner som lever i mitt i krisen.

Middag i Europa

Hur har vi det med tidsuppfattning och sociala spelregler ute i Europa? Om man får en inbjudan till middag kl 19.00, när dyker man upp? Vi kollade med folk på Europas gator och torg.

Från provrör till storsäljare - industrin behöver naturvetare

KWH Mirka i Nykarleby samarbetar med Topeliusgymnasiet för att trygga tillgången på arbetskraft. Det gäller att väcka elevernas intresse för kemi och fysik tidigt.

erkas i Nystad

Bilfabrik nyanställer

Bilfabriken i Nystad behöver mera folk. Valmet Automotive har cirka 300 arbetstillfällen att erbjuda.

Fäbodaloppet krymper då snön smälter

Talkojobbarna jobbar febrilt i Jakobstad för att IF Brahes Fäbodalopp skall kunna skidas. På torsdag kväll avgör föreningen om det alls går att ordna loppet och hur lång banan i såfall blir. Den har redan kortats från nio till fem kilometer.

Kaj Suomela vid NTM-centralen i Österbotten.

Goda möjligheter att få nya jobb för uppsagda på Wärtsilä

Trots att uppsägningarna på Wärtsilä drabbar Vasa och Österbotten har andra regioner i Finland haft det betydligt värre. Det konstaterar Kaj Suomela som är överdirektör på Österbottens NTM-central. Han hoppas också att hotet om att säga upp 200 personer i Finland inte behöver förverkligas i sin helhet.

Patrik Degerman

Också Pata Degerman är klimatbov

Pata Degermans budskap är att bevara naturen.

Gunilla Carlson och Kari Korpilahti

Ta inte cykeln till sjukhuset om du fått hjärtinfarkt!

Till hjärtstationen vid Vasa centralsjukhus kommer bland annat patienter som misstänks ha drabbats av hjärtinfarkt. 90 procent av infarktpatienterna kan numera åtgärdas med ballongutvidgning, säger överläkare Kari Korpilahti.

Monica Sirén-Aura

Sirén-Aura hoppas ännu på hjärtkirurgin

Monica Sirén-Aura (SFP Korsholm) var en av tre styrelsemedlemmar som röstade för en fortsättning för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Hon anser att den nu föreslagna tidtabellen, en nedläggning i slutet av februari, är mycket stram.

Lorenz Uthardt

Malax vill ha medborgarråd

Malax borde få ett medborgarråd, anser flera av kommunens beslutsfattare med fullmäktigeordförande Lorenz Uthardt (SFP) i spetsen. Och malaxborna stöder tanken, visar en kommunenkät som genomfördes strax före årsskiftet. Tanken är att krympa avståndet mellan kommuninvånare och beslutsfattare.

Svenska bokhandeln Gros

Julhandeln viktig för de små affärerna

Julhandeln är inne i den intensiva slutfasen. För många affärer är det de här dagarna som en stor del av årets omsättning ska tas in. I Vasa centrum finns en mängd små specialbutiker som tävlar med stormarketarna om kundernas uppmärksamhet... och pengar.

”Mikko Sipola lyfte katten på bordet”

I årets sista måndagssnack blickar Kenneth Lindholm och Kerstin Ståhlberg tillbaks och pratar om det som folk kommer minnas från år 2013. Och attityderna mot finskan i Ekenäs, som Mikko Sipola tog upp, är en sak som inte glöms i första taget. Se video!

Huvudförtroendeman: ”Många är trötta och oroliga”

Resultaten av höstens samarbetsförhandlingar i Kyrkslätt tär på de anställda inom kommunen. Kyrkslätt kommun väntas säga upp 60 personer och permittera hela personalen i en till två veckor.

"Party-demonstrationen" som spårade ur

- Demonstrationen i Tammerfors under självständighetsdagen kan betecknas som ett slags "party-demonstration" som hade inslag av så kallad performance-politik, säger forskaren Petri Koikkalainen. Och målet - presidentens självständighetsfest - var rätt valt ur demonstranternas synvinkel.

Hundar i snön utanför Blå mosken

Änglar, hundar och inflation

Ibland kan medborgarna ställas inför de mest konstiga frågor från myndigheternas sida. Speciellt i Turkiet. Nu väcker den turkiska statistikmyndighetens frågor både munterhet och ilska.

Barägare utpekad som cyklistmisshandlare

På sociala medier pågår en häftig diskussion kring en Berghällkrögare som påstås ha misshandlat en cyklist i tisdags. Nu förklarar sig den polisanmälda på Facebook, eftersom den populära restaurangen får så mycket negativ publicitet på sociala medier.

Helvi Riihimäki

Rätt så bra sysselsättningsläge i Österbotten - trots allt

På onsdagen kom nya sysselsättningssiffror och det visar sig att Österbotten fortsättningsvis har den lägsta arbetslösheten i landet (Åland undantaget). Det här är ju bra, konstaterar Helvi Riihimäki, byrådirektör vid Österbottens TE-byrå, men antalet arbetslösa har ändå ökat också här.

Carola Lithén (SFP) kandiderar i Vasa valkrets.

"Snäll och stygg enligt behov"

-Jag är egentligen ingen genomsnäll person utan skulle vilja vara snällare än vad folk tror om mig, åtminstone ibland. Så säger Carola Lithèn som är lärare, ordförande i kommunfullmäktige i Korsholm - och rullstolsburen. Med allt detta i bagaget är hon som klippt och skuren att fundera över begreppen snällhet kontra dumhet. Glad är jag nog, säger hon vidare, och en obotlig optimist. Livet har så mycket roligt att bjuda på - också för mig som suttit i rullstol hela mitt liv.

Åbo filharmoniker bjöd på ABBA

Åbo konserthus var fullsatt då Åbo Filharmoniska Orkester gav sin ABBA-konsert på onsdag kväll. Publiken var mycket yngre än vanligt, med både ungdomar och medelålders personer som kanske aldrig annars brukar besöka Konserthuset.

Möte om dalsbruks hälsostation.

Lyckat möte om hälsovård i Dalsbruk

Fullmäktigesalen i Dalsbruks ämbetshus fylldes till sista stol på tisdag kväll då Dalsbruks byalag bjöd in till möte om Dalsbruks hälsostation samt bäddavdelning.

Österbottningar åker till Filippinerna

På torsdag åker Patrik Hellström från Jakobstad till Filippinerna för att koordinera Finlands svenska pingstmissions katastrofarbete efter tyfonens härjningar. I Merida där de österbottniska medarbetarna finns är 70 procent av husen förstörda och folk bor i allmänna utrymmen och samlingssalar, berättar Hellström.

Vasa flygplats

Strejkhotet har påverkat näringslivet i Vasa

Om Finnairs mark- och kabinpersonal går i strejk drabbar det i sig inte flygen mellan Vasa och Helsingfors. Enligt de preliminära listorna kommer samtliga flyg utom ett att flyga rutten också i fall strejken bryter ut klockan 15 idag.

Havet tema för filmfestival i Dalsbruk

Dokumentärfestivalen PonyDok kör igång i Dalsbruk under helgen. Då kan man se filmer som handlar om havet.

Livet är inte ett renoveringsobjekt

Så länge jag kan minnas har jag kämpat och strävat, som en haltande gamling i motvind. En gamling som prompt skall upp på ett berg - till toppen. På toppen inbillade jag mig att man får en medalj. Att folk applåderar och det känns fridfullt och glatt i hela kroppen, för hela resten av livet.

Oro i IT-branschen: Vem ska nu uppfinna succéspel?

IT-utbildningen vid yrkeshögskolan Novia i Vasa läggs om. Från och med nästa höst utgör IT inte längre ett självständigt utbildningsprogram, utan undervisningen blir en del av ett bredare utbildningsprogram för el- och automationsteknik. IT-företagaren Johan Kullas är bekymrad.

Mysig jul i Söndagsöppet

Mysiga finlandssvenskar

Jaha – så var det Svenska dagen igen. Tjohoo vi får mysa och prata svenska. Men om vi mysiga finlandssvenskar bara vill vara helt vanliga, bara finnas till och få tala vårt modersmål? Varje dag.

En man och hans plåmsa.

"Finns skäl att oroa sig över ökade inkomstklyftor"

Det finns skäl att oroa sig över de ökade inkomstklyftorna, säger akademilektor Mikael Nygård vid Åbo Akademi i Vasa. Den 1 november publicerades uppgifter om vad finländarna förtjänade under år 2012 och än en gång får vi se hur de högavlönades löner blivit ännu högre.

Penningsinsamling skall rädda hjärtkirurgin i Vasa

Om allt går i lås startar en penninginsamling till förmån för hjärtkirurgin i Vasa i slutet av nästa vecka. Det är Hjärtdistriktet i Österbotten som står bakom insamlingen men initiativet kom från en privatperson i Jakobstad, Rita Lindgård.

”Man kan leva på att samla flaskor”

Sommaren 2012 genomförde gymnasisten Hanna Bonsdorff ett test. Hon prövade på att leva en vecka utan bostad. Idag säger hon att det gick hur bra som helst.

Janette Grönfors

"Jag är säker på att romregister finns i Finland"

Romregister, tiggeri och folkdräktsförbud på bensinstationen. När romer figurerar i massmedia är det oftast i samband med problem. Janette Grönfors, själv rom, arbetar med antirasismprojekt på Röda korset. Så här kommenterar hon den senaste tidens nyheter.

Katthuset i Vasa.

Hösten är bråd tid för djurskyddsövervakare

Antalet djurskyddsanmälningar ökar för varje år. På hösten är det högsäsong när det gäller anmälningar eftersom många tar djur under sommaren och tröttnar på dem senast på hösten.

Rainer Fleen

Sämre tider för gamla saker

- Tiderna är ganska dåliga för antikvitetshandlare, det mesta av någorlunda värde börjar vara uppköpt. Jag blir ju inte yngre heller och det ska mycket till för att få mig på gång nuförtiden, säger Rainer Fleen i Munsala.

Stadsdirektör Mårten Johansson i Raseborg.

Stadsdirektören i Raseborg ärekränkt?

Stadsdirektör Mårten Johansson i Raseborg ber polisen utreda i fall någon har gjort sig skyldig till ärekränkning mot honom. Det gäller bland annat ihärdiga rykten om att han skulle ha åkt dit för rattfylleri.

Erik Kiviniemi

Antti Tuuris Pohjanmaa är årets storsatsning på Vasa stadsteater

Vasa stadsteater satsar i år på både österbottniskt, utländskt, komedi och musik. Teaterchef Erik Kiviniemi hoppas att den här blandningen skall få teaters publikframgångar att fortsätta.

Helsingforsare väljer köandet framom Sibbo

Få helsingforsare kunde tänka sig att åka till Sibbo för att få vård trots att väntetiden till läkarmottagningen på stadens hälsostationer ofta överstiger en timme.

Hastighetsövervakning vid en motorväg

Polisen: Högre hastighet ger värre skador

Jeanette Rönnqvist, äldre konstapel vid Rörliga polisen i Åbo befarar att högre hastigheter på landsvägarna leder till fler dödskrockar. Rönnqvist stöder ändå tanken på flexibla begränsningar om väglaget varierar kraftigt.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida