Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Johan Björkman

Allt annat än snabbmat – att koka traditionell memma tar sex till åtta timmar

Vill man ha memman i en näverlåda ska den göras på sommaren.

Så här kan Borgås skolmat förbättras

Borgå stadsfullmäktige beslutade i december om tilläggsanslag på en miljon euro för bespisningen i skolor och daghem. Nästa måndag, den 6 mars, ska stadsstyrelsen besluta hur tilläggspengarna används.

Sektorn för växande och lärande och affärsverket Borgå kost- och städtjänster föreslår att tilläggsanslaget används så här:

- bättre brödsortiment

- ekologisk mjölk serveras igen

- mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter)

- Borgågryta serveras inför påsken och självständighetsdagen

- efterrätt serveras en gång under den roterande matlistan (6 veckor)

- pålägg eller ost på soppdagar

- mångsidigare salladsbord

- ett andra huvudrättsalternativ också de dagar då det serveras vegetarisk mat

- allmänna ändringar i råvaror, ärtsoppa byts ut mot köttsoppa

I år ska staden också göra upp en plan för att förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att minska på ljudnivån och satsa på inredningen.

Nickis Numelin

”Svartsåvatten är vår viktigaste ingrediens” – Borgåföretag brygger kombucha och vill växa

I Östnyland finns tre företag som brygger kombucha. Kråkö bryggeri gör det vid sidan om ölen. Brabe i Svartså brygger 8 000 liter årligen och i Sibbo har Roihuvuoren panimo investerat för att kunna tillverka 60 000 liter per år.

Tara och Malin sitter och äter vid ett bord i andra säsongen av Kan vi bara få njuta

Mindre stress och mera chill – Tara Junker och Malin Öhman från serien Kan vi bara få njuta hittar det sköna och roliga i den mörka vintern

December är här och vi börjar längta efter den mysiga idylliska julen från sagoböckerna. Men december är inte alltid lugn och stämningsfull. Julen för även med sig en hel del stress och ångest för vissa av oss.

Ungsform fylld med äppel.

Pumpa och ståt stod på menyn då skolelever på Kimitoön tillredde lunch på Sagalunds museum

Skördelunchen har blivit något av en tradition på Kimitoön.

Studerande köar för mat på studentrestaurang.

Studentrestauranger kämpar med lönsamheten

Studentrestauranger har svår höst framför sig - en del maträtter försvinner eftersom de är för dyra.

Li Andersson talar under Vänsterförbundets partikongress i Björneborg den 10 juni 2022.

Li Andersson: Sänk momsen på mat i stället för att sänka inkomstskatterna

Li Andersson tog Nato-tjuren vid hornen i sitt linjetal.

En man i vit t-skjorta och vit bagarhatt håller i en gräddtårta med bär på toppen.

Nu ordnas stora fester igen: "Det börjar vara så som det var förr i världen"

Veckan före examensfesterna är hektisk för många i branchen.

färdiga bruna sojabönor i sina bönkälkar på en odling.

Matens klimatavtryck är större än du tror – så här äter du mera klimatsmart

"Maten är den största orsaken till klimatförändringen".

Grönsaker på ett bord i ett kök

Vad skall vi äta idag? Här är 10 tips på god och grön januarimat

Många vill äta lite grönare och lättare i början av året.

EN ung person tar mat på sin tallrik.

Mikaelskolan i Ekenäs är nominerad till nordiskt matpris

Priset delas ut i mitten av mars i Oslo.

Ritva Kylli , Markku Henriksson, Kristiina Markkanen och Leena Virtanen, Osmo Soininvaara, Julia Thuren samt Osmo Tapio Räihälä håller i sina respektive böcker som nominerats till Fack-Finlandia.

Böcker om USA, matkultur och konsumtion nominerade till Fack-Finlandia

Ingen svenskspråkig faktabok bland de nominerade.

En vacker smörgåstårta.

Ekenäsbo bakade Sveriges vackraste smörgåstårta

Regina Rehn segrade i tävlingen.

En hand lassar på mat på en tallrik vid en matbuffé.

På Åbo yrkesinstitut uppmärksammas matsvinn hela veckan

Utbildningsrestaurangen serverar svinn-buffé.

Olika maträtter som innehåller lakrits

Lakritstrio – en maträtt, en sötbit och en dryck

Recept på tomatsoppa, äppelcurd och cappuccino med lakrits.

Två män som ser in i kameran och är glada.

Micke Björklund och Matias Jungar fortsatte leta råvaror i huvudstadsregionen - här kan du läsa tisdagens händelser!

Gårdagens kålrötter, svartkål, svamp och pumpor är historia, och en ny dag är här. Äventyret med att hitta råvaror fortsätter.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida