Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

USA-sanktioner mot företag kopplade till Kinas ballongprogram

USA inför sanktioner mot fem kinesiska teknologiföretag och ett forskningsinstitut. USA anser att de alla är kopplade till Kinas ballongprogram.

Sanktionerna ska göra det svårare för de här företagen att ta del av amerikansk teknikexport.

Både USA:s president Joe Biden och hans företrädare Donald Trump har svartlistat kinesiska företag som de ansett att hotar USA:s säkerhet och för att bromsa Kinas militära framsteg.

De senaste tilläggen till den här listan kommer som ett direkt svar på den misstänkta kinesiska spionballongen, som USA sköt ner utanför South Carolinas kust i förra veckan.

Källor: Reuters, TT

pennor och ett häfte med anteckningar på kinesiska.

Kunskaper i kinesiska hett eftertraktade i turismbranschen

Antalet kinesiska besökare har ökat med mer än tre gånger.

Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl.

Fruktan spökar i gästvänligt Kina

Vanligt folk känner fruktan i ett allt mer välmående Kina.

eu, europa, flaggor, medlemmar

Nu ska också svenska barn få läsa kinesiska

Finska skolorna kan ändå erbjuda fler språk än de svenska.

eu, europa, flaggor, medlemmar

Vilket är framtidens viktigaste språk?

Skoltyska och -franska har fått ge vika för större språk.

Mathias och Li Nylund

Med kinesiska som hemspråk

Li och Mathias Nylund träffades i miljonstaden Foshan

dalai lama

Kina rasar över möte mellan Obama och Dalai Lama

USA:s president Barack Obama träffade Tibets andlige ledare i exil Dalai Lama i Vita huset på fredagen. Mötet har upprört Kina som krävde att det skulle inhiberas.

Taiwan hävdar att de byggt världens största gunghäst till äran av hästens år.

Lycka och långt liv när hästens år börjar

Kineserna firar nyår mot slutet av veckan. Ormens år övergår i hästens år natten till fredag.

Filmregissör skaffade för många barn, får böta en miljon

Den kinesiske filmregissören Zhang Yimou måste böta kring en miljon euro för att ha trotsat ettbarnspolitiken i Kina.

Kinas förföljda bloggare ger inte upp

På ytan verkar det styrande kommunistiska partiets hårdhänta taktik mot bloggare att ha burit frukt. Många har tonat ner sin kritik på Weibo, den kinesiska versionen av Twitter. Bloggarna hittar ändå nya sätt att på internet föra fram sina åsikter.

Kina upprättar luftförsvarszon, Japan protesterar

Kina har upprättat en luftförsvarszon i östkinesiska havet som innefattar en omtvistad ögrupp. Kina gör anspråk på ögruppen som Japan kontrollerar. Och Japan protesterar skarpt mot zonen.

Hui Liang flyttade till Vasa från norra Kina

Kinesiska Hui Liang visste ingenting om Finland innan hon flyttade till Vasa för ungefär två år sedan. Eller det stämmer inte riktigt. Hon kände till Nokia och jultomten. Nu vet hon desto mera men fortfarande är kulturskillnaderna stora och ibland också ganska underhållande.

Dödlig explosion vid fyrverkerifabrik i Kina

Minst 11 människor har dött och 17 skadats i en explosion i en fyrverkerifabrik i staden Cenxi södra Kina. De flesta av offren var kvinnor. Orsaken till explosionen är oklar.

Manöver ökar spänningen i Östasien

Genom att inleda en stor manöver på Stilla havet har Japan i dag än en gång upprört Kina. I ett tal på en örlogsbas konstaterade Japans premiärminister Shinzo Abe att japanerna lever i en allt farligare del av världen.

Vacon.

Vacon tvingas betala miljoner i tullavgifter och böter

Vasaföretaget Vacon dömts till att betala 6,3 miljoner euro i ersättningar för felaktigt tullningsförfarande i Kina. Tvisten gäller import av komponenter med felaktig tullbeteckning.

Tyfonen Soulik nådde Kina

Åtminstone två personer dog och hundratals skadades i Soulik-tyfonen i Taiwan. Nu har tyfonen rört sig till Kina.

Barn överlevde dramatiskt fall - Se video!

En 2-årig flicka klarade sig så gott som oskadd efter att hon föll från femte våningen ur ett höghus i östra Kina. Förbipasserande lyckas fånga flickan och dämpa fallet. En övervakningskamera filmade händelsen.

Unga kvinnor har ett "bäst-före-datum"

I Kina gifter man sig inte alltid bara för kärlekens skull. Det är i många fall föräldrarna som väljer vem man ska gifta sig med, särskilt i mindre byar utanför storstäderna.

Fåglar ovanför människor.

Fågelinfluensan nådde Taiwan

Det första fallet av fågelinfluensaviruset H7N9 utanför det kinesiska fastlandet har upptäckts i Taiwan.

Fågelinfluensa

Kinas fågelfarmer hämmas av H7N9-viruset

Den nya fågelinfluensan H7N9 har dragit ner efterfrågan på broilerrätter i Kina. Kinesiska medier rapporterar att landets matindustri har förlorat miljarder sedan man upptäckte de första fallen av viruset.

HS: Centralgatan täcks med kinesisk sten

Stenarna som Centralgatan ska täckas med importeras från Kina, där usla arbetsförhållanden råder inom stenbranschen, skriver Helsingin Sanomat. Helsingfors stad har inte ställt några etiska krav på uppdragsgivaren.

Fågelinfluensan sprider sig i Kina

Den nya typen av fågelinfluensa fortsätter att sprida sig i Kina och har nu nått provinsen Henan, där två människor har smittats av fågelinfluensan.

Nytt dödsfall i fågelinfluensa i Kina

Ytterligare två personer i Kina har smittats av det nya fågelviruset H7N9. En av dem har avlidit. Den avlidne var en kock från staden Zhejiang i östra Kina. Antalet smittade är därmed uppe i nio personer och tre av dem har avlidit.

En vit skål.

Skål köpt på loppis var värd miljonbelopp

En kinesisk skål köpt på en loppmarknad visade sig vara ett tusen år gammalt värdeföremål. Familjen som ägde skålen hade betalat några euro för den.

Ovanligt kall vinter i Kina - festival lockar isfantaster

Den årliga is- och snöfestivalen har inletts i -26 graders kyla i staden Harbin i nordöstra Kina. Kölden avskräckte inte modiga vinterbadare, som njöt av kylan. Kina har den kallaste vintern på 28 år, rapporterar den kinesiska väderlekstjänsten.

tekniksa högskolans campus i Esbo

Kina etablerar sig i Finland

Zhongguancun, Kinas svar på Silicon Valley, öppnar nu kontor Otnäs i Esbo. Tanken är att hjälpa kinesiska företag som vill etablera sig i Finland.

Kina: Hu krävde reformer

Kinas president Hu Jintao utlovade politiska reformer och en kamp mot korruption då han på torsdagen inledde det styrande kommunistpartiets adertonde kongress i Peking.

Kina övar i Östkinesiska havet

Den kinesiska marinen har dragit igång en övningsoperation utanför den kinesiska östkusten. Elva fartyg, bland dem några krigsfartyg, och åtta flygplan har skickats till sjöss i något som kallas en av de hittills mest kontroversiella handlingarna från Kinas sida i dispyten om Senkakuöarna.

Ai Weiwei

Ai Weiwei: Peking eggar till protester mot Japan

Det är myndigheterna i Peking som medvetet eggat kineserna till protester mot Japan i tvisten om en ögrupp i Östkinesiska havet. Det anser den världskända kinesiska konstnären och oliktänkaren Ai Weiwei.

Kinas försvunna vice president visar sig?

Kinas vice president Xi Jinping, som inte har synts i offentligheten på två veckor, lider av ryggbesvär och det är möjligt att han kommer att visa sig redan i morgon.

Ai Weiwei

Kinesisk dom står fast

En kinesisk domstol har avvisat att ändra skattedomen mot landets mest berömda oliktänkare, konstnären Ai Weiwei. Kritiker anser att de kinesiska myndigheterna använder skattedomen för att sätta munkavle på regimkritikern.

Ön Pagasa som är en del av Spratly-öarna

Filippinerna: Kina bör förklara haveri

kinesiskt fartyg gick på grund i filippinskt territorium.

Hongkong: Stor demonstration mot Kina

Tiotusentals människor i Hongkong har demonstrerat mot det kinesiska styret och för demokrati. I dag är det 15 år sedan Kina övertog den tidigare brittiska kolonin.

Tung smog över Peking

Kina: De skyldiga i abortfallet bestraffades

De personer som ligger bakom den uppmärksammade tvångsaborten av ett sju månader gammalt foster har bestraffats, uppger kinesiska myndigheter.

Shenzhou-9:s astronauter

Lyckad manuell dockning för Kina

Kinesiska rymdfarare har genomfört en första manuell dockning. Rymdskeppet Shenzhou-9, som sköts upp den 17 juni, dockade på söndagsmorgonen finsk tid med modulen Taingong-1.

Konstnär portad från rättegång

I Kina försämras läget ytterligare för oliktänkare. Nu har konstnären Ai Weiwei blivit tillsagd att hålla sig borta från rättegången mot de kinesiska skattemyndigheterna.

Tibet: Hundratals gripna efter självbränning

Hundratals människor har gripits efter självmordsprotester i Tibets huvudstad Lhasa i helgen.

Finpro tror på Kina

Den kinesiska ekonomin har i många år fungerat som ett lokomotiv för världsekonomin. Nu pekar många tecken ändå på att den ekonomiska tillväxten bromsas upp. Eija Tynkkynen som är chef för Finpros kontor i Peking tror ändå inte att landet håller på att förlora sin konkurrenskraft.

Xiaosa med sin nya familj

Hittehunden Xiaosa sprang 1 700 km

En herrelös hund slog följe med en grupp kinesiska cyklister och sprang med dem hela 1 700 kilometer från Kina till Tibet. Vänskapen uppstod när cyklisterna kastade ett kycklingben till hunden, som de började kalla Xiaosa.

En lycklig Chen anlände till New York med sin familj

Chen anlände till USA

Den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng har anlänt till New York för att starta ett nytt liv i USA. Chen och hans familj landade i New York natten mot söndag finsk tid.

Chen Guangcheng tillsammans med amerikanska tjänstemän 01.05.12

Chen lämnade Kina

Den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng och hans familj har lämnat Kina och är på ett flyg på väg till USA.

Kina: Smuggelkung slapp dödsstraff

Den kinesiska affärsmannen, "smuggelkungen" Lai Changxing, har dömts till livstids fängelse av en domstol i Xiamen i södra Kina. Lai ledde sitt brottsimperium i Xiamen under 1990-talet. År 1999 flydde han till Kanada.

PlayMe sätts upp i Kina

Den finländska musikalen PlayMe kommer att sättas upp i Kina. Musikalen spelades första gången på Svenska Teatern i Helsingfors år 2009 och handlar om unga människors kamp för berömmelse.

Territorialgräl mellan Kina och Filippinerna

Striden om några klippöar i Sydkinesiska sjön skärper konflikten mellan Kina och Filippinerna. Den senaste månaden har båda länderna haft fartyg öga mot öga mot varandra utanför ögruppen, samtidigt som den nationalistiska retoriken på båda sidor skruvas upp.

Kinas president Hu Jintao och USA:s utrikesminister Hillary Clinton i bakgrunden

USA: Chen vill lämna Kina

USA bekräftar att den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng och hans familj vill lämna Kina. Fallet Chen har överskuggat Kinas och USA:s pågående ekonomisk-strategiska toppmöte i Peking.

Chen Guangcheng

"Chens hustru var i fara"

Den kinesiske oliktänkaren Chen Guangcheng har lämnat den amerikanska ambassaden i Peking. Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att Chen lämnade ambassaden "av fri vilja" efter att ha vistats där i sex dagar. Chen säger till nyhetsbyrån AP att kinesiska myndigheter hade meddelat amerikanska tjänstemän att han hustru skulle ha dödats om han inte hade lämnat ambassaden.

Hillary Clinton anländer till Peking

Regimkritikers öde överskuggar Clintonbesök

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har anlänt till Kina för samtal om både ekonomi och säkerhetsfrågor. Mötet riskerar överskuggas av kontroversen kring den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng.

Liu Xiaobo år 1995

Liu Xiaobo - prisbelönt oliktänkare

Nobels fredspris gick n2010 till den kinesiske oliktänkaren.