Senaste artiklar
”Bra att det bjuds på vegetariskt i Lovisa” – ändå väljer Amanda, Michelle och Berta oftast den traditionella skolmaten
Spenatplättar och makaronilåda går bäst åt i Lovisa.
Rårivet och mimosaägg till påsk: ”Det här är så som jag minns det från när jag var barn”
Julien Huéber: En rätt som passar hela familjen.
Allt annat än snabbmat – att koka traditionell memma tar sex till åtta timmar
Vill man ha memman i en näverlåda ska den göras på sommaren.
Så här kan Borgås skolmat förbättras
Borgå stadsfullmäktige beslutade i december om tilläggsanslag på en miljon euro för bespisningen i skolor och daghem. Nästa måndag, den 6 mars, ska stadsstyrelsen besluta hur tilläggspengarna används.
Sektorn för växande och lärande och affärsverket Borgå kost- och städtjänster föreslår att tilläggsanslaget används så här:
- bättre brödsortiment
- ekologisk mjölk serveras igen
- mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter)
- Borgågryta serveras inför påsken och självständighetsdagen
- efterrätt serveras en gång under den roterande matlistan (6 veckor)
- pålägg eller ost på soppdagar
- mångsidigare salladsbord
- ett andra huvudrättsalternativ också de dagar då det serveras vegetarisk mat
- allmänna ändringar i råvaror, ärtsoppa byts ut mot köttsoppa
I år ska staden också göra upp en plan för att förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att minska på ljudnivån och satsa på inredningen.
Jag har alltid vetat att jag en dag kommer att jobba som kock i Strömsö, säger Oskar Mendelin och det är nu det händer
”Det känns sjukt bra och pirrigt.”
Vi utvecklar en relation till mat redan som barn – och det påverkar vad och hur vi äter
För många unga är mat ett känsligt ämne.
”Svartsåvatten är vår viktigaste ingrediens” – Borgåföretag brygger kombucha och vill växa
I Östnyland finns tre företag som brygger kombucha. Kråkö bryggeri gör det vid sidan om ölen. Brabe i Svartså brygger 8 000 liter årligen och i Sibbo har Roihuvuoren panimo investerat för att kunna tillverka 60 000 liter per år.
Ät mindre kött, för både hälsans och klimatets skull, rekommenderar regeringen i nytt matprogram
Formuleringen om att minska med 30 procent har strukits.
Mindre stress och mera chill – Tara Junker och Malin Öhman från serien Kan vi bara få njuta hittar det sköna och roliga i den mörka vintern
December är här och vi börjar längta efter den mysiga idylliska julen från sagoböckerna. Men december är inte alltid lugn och stämningsfull. Julen för även med sig en hel del stress och ångest för vissa av oss.
Mårtensdals skola välkomnar förbättringar i skolmaten: ”Kvaliteten varierar allt för mycket”
400 000 euro har öronmärkts för att utveckla skolmaten.
Det finns ett ökat utbud av växtbaserade proteinkällor – vi kollar hur lätt det är att hitta rätt i butikshyllorna
Urvalet ökar men konsumenterna är ännu inte vana.
Dela ditt bästa julströmmingsrecept med oss – har du tur gör vi det i direktsändning den 19 december
Michael och Matias efterlyser smarriga strömmingsrätter.
Gör italiensk gnudi och servera med trattkantareller för den nordiska touchens skull
Ricottaost är huvudingrediensen i gnudi.
Ät inhemska rotfrukter och kom ihåg potatisen – matexperten Camilla Holmström ger tips på mat som är bra för både plånboken och miljön
Lokalproducerade grönsaker och rotfrukter är billiga.
Elever berättar om insekter i salladen, rutten potatis och att skolmaten tar slut – kräver att Vanda åtgärdar problemen
Måttet är rågat, enligt Vanda ungdomsfullmäktige.
Pumpa och ståt stod på menyn då skolelever på Kimitoön tillredde lunch på Sagalunds museum
Skördelunchen har blivit något av en tradition på Kimitoön.
Testa boveteplättar som är naturligt glutenfria – lätt som en plätt att göra galette från Bretagne
Galetten passar både med salt och söt fyllning.
Nya riktlinjer om skolmaten i höst – eleverna har önskat mer tid att hinna äta
Måltiden ska bli en trivsammare upplevelse.
Studentrestauranger kämpar med lönsamheten
Studentrestauranger har svår höst framför sig - en del maträtter försvinner eftersom de är för dyra.
Studentrestauranger kämpar med ekonomin – 50 cent dyrare portion i oktober – på sikt till och med en euro dyrare
En förhöjning i måltidsstödet kan bli aktuell nästa år.
Magen mätt på allt från kringlor till kängurukött– internationell matmarknad i Ekenäs bjuder på smaker från när och fjärran
Turnerar runt i Finland och lockar över en miljon besökare.
Li Andersson: Sänk momsen på mat i stället för att sänka inkomstskatterna
Li Andersson tog Nato-tjuren vid hornen i sitt linjetal.
Nu ordnas stora fester igen: "Det börjar vara så som det var förr i världen"
Veckan före examensfesterna är hektisk för många i branchen.
Köket i Mikaelskolan i Ekenäs anpassar menyn för att rädda Östersjön - nöjd elev: "Godare, näringsrikare och på alla sätt bättre"
Har nominerats till nordiskt pris för sitt skolkök.
Fixa italiensk smakfest på rester – testa de frasiga vegetariska biffarna braciole och melanzanchini
Kokt potatis och torrt bröd piffas med örter och ost.
Sojabönor, avokado eller odlad lax från Norge – 15 frågor om klimatsmart mat
Ett quiz för dig som vill äta klimatsmart.
Pellingeföretagare erbjuder matupplevelser: "Det är inte bara trendigt – det är också rätt"
Pellinge meny ska bjuda på både smak och upplevelse.
Matens klimatavtryck är större än du tror – så här äter du mera klimatsmart
"Maten är den största orsaken till klimatförändringen".
Vad skall vi äta idag? Här är 10 tips på god och grön januarimat
Många vill äta lite grönare och lättare i början av året.
Mikaelskolan i Ekenäs är nominerad till nordiskt matpris
Priset delas ut i mitten av mars i Oslo.
Böcker om USA, matkultur och konsumtion nominerade till Fack-Finlandia
Ingen svenskspråkig faktabok bland de nominerade.
Havsbottnen är den nya svampskogen – alger är framtidens mat, säger diplombiolog Roosa Mikkola
Lär dig plocka och äta inhemska alger.
Föräldrar riktar kritik mot skolmaten i Sjundeå – elever: Vi får varm mat och den tar sällan slut
Rektor: Maten är varm varje dag.
Här har du hösten på en tallrik – testa Kenny Sundqvists stekta kassler med syrlig chutney och potatis- och palsternacksmos
Syra är en bra kompis till fet mat.
Konsumenterna blir allt mera medvetna om vad de stoppar i sig – men nya mattrender till trots är husmanskosten fortfarande storsäljare
Vi vill veta varifrån maten kommer och vad den innehåller.
Ekenäsbo bakade Sveriges vackraste smörgåstårta
Regina Rehn segrade i tävlingen.
Simon Selin är finalist i Årets kock – här bjuder han på nerskalad version av confiterad kyckling med kålknyten och kycklingskysås
Kocka som en av finalisterna i Årets kock.
På Åbo yrkesinstitut uppmärksammas matsvinn hela veckan
Utbildningsrestaurangen serverar svinn-buffé.
Vi slänger en miljon kilo mat om dagen – planering hemma och i skolköken minskar svinnet
Den här veckan firas den nationella Spillveckan.
Restaurang Finnjävel i Helsingfors får Michelinstjärna – Finlands sjunde stjärnrestaurang
Finnjävel får också Michelinguidens servicepris.
“Våra kasslerskivor blev helt råa och oätliga” – så här har ni missförstått sverigesvenska recept
De här ingredienserna har orsakat missförstånd.
Lakritstrio – en maträtt, en sötbit och en dryck
Recept på tomatsoppa, äppelcurd och cappuccino med lakrits.
Språkpodden Näst sista ordet frågar: Hur har obegripliga sverigesvenska ord i recept förstört din middag?
Berätta om hur du missförstått rikssvenska recept!
Micke Björklund och Matias Jungar fortsatte leta råvaror i huvudstadsregionen - här kan du läsa tisdagens händelser!
Gårdagens kålrötter, svartkål, svamp och pumpor är historia, och en ny dag är här. Äventyret med att hitta råvaror fortsätter.
Hur många sorter av ätbara insekter finns det i vår värld? Och hur många av oss äter insekter?
Testa hur bra koll du har på mat av insekter.
Öl av kiss, kött av människoceller och middag av alger – framtidens mat är här, är du redo?
Testa hur bra koll du har på framtidens mat.
Stort intresse för matlagningsläger – 16 lyckliga barn lagar mat av lokala ingredienser
4H-föreningar ordnar läger för barn runt om i landet.
Snart är fastemånaden över – den stora festen id al-fitr firas i Åbo med smarriga delikatesser som samosas och halva
Ramadan avslutas med den traditionella festen id al-fitr.
Utbudet på veganmat varierar i österbottniska skolor – i Vasa läggs veganalternativ på menyn till hösten
Vissa serverar vegansk mat, andra inte alls.
Morgonkollen: Restaurangerna fortsätter hålla stängt – och fyra andra nyheter att ha koll på
Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.