Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En äldre man går längs med en mathylla i matbutiken.

Var tionde minderårig bor i hushåll som får utkomststöd

Sju procent av Finlands befolkning fick utkomststöd i fjol.

Permitteringar planeras i vart fjärde företag, visar enkät

Vart fjärde finländskt företag uppger i en enkät för arbetsgivarnas centralorganisation Finlands Näringsliv att de planerar permitteringar inom de närmaste sex månaderna.

Antalet företag som planerar permitteringar har minskat med några procentenheter sedan november–december 2022 då en liknande enkät gjordes.

Nästan 90 procent av företagen uppger att de höga energipriserna orsakar utmaningar för lönsamheten, och vart tionde företag uppger att priserna äventyrar affärsverksamhetens hela fortlevnad.

Något fler än två av fem företag uppger att de inte klarat av att lägga kostnaderna för dyrare råvaror och energikostnader på priserna.

Omkring 800 arbetsgivarföretag svarade på enkäten i januari.

Kvinna i matbutik står bredvid en kundvagn.

Över 70 procent av finländarna drar åt svångremmen – sparar på el, resor och mat

En stor del av finländarna ser skäl att spara in på olika kostnader. Enligt en undersökning går 71 procent med sparplaner som bland annat gäller ändrade matvanor.

Tråddrageriet i Dalsbruk

Allvarligt läge vid Dalwire

Situationen vid tråddrageriet Dalwire i Dalsbruk är kritisk. Bolaget går med förlust och har svårt att hävda sig i det rådande marknadsläget.

Jeppisbon Manns får tillbaka 36 euro per år av energiverket

I sju år har Jakobstads energiverk gjort för stor vinst på elöverföring. Det rör sig om 36 euro för mycket per år för egnahemshushållen. För egnahemshusägaren Carl-Anton Manns i Jakobstad kommer det som en chock.

Kommunalgården i Lappträsk.

Lappträsk vill pressa ner elpriset

Lappträsk kommun ska konkurrensutsätta sitt elinköp. Kommunen räknar på så sätt med att spara 15 000 till 20 000 euro per år.