Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fazers bagerier omställningsförhandlar – nästan 100 jobb hotade

Fazer Bageri Finland inleder omställningsförhandlingar gällande butiksbageriverksamheten, med risk för att högst 96 personer kan mista sina jobb, uppger Fazer i ett pressmeddelande.

Totalt 660 personer inom butiksbageriverksamheten omfattas av förhandlingarna.

Övrig personal inom bolaget Fazer Bageri påverkas inte.

Enligt Fazer kan omställningsförhandlingarna leda till att arbetstillfällen antingen upphör, förändras eller att nya arbetsuppgifter uppstår. Enligt bolaget kan förhandlingarna leda till uppsägningar ifall arbetstagaren och -givaren inte lyckas enas om ett nytt arbetsavtal och dess villkor.

Fazer har totalt 131 butiksbagerier runtom i Finland.

En glad man med vit skyddsmössa håller i en plåt med fastlagsbullar

Strejkerna kommer inte att tömma brödhyllorna: ”Det har vi sett under tidigare konflikter”

Finländarna blir inte brödlösa även om strejkerna utvidgas.

Chiapatttasemlor till försäljning i lösvikt.

Rekordhöga energipriser spiller över frukostbordet – det nybakta brödet blir dyrare

Små bagerier har svårt att få verksamheten att gå runt.

Brandmän på taket. Lyftkran i förgrund

Mindre brand fick sin början i bageriet Salonens utrymmen i Åbo

Flera räddningsenheter var på plats.

Henrikssons bageri i Borgå

Problemen med skadedjur i Henrikssons bageri i Borgå är lösta

Åtgärderna tog 10 månader att förverkliga.

Arbetet på ett bageri passar Nicklas Smedman bra.

8 000 euro i böter för Borgåbageri – fortfarande brister i hygienen

Har inte följt alla miljöhälsovårdens uppmaningar.

Nygräddade jultårtor (julstärnor) på ugnsplåt.

Julrusch i bagerierna – i Ekenäs bakas tusentals julstjärnor

Trots att många bakar själva säljs det massor av julbakverk.

Memmarivor i en kyldisk.

Syd-Österbotten: Närpes brödfabrik läggs ner

En 89-årig era avslutas i januari.

Annika Weckström står bakom disken på cafét som finns i anslutning till Tarmola hembageri i Borgå.

Större efterfrågan än utbud på närbakat bröd

Efterfrågan på närbakat bröd är större än utbudet.

Bagaren Peter Valli-Braxén kavlar ut deg.

Bråda dagar på bagerierna

Skolavslutningstider innebär mycket arbete för bagerierna.

Marsipanrosor på Andreas Knips hembageri i Kvevlax.

Bageriernas bästa tid är nu

Konfirmationer och skolavslutningar. Sen bröllop.

Bröd med långsamma kolhydrater

Fyra fick gå på Närpes brödfabrik

Minskar från 29 till 25 anställda.

bröddisken i citymarket i borgå

Vårt dagliga bröd får vi också i dag

Utbudet detsamma i affärerna i Borgå trots nya öppettider.

Backers Baker utnämndes till årets företagare av Ekenäsnejdens företagare

Backers Baker är årets företagare i Ekenäs

Bageriet premieras av Ekenäsnejdens företagare.

Bröd gjort på degrot.

Surdegsbröd blir allt populärare

Ung surdegsbagare vågade starta eget

siv wilson brevid sin bakery skylt.

Satsar på gårdsbutik

Siv Wilsons hobby blev levebröd.

Olika bröd av råg

Rågbrödet blir trendigt

Fler brer utländskt bröd, branschen hoppas på inhemskt.

Sommarkakor vid Aroma konditori

Ugnarna går varma inför skolavslutningen

Franska tårtor är årets hit.

Fazers bageri i Villmanstrand

Ammoniakläckage vid bageri - många till sjukhus

Ammoniak är en färglös gas

Mango-ostkaka vid MBakery som är årets bageri 2015

Finlands bästa pub och bageri finns i Åbo

MBakery och Uusi Apteekki föll i domarnas smak.

Nygräddat och närproducerat bröd har blivit en framgång.

Närproducerat och nygräddat bröd en framgång

Finländarna äter fortfarande mycket bröd trots att volymerna har sjunkit. Men nu vill allt fler ha närproducerat och ekologiskt bröd.

Annika Weckström plockar jultårtor

Hemtrevligt på bageriet

På bageriet Tarmolan Kotileipomo i Östermalm i Borgå börjar arbetsdagen vid midnatt. Julen medför lite mer jobb i form av pepparkakor, jullimpor och jultårtor.

Plåtar med matbröd i Henrikssons bageri i Borgå

"En bagarfamilj behöver aldrig bädda sängen"

Gör ett besök på Henriksssons bageri i Borgå. Lyssna på inslaget, se bildspel och video.

Bagar Bengrt i Korpo

Han är Bagar Bengt för Korpoborna

Bengt Leppäkorpi har varit bagare i nästan 40 år och av dem har han hållit till i kyrkbyn i Korpo hälften av tiden.

Fazer lägger ner två bagerier

Efter avslutade samarbetsförhandlingar är det bestämt att Fazers bagerier i Hyvinge och Ulvsby kommer att läggas ner. Nedläggningarna berör 146 personer.

Maria Vestergård med vinnarbakelsen

Maria Vestergård är årets österbottning

Maria Vestergård på Aroma bageri i Kvevlax har valts till årets österbottning.

"Bara fördelar med att köpa närproducerat bröd"

Vasa stads planer på att satsa på närproducerat bröd kan rädda den österbottniska bageriverksamheten. Det tror Susanne Ahlnäs, vd för bageriet Othello. I och med att stadens avtal för livsmedel går ut under våren och hösten beslöt Vasa stadsstyrelse att ge bagerier från närområdet möjligheten att få kontrakt.

Martin Johanssons surdegsbröd

Vasa vill köpa bröd av små bagerier

Vasa stad vill använda mer närproducerad mat. Stadsstyrelsen beslöt på måndag kväll att brödet är först ut. Nu ska lokala bagerier få möjlighet att leverera bröd både till skolor och andra kök i staden.

kaffekopp i handen

Betala för två - bjud den nödställde

Bjudkoppen och bjudbaguetten är ett nytt fenomen i flera länder, bland annat i Frankrike. Kunden betalar för två, men behåller bara den ena. Den andra distribueras till nödställda.

Petri Sirén är bra på det här med choklad

Fiskars får bryggeri och bageri

Bryggeriet Rekolan Panimo flyttar hela sin verksamhet från Mäntsälä till den gamla knivfabriken i Fiskars. Petri och Nina Sirén som driver Petris Chocolate Room öppnar ett bageri.

Johanna Hasu från bageriet Leipä ja poika står vid disken med bröd bredvid sig.

Efterfrågan överraskade hembageri i Vålax

Bageriet fick sin första beställning för ett år sedan. Nu levererar de bröd till ett tiotal företag. Intresset har varit större än väntat.

På Primula har man hittat på flera sätt att kompensera för den miljöpåverkan brödproduktionen har. Bild: YLE/Smältpunkt/Mona Sandell

Varumärket Primula återuppstår

Varumärket Primula återuppstår. Bageriföretaget Perheleipurit köper varumärket och produktionsanläggningarna i Träskända.

Halmes bageri i Köklax (bilden tagen ur ett program från år 1995).

Bageripojkarna tröttnar aldrig på sitt bröd och sina bullar

Det är ny den tredje generationen Halme som står och knådar.

Bild på Elantos logo i Ahos & Soldans stumfilm från år 1934.

Vårt dagliga bröd från Elanto

Vi får följa med hela processen på brödfabriken.

Bröd kan innehålla förvånansvärt många onödiga ingredienser som till exempel förlänger livslängen till det absurda. Bild: Cityportalen Ab/YLE

Fazer tar upp kampen med småbagerierna

Det går relativt bra för de mindre, lokala bagerierna i huvudstadsregionen. Nu ger sig bagerijätten Fazer in i konkurrensen med ett butikskoncept hämtat från Sverige.

Kvinna köper bröd, Yle 1962

Från åkern till brödhyllan – ett bröd blir till

Nyfikna kameran tar reda på hur ett bröd blir till.

Europaparlamentariker Nils Torvalds turnerar i Österbotten

Europaparlamentariker Nils Torvalds besöker Österbotten den här veckan. Det är första gången han besöker Österbotten som europaparlamentariker.

Runebergstårtor.

Även mikrobakad Runebergstårta är god

Se Matias Jungar baka tårtan i mikron.