Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Dan Lolax blir ny kulturchef på HBL

HBL har valt Dan Lolax till ny nyhetschef för tidningens kultur- och featureredaktion efter att Fredrik Sonck lämnade tidningen i slutet av året.

Som kulturchef leder Lolax en redaktion bestående av fem kulturjournalister och tre featurejournalister. Han tillträder posten nästa vecka.

”Han är en stark profil med ett brett nätverk i hela Svenskfinland. Han kan ge kulturdebatten både udd och samhällsrelevans”, säger chefredaktör Erja Yläjärvi i HBL:s nyhet om rekryteringen.

Lolax gläds över det nya jobbet och säger att det innebär ett stort ansvar.

”Jag är glad och tacksam och ska göra mitt yttersta för att leva upp till förtroendet”, säger han.

Lolax är filosofie magister och han har jobbat som featurejournalist på HBL sedan april i fjol. Tidigare har han bland annat varit redaktionschef och chefredaktör på Kommuntorget.

Matz Bladhs

Ingen hotar Matz Bladhs på Vegatoppen – rösta här!

Matz Bladhs är fortfarande etta på Vegatoppen med låten Till dig. Hur ska det gå för veckans utmanare Fredrik Furu och gruppen EASY?

Insändare

Yle svarar: Svenska Yle lyfte frågan om nepobarn på agendan

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Hufvudstadsbladet den 27.1.2023.

Jannike

Jannike fortsätter på Vegatoppens första plats!

Jannike är etta på Vegatoppen med låten En liten dörr på glänt. Hur ska det gå för veckans utmanare Matz Bladhs och Carisma?

Två tonårsflickor i skoluniform.

Kulturquiz: Vad heter Addams-tjejen och hurdana böcker skriver Tara Junker?

Tio frågor om populärkultur och kulturaktualiteter.

En kvinna jobbar vid sin dator bakom en glasdörr. På dörren står "Livet är lokalt".

Utredare föreslår bredare samarbete mellan Svenska Yle och dagstidningar

Samarbete påverkar nödvändigtvis inte mångfalden.

Två personer står bredvid varandra. Båda ler.

Droger, renovering och hjältehundar – fyra serier att sträckkolla i soffan

Ibland behöver man bara ligga i soffan och titta på serier hela dagen. Här har du fyra serier som hjälper dig att göra så lite som möjligt.

Vilda Lönnström på luciakröningen i Borgå 13.11.2019

Nu är lucia här igen – här kan du uppdatera din luciakunskap

Efter två år av restriktioner är det äntligen dags för en traditionell kröning av Finlands lucia.

Camilla Andelin bakom mikrofonen i en radiostudio.

Tongåvanbingo, trogna lyssnare och Tiotusen röda rosor – i Yle Vegas 60-åriga önskeprogram läses alla hälsningar upp

Varje fredag kl. 19.22 bänkar sig Svenskfinland framför radion eller Arenan för att lyssna på musik, skicka hälsningar och få hälsningar. Nu fyller Tongåvan 60 år!

en man och en kvinna

Tongåvans ivrigaste lyssnare berättar om sina minnen och fredagsrutiner – Yle Vegas hälsningsprogram fyller hela 60 år

Då klockan är 19.22 på fredag är det många runtom i Svenskfinland som har sina invanda rutiner: de badar bastu, de bullar upp med räksmörgåsar, de sätter sig i soffan för att lyssna på Tongåvan.

Tara och Malin sitter och äter vid ett bord i andra säsongen av Kan vi bara få njuta

Mindre stress och mera chill – Tara Junker och Malin Öhman från serien Kan vi bara få njuta hittar det sköna och roliga i den mörka vintern

December är här och vi börjar längta efter den mysiga idylliska julen från sagoböckerna. Men december är inte alltid lugn och stämningsfull. Julen för även med sig en hel del stress och ångest för vissa av oss.

Två bar höga klackar.

Sibbos stripteaseshow otänkbart för åboländska kommuner: ”Viktigt att arrangera julfestprogram som inte väcker anstöt”

Sibbo kommun ville överraska personalen och bjuda på burlesk men något gick fel och två unga tjejer strippade på julfesten i stället vilket väckt en del anstöt inom kommunen och utanför.

pääkuva

Vem är Svenskfinlands bästa Minecraft-spelare? Wattcraft har svaret!

Två lag tävlar om vem som är Svenskfinlands bästa Minecraft-spelare. Allt är tillåtet och allt kan hända då lagen kämpar om titeln. Låt tävlingen börja! Wattcraft är en ny gameshow inne i spelet Minecraft för hela familjen.

BUU-klubbens programledare Jontti, Lisa, Malin och Tika.

BUU-dagarna är tillbaka igen efter tre års paus! Missa inte Svenskfinlands roligaste barnevent!

Senast BUU-dagarna ordnades var i december 2019 och det har det hunnit födas en massa barn sedan dess som aldrig har hört talas om BUU-dagarna. Men nu finns chans igen - både för liten och stor!

Nicke B

Femte veckan i rad för Nicke B på Vegatoppen!

Nicke B är fortsättningsvis etta på Vegatoppen med låten Bensinstationen. Hur ska det gå för veckans utmanare Thomas Lundin och Edit Koskinen?

Seriebild för serien Som alla andra

De här fem serierna ger dig en spännande inblick i den finlandssvenska vardagen

Hur är det att vänta sitt första barn? Vilka rättigheter tvingas personer med funktionsvariationer kämpa för? Vilken press finns i dagens samhälle? Och hur ser det här ut i Svenskfinland? Kolla in de här serierna för att få en inblick.

En man iklädd kostym står i en trappa framför en vägg med växter.

Dag Wallgren och Carl Haglund får Folktingets förtjänstmedalj i silver – också Krista Siegfrids, Elina Pirjatanniemi och Alexander Stubb får pris

Folktinget delar i år ut 15 förtjänstmedaljer till personer som gjort betydande insatser för den svenskspråkiga befolkningen och den svenska kulturen i Finland.

Nicke B

Ingen stoppar Nicke B på Vegatoppen!

Nicke B är etta på Vegatoppen med låten Bensinstationen. Hur ska det gå för veckans utmanare David Strömbäck och Carolina Wendelin?

Heidi Grandell-Sonck och Fredrik Sonck utomhus på en bänk.

Heidi Grandell-Sonck och Fredrik Sonck ny ledarduo på Ålands radio och tv

Hon lämnar Svenska Yle, han Hufvudstadsbladet.

Christoffer Strandberg.

Christoffer Strandberg är årets positivaste finländare

Strandberg: Titeln var en överraskning.

Författare på bokmässan 2022

Barn som inte läser, än sen? “Se nu hellre på tv människa, än att läsa”

Hur ska man få barn att läsa mer och är det ett problem om de inte läser? Så här svarar kända finlandssvenskar på Helsingfors bokmässa.

The Haralds

Ingen stoppar The Haralds på Vegatoppen!

The Haralds finns fortsättningsvis på Vegatoppens första plats med låten Haralds. Hur ska det gå för veckans utmanare Viktoria Sten och Joel Karlsson?

The Haralds

The Haralds är etta igen på Vegatoppen

The Haralds finns fortsättningsvis på Vegatoppens första plats med låten Haralds. Hur ska det gå för veckans utmanare She’s Leaving Home och Mette?

En man med ljust bakåtkammat hår, svart kavaj och vit skjorta lutar sig mot ett bord med en gammal stor silverfärgad kassaapparat.

Många stiftelser är för små – administrativa kostnader kan vara mycket högre än understöden till hjälpbehövande

Stiftelserna har i tiden grundats av givmilda personer som antingen under sin livstid eller i sitt testamente har önskat grunda en stiftelse. De största stiftelserna har tillgångar på flera hundra miljoner euro, men det finns många små stiftelser. Enligt advokat Tom Gustafsson kan till och med 500 000 euro vara för lite för att få det att gå runt. En 5 procents avkastning betyder visserligen 25 000 euro på årsnivå, men av det går en stor del till förvaltningskostnader med bokföring, revisorer och Patent- och registerstyrelsens granskningsarvoden, samt till arvoden till styrelsen.

Illustration av pengar som flyter omkring i blåa cirklar

Svenskspråkiga stiftelser har tillgångar på över 4,5 miljarder, det blir 15 000 euro per finlandssvensk – vem sitter på pengarna och vem får dem?

Svenskspråkiga stiftelser har en förmögenhet på närmare fem miljarder euro. Hälften av dem har Helsingfors som hemort och 2000 personer sitter i deras styrelser – här är de finlandssvenska stiftelserna i ett nötskal.

Sarah Nedergård

Sarah Nedergård är etta för andra veckan i rad på Vegatoppen

Sarah Nedergård finns på Vegatoppens första plats med låten Små nya steg. Hur ska det gå för veckans utmanare BENN och The Haralds?

Sarah Nedergård

Sarah Nedergård är ny etta på Vegatoppen!

Sarah Nedergård åker direkt upp på Vegatoppens första plats med låten Små nya steg. Hur ska det gå för veckans utmanare Helene Nyberg och Nicke B?

En mörkhårig kvinna bakom en röd vägg

Författareföreningens ordförande: Det statliga stödet till finlandssvenska författare krymper: "Betyder mindre litteratur på svenska"

I höst samlas konstrådet för att utnämna nya statliga konstkommissioner. Finlands svenska författareförening är oroad för att rådet kan ta beslut som leder till att den finlandssvenska litteraturen krymper.

Oliver Kivi

Oliver Kivi: Droganvändningen bland finlandssvenska unga i fokus under temavecka på Yle X3M

Den här veckan har Yle X3M en temavecka med fokus på droganvändningen i Svenskfinland. Veckan tar bland annat avstamp i den sexdelade dokumentärserien Knark, som Yle skapat i samarbete med produktionsbolaget ClayHill.

Åsa Salvesen, ansvarig producent för Kultur, Drama och Dokumentärer

Åsa Salvesen blir ny ensemblechef på Dramaten i Stockholm

Salvesen är ansvarig producent för Svenska Yle Kultur.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida