Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Presienten med maka står på en röd matta

Stordåd, glitter och ära: Det stora medaljquizet om ordnar och utmärkelser

En del av oss har officiella ordnar och utmärkelsetecken, förtjänstkors och förtjänstmedaljer eller minneskors och minnesmedaljer. Vet du vem som får bära ordnar och varför?

Tuomas gerdt, mannerheimriddare

Den siste Mannerheimriddaren Tuomas Gerdt är död

Gerdt var riddare nummer 95.

En man och en kvinna poserar för fotografen.

Finlands Lejons Ordens förtjänstkors till jordbrukaren Henrik Holm

Erkännande för mångårigt arbete inom livsmedelsproduktionen.

Thailands kung Maha Vajiralongkorn och hans fru.

Thailands kung Rama X är krönt - festligheterna pågår i dagarna tre

Ceremonin innebär flera riter i tre dagar.

Donald Trump och Tiger Woods träffades och fastnade på bild 2014.

Tigers triumf föll Trump i smaken – golfikonen får presidentens frihetsmedalj

43-årige Woods vann sin första major på elva år.

Finlands flagga.

Försvarets fanfest i Åbo

Paraden ordnades av marinstaben och Åbo stad.

Amerikanerna Spencer Stone (från vänster), Anthony Sadler och Alek Skarlatos hör till dem som belönas med Hederslegionen för sina gärningar vid skottdramat i ett tåg i Frankrike den 21 augusti 2015.

Utländska tågpassagerare får Frankrikes främsta orden

Passagerarna övermannade beväpnad man på tåg.

Festdräkt för damer.

Ordnar och kön - så fördelades de

Nästan 4 000 finländare får förtjänsttecken.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs syster Nina Lagerblad tar emot medaljen

Wallenberg fick amerikansk hedersmedalj

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg har postumt tilldelats den amerikanska kongressens guldmedalj, som är USA:s finaste civila utmärkelse.

Mörkröd ros i närbild

Må bra dag i Västanfjärd

Lördagen den 8 mars ordnar Folkhälsan och Röda korset i Västanfjärd en alldeles egen Må bra dag för alla som fyllt 65 år. Seniorer från hela Kimitoön är välkomna!

Barbro Kloo

Nu börjar jakten på hjärtkirurg

Beslutet att bevara hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset skall inte gå ut över andra specialiteter på sjukhuset. Det hävdar både sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga och fullmäktigeledamot Barbro Kloo (SFP).

jaana myhrberg socialservicechef på Grankulla stad

Kongokväll skall få Grankullaborna att hjälpa flyktingfamilj

Grankulla tar i mars emot en flyktingfamilj och nu skall staden ordna en invånarkväll för att informera Grankullaborna om det här. Familjen på fyra personer har flytt från Kongo.

Brudpar i en kyrka

Datumet 11.12.13 inte så romantiskt som man trott

Vid magistraten i Vasa väntade man sig vigselrusning tack vare datumet 11.12.13, men rusningen uteblev. Bara i Seinäjoki blev det ett litet uppsving i antalet vigslar.

Två luckor i Skata rf:s julkalender

Fönster blir julkalenderluckor i Jakobstad

Det är december och julkalendertid. I Jakobstad har stadsdelsföreningen Skata rf än en gång ställt till med en julkalender där luckorna utgörs av fönster.

champagne

Vasa, Karleby och Kristinestad skippar julfesten

Kommunerna ska just nu spara där det går att spara. Därför blir det i år ingen julfest för personal och beslutsfattare i Vasa, Karleby och Kristinestad.

Stort möte om hälsostationen i Dalsbruk

I dag ordnar Dalsbruks byalag ett möte om framtiden för Dalsbruks hälsostation samt bäddavdelning. Inbjudna gäster är omsorgschef Maria Wallin och ledande läkaren Ilkka Pyrrö.

Unga brandkårister övade på Kimitoön

Åbolands brandkårsförbund ordnade från och med fredagkväll till och med lördagkvall ett så kallat "actionveckoslut" för ungdomar på Kimitoön. Simulerade olyckor inträffade på olika håll och mer brandbilar än vanligt både syndes och hördes på ön.

Gunilla Mäkelä

Kvinnornas dag ordnas i Kristinestad

I Kristinestad ordnas evenemanget Nais Day nu fjärde gången. Det är en dag för kvinnor och temat för evenemanget är Må bra - Feel good. Företagaren Gunilla Mäkelä som ordnar Feel Good - mässan har höga förväntningar.

Patrik Ragnäs

Tryggad närservice centralt för pensionärer

Att trygga närservicen för äldre är fortfarande en kärnfråga. Omkring 800 pensionärer samlas på onsdagen till Fagerö i Rangsby då Svenska pensionärsförbundet i Österbotten ordnar sommarfest och firar 40 års jubileum.

På söndag lever Sagalund

Den sista juni är det dags för den traditionella Sagalund lever dagen. Då lever Sagalund bokstavligen upp och besökarna får kliva in i en svunnen värld.

Ett fynd? En Monark i originalskick.

Jakobstads veteranbilssällskap blev av med 180 000 euro

Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap försnillades på 180 000 euro, inte bara drygt 100 000 euro som föreningens styrelse trodde vid den första bedömningen. Det är föreningens mångårige kassör som är misstänkt för att ha försnillat medel. Polisundersökningen pågår fortfarande.

Säkerheten på Brändö i Vasa ses över

Brändö i Vasa ska bli ett trevligare och säkrare område. Enligt en enkät gjord i fjol tycker en stor del av stadsdelens invånare att bland annat broarna mellan Brändö och centrum känns otrygga särskilt nattetid.

Brudpar i en kyrka

Drive-in vigsel i Dragsfjärds kyrka

Med anledning av det speciella datumet 12.12.12, ordnar Kimitoöns församling ett vigseltillfälle, där brudpar vigs i Dragsfjärds kyrka onsdagen 12 december mellan klockan 10.00 och 13.00.

En vy över Heureka-byggnaderna.

Heurekas direktör fick fransk utmärkelse

Per-Edvin Persson, direktör för vetenskapscentret Heureka i Vanda har belönats med den franska Nationalförstjänstorden. Frankrikens ambassadör i Finland Eric Lebédel överräckte förtjänsttecknet i fredags.