Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Ella Grüssner Cromwell-Morgan: Alla kan uppleva smaker

Sjukdomen utvecklade Ellas sinnen.

Kaffe.

”Kaffedrickande börjar likna vinprovning”

Att finsmaka på kaffe blir allt mer populärt också i Finland

tony dunderfelt

Hur väljer man partner?

Varför dras man till vissa typer av människor och kan smaken vad gäller människotyp i ett parförhållande förändras? Det här och mycket mera funderar psykologen Tony Dunderfelt på.

dvd omslag

På jakt efter fula filmmiljöer

Industrihamnar, fabriksmiljöer och slakterikällare är kanske inte ställen som de flesta skulle kalla "vackra", men fulsnygga och smaklösa ställen har sina fans.

Kaffe

Våga vägra mediokert kaffe

Svante Hampf har alltid älskat kaffe och idag är han inte bara nöjd konsument utan även en av grundarna till ett eget kafferosteri.

kockarna Dan Mannström och Samuel Mikander utvärderar Ingalill Ihrckes produkter.

Food scout lyfter fram lokala delikatesser

Food Scout handlar om att lyfta fram närproducerade och unika matprodukter. Nu har det svenska Food Scout-konceptet landat i Västnyland men tanken är att det ska erövra hela Finland.

Köket i Landsängens daghem är planerat för 70 portioner per dag, men tillreder i dag mer är tredubbelt antal portioner.

Jakobstad sparar på dagismaten

I Jakobstad står Barnabo daghem i tur att förlora sin köksa och sitt tillredningskök. Den nya köksstrategin har svept över daghem och skolor och tillredningsköken har halverats från 10 till 5. Det ska spara stora pengar hävdar en arbetsgrupp men tillsvidare har inte rationaliseringen gett resultat.

LED-lampor i växthus

Tomaterna får ljus från led-lampor

Tomaterna i Martin Siggs växthus får sitt ljus från led-lampor. Lamporna är energisnålare än vanliga lampor och nu ska tomaternas smak och form undersökas.

EU förbjuder mentoltobak - snuset behåller sodan

EU förbjuder mentolcigaretter och annan smaksatt tobak. Beslutet kommer att ha stor påverkan i Finland eftersom rökning av mentolcigaretter är vanligare här än på annat håll.

Skippa jordgubbarna, satsa på groddar

Att välja mat enligt säsong är förmånligt, klokt och miljövänligt. Det anser Marthaförbundet, som tycker vi ska sluta köpa färska jordgubbar mitt i vintern och äta importerad frukt på sommaren då buskarna dignar av inhemska bär.

Europeiska mattorget i Karleby.

Europeiskt mattorg i Karleby

Den som trodde att det bara finns två sorters oliver - svart och grön - har mycket att upptäcka på det europeiska mattorget som nu för första gången kommit till Karleby.