Senaste artiklar
Filmrecension: Andra akten – Lena Olin och Rolf Lassgård glittrar och gnistrar i kärleksdrama skrivet av finska manusförfattare
Vad är bättre; att finna kärleken eller sig själv?
Film: Bränn alla mina brev – Alex Schulmans släkthistoria bjuder på en allvarsam lek med höga insatser
Skarsgård & August gestaltar den med bravur.
Sara Ehnholm Hielm sögs in i filmens värld och nu kommer hon ut med en bok om sina insikter: "Liv och film går in i varandra"
Essäer om det som inte har rymts med i filmrecensionerna.
Film: Armotonta menoa – brutalt träffsäkert och välsjunget om det sjuka i vården
En musikdokumentär som spränger alla gränser.
Film: No Time To Die – efterlängtad Bond både charmar och överraskar
007 är ingen nolla utan bevis på att det alltid finns tid.
Film: Respect – soulsångaren Aretha Franklins liv som själlös låtkavalkad
Traditionsenligt pendlande mellan motgång och framgång.
Till minne av filmkritikern Hans Sundström
En uppskattad kritiker har lämnat salongen.
Tobias Zilliacus: Jag blir chockad av att se mig själv på film
Linda Zilliaccus vill inte ha sin man i publiken.
Film: Turist - vad gör du när lavinen kommer
I ett vitt och oskuldsfullt landskap utspelar sig en svart komedi
Amerikanska kritiker hyllar europeisk film
Det blev storslam för Europa när de amerikanska filmkritikerna utsåg årets bästa filmer. Den franska filmveteranen Godard fick huvudpriset och också britterna, belgarna och tyskarna utmärkte sig.
Ida Henrikson: Unkna mansroller och skadlig nostalgi
Män som spårar ur
Filmfrossa på fredagar?
Tycker du att film är ett trist samtalsämne? Då skall du inte läsa det här. Och absolut inte lyssna på oss.
Snabba Cash 3 – ingen Deluxe-version
År 2006 introducerade advokaten Jens Lapidus ett gäng råbarkade typer i sin debutdeckare ”Snabba Cash”. Framgången var omedelbar och nu har den tredje och avslutande filmen i serien Finlandspremiär. Hur skall det gå för JW, Jorge och Radovan?
Räddad Riddick
Uppföljare känns ofta utspädda och smaklösa, men när det gäller serien om antihjälten ”Riddick” innehåller del 3 oväntade kryddor. Mindre skrän och mera självironi.
Helyllefamiljen Miller
Vad får man om man placerar en langare, en strippa, en enstöring och en hemlös tonåring i en husbil och skickar dem på drogshopping i Mexiko? En medelsvenssonfamilj för 2000-talet. Typ.
RED 2 – skjutglada pensionärer
Om man föser ihop Bruce Willis, Anthony Hopkins och Helen Mirren och låter dem skjuta vilt omkring sig är resultatet ett actionpaket i snygg förpackning. Synd bara att paketet visar sig vara tomt.
Den filmatiska ”sanningen”
Skräckfilmer baserade på verkliga händelser. Filmer som tar vid där nyheterna slutar. Personporträtt. Verkligheten har alltid lockat filmmakarna. Och publiken.
Rec:Genesis – spanskt zombiebröllop
Spansk skräckfilm om ett bröllop som börjar med en zombieattack och slutar i ett blodsplatter.
Pystyssä – en film om skulder, sex och våld
Filmen är uppbyggd kring två parallellberättelser.
Spring Breakers
När regissören Harmony Korine skildrar det amerikanska vårlovet blir festen en backanalisk orgie på sandstranden. Festen är monstruös och galen.
The Great Gatsby
I regissören Baz Luhrmanns tolkning av Den Store Gatsby är allting stort, vackert och glittrande. Det är ett spektakel, en illusion och en nöjespark.
Kon-Tiki – pojkäventyr på balsaflotte
Det är år 1947 och den unga Thor Heyerdahl har en teori om att människorna i Polynesien i Stilla Havet härstammar från Sydamerika.
Äta, sova, dö – ute på den skånska vischan
Raša är i 20 års åldern och jobbar med att packa sallad och tar dessutom hand om sin sjuka pappa.
En road-movie om att åka hem och finna sin identitet
Laulu koti-ikävästä eller Ingen riktig finne av Mika Ronkainen är en prisbelönad inhemsk dokumentär om identitet och en problematisk far och son-relation.
The Croods - en familj på väg mot den nya världen
"The Croods" är en animationsfilm i 3D om familjen Croods, en grottfamilj från förhistorisk tid. Croods består av pappa, mamma, tonårsdottern Eep, en son, en liten baby och svärmor. Släktnamnet anspelar på engelskans crude (grov, enkel) och familjen med pappan i spetsen är inte bland de smartaste.
Jakten - stark och gripande film
Jakten utspelar sig i ett litet danskt, välmående samhälle. Huvudpersonen Lucas är en medelålders, frånskild man som jobbar som barnträdgårdslärare.
Hemma hos andra - finstämd och intensiv voyeurism
Dans la maison – Hemma hos andra.
Oz – the Great and Powerful - kvasinostalgisk eldshow
Filmen erbjuder en bakgrund till Trollkarlen från Oz, Frank Baums saga och Victor Flemings klassiska film från 1939.
Tysk biobransch mår bra - tysk film mår sämre
Filmer som ”Barbara” och ”Vem om inte vi” är de senaste undantagen som bekräftar regeln; tysk film hittar inte till våra biografer. Tomas Jansson har sett ny tysk film.
Pitch Perfect – förutsägbar klangfiness
En musikal i collegemiljö: ett sångarkrig mellan de rivaliserande a capellagrupperna Barden Bellas och Treble Makers.
Låt mig berätta – koncentrerat könsdrama
Maarit har bytt kön efter ett mångårigt dubbelliv som familjefar med hemlighållen könsidentitet. Avskild från sin familj lever hon nu som städerska, ensam i Helsingfors.
Beautiful Creatures - inget nytt men underhållande
Beautiful Creatures är första delen i serie ungdomsromaner med samma namn av Kami Garcia & Margaret Stohl.
Viru – tarinoita hotellista - spännande och gripande berättelser
Viru är mer än ett hotell, det är en institution.
Cloud Atlas - njutningsfull filmupplevelse
Det bärande temat i filmen är frihet och människans kamp för det hon tror på.
Amour - en kärlekshistoria, om ömhet och döden
Vad är du beredd att göra för den du älskar?
Två mikrofoner av fem för nya Die Hard
På torsdagen hade femte filmen om New York-polisen John McClane premiär. "A good day to die hard", heter den och Matias Risikko och Jonny Smeds såg filmen för God morgon Österbottens räkning.
A Good Day to Die Hard - lite löjligt men underhållande
John ”Yippie kai yey” McClane är tillbaka och självklart är det Bruce Willis i huvudrollen. Den här gången befinner sig John McClane i Moskva där hans vuxna son Jack (Jai Courtney) hamnat i trubbel.
Wreck-It Ralph - överraskande rolig
Wreck-It Ralph eller Röjar-Ralf är Disneys nya animationsfilm och handlar om spelvärlden där huvudpersonen Röjar-Ralf är den onde figuren i ett av spelen.
Bille August och Norden
Berlinale 8/10: Tomas Jansson diskuterar Nordens närvaro under Berlins filmfestival, och hör danska Bille August berätta om sin nya film som får sin premiär under festivalen.
Berlin, Berlin
Berlinale 7/10: Nej, rubriken är inte döpt efter hotellet där jag bor (det heter faktiskt Berlin, Berlin), nej den kommer från att jag i en artikel tänkte ge Berlin huvudrollen. Gammal kärlek, osv. Tomas Jansson diskuterar dagens Berlin, Berlinfilm, och några festivalnyheter.
The Master - underlig och sorglig i positiv bemärkelse
The Master utspelar sig i USA precis efter II Världskriget. Vi möter två män, Freddie Quell (Joaquin Phoenix) som är en ung, vilsen man. Han har återvänt från kriget men är gravt alkoholiserad och bär på en hel del trauman.
21 tapaa pilata avioliitto - komedi som inte når fram
Sanna Manner håller på med en avhandling om alla de sätt på vilka mänskor förstör sina äktenskap. Hennes hypotes är att äktenskapet är ett onaturligt tillstånd för dagens moderna människa.
Dags för 63:e Berlinalen
Berlinale 1/10: Det finns tre filmfestivaler i Europa som räknas, brukar branschfolket säga: Cannes, Venedig och Berlin. Cannes är förstås den prestigemässigt oslagbara, men som god tvåa kommer Berlinalen som i år arrangeras för 63e gången.
The Silver Lining Playbook – en film med guldkant
Pat - Bradley Cooper - har det inte lätt. Efter att ha funnit hustrun i duschen med en annan man blir han psykotisk och läggs in på sjukhus. När han skrivs ut har han fått en diagnos och blir tvungen att flytta hem till mamma -Jackie Weaver - och pappa -Robert De Niro.
Hitchcock – mannen, myten och mordet
Hitchcock är 60 år gammal då vi möter honom. Han har en lång filmkarriär och en räcka tv-filmer bakom sig samt en tryggad ålderdom framför sig. Men istället för att ta det lugnt börjar han söka efter nytt material att hugga tänderna i.
Vuonna 85 – en nostalgitripp
Två killar, en tjej och mängder av fula frisyrer, grälla kläder, risiga bilar, finska hitlåtar och mobiltelefoner som är föga mobila. Se där; ingredienserna i Timo Koivusalos och Riku Suokas filmversion av den framgångsrika musikalen ”Vuonna 85”.
Lincoln - mannen, makten och ärligheten
Säg Spielberg, Day-Lewis & Lincoln och jag säger ”Oscar”. För hur skulle det kunna bli något annat än ”grand slam” i Oscarsnomineringar när det handlar om amerikansk historia skriven med Hollywoodbokstäver. Och varför inte? Abraham Lincoln är en intressant gestalt, Steven Spielberg en säker regissör och Daniel Day-Lewis en superb skådespelare.
Zero Dark Thirty – problematisk underhållning
I september 2001 förändras världen. Två torn rasar, illusioner dör och en fras ur det förflutna flyttar in i den politiska retoriken: ”Wanted Dead or Alive”. Jakten på Osama Bin Laden inleds och kantas snart av två krig, ifrågasatta fångläger och heta politiska debatter. Strax efter ett på natten den 11 maj 2011 slutar den med några skott i Abbottabad i Pakistan.
Dance of Outlaws - svår och tung att se
Johanna Grönqvist har sett den prisbelönta dokumentärfilmen.