Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Bilden visar ett förstört trafikljus i hörnet av Kaskisgatan och Tavastgatan.

Polisen efterlyser videomaterial av vansinneskörningen i Åbo centrum i fredags

Chauffören misstänks bland annat för dråpförsök.

Bild av ärmen på en polisuniform, med polisens vapen.

Fallet där två unga knivhöggs vid Fyrstranden i Åbo går till åtalsprövning – polisen bekräftar att offren valdes ut slumpmässigt

Polisen har avslutat förundersökningen kring våldsdådet där två minderåriga personer blev knivhuggna vid Fyrstranden i Åbo i november. En person fick livshotande skador.

Inga misstankar om sexuellt utnyttjande av barn i församlingen i Vasa

De misstankar om eventuellt sexuellt utnyttjande av barn som riktades mot församlingens verksamhet i Vasa i december har visat sig vara grundlösa.

Polisen inledde i december en förutredning i fallet och har nu kommit fram till att någon misstanke om sexuellt utnyttjande inte finns och någon förundersökning kommer inte att inledas.

Det var i december 2022 som misstankarna fick offentlighet.

kryssningsfartyg

Brottsmisstänkt kapten på Baltic Princess fortsätter sitt arbete som vanligt

Misstänks bland annat för försummelse av räddningsåtgärd.

En person använder en dators tangentbord.

Man utnyttjade över 100 flickor sexuellt – brotten pågick under 16 år

Man misstänks för sexualbrott riktade mot unga flickor.

HBL: Polisutredningen om Pohjola-Norden sväller

Polisen misstänker att fler brott har begåtts i samband med att Pohjola-Nordens förra generalsekreterare Michael Oksanen satte hundratusentals euro i egen ficka, skriver Hufvudstadsbladet (kräver inloggning).

Polisutredningen kring förskingringshärvan har fortskridit och HBL kan berätta att också två styrelsemedlemmar i Pohjola-Nordens understödsstiftelse har kontaktats av polis, misstänkta för missbruk av förtroendeställning.

Därtill ska flera tidigare styrelsemedlemmar ha hörts som misstänkta i härvan, enligt HBL.

Sedan tidigare är den tidigare generalsekreteraren misstänkt för grov förskingring, missbruk av förtroendeställning, grovt bokföringsbrott och förfalskning.

Det var i mars 2021 som HBL avslöjade att Oksanen bland annat hade lyft ogrundade kilometerersättningar i sitt jobb på Pohjola-Norden.

Förundersökningen kring dödsolyckan i Loimaa läggs ner – den huvudmisstänkte omkom i olyckan

Polisen i sydvästra Finland lägger ner förundersökningen kring trafikolyckan i Loimaa som krävde två liv i slutet av november. Orsaken är att den huvudmisstänkte omkom i olyckan.

Sent på kvällen den 26 november omkom ett ungt par från Loimaa när deras bil körde in i en industrifastighet med hög fart.

Det visade sig att mannen som körde bilen höll för hög hastighet och tappade kontrollen över bilen. Han misstänktes för grovt dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Enligt polisen påträffas liknande riskbeteende beklagligt ofta i trafiken.

Polisens förundersökning om mordet i Ladugården i Helsingfors är klar

I mars 2022 kom en pojke inte till skolan. Det ledde till att polisen åkte hem till pojken och hans mamma, där de hittades döda sedan omkring en vecka tillbaka.

Pojken visade inga tecken på att ha blivit utsatt för yttre våld och polisen hittade heller inga tecken på att någon utomstående skulle ha befunnit sig i lägenheten.

Enligt förundersökningen dog pojken av förgiftning till följd av en blandning av olika läkemedel och det är osannolikt att pojken hade fått i sig läkemedlen av misstag. Hans mamma misstänks fortfarande ha orsakat hans död.

Inget motiv framkom i förundersökningen eftersom alla inblandade parter hade dött. Av samma orsak går ärendet inte heller vidare till åtalsprövning.

Polisen utreder grov misshandel i Ekenäs – antagligen fråga om ett gräl som eskalerat under hösten

Vid 04-tiden på natten den 18.12 inträffade en grov misshandel i Ekenäs. Händelsen inträffade utanför en byggnad, som inte används som bostad. Flera personer anlände till platsen med bil och ett gräl uppstod som ledde till misshandel där inblandade också använde sig av tillhyggen. I samband med misshandeln utsattes några bilar för skadegörelse.

Personerna hade avlägsnat sig från platsen när polisen anlände, men polisen kunde senare under veckan gripa två huvudmisstänka gärningsmän födda på 1980-talet och 2000-talet. Gärningsmännen sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel och skadegörelse.

Enligt polisen är det sannolikt fråga om meningsskiljaktigheter som eskalerat under hösten och vintern.

En person fördes till Raseborgs sjukhus för kontroll efter händelsen.

Polisen har frigett misstänkta ordningsvakter

Polisen har frigett de fem personer som gripits i samband med utredningen om våldsamheter vid tågstationer i huvudstadsregionen.

Polisen i Östra Nyland meddelar att de gripna personerna fått gå efter att de förhörts. En av personerna frigavs på tisdagen och de övriga fyra på onsdagen. Tidigare har polisen gripit ytterligare tre personer, men de frigavs i början av januari.

Enligt utredningsledaren, brottskommissarie Paavo Ritari utreder man sammanlagt 20 fall under perioden maj-december.

”Fallen är våldsbrott av olika grad, olaga hot, ärekränkning, sekretessbrott och narkotikabrott”, skriver Ritari i polisens pressmeddelande.

De misstänkta är alla anställda vid Avarn Security. Företaget har meddelat att det har inlett en egen utredning av de misstänkta våldsamheterna.

Ulrikasborgskvinnan hade varit död i över ett dygn då hon hittades

Kvinnan som dödades i Ulrikasborg i Helsingfors i mitten av december hade varit död i över ett dygn då polisen hittade henne.

Det var den 17 december som en yrkesverksam psykiatriker greps misstänkt för dråpet på sin fru. Och nu tror polisen alltså att kvinnan dog på morgonnatten den 16 december.

Mannen har förhörts och i ett pressmeddelande skriver polisen att man kommer att reda ut motivet under förundersökningen. Motivet offentliggörs som tidigast i samband med att förundersökningen blir klar.

Polisen inleder en förundersökning om trafikolyckan i Leppävirta

Östra Finlands polisinrättning har påbörjat en förundersökning om gårdagens kedjekrock på riksväg 5 norr om Leppävirta.

Polisen berättar i ett pressmeddelande att de i början av undersökningen försöker reda ut händelsernas förlopp och vilka personer som är inblandade i olyckan.

Igår inträffade en kedjekrock som berörde 10 bilar på riksväg 5. Flera personbilar och två tunga fordon var inblandade i olyckan, och totalt kring 20 personer. I olyckan skadades åtta personer av vilka två skadades allvarligt. Alla skadade har förts till sjukhus.

Källor: Östra Finlands polisinrättning, STT

Centralkriminalpolisen har inlett förundersökning om terrormisstänkt 21-åring

Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning där en 21-årig man misstänks ha deltagit i utbildning för ett terroristbrott.

Det misstänkta brottet har kommit till Helsingforspolisens kännedom i samband med en annan brottsutredning, då polisen kommit över extremislamistiskt material.

Helsingfors tingsrätt har häktat mannen den 16 december. Centralkriminalpolisen hade begärt mannen häktad efter misstanke om han deltagit i terrorutbildning.

Mannen är spansk medborgare och bor i Finland. Enligt polisens uppgifter har han agerat ensam. Mannen har nekat till brott.

Centralkriminalpolisen gör förundersökningen i samarbete med Helsingforspolisen och Skyddspolisen.

”Utredningen är ännu i ett tidigt skede, och därför kan vi inte ge mera detaljer om vilken typ av verksamhet som har väckt vårt intresse. Just nu finns det inga uppgifter om att något konkret terrordåd planerats eller att någon blivit hotad med våld”, säger kriminalkommissarie Masi Puolakka i ett pressmeddelande.

