Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Målning på en ung Arthur Schopenhauer, filosof

Lär dig filosofi: Träffa historiens suraste filosof

Filosofins surpuppa ansåg att livet är krasst och kort.

Barbro Kloo

Nu börjar jakten på hjärtkirurg

Beslutet att bevara hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset skall inte gå ut över andra specialiteter på sjukhuset. Det hävdar både sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga och fullmäktigeledamot Barbro Kloo (SFP).

Klubba på bord.

Onödigt svårt att driva igenom tvångsfusioner

Staten borde kunna driva igenom kommunfusioner också om de är emot kommunernas vilja om en fusion är av stort allmänt intresse. Det tycker Vasa stad som på måndag kväll godkände sitt utlåtande till finansministeriet gällande ändringarna i kommunstrukturlagen.

Äldre person äter.

Stor del av äldre undernärda i Karleby

En stor del av de åldringar som bor på staden Karlebys äldreboenden har visat tecken på undernäring. Ungefär 70 procent av de äldre tar tabletter för att få den näring som egentligen borde komma från maten. Nu debatterar tjänstemän om maten inte innehåller tillräckligt med näring eller om åldringarna inte äter tillräckligt av den mat som serveras.

Vasa tar itu med ledamöter som röstar "fel"

Vasa stad hade gett klara direktiv för sina ledamöter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Ändå gick tre av ledamöterna mot stadsstyrelsens vilja och röstade för att hjärtkirugin skulle bli kvar i Vasa. Nu uppmanar stadsstyrelsen alla fullmäktigegrupper att diskutera ärendet så att något liknande inte sker igen.

Carola Lithén (SFP) kandiderar i Vasa valkrets.

"Snäll och stygg enligt behov"

-Jag är egentligen ingen genomsnäll person utan skulle vilja vara snällare än vad folk tror om mig, åtminstone ibland. Så säger Carola Lithèn som är lärare, ordförande i kommunfullmäktige i Korsholm - och rullstolsburen. Med allt detta i bagaget är hon som klippt och skuren att fundera över begreppen snällhet kontra dumhet. Glad är jag nog, säger hon vidare, och en obotlig optimist. Livet har så mycket roligt att bjuda på - också för mig som suttit i rullstol hela mitt liv.

Vasa Centralsjukhus

Ny flyttrumba väntar gynekologin på Vasa centralsjukhus

I april flyttar den gynekologiska bäddavdelningen in till BB-avdelningens avdelning fyra. Missfalls- och abortpatienterna flyttar inte med, men det finns en risk att nyopererade kvinnor konfronteras med nyblivna mammor och babyskrik.

Höstlöv

Bostäder i stället för skog i Havsrastböle

Det blir nya bostäder i stället för skog på stranden i Havsrastböle i Helsingfors, det beslöt Helsingfors stadsplaneringsnämnd i går.

Larsmo kommungård

Larsmo satsar stort på Holm centrum

10 miljoner och 5000 kvadratmeter våningsyta. Larsmo kommuns satsning på Holm centrum har svällt ut rejält och håller på att bli kommunens största satsning genom tiderna, säger tekniska verkets chef Bjarne Häggman.

Charly Salonius-Pasternak

"Funktionerna ur spel på grund av några extremister"

- Budgetförhandlingarna i USA börjar mer handla om en kamp mellan två politiska ideologier än om folkets vilja. Om det här konflikten inte får en lösning är det republikanerna som är de stora förlorarna, säger Charly Salonius-Pasternak, USA-expert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

Teemu, Selänne

Vinnande porträtt av en vinnare

Han är Finlands mest framgångsrike hockeyspelare. Genom tiderna. Samtidigt är hans utstrålning allt annat än ”finsk”. Självsäker, pratsam och glad breder Teemu Selänne ut sig på duken denna vecka. Van att vinna.

Stefan Einhorn

"Samarbete ger samma kick som knark"

Snällhet är en viktig egenskap för både gruppen, individen och samhället i stort. Är man snäll gagnar det inte bara ens omgivning utan också en själv. Det säger läkaren och författaren Stefan Einhorn som skrivit flera böcker om snällhet och godhet.

Kersin Ståhlberg och Leif Stenwall

Sisu och Gamla Bastun

Kerstin Ståhlberg och Leif Stenwall dryftade lastbilar, fastighetsfrågor och näthat mot finlandssvenskheten. Se vidoklipp från diskussionen här: del 1 och del 2.

Malmska sjukhuset i Jakobstad

Jakobstadsbor nöjda med vården

Patienterna inom det Malmska sjukvårdsdistriktet är nöjda med vården. Bara en procent uppger att vården inte motsvarat förväntningarna. 94 procent av patienterna har fått vård på sitt modersmål.

Två människor håller varandra i handen.

Sliten i stycken, slagen i spillror

Jag tänker ibland på kung Salomo och den bibliska berättelsen om de två kvinnorna som bägge hävdar att de är mor till ett litet spädbarn. De blir dömda att hugga barnet itu.

Flicka fördes bort i Karleby

På måndagskvällen fick polisen i Karleby in en anmälan om att en 17-årig flicka förts bort mot sin vilja från hemmet när föräldrarna inte varit hemma. Det är ändå oklart om flickan fördes bort mot sin vilja eftersom hon hade en väska packad med förnödenheter för några dagar med sig.

Tuula Sandberg

Julträdet samlar in julklappar till mindre bemedlade barn

Mindre bemedlade barn i Kristinestad kan få en julklapp i och med den riksomfattande Julträdsinsamlingen som i Sydösterbotten ordnas av Mannerheims barnskyddsförbund och Juniorhandelskammaren.

Lovisa gymnasium

Lovisa slår ihop gymnasierna?

Myllyharjun lukio och Lovisa gymnasium kan få gemensam administration och fungera i samma fastighet.

Klubba på bord

SDP i Raseborg avstår från makt för SFP

Socialdemokraterna i Raseborg vill se riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta som fullmäktigeordförande de kommande fyra åren. I övrigt avstår partiet från alla anspråk på en ordförandepost.

Christina Båssar

Ett enkelt språk är en utmaning för kommunerna

Kommunförbundet vill att kommunerna skall bli bättre på att uttrycka sig klart och enkelt i sina texter som bland annat kommuninvånarna tar del av. Kommunförbundet har startat en projekt som heter "Klarspråk i kommunen" med vars hjälp man försöker få kommunern att fästa större uppmärksamhet på sina texter.

Rainer Malmberg

Rainer Malmberg är ny VD för Kristinestads näringslivscentral

Att anställa är enda sättet för ett företag att växa, säger nya näringslivscentral-VD:n i Kristinestad. Rainer Malmberg från St Karins tillträder jobbet den 1 december.

Emma Pitkäjärvi och Stefan Thölix

Diskussion om muddringen av Toby och Solf åar

Översvämningarna i samband med de häftiga regnen för ett par veckor sedan har satt fart på diskussionen kring den planerade muddringen av Toby och Solf åars mynningar. Markägarna vars marker täcktes av vatten vill att jobbet görs, men anser att den ekonomiska belastningen på dem är för tung.

HS: Barn till Somalia mot sin vilja

Barn från Finland har förts till Somalia mot sin vilja, skriver Helsingin Sanomat. Varje år dyker det upp unga med finländskt medborgarskap eller uppehållstillstånd till det finska konsulatet i Etiopien med begäran om att få komma tillbaka till Finland.

Lyftkranar i Vasa hamn.

Vasa hamn vill bli exporthamn

Genom flera förbättringar vill hamnen i Vasa locka storföretagare att flytta sin export till Vasa hamn. I nuläget är hamnen en importhamn.

Snabbare tunnelutredning krävs

Kommunikations- och trafikministeriet vill att utredningen av tilläggsarbetena vid ringbanans östra tunnelöppning ska gå snabbare.

Få patienter frågar efter svensk service i Karleby

Det finns en vilja att ge svensk service inom vården i Karleby, men det fungerar inte alltid i praktiken. Karlebyborna klagar sällan över att de inte får vård på svenska, eftersom att de är vana att alla pratar finska.

Läkare mäter blocktryck.

Stor efterfrågan på ordlista för vårdare

Efterfrågan på Folktingets finsk-svenska ordlista har varit överraskande stort och över 50 000 exemplar har redan skickats ut till vårdare runt om i landet. Folktinget har inte gjort reklam för ordlistan utan ordet har spridits och beställningar kommer in nästan dagligen.

Jakobs Dagar 2010.

I vimlet på Jakobs dagar

Den årliga folkfesten i Jakobstad, Jakobs dagar körde igång med soligt väder och mycket folk.

Ryska Wikipedia stängd i protest mot ny lag.

Ryska Wikipedia nedsläckt i protest mot ny lag

Den ryska versionen av Wikipedia ligger nere i ett dygn. Wikipedia har släckt sajten i protest mot en lagändring, som ger Rysslands regering ökade befogenheter att stoppa information på internet.

Cannabisodling i naturen.

Tyskar vill legalisera marijuana

Det tyska folket vill legalisera marijuana och förbjuda tidelag. Det har förbundskansler Angela Merkel observerat i en officiell enkät som ingår i en strategi att föra tyska myndigheter närmare folket.

sill, tilltugg

Felix Abba köper Boyfood

Felix Abba Oy Ab har köpt Boyfood av isländska Fram Foods. Boyfood har varit till salu i ett par års tid.

” Medan ni nu lyssnar, börjar mitt nya liv…”

Jag har hört ett ärligt och underbart öppet sommarprat.

Enkät: Sänk promillegränsen till sjöss

En majoritet av finländarna tycker att man borde sänka gränsen för roderfylleri. En enkät som försäkringsbolaget If har låtit göra visar att sex av tio vill sänka promillegränsen till sjöss.

Finlands guldlejon årsmodell 2011.

VM-hörnan vaskade guld

Sporthörnans ishockeypanel, Bubi Wallenius, Toffe Herberts och Kaj Kunnas tog ställning till Jukka Jalonens lag i hemma-VM. För- och nackdelar sågs men chanserna till framgång ansågs vara goda.

Kari Lehtonen

Tre Kronor en munsbit

Finland slog Sverige i genrepet med 4-1 efter säkert spel av Kari Lehtonen i målet.

Brottning

Bakslag för brottarna

Flera finländska brottare är ute efter en OS-plats i kvalturneringen i Kina. Av dem har såväl Ville Käki, Marko Tuomela och Valtteri Moisio förlorat en match vilket betyder att chanserna minskat avsevärt.

Riksdagen

Riksdagsledamöter eftertraktade i kommunalvalet

Var femte riksdagsledamot leder sin hemkommun, visar en utredning som Yles nyheter har gjort. Partierna vill gärna att riksdagsledamöterna ställer upp i kommunalvalet - de fungerar som röstmagneter.

Sjundeå fullmäktige beslutar om Sjundeås framtid. I bakgrunden åhörare.

Fortsatt förvirring i Sjundeå

Det pågår nu ett intensivt tolkningsarbete om vad måndagens fusionsbeslut i Sjundeå verkligen betyder. I sitt svar till finansministeriet säger Sjundeå att kommunen beslutar att dra tillbaks sin tidigare anhållan om fusion med Lojo och Nummi-Pusula.

Kaleva: Murklan hotad som handelssvamp

Försäljning av murklor kan snart förbjudas, skriver Kaleva i dag. Den nordiska svamparbetsgruppen vill avlägsna stenmurklan från listan över handelssvampar.