Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Elpriset drog ner på fjolårets växthusskörd

Förra året producerades tre miljoner kilogram färre tomater och växthusgurkor än året innan, uppger Naturresursinstitutet (Luke).

Produktionen av växthusgrönsaker var i fjol sammanlagt 89 miljoner kilo, varav 50 miljoner kilogram utgjordes av gurkor och 34 miljoner av tomater.

Enligt Luke har elpriset haft en stor inverkan på särskilt vinterodlingen, som är beroende av artificiell belysning. Det kommande året kommer flera troligtvis att satsa på att odla så mycket som möjligt med naturligt ljus.

De senaste åren har skörden av växthusgurkor varit rekordstor. Enligt Luke kan den mindre skörden också ha att göra med att efterfrågan inte längre är lika stor.

Källa: STT, Naturresursinstitutet

Ekologiska frukter och grönsaker i en mataffär.

Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler

Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.

Två mån står böjda över ett lantbruksredakap på en gårdsplan

Jordbrukarna dukar under för kostnadsökningen: "Marknaden ska stå för lönsamheten"

Självförsörjningsgraden hotad då lönsamheten saknas.

En tio dagar gammal griskulting i Anne-Maj Blomqvists famn.

Sjundeås enda grisgård kämpar för att överleva

Att föda upp grisar har blivit ett otacksamt jobb.

en massa olika råa köttbitar

Allt fler finländare vill att vi äter mindre kött – bland de unga tycker sju av tio så

Konsumtionen är i dag trefaldig jämfört med 1950-talet.

Tomma toapappershyllor i Nyckby S-market i Sibbo med anledning av coronaviruset fredagen den 13 mars 2020.

Beredskapscentralen: Ingen idé att hamstra i butikerna

Varken toapapper, mediciner eller livsmedel hotar ta slut.

En skål med ärtor, champinjoner och andra grönsaker.

Baljväxter en del av lösningen när vi ska odla hållbart

Allt fler människor behöver mat på jorden.

Flygfotografi av Raisiokoncernens fabrik i Reso.

Vattenläcka stoppar livsmedelsproduktionen vid fabriker i Reso

Hur stora förluster blir är ännu oklart.

 Köksmästaren Felly Chung ansvarar för samtliga fem restauranger på hotellet som han arbetar för. Nu tillredde han för första gången finska rätter.

Pålitligt, rent och exotiskt - finländsk mat lockar kräsna läckergommar i Hong Kong

Kinesiska matskandaler fördel för finländsk matexport.

Ostmästare Thierry Jung visar färdig crotin-ost vid Fiskarsin Juustola.

Inga ostar från Fiskars längre

Ysteriet i Fiskars lägger ner.

Kornåker i Sjundeå

Matbrist hotar i framtiden - fram för nationell självförsörjning!

Varmare klimat kan gynna Finlands lantbruk, tror experter.

Händer som rotar i vetefält

MT: Största delen av finländarna tycker att jordbruksstöd behövs

Anses viktigt bl.a. för att trygga böndernas uppehälle.

Mjölkbonden Sofia Eriksson står och klappar en mjölkko.

Prisad mjölkbonde har framtidshopp

Sofia Eriksson i Oravais är "årets unga producent".

En flaska med ölvinäger. I bakgrunden kan man urskilja fler produkter på ett bord.

FM i mathantverk ordnas igen i Raseborg

Tävlingen ordnades för första gången i år.

En prepper ser till att ha sina förråd fyllda ifall något oväntat inträffar.

"Förråd av baslivsmedel borde varje österbottniskt hushåll ha"

Beredskapsövning visade på konkreta behov.

EN maträtt på en tallrik.

Paulig köper majoriteten i pulled havre-tillverkare

Finländsk matinnovation ska ut i världen.

Johanna von Wright.

Lakritsknäckebröd från Borgå förtjusar i Frankrike

Johanna von Wright tillverkar knäckebröd i olika smaker.

Färska grönsaker i en papperskass.

Reko-grupperna för direktförsäljning utmanas av ny förening

Farmarin markkinat har strängare regler.

Johanna Granlund med boken "Av jord".

Ny bok lär oss känna människorna bakom vår mat

"Vi tar för givet att maten bara finns där".

strömsö, dukning

Eget grönsaksland skulle höja livskvaliteten på äldreboendet

Ett eget grönsaksland skulle vara toppen. Det säger man på Furuåsens äldreboende i Karleby efter nyheten om att många äldre på stadens boenden visar tecken på undernäring. Idén är helt genomförbar, säger stadens parkchef.

Mjölk

Milka och Maitosuomi ihop

Mejeriandelslaget Milka fusioneras med andelslaget Maitosuomi. Representanter från båda företagen har godkänt överenskommelsen och enligt planerna ska fusionen träda i kraft i maj nästa år.

"Byråkratbonden"

- Jordbruket i Finland har klarat sig förhållandevis bättre än vad man befarade när vi gick med i EU i mitten av 1990-talet! Så säger Erland Eklund, emeritusprofessor i landsbygdsforskning vid Åbo Akademi.

Liten flicka i Zimbabwe plockar skräp.

Klimatförändring förvärrar matbristen

Den internationella klimatpanelen IPCC:s nya rapport varnar för att världens livsmedelsproduktion drabbas, då klimatet blir varmare. Även om vissa områden på jorden blir gynnsammare för odling, är balansen i sin helhet negativ.

En tredjedel av världens mat går till spillo

Årligen går 1,3 miljarder ton livsmedel förlorade eller kastas bort. Spillet kostar den globala ekonomin 570 miljarder euro per år. Samtidigt går 870 miljoner mänskor hungriga varje dag.

Röda mjölken gör comeback

Allt fler ifrågasätter kostråden.

Rami Salminen, vd för Sybimar

Slutet kretslopp ger fisk, sallad och energi

Fiskodlaren Rami Salminen odlar fisk på torra land, inne i stora hallar. Han utvecklar livsmedelsproduktion helt utan utsläpp och vill börja exportera sitt nya koncept.

Ekologiskt griskött är en sällsynt vara i butikshyllan. Men också när det finns väljer många konsumenter att köpa det vanliga köttet, på grund av ekoköttets höga priser. Bild: YLE/Arja Lento

HS: Hästköttsaffären minskade förtroendet för livsmedelsindustrin

Hästköttsaffären har tärt på finländarnas förtroende för livsmedelsindustrin. Mest har man tappat förtroendet för importörerna, köttförädlarna och de övervakande myndigheterna.

Evira: Allt fler fall av hästkött

Under veckan har det kommit fram att allt fler livsmedelsprodukter innehåller hästkött trots att det inte framgår av innehållsförteckningen.

Automatmjölkad ko på Brännbolsta Gård i Ingå

Försäljning av gårdsmjölk ska bli enklare

Det ska bli lättare för mjölkgårdar att sälja gårdsmjölk utan särskilt tillstånd. Förändringen är ett led i att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel

Vi äter mest inhemsk mat

Den finländska maten är inhemsk till 75 procent, visar en utredning som har gjorts av Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT. Det här betyder att en fjärdedel av pengarna som rör sig på livsmedelsmarknaden går utomlands.