Senaste artiklar
Elpriset drog ner på fjolårets växthusskörd
Förra året producerades tre miljoner kilogram färre tomater och växthusgurkor än året innan, uppger Naturresursinstitutet (Luke).
Produktionen av växthusgrönsaker var i fjol sammanlagt 89 miljoner kilo, varav 50 miljoner kilogram utgjordes av gurkor och 34 miljoner av tomater.
Enligt Luke har elpriset haft en stor inverkan på särskilt vinterodlingen, som är beroende av artificiell belysning. Det kommande året kommer flera troligtvis att satsa på att odla så mycket som möjligt med naturligt ljus.
De senaste åren har skörden av växthusgurkor varit rekordstor. Enligt Luke kan den mindre skörden också ha att göra med att efterfrågan inte längre är lika stor.
Källa: STT, Naturresursinstitutet
Amerikanska bidrottningar ska vaccineras med finländskt vaccin
Ett genomslag för matproduktionen.
Nötköttet blev så dyrt att försäljningen störtdök – nu blir uppfödarna stående med slaktfärdiga djur
I juli–september minskade nötköttskonsumtionen nio procent.
Ålänningarna odlar mer mat än du kanske tror – här är tre bra saker att veta om inhemsk lök, frukt och fisk
Det mesta går på export till fastlandet.
Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler
Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.
Jordbrukarna dukar under för kostnadsökningen: "Marknaden ska stå för lönsamheten"
Självförsörjningsgraden hotad då lönsamheten saknas.
Sjundeås enda grisgård kämpar för att överleva
Att föda upp grisar har blivit ett otacksamt jobb.
Ny lösning på matbristen i världen får stödlån av staten – tillverkar protein av luft
Klimatfondens första stödprojekt.
Allt fler finländare vill att vi äter mindre kött – bland de unga tycker sju av tio så
Konsumtionen är i dag trefaldig jämfört med 1950-talet.
Många kastar bort överbliven julmat efter helgen – så här minskar du på matsvinnet i jul
Minska på matsvinnet med Marthaförbundets tips.
På Kimitoön kan du beställa närproducerad midsommarmat via nätet – ger transparens och mer pengar till bonden
Närmare 100 produkter från en och samma plattform.
Rekoringen i Borgå allt populärare: "Känns bra att kunna stöda företagare i de här tiderna"
Producenter och konsumenter träffas genom direkthandel.
Efterfrågan på köttprodukter och portionsmat har skjutit i höjden – nu sneglar också svenskarna mot Österbotten
Köttet tar inte slut i Finland, säger vd Roland Snellman.
"Maten räcker till alla" – jordbrukarna i Österbotten jobbar på som vanligt
Finlands höga självförsörjningsgrad en trumf.
Beredskapscentralen: Ingen idé att hamstra i butikerna
Varken toapapper, mediciner eller livsmedel hotar ta slut.
Baljväxter en del av lösningen när vi ska odla hållbart
Allt fler människor behöver mat på jorden.
Världens hunger minskar för långsamt: "800 miljoner hungrande ett beklagligt stadigt tal"
Ska vi lyckas nå målet att utrota hungern ur världen?
Vattenläcka stoppar livsmedelsproduktionen vid fabriker i Reso
Hur stora förluster blir är ännu oklart.
Pålitligt, rent och exotiskt - finländsk mat lockar kräsna läckergommar i Hong Kong
Kinesiska matskandaler fördel för finländsk matexport.
Insektsfabriken i Strömfors väntas vara klar i september: "Syrsorna har en nötaktig smak"
Insekterna är ett miljövänligt alternativ.
Unga jordbrukare tror att insektsmat blir vanligare – kan gräshoppan bli landsbygdens nya guld?
Producentpriset på hussyrsor är 25-30 euro per fryst kilo.
Granskottsyoghurt, grönpepparsalami och palsternackschips – många guldmedaljer delades ut under FM i mathantverk
Drygt 50 företag deltog med 100 produkter.
Inga ostar från Fiskars längre
Ysteriet i Fiskars lägger ner.
Västvärlden bär den ekologiska skulden – fordringsägarna finns i den fattigare världen
Den välmående världen överkonsumerar.
Matbrist hotar i framtiden - fram för nationell självförsörjning!
Varmare klimat kan gynna Finlands lantbruk, tror experter.
MT: Största delen av finländarna tycker att jordbruksstöd behövs
Anses viktigt bl.a. för att trygga böndernas uppehälle.
Prisad mjölkbonde har framtidshopp
Sofia Eriksson i Oravais är "årets unga producent".
FM i mathantverk ordnas igen i Raseborg
Tävlingen ordnades för första gången i år.
"Förråd av baslivsmedel borde varje österbottniskt hushåll ha"
Beredskapsövning visade på konkreta behov.
Paulig köper majoriteten i pulled havre-tillverkare
Finländsk matinnovation ska ut i världen.
Lakritsknäckebröd från Borgå förtjusar i Frankrike
Johanna von Wright tillverkar knäckebröd i olika smaker.
Reko-grupperna för direktförsäljning utmanas av ny förening
Farmarin markkinat har strängare regler.
Ny bok lär oss känna människorna bakom vår mat
"Vi tar för givet att maten bara finns där".
Eget grönsaksland skulle höja livskvaliteten på äldreboendet
Ett eget grönsaksland skulle vara toppen. Det säger man på Furuåsens äldreboende i Karleby efter nyheten om att många äldre på stadens boenden visar tecken på undernäring. Idén är helt genomförbar, säger stadens parkchef.
Milka och Maitosuomi ihop
Mejeriandelslaget Milka fusioneras med andelslaget Maitosuomi. Representanter från båda företagen har godkänt överenskommelsen och enligt planerna ska fusionen träda i kraft i maj nästa år.
"Byråkratbonden"
- Jordbruket i Finland har klarat sig förhållandevis bättre än vad man befarade när vi gick med i EU i mitten av 1990-talet! Så säger Erland Eklund, emeritusprofessor i landsbygdsforskning vid Åbo Akademi.
Klimatförändring förvärrar matbristen
Den internationella klimatpanelen IPCC:s nya rapport varnar för att världens livsmedelsproduktion drabbas, då klimatet blir varmare. Även om vissa områden på jorden blir gynnsammare för odling, är balansen i sin helhet negativ.
En tredjedel av världens mat går till spillo
Årligen går 1,3 miljarder ton livsmedel förlorade eller kastas bort. Spillet kostar den globala ekonomin 570 miljarder euro per år. Samtidigt går 870 miljoner mänskor hungriga varje dag.
Röda mjölken gör comeback
Allt fler ifrågasätter kostråden.
Slutet kretslopp ger fisk, sallad och energi
Fiskodlaren Rami Salminen odlar fisk på torra land, inne i stora hallar. Han utvecklar livsmedelsproduktion helt utan utsläpp och vill börja exportera sitt nya koncept.
HS: Hästköttsaffären minskade förtroendet för livsmedelsindustrin
Hästköttsaffären har tärt på finländarnas förtroende för livsmedelsindustrin. Mest har man tappat förtroendet för importörerna, köttförädlarna och de övervakande myndigheterna.
Evira: Allt fler fall av hästkött
Under veckan har det kommit fram att allt fler livsmedelsprodukter innehåller hästkött trots att det inte framgår av innehållsförteckningen.
Försäljning av gårdsmjölk ska bli enklare
Det ska bli lättare för mjölkgårdar att sälja gårdsmjölk utan särskilt tillstånd. Förändringen är ett led i att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel
Vi äter mest inhemsk mat
Den finländska maten är inhemsk till 75 procent, visar en utredning som har gjorts av Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT. Det här betyder att en fjärdedel av pengarna som rör sig på livsmedelsmarknaden går utomlands.