Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Jamie Foxx håller en mikrofon framför munnen.

Musiktest: Vad hette Jamie Foxx-hitten och vem tyckte att livet är en fest?

Svenska Yles Musiktest! Testa dina pop/rockkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

Shakira får skjuts av Rihanna

Shakiras och Rihannas gemensamma låt finns äntligen att lyssna på - och den låter inte alls som du tror.

Österbottens förbunds förslag till etapplan.

Närpes besvärar sig mot Högback-Nixbackbeslut

Närpes ska lämna in ett besvär över miljöministeriets beslut att inte fastställa planbeteckningen för Högback-Nixback området i etapplandskapsplan 1 för Österbotten. Enligt stadsstyrelsen har miljöministeriet fattat sitt beslut på felaktiga grunder.

Ett restaurangkök.

Förslag: Fyra centralkök i Raseborg

I framtiden ska Raseborg ha regionala centralkök i Karis, Ekenäs, Pojo och Tenala. Det förslaget har arbetsgruppen som utarbetar köksfunktionerna i Raseborg kommit fram till.

Elstolpe på landet

Kristinestad får bättre eldistribution

Nu ska eldistribution förbättras. Elbolaget Fortum ersätter bland annat gamla kablar och transformatorer samt drar medelspänningskabel till sjukhusområdet. Arbetena blir klara i slutet av nästa år.

betalning, pengar, faktura

Åbo universitet får professur i hälsoekonomi

En professur i hälsoekonomi grundas i Åbo. Det är medicinalrådet Sakari Alhopuro som har donerat pengar för professuren.

Vy över bland annat Östra hamnen, stadshuset och bilioteket i Hangö

Hangö föreslås få bibliotekschef

I Hangö planeras omorganiseringar inom kultursektorn. En direktör skall fortfarande hålla i trådarna men en ny tjänst inrättas.

Västra Nylands folkhögskola i Karis.

Hangö ur samkommunen för VNF?

Hangö borde överväga om staden ska fortsätta vara med i samkommunen för Västra Nylands folkhögskola. Bildningschefen ser driftsunderskottet som en orimlig börda för kommunerna.

Barn i ett klassrum

Speciallärare samlas till konferens i Åbo

I Åbo pågår en nordisk specialpedagogisk konferens på fredag och lördag. Finländsk specialundervisning hyllas av svensk docent.

Står sig "Sven Kobacka" än idag?

I början av 1980-talet blev Terjärv-sonen Håkan Granlund smått legendarisk genom monologerna om den sogrlustige figuren "Sven Kobacka", som han gjorde tillsammans med Fritz-Olle Slotte. "Ho är i mä panno" var den första som duon producerade och sen blev det totalt 3 kassetter med Sven Kobackas öden och äventyr.

Åbolands sjukhus i Åbo

Åbolands sjukhus med i kommunutredning

Kimitoöns kommunstyrelse vill utreda en kommunsammanslagning med Pargas. På samma gång bör man också granska vilken roll Åbolands sjukhus kunde ha i en Åboländsk kommun, tycker styrelsen.

Fiskarin koulu

Politikerna tog inte ställning till finska skolorna

Bildningsnämndens finska sektion vill ännu inte ta ställning till om någon finsk skola ska läggas ner och i så fall vilken. Sektionen poängterar att beredningen ännu är hälft och vill därför fortsätta utreda olika alternativ.

Västerby skola ryker?

Västerby skola borde slås samman med Österby skola. Det anser bildningsnämndens svenska sektion i Raseborg att är mest lönsamt och motiverat.

Walkis fabrik i Jakobstad

18 ska bort från Walki i Jakobstad

Walki Group vill minska arbetsstyrkan i Jakobstad med 18 personer. Samarbetsförhaldlingar inleds på torsdag, rapporterar Pietarsaaren Sanomat.

"Annat viktigare än konkurrensutsättning"

Brådska är ingen giltig orsak för att slarva med konkurrensutsättningar. Men Raseborgs stads tekniska central skyller trots det på brådskan när allt inte gick rätt till med Ekenäs trafikcentrum och Lönnbergska huset i Karis.

Raseborg behöver en planläggningsarkitekt

Det beslöt samhällstekniska nämnden, eftersom det finns för få som jobbar med planläggning i staden. Planläggningsarkitekten ska ansvara för planläggningsuppgifter och bereda undantagslov och planeringsbehov inom stadsplaneringsavdelningen.

Villa Haga i Karis

Villa Haga i Karis öppnar i september

Ungdomsgårdens källare fylldes med vatten vid översvämningarna i slutet av juli och inomhusluften har varit dålig sedan dess. Men nu ska ventilationen justeras och luften renas.

Fiskars bruk presenteras nu som en idyll att flytta till.

Fiskars säljer tomter i planerad takt

Fiskars bruk har sålt eller arrenderat ut cirka 15 tomter i bruket sedan den nya planen för bruket blev klar för två år sedan. Siffran ligger nära det mål som lades upp för två år sedan.

Hastighetsövervakning vid en motorväg

Polisen: Högre hastighet ger värre skador

Jeanette Rönnqvist, äldre konstapel vid Rörliga polisen i Åbo befarar att högre hastigheter på landsvägarna leder till fler dödskrockar. Rönnqvist stöder ändå tanken på flexibla begränsningar om väglaget varierar kraftigt.

Stadshornen spelar öppningsfanfaren för Helsingfors feststpel.

Stadshornen ljuder över land, hav och luft

Öppningsfanfaren för Helsingfors festspel ska höras vida omkring. Den nykomponerade fanfaren spelas på specialgjorda stadshorn som byggs av mistlurar.

Kimitoön värd för stor motorcykelträff

Under veckoslutet står Kimitoöns motorcykelklubb MC Islanders värd för Svenskfinlands stora motorcykelträff, 6% rally. Över hundra motorcyklister från olika delar av Svenskfinland väntas till ön.

Vanda stadshus insvept av Greenpeace

Greenpeace gav sig på stadshuset i Vanda för att väcka debatt om stadens kärnkraftsinvesteringar.

Alginfo i Kimito på fredagen

I Kimito erbjöds information om alger då algexpert Satu Zwerver analyserade vattenprover i Villa Lande på fredagen.

Fiskars museum

Fiskars museum bakar surbröd

Idag, 7 augusti, ordnas för första gången en surbrödsdag vid Fiskars museum. Besökarna kan följa med bakningen och också få tips hur man kan baka surbröd i sin egen ugn där hemma.

Bygg tätare i Kimito centrum

Ett nytt utkast till delgeneralplan för Kimito är aktuellt och i det nya utkastet är centrum koncentrerat till norra sidan av Dragsfjärdsvägen. Affärstomterna söder om Dragsfjärdsvägen har slopats.

HUCS psykiatricenter

Nytt stort psykiatriskt sjukhus planeras

Helsingfors och Nylands, HNS sjukvårdsdistrikt planerar ett nytt stort psykiatriskt sjukhus i huvudstadsregionen. Det här skriver Helsingin Sanomat.

Christoffers whiskeymarinerade inrefilé

Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Christoffer Thomassfolk bjöd oss på sin biffar av inrefilé som legat i god marinad. Här får ni receptet!

Wasa Segelförening firar 135 år

En av Finlands äldsta segelföreningar, Wasa Segelförening, firar 135-års jubileum den här veckan. Och för att fira arrangerar WSF Bottenhavsregatta och en högklassig internationell Match Race-tävling vid föreningens hemmahamn på Vasklot i Vasa.

Ny broschyr presenterar naturen i Hangö

Hangö har fått en ny broschyr som ska locka folk till att röra sig ute i naturen oavsett årstid.

Barnbyn till påseende igen

Ett nytt planförslag för det nya daghemmet Barnbyn som ska byggas i Kimito läggs till påseende.

Kommunreformen kan dra ut på tiden

Kommunfusionerna i Finland skjuts framåt, bestämde riksdagens grundlagsSutskott. Enligt grundlagsutskottet kan man ge en deadline åt kommunerna först efter att lagstiftningen kring social- och hälsovårdsreformen har godkänts. Se Tv-nytts inslag!

Avloppsvatten brusar fram.

Ny omgång om Kimitoöns avloppsrening

Kimitoöns kommunstyrelse och Vattentjänstverkets direktion måste ta ställning till var vattnet från Dalsbruks reningsverk i framtiden släpps ut. Kommunfullmäktige gav kommundirektören och vattenverkets VD latläxa.

Centrumbiblioteket blir statligt jubileumsprojekt

En historisk händelse, en sensation. Det ansåg festpubliken då Paavo Arhinmäki berättade att Helsingfors centrumbibliotek ska bli huvudprojekt under Finlands självständighets 100-årsjubileum 2017.

Videkvistar i vårsolen

Videreningsverk skall rena avloppsvatten i Ingå

I Ingå provar sex hushåll på ett helt nytt sätt att rena sitt avloppsvatten genom att odla vide. Med ett 120 meter långt system av videplantor skall de rena allt sitt gråvatten.

Skolmusik 2013-special

Lyssna på Radio Vegas specialsatsning på Skolmusik 2013 med bl.a. lördagens festkonsert från Barona Arenan. Utöver konserten bjuds man på intervjuer och snack kring evenemanget. Här finns också en länk till Yle Fems sändning från evenemanget.

Om gasröret  byggs dras det mellan Joddböle i Ingå och Pölans i Sjundeå

EU-kommissionen avgör vem som får LNG-terminal

Finland och Estland låter EU-kommissionen avgöra var LNG, den stora terminalen för flytande naturgas, ska placeras. I Finland har Ingå och Tolkis konkurrerat om terminalen.

Arbets- och näringsbyrån på ny adress i Kimito

I dag öppnar Kimitoöns Arbets- och näringsbyrå i nya utrymmen i Kimito. Den nya adressen är Arkadiavägen 3 eller det nya kommunkansliet i Kimito.

Poliser på vakt utanför tryckeriet där de falska valsedlarna hittades.

Tusentals falska valsedlar hittade i Bulgarien

Bulgariska myndigheter har hittat 350 000 olagliga valsedlar i ett tryckerilager inför söndagens parlamentsval. Valsedlarna hittades i en razzia och beslagtogs.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida