Senaste artiklar
USA-sanktioner mot företag kopplade till Kinas ballongprogram
USA inför sanktioner mot fem kinesiska teknologiföretag och ett forskningsinstitut. USA anser att de alla är kopplade till Kinas ballongprogram.
Sanktionerna ska göra det svårare för de här företagen att ta del av amerikansk teknikexport.
Både USA:s president Joe Biden och hans företrädare Donald Trump har svartlistat kinesiska företag som de ansett att hotar USA:s säkerhet och för att bromsa Kinas militära framsteg.
De senaste tilläggen till den här listan kommer som ett direkt svar på den misstänkta kinesiska spionballongen, som USA sköt ner utanför South Carolinas kust i förra veckan.
Källor: Reuters, TT
Kinesiska Konfuciusinstitutet ska göra Finland Kinavänligt - Spotlight kan visa på flera försök att påverka den akademiska friheten
Upprepade försök att påverka vinkling i Kina-känsliga ämnen.
Kunskaper i kinesiska hett eftertraktade i turismbranschen
Antalet kinesiska besökare har ökat med mer än tre gånger.
Fruktan spökar i gästvänligt Kina
Vanligt folk känner fruktan i ett allt mer välmående Kina.
Nu ska också svenska barn få läsa kinesiska
Finska skolorna kan ändå erbjuda fler språk än de svenska.
Vilket är framtidens viktigaste språk?
Skoltyska och -franska har fått ge vika för större språk.
Med kinesiska som hemspråk
Li och Mathias Nylund träffades i miljonstaden Foshan
Finländska krigare på främmande slagfält - i 1900-talets Kina, vid Missefloden 1916 och som frivilliga SS-män i Ukraina 1942
Intervjuer med finländare i krig utanför FInland.
Kina rasar över möte mellan Obama och Dalai Lama
USA:s president Barack Obama träffade Tibets andlige ledare i exil Dalai Lama i Vita huset på fredagen. Mötet har upprört Kina som krävde att det skulle inhiberas.
Lycka och långt liv när hästens år börjar
Kineserna firar nyår mot slutet av veckan. Ormens år övergår i hästens år natten till fredag.
Filmregissör skaffade för många barn, får böta en miljon
Den kinesiske filmregissören Zhang Yimou måste böta kring en miljon euro för att ha trotsat ettbarnspolitiken i Kina.
Kinas förföljda bloggare ger inte upp
På ytan verkar det styrande kommunistiska partiets hårdhänta taktik mot bloggare att ha burit frukt. Många har tonat ner sin kritik på Weibo, den kinesiska versionen av Twitter. Bloggarna hittar ändå nya sätt att på internet föra fram sina åsikter.
Kina upprättar luftförsvarszon, Japan protesterar
Kina har upprättat en luftförsvarszon i östkinesiska havet som innefattar en omtvistad ögrupp. Kina gör anspråk på ögruppen som Japan kontrollerar. Och Japan protesterar skarpt mot zonen.
Hui Liang flyttade till Vasa från norra Kina
Kinesiska Hui Liang visste ingenting om Finland innan hon flyttade till Vasa för ungefär två år sedan. Eller det stämmer inte riktigt. Hon kände till Nokia och jultomten. Nu vet hon desto mera men fortfarande är kulturskillnaderna stora och ibland också ganska underhållande.
Dödlig explosion vid fyrverkerifabrik i Kina
Minst 11 människor har dött och 17 skadats i en explosion i en fyrverkerifabrik i staden Cenxi södra Kina. De flesta av offren var kvinnor. Orsaken till explosionen är oklar.
Manöver ökar spänningen i Östasien
Genom att inleda en stor manöver på Stilla havet har Japan i dag än en gång upprört Kina. I ett tal på en örlogsbas konstaterade Japans premiärminister Shinzo Abe att japanerna lever i en allt farligare del av världen.
Vacon tvingas betala miljoner i tullavgifter och böter
Vasaföretaget Vacon dömts till att betala 6,3 miljoner euro i ersättningar för felaktigt tullningsförfarande i Kina. Tvisten gäller import av komponenter med felaktig tullbeteckning.
Tyfonen Soulik nådde Kina
Åtminstone två personer dog och hundratals skadades i Soulik-tyfonen i Taiwan. Nu har tyfonen rört sig till Kina.
Barn överlevde dramatiskt fall - Se video!
En 2-årig flicka klarade sig så gott som oskadd efter att hon föll från femte våningen ur ett höghus i östra Kina. Förbipasserande lyckas fånga flickan och dämpa fallet. En övervakningskamera filmade händelsen.
Unga kvinnor har ett "bäst-före-datum"
I Kina gifter man sig inte alltid bara för kärlekens skull. Det är i många fall föräldrarna som väljer vem man ska gifta sig med, särskilt i mindre byar utanför storstäderna.
Fågelinfluensan nådde Taiwan
Det första fallet av fågelinfluensaviruset H7N9 utanför det kinesiska fastlandet har upptäckts i Taiwan.
Kinas fågelfarmer hämmas av H7N9-viruset
Den nya fågelinfluensan H7N9 har dragit ner efterfrågan på broilerrätter i Kina. Kinesiska medier rapporterar att landets matindustri har förlorat miljarder sedan man upptäckte de första fallen av viruset.
HS: Centralgatan täcks med kinesisk sten
Stenarna som Centralgatan ska täckas med importeras från Kina, där usla arbetsförhållanden råder inom stenbranschen, skriver Helsingin Sanomat. Helsingfors stad har inte ställt några etiska krav på uppdragsgivaren.
Fågelinfluensan sprider sig i Kina
Den nya typen av fågelinfluensa fortsätter att sprida sig i Kina och har nu nått provinsen Henan, där två människor har smittats av fågelinfluensan.
Nytt dödsfall i fågelinfluensa i Kina
Ytterligare två personer i Kina har smittats av det nya fågelviruset H7N9. En av dem har avlidit. Den avlidne var en kock från staden Zhejiang i östra Kina. Antalet smittade är därmed uppe i nio personer och tre av dem har avlidit.
Skål köpt på loppis var värd miljonbelopp
En kinesisk skål köpt på en loppmarknad visade sig vara ett tusen år gammalt värdeföremål. Familjen som ägde skålen hade betalat några euro för den.
Ovanligt kall vinter i Kina - festival lockar isfantaster
Den årliga is- och snöfestivalen har inletts i -26 graders kyla i staden Harbin i nordöstra Kina. Kölden avskräckte inte modiga vinterbadare, som njöt av kylan. Kina har den kallaste vintern på 28 år, rapporterar den kinesiska väderlekstjänsten.
Kina etablerar sig i Finland
Zhongguancun, Kinas svar på Silicon Valley, öppnar nu kontor Otnäs i Esbo. Tanken är att hjälpa kinesiska företag som vill etablera sig i Finland.
Kina: Hu krävde reformer
Kinas president Hu Jintao utlovade politiska reformer och en kamp mot korruption då han på torsdagen inledde det styrande kommunistpartiets adertonde kongress i Peking.
Kina övar i Östkinesiska havet
Den kinesiska marinen har dragit igång en övningsoperation utanför den kinesiska östkusten. Elva fartyg, bland dem några krigsfartyg, och åtta flygplan har skickats till sjöss i något som kallas en av de hittills mest kontroversiella handlingarna från Kinas sida i dispyten om Senkakuöarna.
Ai Weiwei: Peking eggar till protester mot Japan
Det är myndigheterna i Peking som medvetet eggat kineserna till protester mot Japan i tvisten om en ögrupp i Östkinesiska havet. Det anser den världskända kinesiska konstnären och oliktänkaren Ai Weiwei.
Kinas försvunna vice president visar sig?
Kinas vice president Xi Jinping, som inte har synts i offentligheten på två veckor, lider av ryggbesvär och det är möjligt att han kommer att visa sig redan i morgon.
Kinesisk dom står fast
En kinesisk domstol har avvisat att ändra skattedomen mot landets mest berömda oliktänkare, konstnären Ai Weiwei. Kritiker anser att de kinesiska myndigheterna använder skattedomen för att sätta munkavle på regimkritikern.
Filippinerna: Kina bör förklara haveri
kinesiskt fartyg gick på grund i filippinskt territorium.
Hongkong: Stor demonstration mot Kina
Tiotusentals människor i Hongkong har demonstrerat mot det kinesiska styret och för demokrati. I dag är det 15 år sedan Kina övertog den tidigare brittiska kolonin.
Kina: De skyldiga i abortfallet bestraffades
De personer som ligger bakom den uppmärksammade tvångsaborten av ett sju månader gammalt foster har bestraffats, uppger kinesiska myndigheter.
Lyckad manuell dockning för Kina
Kinesiska rymdfarare har genomfört en första manuell dockning. Rymdskeppet Shenzhou-9, som sköts upp den 17 juni, dockade på söndagsmorgonen finsk tid med modulen Taingong-1.
Konstnär portad från rättegång
I Kina försämras läget ytterligare för oliktänkare. Nu har konstnären Ai Weiwei blivit tillsagd att hålla sig borta från rättegången mot de kinesiska skattemyndigheterna.
Tibet: Hundratals gripna efter självbränning
Hundratals människor har gripits efter självmordsprotester i Tibets huvudstad Lhasa i helgen.
Finpro tror på Kina
Den kinesiska ekonomin har i många år fungerat som ett lokomotiv för världsekonomin. Nu pekar många tecken ändå på att den ekonomiska tillväxten bromsas upp. Eija Tynkkynen som är chef för Finpros kontor i Peking tror ändå inte att landet håller på att förlora sin konkurrenskraft.
Hittehunden Xiaosa sprang 1 700 km
En herrelös hund slog följe med en grupp kinesiska cyklister och sprang med dem hela 1 700 kilometer från Kina till Tibet. Vänskapen uppstod när cyklisterna kastade ett kycklingben till hunden, som de började kalla Xiaosa.
Chen anlände till USA
Den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng har anlänt till New York för att starta ett nytt liv i USA. Chen och hans familj landade i New York natten mot söndag finsk tid.
Chen lämnade Kina
Den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng och hans familj har lämnat Kina och är på ett flyg på väg till USA.
Kina: Smuggelkung slapp dödsstraff
Den kinesiska affärsmannen, "smuggelkungen" Lai Changxing, har dömts till livstids fängelse av en domstol i Xiamen i södra Kina. Lai ledde sitt brottsimperium i Xiamen under 1990-talet. År 1999 flydde han till Kanada.
PlayMe sätts upp i Kina
Den finländska musikalen PlayMe kommer att sättas upp i Kina. Musikalen spelades första gången på Svenska Teatern i Helsingfors år 2009 och handlar om unga människors kamp för berömmelse.
Territorialgräl mellan Kina och Filippinerna
Striden om några klippöar i Sydkinesiska sjön skärper konflikten mellan Kina och Filippinerna. Den senaste månaden har båda länderna haft fartyg öga mot öga mot varandra utanför ögruppen, samtidigt som den nationalistiska retoriken på båda sidor skruvas upp.
USA: Chen vill lämna Kina
USA bekräftar att den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng och hans familj vill lämna Kina. Fallet Chen har överskuggat Kinas och USA:s pågående ekonomisk-strategiska toppmöte i Peking.
"Chens hustru var i fara"
Den kinesiske oliktänkaren Chen Guangcheng har lämnat den amerikanska ambassaden i Peking. Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att Chen lämnade ambassaden "av fri vilja" efter att ha vistats där i sex dagar. Chen säger till nyhetsbyrån AP att kinesiska myndigheter hade meddelat amerikanska tjänstemän att han hustru skulle ha dödats om han inte hade lämnat ambassaden.
Regimkritikers öde överskuggar Clintonbesök
USA:s utrikesminister Hillary Clinton har anlänt till Kina för samtal om både ekonomi och säkerhetsfrågor. Mötet riskerar överskuggas av kontroversen kring den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng.
Liu Xiaobo - prisbelönt oliktänkare
Nobels fredspris gick n2010 till den kinesiske oliktänkaren.