Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Sår sys

Läkarbrist stänger mottagningar i Karleby

Läkarbrist gör att Karleby HVC bantar sin verksamhet under mars månad. Personalstyrkan minskas vid två av fyra läkarmottagningar. Invånarna får räkna med att vänta två till tre månader på en läkartid.

Nytt förslag till statsandelsreform inte bra för Åboland

Det nyaste förslaget till statsandelsreform drabbar Åboland ännu hårdare än det första preliminära förslaget. För kommunerna gäller det nu att argumentera för en justering.

Kurt-Erik Nordin

Sopbilar från Närpes erövrar världen

Företaget Närpes Trä och Metall (NTM) i Närpes växer och produktionen ökar med 30 procent i år. Tystgående sopbilar och löstagbara behållare är nyheter på marknaden. Se inslag!

Orsaken till Hawkolyckan fortfarande oklar

Undersökningen av Hawk olyckan i Perho i november drar ut på tiden skriver Iltalehti i sin nätupplaga. Svarta lådan från det ena planet har inte kunnat analyseras och den andra lådan har inte hittats.

Från sopor till barnmat

Roskisdykare uppmärksammar matsvinn.

Badparadiset Tropiclandia i Vasa.

Tropiclandia öppnar igen på lördag

På lördag öppnar Tropiclandia i Vasa igen sina dörrar för badsugna gäster. Renoveringen av Tropiclandia har pågått i fyra månader, men arbetet har hållit tidtabellen.

Patientsäkerheten ska granskas

Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Auvo Rauhala har bett regionförvaltningsverket att tolka sjukvårdsdistriktets fullmäktigebeslut om att hålla kvar hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus i sex månader till.

Sjukvårdsistriktets fullmäktige sammanträder i Smedsby

Hjärtkirurgin stänger i Vasa

Ett halvt år till kommer hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus att fortsätta. Det beslöt sjukvårdsdistriktets fullmäktige på sitt möte på torsdag kväll. Styrelsen för sjukvårdsdistriktet ville lägga ner hjärtkirurgin redan vid nyår. Beslutet ger mera tid att reda ut hur nedläggningen av kirurgin påverkar andra specialiteter på sjukhuset.

Spädbarn i en säng

Temperamentet kan påverka språkutvecklingen

Temperamentet kan vara en av de faktorer som påverkar barnets språkutveckling. Det visar en pro gradu- avhandling i logopedi vid Åbo Akademi.

Lanas moster överväldigad

Det var en spänd Ulla Dkahkneh som i tisdags väntade på att få veta om hennes syster och systerdotter skulle få visum till Finland. Vår reporter Jessica Stolzmann var med då textmeddelandet med glädjebudet kom.

Hyreskontrakt

Ny fart på bostadsmarknaden i Vasa

Bostadsmarknaden i Vasa har piggnat till en aning under hösten. Mellan juli till september gjordes 10 procent fler bostadsaffärer än under perioden april - juni.

Lastfartyget Mimer i Vasa hamn

Nordic Sea Line i konkurs

Det blev, som väntat, konkurs för rederiet Nordic Sea Line. Konkursen var ett faktum i onsdags, skriver Vasabladet.

Långa köer till läkare i Karleby

Köerna växer till hälsovårdscentralerna i Karleby trots att alla läkartjänster är besatta. Det kan ta två månader att få en läkartid när det gäller icke brådskande vård.

Hemma efter tretton månader ombord

Pive Toivonen och Kyösti Palokärki gjorde långseglats till Atlantens öar.

Åklagare yrkar på fängelsedom för cannabisodling i Vörå

Fyra ungdomar i Vörå åtalas för narkotikabrott. Två av ungdomarna odlade cannabis och samtliga ungdomar använde cannabis regelbundet.

Kassakö i bybutiken i Solf

Solfborna har en närbutik igen

"En glädjens dag". Så sa en av de första kunderna i den nyöppnade bybutiken i Solf, Korsholm. Affären slog upp sina dörrar klockan 10 på torsdagen, fyra månader efter att den förra köpmannen lade lapp på luckan.

Passagerare på metroperrong.

Nattliga metroturer under veckosluten

Lillajulsfirare erbjuds möjlighet att ta metron hem. Helsingfors ska inleda ett försök med nattliga metroturer. Försöket inleds vid lillajul.

Missnöjd kirurg ringer upp

Kirurg Timo Telaranta ringer upp efter sändningen. Han är väldigt besviken på innehållet i programmet.

Madeleine och Chris i hästdroska efter bröllopsceremonin.

Madeleine väntar barn

Prinsessan Madeleine och hennes make Christopher O´Neill väntar barn. Enligt det svenska kungahuset är födseln beräknad till början av mars, ganska exakt nio månader efter parets bröllop i somras.

Kommungården i Ingå i höstväder.

Ingå håller sig till vårdbudgeten

Ingå kommun håller sig nästan till budgeten inom grundtryggheten, visar siffror för årets första sex månader. Ingå har använt 51,8 procent av pengarna i stället för idealet 50 procent.

Pälskappor i affären

Hoppet lever för pälsutbildningen i Jakobstad

Framtiden för yrkeshögskoleutbildningen inom päls på Centria i Jakobstad är ännu oviss. Det ser ändå ut att bli en fortsättning på andra stadiet till hösten.

Fem dömdes för Costa Concordia-olycka

Fem anställda vid kryssningsrederiet Costa Crociere i Italien har dömts till fängelsestraff för dödsvållanden och försummelser. Domarna hör ihop med olyckan med lyxkryssaren Costa Concordia. Rättegången mot kapten Franscsco Schettino fortsätter.

Amazonas försvinner i rekordfart

Skövlingen av regnskogen Amazonas i Brasilien har skjutit i höjden efter att en ny lag gick igenom ifjol efter skogsindustrins intensiva lobbning, meddelar miljöorganisationen Imazon.

Jean-Claude Juncker

Luxemburg: Juncker och regeringen avgår

Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker och hans regering avgår på torsdagen. Juncker tvingas ta politiskt ansvar för den spionskandal som skakat det annars så lugna Luxemburg.

Hovrätten skärpte Auers dom

Hovrätten i Åbo har skärpt fängelsedomen för sexualbrott mot Anneli Auer. Hovrätten förlängde fängelsestraffet till sju år och sex månader i fängelse. Tingsrätten hade dömt henne till sju år i fängelse.

Grävmaskin i skogsmiljö.

Få tomter sålda i Sjundeå

Under årets fem första månader hade endast två tomter gått åt. Trots att Sjundeå kommun hade hoppats kunna sälja 15 tomter i år.

Brist på dagvårdsplatser i Närpes

Det behövs fler daghem i Närpes. Före 2015 ska enligt planerna två omfattande daghemsbyggen bli verklighet.

Stort intresse för "Tonnilla töihin"

Över femtio företag på Kimitoön ansökte om pengar för att anställa sommarjobbare. Lotten avgjorde vilka tjugo företag som får tusen euro av kommunen.

Österrikarens öde oklart

Inga nya uppgifter har kommit om den österrikare, som kidnappades tillsammans med ett finländskt par i Jemen. I en film som lades ut på nätet under veckoslutet krävde kidnapparna att lösensumman ska vara betald inom februari månad, i annat fall dödas gisslan.

IF Raseborgs Tomas Söderlund siktar långt.

Nytt FM-guld för Tomas Söderlund

IF Raseborgs Tomas Söderlund knep sitt tredje finländska mästerskap i seniorklassen inomhus på söndagen i Jyväskylä. Hangö IK:s Linda Sandblom steg också upp på prispallen i damernas höjd.

småbarnshänder och en vucen kvinnas händer som leker på golvet med träbilar.

Flexibel vårdpeng ska locka ut i arbetslivet

Den partiella vårdpenningen för barn under 3 år kan komma att ersättas med en flexibel vårdpenning, föreslår en arbetsgrupp. Statsminister Jyrki Katainen har efterlyst att mammor snabbare börjar jobba och eller jobba deltid.

Försäljningen av RG 1 fortsätter som planerat

Försäljningen av fartyget RG1 framskrider enligt planerna. Det är bara om farliga ämnen som bly eller asbest hittas i skrovet som försäljningen kan fördröjas med någon månad.

Eurosedlar.

Fackföreningar vill inte diskutera semesterpengen

Fackföreningarna i Raseborg motsätter sig absolut att staden skulle spara genom att dra in semesterpengen för de anställda.

Markus Nylund, Niklas Leinonen, Stefan Norrgård, Jens Lindstedt och Simon Smeds deltog i Folkhälsans pappafrukost

Frukost för pappor

En gång i månaden samlas ett antal pappor på frukost för att diskutera hur det är att vara pappa. Det är Folkhälsan som sedan 2009 har ordnat frukostträffarna.

Tio personer permitteras vid NCE i Jakobstad

Komposittillverkaren NCE i Jakobstad permitterar tio arbetstagare i två månader från och med november. Orsaken är att serietillverkningen av turbinblad inte ännu kommit igång.

Fängelsedom för förskingring vid Röda Korset

Kvinnan som förskingrat pengar av Röda Korset har dömts till ovillkorligt fängelse i två år och sju månader. Hon dömdes också att betala Röda Korset i Västra Finlands distrikt ett skadestånd på över 420 000 euro.

SRV sköter det största arbetet på ringbanan

Byggbolaget SRV har vunnit ringbanans entreprenad. Byggarbetet ska börja ännu inom den här månaden.

FC Inters Sirbiladze månadens spelare i fotbollsligan

Åbolaget FC Inters georgiska anfallare Irakli Sirbiladze har valts till september månads spelare i fotbollsligan.

En palestinsk pojke köper lyktor inför Ramadan

Ramadan inleddes

Muslimernas heliga månad Ramadan har inletts på de flesta håll. Det innebär att miljontals muslimer världen över ska avstå från mat och dryck mellan solens uppgång och nedgång.

Bygge av metrostation

Västmetron får skynda långsamt

Västmetrobygget får inte mera pengar av staten ännu. Esbo fullmäktige vill smida medan järnet är varmt och fortstätta bygga ut västmetron ända till Stensvik hösten 2013, men trafikministern lovar inga pengar just nu.

Salo ny kulturchef i Vasa

Kultur- och biblioteksnämnden i Vasa valde på onsdag kväll filosofie magister Sanna Salo till ny kulturchef. Nämnden valde mellan tre kandidater, sammanlagt hade 14 personer sökt tjänsten.

Flicka läser vid bord

Mäenpää: Studera hela året!

Studerande borde studera 12 månader om året, föreslår tjänstemannacentralorganisationen STTK:s ordförande Mikko Mäenpää. Gymnasietiden bör inte heller kunna förlängas, enligt Mäenpää. Det rapporterar Helsingin Sanomat.

posten i lovisa

Beslut om postombud i Lovisa får vänta

Lovisaborna får ännu vänta på en ersättare för postkontoret i Lovisa centrum.