HS militärläcka: Tidigare underrättelsechef inte längre misstänkt för informationsläcka

Den tidigare högt uppsatta underrättelsechefen Georgij Alafuzoff misstänktes i samband med Helsingin Sanomats militärläcka år 2017 för att ha läckt hemligstämplad information till en av tidningens journalister. Den misstänkta gärningen gick ändå aldrig vidare till åtal.

Nu rekommenderar åklagaren i fallet att utredningen kring Alafuzoff kan läggas ner. Man har nämligen inte funnit några bevis för avslöjandet av någon säkerhetshemlighet, skriver Yle Uutiset.

Andra misstänkta brott utreds fortfarande. Enligt polisen finns det i det här skedet ingen ny information om förundersökningen, som fortfarande pågår.

Polisen gör förutredning om sexuella övergrepp i Vasa församlingar

Ärendet med misstänkta sexuella övergrepp inom församlingarna i Vasa går vidare.

Polisen meddelar att man har inlett en så kallad förutredning i ärendet.

Efter förutredningen skrivs antingen en brottsanmälan eller så bestäms att man inte inleder en förundersökning eftersom det inte finns skäl att misstänka brott.

Polisen informerar mera när förutredningen är klar.

Föräldrar till ett litet barn i Vasa har anmält misstanke om att barnet under den gångna hösten skulle ha utsatts för sexuella övergrepp i församlingarnas klubbverksamhet.

Flera ungdomar misstänkta för grov misshandel av en 14-åring

Sex minderåriga misstänks för grov misshandel av en 14-åring i november i Vanda. Två av de misstänkta är under 15 år och de övriga fyra mellan 15 och 17 år.

Enligt polisen hade offret lurats till att möta upp personerna en fredagskväll i november. Väl på plats förnedrades och misshandlades offret och tvingades klä av sig efter att ha hotats med ett eggvapen. En person filmade när offret klädde av sig. Personen greps redan samma kväll av polisen.

Polisen utreder ärendet som grov misshandel, grovt rånförsök, frihetsberövande, samt innehav och spridning av barnpornografisk bild.

Gravljus och blommor utanför en dörr.

Psykiater misstänkt för Ulrikasborgsdådet häktad – vårdbolag sade upp hans avtal

Häktningsförhandlingarna genomfördes på svenska via videolänk från ett sjukhus. Polisen fortsätter utredningen och har fortfarande inte förhört den misstänkte.

Markku Harju huolehtii kesyyntyneestä Mervi-hirvestä Raippaluodossa.

Djurskyddsbrott i Korsholm går till åtalsprövning

Ett vårdcenter för vilda djur i Korsholm misstänks för djurskyddsbrott. Två personer är också misstänkta för läkemedelsbrott och olovlig utövning av veterinäryrket.

Man begärs häktad – misstänks ha dödat sin fru i Ulrikasborg i Helsingfors

Polisen har muntligen bett Helsingfors tingsrätt häkta en 48-årig man misstänkt för dråp. Häktningsbegäran behandlas på eftermiddagen i dag, tisdag.

Mannen misstänks ha dödat sin fru i deras gemensamma hem i Ulrikasborg i Helsingfors.

Kvinnan hade anmälts försvunnen den 16 december och följande dag fann polisen mannen i färd med att försöka flytta den döda kvinnans kropp på gården utanför parets hem.

Läs mer: Den misstänkte för Ulrikasborgsdådet misstänks för dråp – inte mord

Man som misstänks ha mördat kvinnor häktad igen

I början av december bad polisen allmänheten om tips kring utredningen om två misstänkta brott mot liv, där en man som plockat upp kvinnor i sin bil misstänks ha dödat dem. Det ena fallet kan ha samband med att en kvinna i Salo försvann i mitten av augusti.

På måndag friade tingsrätten den misstänkte gärningsmannen från häktet. Efter tingsrättens beslut häktades mannen igen, misstänkt för ett annat brott, skriver Polisen i Helsingfors i ett pressmeddelande. Förundersökningen är i ett tidigt skede och polisen kommenterar inte fallet.

Polisen fortsätter utreda de misstänkta brotten mot liv.

Två dog och en skadades i skottlossning i Kajana

Polisen utreder ett misstänkt mord i Kajana. Polisen fick en anmälan via larmcentralen strax före klockan 9 på söndagsmorgonen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Två döda personer och en skadad hittades i en privat lägenhet när polisen kom till platsen. Skjutvapen verkar ha varit iblandat i händelsekedjan.

– Utifrån det aktuella händelseförloppet anser polisen det troligt att ett av de döda offren är gärningsmannen, säger jourhavande utredningsledare, kriminalkommissarie Timo Heikkinen.

Polisen utreder ärendet inledningsvis som mord och mordförsök, men brottsrubriceringen kan bli mer specifik när utredningen fortsätter. Förundersökningen fortsätter nu med att reda ut det exakta händelseförloppet samt motiven bakom händelsen.

TS: Polisen utreder försök till grov misshandel i Åbo centrum

Enligt tidningen Turun Sanomat utreder polisen ett misstänkt försök till grov misshandel som skedde i Åbo sent på fredagskvällen.

Det misstänkta brottet skedde på Skolgatan i Åbo centrum. Ingen fick allvarliga skador, säger kriminalkommissarie Kirsi Alaspää till TS.

Det är möjligt att brottsrubriceringen ändras i takt med att förundersökningen framskrider.

Polisarm med polisens symbol

Polisen: 21-åring misstänks ha förberett sig för ett terroristbrott

Polisen har kommit över "extremislamistiskt material".

Brottsutredningar kring omstridda luftvapen läggs ner

Flera åklagare har beslutat att avsluta förundersökningar av företag som sålt kontroversiella luftvapen.

Tullen meddelade i maj att man misstänker att två kraftiga luftvapen av märket Umarex är olagliga.

Umarex har marknadsfört dem som säkerhetsvapen för hemmet, och i tillverkarens material skjuter man plastkulor. Polisstyrelsens utredning visade ändå att vapnen också fungerar med metallkulor. Därför har Polisstyrelsen klassat vapnen som effektiva luftvapen.

Man måste ha tillstånd för att sälja, inneha och importera effektiva luftvapen, och i det här fallet hade försäljarna inte det.

Enligt Tullens utredare har försäljarna ändå inte gjort sig skyldiga till brott eftersom myndigheternas tolkning om vapnen blev offentlig först efter det misstänkta brottet. Det var alltså orimligt att förvänta sig att försäljarna skulle ta reda på om de aktuella vapnen kräver tillstånd, då ingen blandat sig i försäljningen tidigare.

Källa: STT

Polisbil med blåljusen påslagna i Botby gård i Helsingfors den 23 november 2022.

Polisen: Botbyfallet kopplas ihop med utpressning och organiserad brottslighet

Nu utreds misstänkta mordet i två separata utredningar.

Gasen från Nord Stream 1-ledningen syns på Östersjöns yta utanför ön Bornholm.

Svensk åklagare bekräftar: Nord Stream utsattes för grovt sabotage

Sprängämne har påträffats på flera främmande föremål.

Wille Rydman profilbild.

Fallet Wille Rydman vidare till åtalsprövning – förundersökningen klar

Rydman misstänks för ett fall av sexualbrott från år 2015.

En gul tegelvägg med texten kurjenmäkikoti 2. Framför väggen finns en sliten bänk.

Våldsdåd på äldreboende i Åbo går till åtalsprövning – en person omkom och en annan skadades

Polisen har utrett våldsdådet som inträffade i september förra året på Tranbackahemmet där en person omkom och en annan skadades.

Gröna tomater i ett växthus.

Växthusföretagaren i Närpes fortfarande misstänkt för människohandel och grovt ocker – åtalsprövning väntar innan årets slut

Helsingforspolisen har inte ännu fått iväg ockerutredningen till åklagaren, men konstaterar att den del av utredningen som berör den närpesiska växthusföretagaren kommer att gå till åtalsprövning.

Polis som övervakar på en gata i Uleåborg.

Falska poliser avslöjade i stor bedrägerihärva – de misstänkta har lurat folk på 700 000 euro

Polisen har avslöjat falska poliser, som tillsammans lurat fler än 60 personer runtom i Finland.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida